"Według mojego krótkiego 'wywiadu' na FB i wśród znajomych, ulubionym Wielkanocnym ciastem nie jest Babka a... sernik! I wiecie co? Też tak uważam! Uwielbiam jeść serniki
Słodkie Przyjemnościpróbą zrobienia go w życiu! Muszę dodać, że bardzo udana próbą. Mam nadzieję, że będziecie mieli ochotę sami spróbować, na prawdę warto ;) "Składniki:kostka masłaszklanka wody1,5 szklanki mąki5 jaj Masa budyniowa:3 szklanki mleka – ok 750 ml300 g masładuzy budyń waniliowy albo dwa małe¾ szklanki cukru pudru Sposób przygotowania:Do rondelka wlewamy wodę i wrzucamy małe kawałki masła
Słodkie Przyjemności"Ostatni dzień przed świętami który będę spędzać na uczelni. Szkoda, że nie oznacza to, że będzie to lajtowy dzień. Niestety, aby było miło trzeba
Słodkie Przyjemności"Zdecydowanie należę do sernikożerców. Po prostu lubię ten smak i tyle! Ale w związku z tym, że chętnie jadam inne serowe smakołyki postanowiłam przygotować Babkę
Słodkie Przyjemności"Wolna sobota! Szkoda tylko, że większość dnia ma na Mazowszu padać. Sądzę, że nic straconego - podjadę dziś albo na Urban Market, albo posiedzę w domu i
Słodkie Przyjemnościdziś i jutrzejsze święto Dnia Mamy. Serio, najlepsze muffiny jakie jadłam! <3!"Składniki:200 g masła 200 g czekolady 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1,5 szklanki maki łyżeczka proszku 50 g połamanej czekolady Sposób przygotowania:W kąpieli wodnej albo mikrofali rozpuszczamy czekoladę razem z masłem. Gdy masa będzie jednolita przelewamy(...)miski dodajemy cukier i ucieramy. Gdy składniki się połączą dodajemy po jednym jajku i ubijamy.W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dosypujemy do masy czekoladowej.Foremki na muffiny wykładamy papilotkami a następnie przelewamy ciasto do 3/4 wysokości a wierzch posypujemy pokruszoną czekoladą.Pieczemy około 20-25 minut w rozgrzanym do 175`C piekarniku.Możemy podawać na ciepło
Słodkie Przyjemnościwbijamy jajka i lekko ubijamy, dodajemy mleko i olej i dalej mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Suche składniki dodajemy do jaj i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i zioła - mieszamy.Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy jedną nitkę szczypiorku, która
Słodkie Przyjemnościbardzo fajny! Zapraszam!"Składniki (duża porcja):800g mąki3 jajka400 ml wody gazowanej400 ml mleka2 łyżki ekstraktu waniliowego2 łyżki oliwy1 kg wiśni100 g cukruśmietana 18-22%Sposób przygotowania:Mąkę i jaja wrzucamy do miski. Dodajemy mleko, ekstrakt i oliwę, mieszamy mikserem na największych obrotach, w czasie miksowania dodajemy wodę gazowaną - podana przeze mnie ilość jest zależna od mąki jaką wykorzystujecie
Słodkie Przyjemnościporcje)Składniki:2 szklanki mąki2 jajka1/2 szklanki wody gazowanejłyżeczka oleju1,5 łyżki mlekadodatkowo:200 ml śmietany 18%łyżka cukru100 g białego seraszklanka jagodSposób przygotowaniaDo wysokiej miski wsypujemy mąkę, roztrzepane jaja i mleko, całość zalewamy jeszcze wodą gazowaną i mieszamy.Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy olej i dalej mieszamy.Do wrzącej, lekko osolonej wody w szerokim płaskim garnku wrzucamy po łyżeczce ciasta
Słodkie Przyjemności"Weekendowa laba - czasem tak bardzo potrzebna, aby naładować wewnętrzne akumulatory. W trakcie tego tygodnia, układałam terakotę, sprzątałam ogród, dekorowałam ogród, wydawałam pieniądze których nie mam ;) i
Słodkie Przyjemnościmirabelki są najprawdziwszą śliwką inni, że są to oszukane owoce. A jak jest z Wami? Skusicie się na mirabelkowe placuszki? Mi posmakowały :)"Składniki:2 szklanki mąkiszklanka jogurtu naturalnego2 jaja jabłkoszklanka mirabelekłyżeczka proszku do pieczenia40 g cukru łyżeczka ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i jogurt, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy
Słodkie Przyjemnościmasła70 g cukru pudru50 g orzechów laskowychjajko2 łyżki mąki4 duże twarde gruszkicukier cynamonowySposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.Do małej miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy, tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy.Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy, lub wormie do tarty(...)momentu zarumienienia się ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Przygotowanie kremu orzechowego:Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i mieszamy, gdy masło połączy się z cukrem wbijamy jajko i dalej ubijamy.Kolejnym krokiem jest dodanie zmielonych orzechów laskowych i mąki. Po wymieszaniu krem przekładamy na ostudzony kruchy blat a następie równo go rozprowadzamy.Wierzch dekorujemy pokrojonymi na plasterki gruszkami i posypujemy
Słodkie Przyjemności"Lubię lekkie korzenne ciasta z dodatkiem orzechów. Może dlatego, że tak dobrze mi się kojarzą - z odpoczynkiem, przerwą świąteczną - nic nie robieniem. I choć do
Słodkie Przyjemności"Nie wiem czym jest to spowodowane, chrupiącą skórką, wilgotnym wnętrzem a może dodatkiem kakao - naprawdę nie wiem, ale babkę marmurkową uwielbiam! I choć kojarzę ją z
Słodkie PrzyjemnościMimo, że do tłustego czwartku jeszcze daleko, wczoraj miałam wielką ochotę na przygotowanie moich ulubionych pączków z ciasta parzonego. A w związku z tym, że karnawał
Słodkie Przyjemności