ciastem. Polecam! Składniki: Na około 8-10 porcji 100 g kaszy kukurydzianej 200 g mąki pszennej-przesianej 100 g bułki tartej 100 g cukru pudru 500 ml mleka 3 jaja 100 g płynnego miodu 50 ml oliwy 100 g rodzynek 100 g suszonych fig 500 g twardych jabłek 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu skórka z 2 pomarańczy skórka
potrawyregionalnerównie pyszne ciasto czekoladowe z masą daktylowo-migdałową. Składniki: CIASTO 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka płynnego miodu 115 g masła 55 g cukru 2 jaja 85 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia parę kropli aromatu migdałowego cukier puder do posypania MASA 150g suszonych daktyli około 25g migdałów 2 łyżki dżemu morelowego 1 łyżka
potrawyregionalnepuszysty budyniowy krem. Rozpusta na całego. Za każdym razem ciasto wychodzi inne. Te góry i doliny zawsze mnie zaskakują;-) Składniki: CIASTO: szklanka wody 125g margaryny szklanka mąki 5 sztuk jaj łyżeczka proszku do pieczenia KREM 0,5 litra mleka 200g masła/margaryny budyń waniliowy/śmietankowy szklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej) Zacznijmy od ciasta. W garnku
potrawyregionalneCiasto robi się bardzo szybko i łatwo. Idealne dla niespodziewanych gości;-) Jabłka można zastąpić innymi sezonowymi owocami. Piekłam już ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami - (zajrzyjcie TU ) Składniki: 5 sztuk jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 jabłek cukier puder do posypania Jajka zmiksowałam z cukrem na puszystą masę. Dodałam olej
potrawyregionalnestrucla serowa PRAŻONYMI JABŁKAMI BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ ŚLIWKAMI Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka ( 250 ml ) 1 szklanka cukru ( 250 ml ) 200 g masła 4 jaja cukier wanilinowy 50 g drożdży parę kropli zapachu waniliowego Składniki na kruszonkę: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 125 g masła oraz 5-7 łodyg rabarbaru
potrawyregionalnesklepach i na straganach. Kupiłam kawałek i postanowiłam usmażyć drożdżowe placuszki z dynią . Bardzo fajna i smaczna propozycja na śniadanie lub kolację. Składniki: 500 g kawałka dyni 2 jaja 400 ml kefiru 2-3 szklanki mąki 50 g świeżych drożdży pół szklanki wody szczypta cukru pół łyżeczki soli olej do smażenia cukier puder do posypania Dynię obrałam
potrawyregionalnemogłam mu się po prostu oprzeć. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej szklanka mleka ( 250 ml ) 1 szklanka cukru ( 250 ml ) 200 g masła 4 jaja cukier wanilinowy 50 g drożdży parę kropli zapachu waniliowego cukier puder do posypania Składniki na kruszonkę: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 125 g masła
potrawyregionalnePachnące cynamonem są fajną propozycją na podwieczorek czy śniadanie. Proste w wykonaniu. Zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany. Składniki: 3-4 jabłka np. antonówka 2 jaja 150 g maki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 dkg świeżych drożdży pół szklanki mleka szczypta cukru szczypta soli 2 łyżki cukru 300 ml maślanki (kefir, jogurt naturalny
potrawyregionalnedojrzewania człowieka, a ponadto lecytynę wpływającą pozytywnie na sprawność umysłową. Warte uwagi jest też białko zawarte w drobnych, złotych ziarenkach. Jego wartość odżywcza jest porównywalna do wartości białka jaja kurzego. Ziarna sezamowe są niezwykle cennym źródłem protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że sezam jest
potrawyregionalnepodaniem. Po tym czasie jest dopiero najlepsze. Po upieczeniu płaty ciasta są twarde a z biegiem czasu staje się pulchne i miękkie. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 2 jaja 150 g miodu 250 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody 250 g masła Składniki na krem: 0,5 l mleka 3 łyżki cukru
potrawyregionalnebiały ser. Wbiłam żółtka i wsypałam cukier. Wymieszałam. To teraz ciasto. Najpierw suche składniki. Do dużej misy przesiałam mąkę. Wsypałam cukier i sól. Wymieszałam. Wlałam rozczyn z drożdży. Wbiłam jaja i wlałam mleko. Na koniec wlałam rozpuszczone masło. Wyrabiałam ciasto do momentu aż było elastyczne i miękkie. Uformowałam z niego kulę, przykryłam ściereczką i odstawiłam na około
potrawyregionalnesię zmielone orzechy, wiórki kokosowe i otręby. Składniki miksujemy, wylewamy na patelnię i czekamy na pyszną kolację :) Składniki : 4 łyżki twarożku 2 łyżki wiórków kokosowych zmielonych na mąkę 1 jajko Rozgrzać patelnię. Jajko zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wylać ciasto. Rozprowadzić. Smażyć na małym ogniu na rumiany kolor, z obu stron
Chocolate Muffin Bloglubi. Składniki: (na 2 foremki o wymiarach 23 cm x 11 cm x 7 cm) 25 dag mąki pszennej 25 dag margaryny lub masła 25 dag cukru pudru 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub wódki 50 dag bakalii (orzechy, migdały suszone morele, rodzynki, ananas kandyzowany) cukier puder do oprószenia keksa po upieczeniu Przygotowanie
Kuchcik gotujesezon na dynię trwa! Korzenne ciasto dyniowe z gruszką Składniki: (na keksówkę o wymiarach 11x29 cm) 200 g puree z dyni 130 g cukru trzcinowego 120 ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 180 g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku(...)oczyszczonej 1 gruszka dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru Gruszkę obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka roztrzepać, wymieszać z puree dyniowym, cukrem, olejem i ekstraktem z wanilii. Mokre skłądniki wlać do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzespacer lub wycieczkę. Skutecznie poprawiają humor i dodają energii. Polecam :) Składniki: 100g miękkiego masła 1 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki prażonego sezamu 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: Masło zmiksować z cukrem i solą na puszystą masę, dodać jajko i znów zmiksować. Następnie dosypać mąkę z sodą i 1/2 szklanki sezamu, ponownie zmiksować. Uformować wałek
Cakes By Kejt