Szparagi w mundurkach Danie Śniadania Porcje 2 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 11 minut Składniki 1 paczka szparagów (najlepiej zielonych) 1 paczka szynki surowej podsuszanej (np. parmeńska, serrano) 4 szt. jajek 20 g masła (roztopionego) Sposób przygotowania Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki (jeśli używamy białych szparagów, wtedy jeszcze obrać). Szparagi gotować(...)podzielić na mniejsze kawałki/paski i zawijać w nią szparagi. Główki szparagów posmarować rozpuszczonym masłem (lub zanurzać z rozpuszczonym maśle). Zawinięte w szynkę szparagi układać w naczyniu żaroodpornym. Piec 10 minut. W trakcie pieczenia szparagów naszykować jajka w ulubiony sposób. Proponuję ugotować na miękko lub zrobić sadzone :). Nowy post Szparagi w mundurkach pojawił się w Wypieki i Rumience
Wypieki i Rumieńceciasta francuskiego. Farsz jest niezwykle prosty, składa się zaledwie z trzech składników. Pakieciki świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub przystawka. Inspiracja Składniki: 250g ciasta francuskiego, 4 jajka, 4 plastry szynki, 3 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, słodka papryka. Przygotowanie Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, oskubać ze skorupki i pokroić w kosteczkę. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę
Z miłości do słodkościbędzie w sam raz. SKŁADNIKI: 2 zupki np. rosół 1-2 ogórki świeże kawałek papryki żółtej lub czerwonej 2-3 plastry sera żółtego 2-3 plastry szynki wędzonej 3 jajka cebula szalotka lub czerwona sos czosnkowy WYKONANIE: zupki przygotowujemy wg. przepisu, zostawiamy do ostygnięcia, ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki, posypać solą odstawić na 1/2h, paprykę, ser, szynkę
Kuchnia Beatyporady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Składniki : 6 jajek, 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli, 1/2 szklanki posiekanej chudej szynki( np. z indyka ) 1/4 szklanki majonezu Winiary, orzeszki solone z puszki, sałata, Przygotowanie : Gotujemy jajka, studzimy i obieramy. Trzemy na tarce na drobnych oczkach
Pysznosci Babci Basichociaż jego odmianę można spotkać niemal wszędzie na świecie. Dziś chcę Wam pokazać moją wersję na niedzielne leniwe śniadanie. Dla jednej osoby będą nam potrzebne: 2 jajka szczypta soli i pieprzu 1 plaster szynki parmeńskiej łyżka tartego parmezanu odrobina zielonej cebulki odrobina koperku Wykonanie: Jajka roztrzepujemy widelcem z solą i pieprzem. Szynkę kroimy w cienkie paski i wrzucamy na suchą(...)się delikatnie wytopi i stworzy bazę pod omlet. Mi najlepiej smaży się omlet na patelni teflonowej, ponieważ nigdy jeszcze mi do niej nie przywarł. Do szynki dodajemy drobno posiekaną zieloną cebulkę. Wylewamy masę z jajek i zmniejszamy ogień. Na wierzch wysypujemy koperek i parmezan. Nie odwracamy! Po prostu czekamy aż temperatura zetnie jajka z wierzchu. Można na chwile przykryć patelnię
Smaki Przyprawy i Koloryniemal wszędzie na świecie.Dziś chcę Wam pokazać moją wersję na niedzielne leniwe śniadanie.Dla jednej osoby będą nam potrzebne:2 jajkaszczypta soli i pieprzu1 plaster szynki parmeńskiejłyżka tartego parmezanuodrobina zielonej cebulkiodrobina koperkuWykonanie:Jajka roztrzepujemy widelcem z solą i pieprzem. Szynkę kroimy w cienkie paski i wrzucamy na suchą patelnię. Tłuszcz z szynki się delikatnie wytopi i stworzy bazę(...)omlet. Mi najlepiej smaży się omlet na patelni teflonowej, ponieważ nigdy jeszcze mi do niej nie przywarł.Do szynki dodajemy drobno posiekaną zieloną cebulkę. Wylewamy masę z jajek i zmniejszamy ogień. Na wierzch wysypujemy koperek i parmezan. Nie odwracamy! Po prostu czekamy aż temperatura zetnie jajka z wierzchu. Można na chwile przykryć patelnię przykrywką. Takie smażenie trwa ok 3 minuty
Kulinarna rozmowauświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : ) 1 h 4 składniki: ciasto francuskie 2 opakowania szpinaku 100 g sera feta 200 g serka typu Philadelphia 2 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz, czerwona papryka, suszona bazylia, gałka muszkatołowa wykonanie: Szpinak zagotować, aż stanie się miękki, odcedzić i ostudzić. Sery wymieszać łyżką w misce, dodać jajko, przyprawić intensywnie(...)dołożyć szpinak. Z ciasta francuskiego wyciąć trójkąty. Na trójkącie ułożyć kawałek szynki parmeńskiej oraz łyżeczką nadzienie szpinakowe. Na gotowe nadzienie ułożyć kolejny trójkącik i skleić brzegi. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rozbełtać jajko i za pomocą pędzelka rozprowadzić je na sakiewkach. Piec około 20 minut. Idealne również na zimno
Ania i Marcin gotująSkładniki:5 jajek3 plastry szynkiszczypiorek4 rzodkiewkitrochę śmietankowego chrzanuodrobina majonezupieprzbułka tartaolej do smażeniaWykonanie:Jajka gotujemy na twardo. Hartujemy zimną wodą, obieramy i kroimy na połówki. Wydrążamy żółtka, przekładamy je do miseczki. Szynkę i rzodkiewki kroimy drobniutko. Szczypiorek również. Całość przekładamy do miseczki z zółtkami, dodajemy chrzan, majonez, pieprz - do smaku i rozdrabniamy widelcem. Wydrążone białka napełniamy otrzymanym farszem. Bułkę tartą wsypujemy
Walijskie PichcenieSkładniki: kapusta włoska 1 duża, szynka wieprzowa 70 dag, jajka 2 sztuki, ryż ugotowany 2 saszetki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 1 szklanka mieloną szynkę dobrze wymieszać z ryżem, jajkami, kucharkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie - z kapusty włoskiej wyciąć głąb, parzyć główkę
W Mojej Kuchni Lubięjajka, 2-3 ogórki gruntowe, sól do smaku, pieprz do smaku, szczypior. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie , ostudzić i pokroić w kostkę razem z ogórkami i szynką. Ugotować także jajka, pokroić w ósemki i odstawić do przybrania. Wszystkie składniki na sałatkę wymieszać, dodać groszek , opłukane grzyby, posiekaną drobno rzodkiewkę( najlepiej posiekać blenderem) i przyprawy do smaku. Dodać majonez
Tradycyjna Kuchniachcieć więcej? Doskonale smakuje z ciepłymi grzankami. Składniki: 170 g selera sałatkowego (po odsączeniu z zalewy) 285 g kukurydzy (odsączonej z zalewy) 20 dag żółtego sera 20 dag szynki konserwowej 3 jajka 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz drobny szczypiorek - natka Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie odsączamy seler i kukurydzę z zalewy - kukurydzę wrzucamy do miski. Seler(...)siekamy nożem na mniejsze kawałki i dodajemy do miski. Ser i szynkę kroimy w małą kostkę i do miski :) Ugotowane jajka obieramy i kroimy w kosteczkę - dodajemy do sałatki. Wszystko mieszamy z majonezem - doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek siekamy i posypujemy sałatkę
Alutka-Gotujeogórka. To wersja najprostsza, ale smakowita. Polecam.Inspiracją był przepis z tej stronySkładniki: (1 kanapka)2 kromki pieczywa tostowego,1 plaster ulubionej szynki,2 plastry sera cheddar + trochę startego,musztarda2 jajka,30 ml mleka,trochę szczypiorku, sól, pieprzPrzygotowanie. Pieczywo posmarować musztardą. Na jednej kromce położyć plaster sera, plaster szynki, ser. Przykryć drugą kromką
Stare GaryNiby zwykłe jajka, ale zapieczone w chlebie tostowym z dodatkiem szynki oraz parmezanu (opcjonalnie) sprawiają, że codzienne śniadanie przeradza się w prawdziwą ucztę :) Po przekrojeniu tostowego „muffina” płynne żółtko cudownie rozpływa się po talerzu… Zapraszam! Składniki (na 3 porcje): 3 kromki pszennego chleba tostowego 3 jajka (najlepiej małe, rozmiar S) 1-2 plasterki szynki (dowolnej) 2 łyżeczki startego parmezanu (opcjonalnie(...)Następnie w każde gniazdo formy wkładamy kromkę chleba i dociskamy delikatnie do dna i brzegów, aby dobrze się dopasowały. W zagłębienia wkładamy po kilka kawałków pokrojonej drobno szynki oraz wbijamy po 1 jajku (jeśli akurat nie mamy małych jajek wówczas dobrze jest odlać nadmiar białka z każdego jajka), posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną startego parmezanu. Na koniec
MyCookBook.plpomocą szklanki robimy w środku dołek delikatnie ugniatając. Szynkę kroimy w kostkę, serek topiony również. Na spód bułki układamy troszkę szynki tak aby pokryła dno,następnie układamy serek i przecięty na 4 części pomidorek koktajlowy. Na wierzch wbijamy jajko, oprószamy solą(...)pieprzem i posypujemy szczypiorkiem.Układamy na blaszce. Pieczemy w temperaturze 190 stopni aż jajko się dobrze zetnie a bułka będzie chrupiąca. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym. Plastrów szynki, serka i jajek musicie mieć tyle ile planujecie zrobić bułek Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiligościła długo skorzystajcie z mojego przepisu,będzie mi niezmiernie miło. Składniki: 1 słoiczek selera konserwowego duży por+ groszek + kukurydza 6-7 plastrów ananasa z puszki 30 dag szynki 3-4 jajka 1 jabłko majonez Seler,groszek,kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy.Jabłko,por,ugotowane jajka oraz ananasa kroimy w kostkę,natomiast szynkę w paseczki.Wszystkie składniki ze sobą
Niespełnione zdolności kulinarne