syropem rumowym, aromatyzowane sokiem z pomarańczy i cytryny. Wypiek, którego zapach roznoszący si ę po całym domu, kojarzy mi si ę ze świętami Bożego Narodzenia. Historia powstania babeczek sięga XVIII wieku, czasów króla Stanisława Leszczyńskiego. Król był wielbicielem polskiego ciasta drożdżowego moczonego w rumie. P ołączenie tych(...)namoczenia rodzynek w rumie, przez ok. 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy ciasto drożdżowe. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, szczyptą soli i suszonymi drożdżami. Dodajemy jajka i miękkie masło. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie. Do wyrobionego ciasta dodajemy odsączone rodzynki z rumu. Rum odstawiamy, wykorzystamy go później do przygotowania syropu
La grande e la piccola cuocaDrożdżowe rożki z kabanosem. Idealne na przyjęcie lub piknik. Smaczne zarówno same, jak i w towarzystwie domowych sosów. Ja najczęściej podaję je z sosem czosnkowym. Drożdżowe
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na wspaniałe tartaletki z konfiturą jagodową i kremem waniliowym. Idealne gdy spodziewamy się gości. Moi przyjaciele byli nimi zachwyceni. Do przygotowania tartaletek użyłam
Słodkie okruszkiUwielbiam pomarańczowe smaki w szczególności w wypiekach i deserach. Dziś zapraszam Was na szybkie pomarańczowe ciasto z kisielem w świątecznej odsłonie. I choć, to nie tradycyjny
Słodkie okruszkiUwielbiam serniki. To chyba najszybciej znikające ciasto w moim domu. Dziś zapraszam Was na kolejny przepis na pyszny sernik z dodatkiem kaszy manny. Sernik przygotowałam
Słodkie okruszkiIdealne na przyjęcie, na przekąskę, przystawkę, jako dodatek do dań lub po prostu od tak… pysznie chrupiące pieczarki w panierce * . Uwielbiam taką chrupiącą wersję pieczarek
Słodkie okruszkiWitam Kochani, dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na sernik z rosą, który przygotowałam na święta. Jest to przepis od zawsze obecny w naszej rodzinie, bardzo lubiany i często pieczony na różne okazje. Sernik na kruchym miękkim spodzie, z warstwą pianki i ślicznymi kropelkami "rosy" :-) Ciasto proste, pyszne i zawsze się udaje. No to zaczynamy: SKŁADNIKI(...)suchy to dajemy 1,5 szklanki a jeśli nie to około 1 szklankę) -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -1 cukier waniliowy (ok 1 łyżka) -1 szkl cukru -2 jajka całe -2 żółtka (białka do piany) Ser mielimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy ser i miksujemy. Następnie dodajemy olej, budyń miksujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuuważał w szkole na historii ten co nieco pewnie wie na ten temat. W każdym razie powinno być świętem radosnym. I tutaj właśnie dochodzimy do absurdu. Radosne z założenia święto każdego roku kończy się rozwaleniem w pył stolicy (i pewnie innych miast również). Nie rzadkie są widoki płonących samochodów, a wyrwane płyty chodnikowe są taką oczywistością, że nawet(...)ravioli. Madzi od dawna chodziły po głowie ravioli. Nie bardzo wiedziała z czym by chciała, ale wiedziała, że muszą być oblane czymś z dodatkiem szałwii. Ja z kolei uwielbiam jajka w każdej postaci. Postanowiliśmy zatem jako farsz użyć ricotty i żółtka (które zresztą genialnie się rozpływa po przekrojeniu), a jako polewy roztopionego masła z szałwią. Potrzebujemy: na ciasto
Marder&Marder Manufacturewłasna kuchnia, żebym mogła dalej tyć ze smakiem ;) Oto kolejna wariacja na temat owego sernika przyrządzona by wykorzystać jogurt ananasowy, za którym Małżonek nie przepada. Tym razem bez jajek by i Synek mógł cieszyć się tą słodyczą ;) Składniki (na wcale niemały serniczek): 1 duży jogurt anansowy 1 mały lub średni serek homogenizowany waniliowy 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki miękkiego(...)godzinach. W takiej formie jogurt ananasowy smakował bardzo. Lekki, puszysty i aksamitnie waniliowy deser z ananasową nutką. Mniam!!! W sam raz by szybciutko osłodzić sobie dzisiejsze święto
Kuchnia po mojemuciasto drożdżowe. Do rondelka wlać mleko i włożyć masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się całkowicie rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić. Gdy mleko będzie letnie – wbić dwa jajka – i dobrze roztrzepać.Przygotować miskę. Wsypać do niej mąkę wymieszaną z drożdżami instant, cukrem, solą i utarta gałką (najlepiej świeżą). Wlać połowę mleczno-maślanego płynu. Wyrabiać ciasto, dolewając po odrobinie(...)Posypać makiem lub sezamem.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC , przez 20-25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Studzić na kratce.Paszteciki z powodzeniem można upiec 2 tygodnie przed świętami, potem wystarczy wyjąć je na kilka godzin przed kolacją Wigilijną do rozmrożenia, a przed samym podaniem na stół – wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Ciasto będzie tak samo
Świat Domowej KuchniDzień dobry,Uff, jak dobrze, że listopad za nami! Według mnie jest to najgorszy miesiąc w roku - z brakiem liści na drzewach (ale śnieg jeszcze nie
Chilli Czosnek i Oliwasłowiańskim zwanym potocznie Nocą Kupały lub Sobótką, obchodzonym w nocy z dnia 21 na 22 czerwca. Walentynki, dzień zakochanych. Rodowód tego święta sięga XIV wiecznej Anglii. O tradycji wspomniał w Hamlecie – Szekspir: ’’ Dzień dobry, dziś święty Walenty, dopiero co świtać poczyna, młodzieniec snem leży ujęty, a hoża doń puka dziewczyna. Podskoczył kochanek, wdział szaty, drzwi rozwarł przed swoją(...)podarować mojej Walentynce.Arabskie przysłowie mówi " Tam gdzie jest miłość, tam nie ma biedy " ( Where there is love, there is no poverty ).Co jadają zakochani? – Don Juan omlet z 10 jajek, Casanova 50 ostryg. Pomyślałem o zakochanych, którzy ten dzień i wieczór spędzą tylko ze sobą i postanowiłem dla nich ułożyć menu . W trakcie kolacji polecam dobrą komedię
Kulinarny karnet Christopheraspożywane w okresie świąt Bożego Narodzenia w Niemczech. Jak można przeczytać w wielu publikacjach, drożdżową struclę świąteczną wypiekano dawniej już w okresie adwentu, a zjadano dopiero w okresie świąt. Tradycyjnie do tej strucli drożdżowej dodawano bakalie, orzechy, skórki owoców i posypywano ogromną ilością cukru pudru. Dodatek marcepanu pojawił się w późniejszym czasie, bo dodaje on ciastu niezwykłego smaku(...)miękka i jeszcze bardziej nasiąknęła aromatem marcepanu, bakalii i pozostałych dodatków. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 130 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 340 g mąki pszennej typ 500 1 jajko 60 g masła szczypta soli 40 g cukru Nadzienie: 100 g rodzynek 50 g suszonych daktyli 100 g suszonych fig 50 g suszonych śliwek 50 g suszonej żurawiny
Passions hobbies lifeP od nazwą eggnog u Anglosasów lub pod uroczym francuskim lait de poule — kurze mleko kryje się chyba jeden z najbardziej świątecznych napojów. Eggnog to rodzaj
Food Squarekońca usatysfakcjonowana, ale za to dużo mądrzejsza. Aż ciężko uwierzyć, ile można się dowiedzieć o sobie i ciastach w ciągu zaledwie pięciu godzin! Tymczasem dziś w Polsce mamy święto nie tylko wszystkich kobiet (moim kochanym Czytelniczkom składam najlepsze życzenia!), ale też urodziny mojej Mamy. Dlatego pomyślałam, że ciasto, które udało mi się na egzaminie chyba najlepiej, będzie z tej okazji(...)jarzębiny w marcu to jak szukanie igły w stogu siana...) Sernik kasztanowy na zimno z musem karmelowym i karmelową polewą lustrzaną Składniki: (na formę 30x20 cm) spód brownie: 2 jajka 70 g cukru 10 g mąki pszennej 90 g ciemnej czekolady (57%) 90 g mlecznej czekolady 80 g masła sernik kasztanowy: 300 g serka kremowego 150 g słodzonego puree
Pożeraczka, czyli raz adobrze