podała. Jak się później okazało jej przepis nie różni się za bardzo od innych, które udało mi się znaleźć, ale gofry wychodzą z niego naprawdę dobre. Gofry z prażonymi jabłkami(...)ciasta na gofry potrzebujemy: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki oleju szczyptę soli Dodatkowo: 3-4 jabłka cukier cynamon kakao Jabłka kroimy na spore kawałki, np. w kostkę. Prażymy je w garnku z cukrem i cynamonem. Można do nich dodać orzechy lub rodzynki, a zamiast
Ratunku obiaddomowego" musli (płatki owsiane, kukurydziane, rodzynki, migdały itp...); 100 g masła + 1 łyżka na owoce; 1/4 szklanki brązowego cukru + 2 łyżki do posypania owoców; 220 g jeżyn; 200 g jabłek pokrojonych drobno. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Zagniatamy palcami: masło, mąkę i musli, aż powstaną grube okruchy. Dodajemy cukier i mieszamy krótko. Do kokilek wsypujemy jeżyny wymieszane(...)jabłkami; układamy na nich masło i posypujemy cukrem. Przykrywamy ten misz-masz kruszonką (luźno - nie dociskamy) i zapiekamy w piekarniku przez około 30 min. Do czasu aż kruszonka będzie złocista. Podałam do nich śmietankę 30% wymieszaną z łyżką cukru pudru. Pyszności!!! Ciepłe owoce i chrupiąca, słodka kruszonka - mniam!!! Polecam i smacznego
MiksturownikPyszne, wilgotne i delikatnie cynamonowe muffinki. Najlepiej smakują z kwaśnymi jabłkami, ale i ze słodkimi będą bardzo dobre. Jabłek spokojnie można pokroić jeszcze więcej, a miłośnicy cynamonowych smaków mogą dodać całą łyżeczkę przyprawy, a nie pół. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówzrobiłam grillowane jabłuszka. Próbowaliście? Sprawa jest bardzo prosta - kładziemy jabłka na ruszt i obracamy co parę minut, żeby z każdej strony były miękkie. Najlepsze do grillowania są jabłka nieduże, bo nie przypalą się, a będą miękkie w środku. Na ciepło lubię te bardziej kwaśne, ale słodkie też będą dobre. Proste, a jakie pyszne!:) Najlepiej smakuje na ciepło
Kraina Tysiąca Smakówmożna już kupić bombki ;) Łatwo być optymistą, gdy wszystko jest ok. I jakoś łatwiej być optymistą w kwietniu :) Pora odczarować ten "brzydki" listopad... Dziś ciasto z jabłkami - nikt mi nie wierzy, że z dodatkiem majonezu i octu :) Ciasto jest wilgotne, choć nie ma w nim masła, margaryny czy oleju. Tylko ten zawarty w majonezie. Jest pyszne, szybkie(...)przygotowaniu. Lista składników jest krótka i raczej wszystko powinniście mieć pod ręką, dlatego jest to fajne ciasto, np. na niedzielną wizytę niezapowiedzianych gości ;) Ciasto biszkoptowe (na majonezie) z jabłkami Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówKompot jabłkowo-rabarbarowy z nutą limonki Nie wyobrażam sobie wiosennych, ciepłych dni bez kwaskowatego kompotu z rabarbarem. Połączenie słodkich jabłek i kwaśnego rabarbaru jest absolutnie idealne. Sprawdzi się zwłaszcza w upalne dni. Rabarbar jest źródłem witamin A, C i E oraz potasu, kwasu foliowego i błonnika. Podobno nie powinno się go jednak jeść w nadmiarze, gdyż zawiera też kwas(...)szczawiowy. W sezonie lubię używać go do ciast, np. do tego ciasta jogurtowego z rabarbarem i jabłkami . W tym roku zamierzam też zrobić syrop w słoikach na zimę. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówjest ? Moja taka improwizacja - odpowiem :) Nazwijmy sobie "mini-szarlotka" Słodka i smaczna - a o to chodziło. Mini-szarlotki - przepis Składniki: 2 jabłka, 2 łyżki cukru, cynamon Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem i cynamonem. 1 szkl. otrąb granulowanych Sante - ja dodałam z jabłkami 4 łyżki cukru brązowego 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki mąki pszennej(...)takowych i musiałam dalej improwizować. Użyłam papilotek - niestety ciasteczka mocno do nich przywarły od spodu - trudno odkleić papier. Muszę kupić foremki :) Do foremek/papilotek włozyc trochę ciasta, ułożyć na nie jabłka i posypać znowu ciastem. Zapiekac około 25 min. w 180 stopniach. Są pyszne - polecam ! Smacznego
kolorowotorcikowomigdałowego Alpro 0,5 szkl. wody 3-4 łyżki margaryny - rozpuszczonej - można dodać tradycyjnie olej - ale mi takie bardziej smakują :) Składniki połączyć - smażyć naleśniki. Przełożenie: powidła śliwkowe - słoiczek oraz jabłka smażone z rabarbarem; 0,5 kg jabłek 3-4 łodygi rabarbaru cukier - ilość wg upodobań Rabarbar oczyścić, jabłka obrać - pokroić. Smażyć do momentu, aż owoce się rozpadną - dosłodzić cukrem. Przygotować naczynie żaroodporne lub tortownicę wielkości odpowiadającej naleśnikowi. Wyłożyć papierem do pieczenia. 10 - 12naleśników układać kolejno: naleśnik - jabłka z rabarbarem - naleśnik - powidła śliwkowe. Ostatni naleśnik posypać kawałkami masła, migdałami tartymi lub w płatkach i cukrem. Piec około 20-25 min w 150 stopniach. Proponuję podć z sosem
kolorowotorcikowocukru 3 żółtka 250 g margaryny lub masła Margarynę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Schłodzić min. 40 minut. Do środka: około 1,5 - 2 kg jabłek - ja użyłam letnich papierówek łyżeczka cynamonu 5 łyżek cukru Jabłka obrać, kroić(...)plastry, kawałki - jak wygodniej. Posiekać - nie za drobno - nożem. Posypać cynamonem i cukrem - odstawić na czas chłodzenia ciasta. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć blachę. Na ciasto kłaść odciśnięte z soku jabłka. Ubić 3 białka z 2/3 szkl cukru - pianą przykryć jabłka. Resztę ciasta zetrzeć na tarce - posypać pianę. Piec w 170 stopniach, przez 30 minut. Zmniejszyć temperaturę
kolorowotorcikowoSkładniki - 2 porcje: 1,5 szkl. mleka 4 łyżki płatków owsianych górskich 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki rodzynek 2 jabłka posiekane migdały(...)Wykonanie: W rondelku zagotuj mleko. Na gotujące się mleko wsyp płatki owsiane. Gotuj 6-7 minut. Dodaj rodzynki i cukier - gotuj jeszcze 2 minuty. W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Owsiankę zdejmij z ognia, dodaj tarte jabłka - wymieszaj. Przełóż do owsiankę do miseczek, posyp siekanymi migdałami. Smacznego
kolorowotorcikowołyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 1/4 szkl. oleju rzepakowego 2 jajka 3 jabłka ( lub 3/4 szkl. gotowego musu jabłkowego 130 g jogurtu naturalnego 125 g borówek Wykonanie: Jabłka obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry. Do rondelka wlać 2 łyżki wody, wsypać jabłka - dusić pod przykryciem, aż się rozpadną. Zdjąć pokrywę i smażyć jabłka
kolorowotorcikowoPlacuszki wychodzą pulchne i dobre. Składniki: 3 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru 3 szklanki przesianej mąki pszennej 2 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Żółtka utrzeć(...)cukrem, solą, sodą i zsiadłym mlekiem. 2. Wsypać mąkę, cały czas ucierając. 3. Utartą masę ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek. 4. Dodać pokrojone w małe kawałki jabłka (choć tu jest dowolność, mogą tez być inne owoce). 5. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nałożyć ciasto formując nieduże placuszki. 6. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać
Pasja Smakujajka 4 papierówki (lub 2 większe jabłka) łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Wykonanie: 1. Kefir zmiksować z mąką, jajkami, cukrem i proszkiem do pieczenia. 2. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. 3. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażyć placki na złoty kolor. Rada: podać posypane cukrem pudrem
Pasja Smakuużyć świeże jabłka , ale można też wykorzystać sprawdzony, najlepiej własnej produkcji mus jabłkowy( wówczas pomijamy ksylitol do jabłek). Mus powinien być dość gęsty. Znalezione tutaj . Składniki: -5 jabłek -3 łyżki ksylitolu -1 płaska łyżeczka cynamonu(nie trzeba) Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać ksylitol i cynamon( nie trzeba), wymieszać i zaraz wyłożyć na blaszkę
Smaczne ZdroweZupę z cukinii robiłam już nie raz. Po raz pierwszy zrobiłam z dodatkiem jabłka. No i powiem Wam, że od teraz innej robić nie będę. Jest bardzo smaczna, jabłko nadało charakterystyczne smaku. Jednym słowem dla nas pyszna, a Was zapraszam do wypróbowania. Składniki: 450 g cukinii (oczyszczonej) 70 g ziemniaków 1 jabłko mniejsze 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli(...)kawałek pietruszki 1 łyżka masła 800 ml bulionu warzywnego do smaku sól sól ziołowa imbir curry pieprz kolorowy Przygotowanie: Cukinię oczyścić z nasion (zostawić skórkę) pokroić w kostkę. Ziemniaki, jabłko, cebulę,czosnek, pietruszkę umyć, obrać z skórki i pokroić w kostkę. Rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone warzywa, różyczki kalafiora, jabłko, gałązkę rozmarynu i całość chwilkę
Ala piecze i gotuje