Cynamon 2 białka 2 łyżki cukru pudru Z mąki, masła, żółtek, 3 łyżek cukru śmietany szybko zagnieść ciasto I wstawić do lodówki na 20 minut. W międzyczasie uprażyć jabłka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, okrągłą formę wysmarować masłem I wysypać mąką. Ciasto podpiec pod papierem z obciążającą fasolką. Po ok 20 minutach ciasto powinno być prawie upieczone(...)białek I reszty cukru ubić pianę. Jabłka wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem. Na wierzch wyłożyć pianę z białek I zetrzeć na tarce trochę ciasta tak jakby miała powstać kruszonka. Piec jeszcze ok 25minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorytrzy sposoby. Składniki: dwa opakowania ciasta francuskiego, jajko, słoik wiśni drylowanych, 12 truskawek, jabłko, cynamon, budyń waniliowy. Przygotowanie ciastek : Jedno ciasto francuskie pokroić w kwadraty - mi to różnie wychodzi, dlatego nie trzeba się przejmować jak wyjdzie nie równo. Mniejsze kwadraty, które wyjdą wykorzystać do zawijania jabłka z cynamonem, natomiast większe przygotować z budyniem i truskawkami(...)Budyń przygotować jak na opakowaniu jest podane. Boki wyciętych kwadracików zawinąć, w środek dać małą łyżeczkę budyniu i truskawkę. Roztrzepanym jajkiem posmarować delikatnie ciasto francuskie. 2. Z jabłkiem i cynamonem - jabłko obrać i pokroić w kostkę, ale nie za drobno, posypać mocniej cynamonem by było go później czuć. Wymieszać. Zawinąć jak na zdjęciu. Aby ciastka z jabłkiem
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto: 3 jajka, 150g cukru, 150ml mleka, 150g masła, 2 szklanki mąki tortowej - 325g, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 350g wiśni, 1 jabłko. Masa budyniowa: budyń waniliowy z cukrem (60g), 375 ml mleka, łyżka cukru, 2 łyżki soku z cytryny, kostka masła (250g) w temperaturze pokojowej. Ponadto: 200g gorzkiej czekolady, masło - dodawać(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180stopni. Jasną część ciasta wylać na blaszkę, następnie wylać delikatnie ciemniejsze ciasto. Ułożyć wiśnie i jabłka (jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałki). Jabłka można lekko docisnąć. Piec 30min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Masa budyniowa: Ugotować budyń z łyżką cukru i ostudzić. Najlepiej przykryć budyń folią spożywczą lub woreczkiem
W kuchni u MonikiDzisiaj proponuję przepis na lekką surówkę z kapusty pekińskiej. To doskonały dodatek do obiadu. W połączeniu z mięsem i ziemniaczkami smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska 2 jabłka 4 ogórki(...)konserwowe 1 cebula czerwona 1 łyżka Octu Winnego z czerwonego wina JAMAR cukier sól pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę pekińską drobno szatkuję. Solę o odstawiam na 30 minut. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę. Ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach. 2. Jabłka, ogórki,cebulę oraz ocet
Tradycyjna kuchnia Kasiuśmiechem zaczniesz dzień :) Składniki: 4 pomarańcze 2 jabłka 2 gruszki 1/2 owoców granatu kilka gałązek mięty Sposób przygotowania: Owoce dokładnie myjemy. Pomarańcze obieramy ze skórki. Podobnie jabłka i gruszki. Z połówki granatu delikatnie wyjmujemy ziarenka. Owoce przepuszczamy przez sokowirówkę, w międzyczasie dodajemy kilka listków mięty. Powstały sok dokładnie mieszamy by smaki się połączyły i nalewamy do szklaneczek(...)Jeśli posiadamy dobrą sokowirówkę to nie musimy obierać jabłek oraz gruszek oraz usuwać nasion. W innym przypadku lepiej zrobić to wcześniej, by żadne "śmieci" nie zepsuły nam smaku. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieswego dzieciństwa... Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji, musimy się nacieszyć jej smakiem, za te stracone lata... ;-) Składniki: - 5 średnich marchewek (u mnie karotki) - 1 dość duże jabłko - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny - 1-2 łyżeczki ksylitolu (lub cukru) Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na średnich oczkach. Do marchewki(...)jabłkiem wlać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, doprawić ksylitolem i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut, by smaki się przegryzły, jabłko puści również wówczas sok. Przed spożyciem jeszcze raz zamieszać. W razie potrzeby doprawić jeszcze ksylitolem lub cukrem. Smacznego
Smaczne ZdroweCiasto z cyklu ..wymieszane łyżką..nie trzeba używać miksera...jest proste i szybkie do zrobienia.. 5 jabłek sok z cytryny 3/4 szkl. cukru 1/4 szkl. cukru kokosowego 3 jajka 2 szkl. mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki dżemu skórka cytrynowa kandyzowana imbir kandyzowany Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne(...)cytryny , dodać oba rodzaje cukrów i wymieszać. Odstawić na pół godziny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka roztrzepać, dodać olej i dżem, wymieszać.Do jabłek dodać suche składniki, mokre i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki .Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzeniemąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 120 ml mleka 2% 2 średnia jabłka aromat waniliowy Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy wraz cukrem. Następnie dodajemy mąkę żytnią i pszenną, proszek(...)pieczenia, cynamon, aromat waniliowy i mleko. Wszystko miksujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz sztywną pianę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaniż rozpuszczające się na niej lody. Składniki: 700g mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru kostka margaryny 2 łyżki smalcu łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. mleka 2-3 kg jabłek 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego cynamon ponadto lody śmietankowe bita śmietana Przygotowanie : Jabłka obrać, podsmażyć w małej ilości wody z cukrem wanilinowym. - schłodzić Mąkę przesiać, dodać cukier, margarynę(...)proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie cześci - jedną cześć włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkować na blachę uprzednio posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Podsmażone jabłka wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych otworach ( ja ciasto "rwałam" na małe kawałeczki). Piec w temp 180*C około
Garnkowe fanaberietortowej 1/2 szklanki śmietany gęstej 18% 4 żółtka 1 łyżka smalcu 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę jabłkową: około 10 jabłek cukier, cukier waniliowy (1 paczka = 16 g) i cynamon cukier puder Wykonanie : Z powyższych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą(...)gotować na małym ogniu aż zaczną się ropadać. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. Nie podaję ilości cukru i cynamonu, gdyż ich ilość zależy od tego czy wykorzystamy jabłka słodkie czy kwaśne. Proszę dodać najpierw jedną łyżkę cukru i szczyptę cynamonu i spróbować czy jest już wystarczająco słodkie :) Masę jabłkową wyłożyć na ciasto i przykryć rozwałkowaną drugą
cucinarekostki margaryny (1 kostka = 250 g) pianka : 4 białka 1 opakowanie kisielu np cytrynowego lub żurawinowego 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego masa jabłkowa : 1 kg jabłek cynamon, cukier i cukier waniliowy opcjonalnie żurawina lub rodzynki lub orzechy *opcjonalnie dżem Wykonanie : Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Gotować na małym ogniu(...)zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon do smaku (zależnie od rodzaju jabłek). Składniki na ciasto zagnieść. 3/4 ciasta zetrzć na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Można dodać trochę dżemu. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i kisiel. Pianę wyłożyć na masę jabłkową
cucinarełyknąć 50 tabletek na to i na tamto pomyślałam o warzywach i owocach, tym bardziej że mamy lato więc nie trudno kupić coś świeżego. Akurat dostałam buraki, marchewkę i jabłka od teściów - wszystko piękne i prosto z ogrodu. Nic tylko zrobić sok. Wyszedł pyszny i smakował nawet mojemu czterolatkowi:). Inspiracją był przepis ze strony Moja Delicja . Gdyby(...)łyżeczka dobrej oliwy extra virgin lub oleju (opcjonalnie - dodatek tłuszczu pozwoli nam lepiej przyswoić część witamin, ja użyłam oleju lnianego) Wykonanie : Marchew i buraka obrać, umyć. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, umyć i pokroić w ćwiartki. Przy użyciu sokowirówki lub wolnoobrotowej wyciskarki wycisnąć sok, przelać do szklanki. Dodać sok z cytryny, oliwę, wymieszać. Odstawić
cucinare