jabłka - 25490 przepisów (strona:26/1700)

Ryż z jabłkiem bez pieczenia - śniadanie do szkoły 347

ryż jest już gęsty dodajemy szczyptę soli, mieszamy przykrywamy i odstawiamy, aby ryż wchłoną resztę mleka i dobrze zmiękł. - w tym czasie obieramy jabłko, zetrzemy na tarce na grubych oczkach, dodajemy na rozpuszczone masło, gdy jabłka nam już miękną dodajemy łyżkę cukru brązowego (możemy pominąć jeśli jabłka już same w sobie są słodkie) - tak przygotowany ryż i jabłka dodajemy do miseczki, pucharka i posypujemy cynamonem - do szkoły pakuję w pojemniczek ryż na to dodaję jabłka i równe posypuję cynamonem, zamykam szczelnie i gotowe. Ryż jest pyszny na ciepło jak i na zimno . Coś innego niż kanapka, oto kolejna moja propozycja na śniadanie i nie tylko na śniadanie

Basia w kuchni
JABŁKA W CIEŚCIE 226

łyżki cukru 1 cukier waniliowy 4jabłka ( najlepsze kwaskowate ) 2 szklanki mleka 2 jajka   olej do smażenia   Wykonanie: Wbijamy jajka do mąki,dodajemy mleko,cukry. Wkrajamy obrane jabłka.Kroimy na duże kawałki.Wszystko dokładnie mieszamy,wykłądamy łyżką na rozgrzana patelnię.smażymy na złoto

Z Majeczką w kuchni
Uda gęsie pieczone z jabłkami, warzywami i cydrem 187

obiad była znowu nasza polska gęsina . Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku. Nie bójcie się grubej, tłustej skóry gęsi bo podczas smażenia i pieczenia wytopi się z niej prawie cały tłuszcz. Zresztą to chyba najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy . A poza tym jest nośnikiem smaku i chroni chude mięso

Smaczna Pyza
Pierożki z jabłkami 180

szkl śmietany Przygotowanie : 1. Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. 2. Następnie rozwałkować i wycinać zwykłą szklanką kółka. 3. Na każde kółko kłaść kawałek jabłka i sklejać jak pierożki. 4. Piec w 180st. C do zrumienienia. 5. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

charlotte gotuje
Krem z dyni z pieczonym jabłkiem 99

Krem z dyni z pieczonym jabłkiem to lekko pikantna, aromatyczna zupa na bazie pieczonej dyni, śmietanki oraz przypraw. Ta zupa dyniowa ma kremową konsystencję oraz fantastyczny smak, którego dopełnieniem jest dodatek pieczonego jabłka. Przygotowanie zupy dyniowej rozpoczynam od upieczenia dyni piżmowej , chociaż można oczywiście wykorzystać gotowe już puree z dyni , przygotowane wcześniej i przechowane w lodówce bądź w zamrażalniku(...)dynia nadaje zupie wyjątkowego smaku. Po upieczeniu, obraniu i usunięciu pestek dynię gotuję z dodatkiem przypraw oraz bulionu. Na końcu dodaję śmietankę i miksuję. Gotową zupę podaję z pieczonym jabłkiem. Inne dodatki, które można zaserwować z tą zupą dyniową to na przykład grzanki , groszek ptysiowy, świeże pieczywo, prażone pestki dyni, chrupiący boczek czy smażona wątróbka. Zachęcam jednak podawać tę zupę

MeCooks
Tarta z jabłkami i bezą 145

Tarta z jabłkami i bezą... 🍎🤤🍎 Kruchy spód, cynamonowe jabłka i pyszna, chrupiąca beza! 😍 A to wszystko sfotografowane w blasku promieni zachodzącego słońca... 🌄Pyszny i prosty przepis. Beza, która zawsze wyjdzie - ale potrzebuje cierpliwości!  Składniki na tartę o średnicy ok. 32 cm: Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej lub orkiszowej (można próbować z pełnoziarnistymi) 3 żółtka(...)masła 2 łyżeczki śmietany lub jogurtu Szczypta soli Jabłka: 800 g jabłek 1 łyżeczka masła 1 łyżka cynamonu Beza: 3 białka 150 g cukru 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej/z tapioki Przygotowanie: Ze składników na kruche ciasto zagniatamy krótko gładkie ciasto. Podsypujemy mąka. Formujemy w kulkę i odkładamy do lodówki na 1h. Jabłka kroimy na ćwiartki. Pozbawiamy gniazd

Czarnawisienka
Racuchy na kefirze z jabłkami 285

Sprawdzony przepis na puszyste racuchy z jabłkami na kefirze . Idealny pomysł na słodką przekąskę na tłusty czwartek, karnawał, ale również wówczas, gdy przyjdzie Ci ochota na słodko – kwaśne racuszki. Do wykonania naszych racuchów powinien zachęcić Cię również oryginalny sposób ich przygotowania. Dzięki temu już na pierwszy rzut oka wyróżniają się spośród innych dużą ilością jabłek. Zazwyczaj pokrojone(...)jabłka dodajemy do ciasta i z tak przygotowanej masy smażymy racuszki. Nasza wersja jest nieco inna, ale placuszki co najmniej tak samo smaczne i puszyste jak w przepisie klasycznym. Jeśli nawet masz swój ulubiony sposób na placuszki na kefirze , to przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby tym razem skorzystać z naszego pomysłu. Natomiast tym, którzy jeszcze nigdy

Kuchnia Na Wypasie
Szarlotka na niedzielę wg Aleex 131

było proste do wykonania. I rzeczywiście, nie pomyliłam się. Z ciastem świetnie się pracuje: szybko się je zagniata, jest miękkie, plastyczne, łatwe. Problemy zaczęły się, gdy zaczęłam przygotowywać jabłka. Okazało się, że mam ich tylko 4 sztuki. Hmmm… na szarlotkę to zdecydowanie za mało. Ale przygotowałam je zgodnie z przepisem – obrałam, pokroiłam na kawałeczki, włożyłam na patelnię. Najpierw chciałam(...)zmieszać z innymi owocami, które miałam w zamrażarce. Na szczęście zauważyłam w spiżarni słoiczek z przesmażonymi wcześniej jabłkami. Jego zawartość uratowała moje ciasto. Kiedy jabłka na patelni były gotowe, dodałam do nich owoce ze słoika i wymieszałam. To było dobre rozwiązanie. A więc jeśli nie chce się wam smażyć jabłek, a macie już przetwory w słoiczkach, możecie

W mojej kuchni
Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek 119

cukierniczy sukces w niespełna 10 minut (nie licząc czasu pieczenia). Nie znajdziecie tutaj żadnych wymyślnych składników ani wyszukanych technik kulinarnych, najprostszy przepis zawsze jest najlepszy. Do tego kilka pysznych Jabłek Grójeckich, chwilka pracy niezawodnym Magimix i najlepsze ciasto z jabłkami można wstawiać do piekarnika. Uwielbiam kiedy w całym domu pachnie jabłecznik albo pyszna szarlotka z budyniem . W Internecie(...)bardzo podobny przepis Magdy Gessler na szarlotkę Francuzki z 10 łyżek. Ja od wielu lat korzystałam ze starego włoskiego przepisu na tradycyjne ciasto 12 łyżek, ale dodałam do niego jabłka. To zresztą żadna nowość, Włosi taki wariant też pieką i właśnie z włoskiego bloga czerpałam inspirację. Ciasto 12 łyżek ma jeszcze dwie zalety - nie potrzebujesz do niego wagi

Cztery Fajery
Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku 218

jabłkami zna chyba każdy. Ale czy wiedzieliście, że istnieje coś takiego jak ryż z kalafiora? Ja dowiedziałam się dopiero na tej diecie Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami, można przygotować zarówno na obiad, jak i na podwieczorek. Zapewniam Was, że jest pyszny i sycący! Z podanych przeze mnie proporcji przygotujecie dwie porcje dania. Natomiast jedna główka kalafiora wystarcza(...)dwie porcje dla 2 osób. Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku Do przygotowania ryżu z kalafiora zapiekanego z jabłkami będziecie potrzebować: pół główki kalafiora 6 średnich lub 8 małych jabłek (najlepiej wybrać jakąś słodką odmianę) wody do sparzenia kalafiora ½ łyżeczki cynamonu szczypty mielonego imbiru 2 szczypty soli (u mnie sól

Okiem Blondynki by McBlondi
Domowy jabłecznik 219

listę produktów i przepis. Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1 kostka margaryny Kasi 1 szklanka cukru 3 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 kg jabłek Cukier puder do posypania Domowy jabłecznik – przepis Wymieszaj wszystkie sypkie składniki, dodaj jajka i ugnieć ciasto, podziel je na dwie części Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem(...)pieczenia i wyłóż na nią ½ ciasta, Obierz jabłka , wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, nałóż na ciasto, drugą połowę ciasta nałóż na jabłka Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. Gdy ciasto ostygnie, posyp cukrem pudrem i ciasto gotowe do spożycia. Smacznego! Artykuł Domowy jabłecznik pochodzi z serwisu Kulinarny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szarlotka z kisielem 226

składniki i upiec szarlotkę potrzebuję tylko 1 godziny, więc niespodziewani goście też się na nią załapią. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Polecam też inne przepisy na ciasta z jabłkami. oraz inne przepisy z jabłkami: Kruche babeczki z jabłkami ciasto orkiszowe z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim(...)tortownicę. Składniki: 3 szkl. mąki pszennej (poj. 250 ml) 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szkl. cukru 2 jajka 200 g masła lub margaryny 3 jabłka 2 łyżki cukru 1 op. (77g) kisielu cytrynowego z cukrem 1 op. cukru cytrynowego Przygotowanie: Cukier lekko podbijamy z jajkami, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz pokrojone w kostkę masło, zagniatamy jednolite

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mus jabłkowy bez cukru 240

jabłkowy na zimę z niewielką ilością cukru z dodatkiem cynamonu. W tym roku oprócz musu z jabłek zrobiłam jeszcze z papierówek: galaretkę z papierówek z wanilią , kompot z jabłek na zimę. Mus z jabłek bez cukru jest idealny nie tylko dla tych, którzy liczą kalorie, ale również dla tych co nie chcą musu sztucznie słodzonego cukrem, chcą(...)trzeba było im pomagać. Taki domowej roboty naturalny przecier jabłkowy doskonale nadaje się dla małych dzieci, nawet dorośli skuszą się aby wyjadać go wprost ze słoika. Wystarczy jak umyte jabłka obierzemy, pokroimy na ćwiartki i wykroimy gniazda nasienne, wrzucimy do garnka i dodamy niewielką ilość wody. Ponieważ ja obierałam i oczyszczałam jabłka na bieżąco stojąc przy garnku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z wątróbki z karmelizowanymi jabłkami 198

koniaku 2 średnie jabłka 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól morska świeżo mielony pieprz 1 jabłko 1 łyżka cukru trzcinowego 20 g masła dobrej jakości (użyłam Kerrygold) żurawina'; document.write(" "); Wątróbki oczyszczamy z błon i włókien. Szalotki kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Masło wyjmujmy z lodówki i dzielimy na trzy porcje: większą(...)największą część masła miksujemy mikserem. Dodajemy wątróbki i ponownie miksujemy. Dodajemy jabłka i mieszamy szpatułką. Przekładamy pasztet do mniejszych naczyń. Przygotowujemy przybranie: jabłko kroimy w grube plastry. Wykrawamy kieliszkiem gniazda nasienne. Rozpuszczamy masło i kładziemy jabłka. Na wierzchu posypujemy je cukrem i odwracamy na drugą stronę. Posypujemy cukrem z drugiej strony. Podsmażamy ok. 2-3 minuty, aż cukier

Poezja smaku