podania lub limonki 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy bez soli według przepisu na opakowaniu do miękkości 1 czerwona cebula 3/4 średniej gruszki (lub 1 cała mała) lub słodkie jabłko 50 gram orzechów włoskich+ kilka do posypania tuż przed podaniem 50 ml bulionu garść rukoli 1/3 papryki, kolor dowolny łyżka oliwy z oliwek, u mnie z chili Kasza gryczana z dodatkami
Mango PapajaUwielbiam kalarepę. Przyznam Wam szczerze, że najbardziej zawsze lubiłam ją chrupać na surowo jak jabłko i ... dalej tak lubię ją jeść. Jednakże często też wykorzystuję ją w różnych sałatkach i surówkach. Dziś zapraszam Was na jedną z takich surówek. Prosto, smacznie i... oczywiście z kalarepą. Składniki: 1 kalarepa 2 małe marchewki por 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki 2 rzodkiewki sól
Słodkie okruszkiherbacianą Skład: - 300g twarogu (u mnie taki w wiaderku do sernika) - 1/2 małego jogurtu naturalnego - cukier puder - cukier kryształ - herbata owocowa (u mnie Ogród Babuni Skworcu, skład: hibiskus BIO, jabłko, owoce czarnego bzu, kawałki czerwonego buraka, aronia, kawałki truskawki, owoce i liście czarnej porzeczki, malina, czerwona porzeczka) - żelatyna spożywcza Przygotowanie: Najpierw przygotowuję galaretkę. Zaparzam herbatę, tak około 1/2 litra naparu
Kuchnia co dniaszkl płatków owsianych 3/4 szkl suszonej żurawiny 1/3 szkl orzechów nerkowca 1/3 szkl wiórków kokosowych 1/3 orzechów laskowych 1/3 szkl płatków migdałowych 2 łyżki łuskanego słonecznika 1 jabłko starte 2 łyżki soku jabłkowego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Wszystkie suche składniki mieszamy w misce ( w razie potrzeby orzechy wcześniej posiekać). W drugiej misce mieszamy sok, miód i olej. Łączymy
Moja Galeria SmakuKolorowa bomba witaminowa Składniki: 1/2 główki białej kapusty, poszatkowanej 1/2 dużej papryki 1 jabłko 1 ogórek 10 rzodkiewek 2 marchewki pęczek koperku 3 łyżki oleju/oliwy 2-3 łyżki octu winnego białego sól, pieprz, cukier do smaku Wszystkie warzywa posiekać lub zetrzeć na tarce. Przełożyć do miski, wymieszać. Doprawić olejem, octem oraz solą, pieprzem i cukrem. Dodać posiekany koperek. Wszystko
Moja Galeria Smakukoktajle ze szpinakiem < tutaj > < tutaj > i < tutaj >, teraz czas na natkę pietruszki. Samo zdrowie. Gorąco polecam! Składniki: 1/2 pęczka pietruszki 1 gruszka 1 jabłko 150 ml wody niegazowanej 1 łyżeczka płynnego miodu Owoce obrać ze skórki. Wraz z natką wrzucić do blendera. Dodać wodę i miód. Zmiksować. Smacznego :) Źrodło
Moja Galeria Smakufoliowego. Wpływa także na obniżenie ciśnienia oraz może być stosowany jako "napój energetyczny" gdyż zwiększa wydolność organizmu. Samo zdrowie :) Składniki na 1 małą szklaneczkę: 1/2 buraka 2 marchewki 1 jabłko 2 mandarynki Wszystkie owoce i warzywa obrać ze skórki. Włożyć do sokowirówki i wycisnąć sok. Smacznego
Moja Galeria Smakualergików. Niezwykle cenne są także zawarte w tym warzywie związki siarki o działaniu przeciwnowotworowym. Składniki na 3 porcje: Warstwa zielona: 2 szklanki jarmużu, pozbawionego łodyg 1/2 banana 1 zielone jabłko, ze skórką 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka syropu z agawy (lub miodu) Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Przelać do szklanek do połowy wysokości. Warstwa
Moja Galeria Smakusubstancji. W 100 g czarnej porzeczki = 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C !!! Składniki (750 ml): 1 szklanka czerwonej porzeczki 1 szklanka czarnej porzeczki 1 jabłko 1 pomarańcza 1 marchewka 24 truskawki 1/2 limonki 3 gałązki melisy Przygotowanie: - wszystkie składniki przepuszczamy przez wyciskarkę do soku. Limonkę, jak zawsze, polecam
Pora na pora i pomidoradodatek dla dorosłego). Wykładać makaron na talerze. Posypać startym parmezanem i rozdrobnioną natką pietruszki. A ponieważ ktoś ;) zażyczył sobie do tego surówkę, na dokładkę była marchew z jabłkiem, coleslaw i surówka z czerwonej kapusty. Do wykonania spaghetti wykorzystałam zioła z ogródka. Mam mieszankę pietruszek naciowych o karbowanych i płaskich liściach oraz obłędny mix bazylii (chyba 12 odmian
Weekendy w domu i ogrodzieWspaniały napój gaszący pragnienie w upalne dni Pięknie się prezentuje a dzieci za nim oszalały Składniki - 1 nektaryna - 1 jabłko - 1 cytryna - 12 zamrożonych truskawek - 4 łyżki zamrożonych jagód - woda można smakową ja użyłam wodę różaną - 4 listki mięty - 2 łyżki miodu - 4 słoiki 0,5 l Sposób przygotowania 1. Do każdego słoika podzielić owoce mrożone na przemian
W królestwie smaków Beatyzieloną papryką w pomidorach Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem
Moja smaczna kuchniaPieczarki umyć. Jeśli są duże - przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości. 3. Papryki pokroić w kawałki, cukinie w plastry a cebule przekroić na 6-8 cząstek (jak jabłko), a te jeszcze w poprzek na pół. 4. Pieczarki, paprykę i cukinię przełożyć do miski, posypać przyprawami (u mnie Delikat do mięs Knorr), dolac troszkę oleju, żeby przyprawy ładnie się
Kto ugości moich gości?Zaraz po wątróbce z jabłkiem ta z gruszką i żurawiną jest moją ulubioną. Wiem że nie wszyscy lubią wątróbkę ale zapewniam Was że tak podana zasmakuje każdemu. Wątróbka jest tu smakowita i kremowa a owoce nadają jej dodatkowego smaczku, polecam. Wątróbka wieprzowa z gruszką i żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie