jabłka - 25490 przepisów (strona:1165/1700)

Granola, musli kokosowo-rabarbarowe 186

postanowiłam dodać do niej rabarbar. Było warto ! Granola kokosowo-rabarbarowa  Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki płatków jęczmiennych 1 szklanka otrębów żytnich 1/3 szklanki zarodków pszennych 2 jabłka 2 łyżki oleju 3 łyżki plynnego miodu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki sezamu 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki cynamonu(...)suszone brzoskwnie 10 suszonych śliwek 6 suszonych fig Wykonanie: Rabarbar kroimy na małe kawałki i zasypujemy brązowym cukrem. Do miski wrzucamy płatki, otręby, wszystkie przyprawy i olej. Z jabłka wykrwawamy gniazdko i razem ze skórką blendujemy, dodajemy do płatków. Dorzucamy resztę składników oprócz bakalii. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, 2 blachy wykładamy papierem i smarujemy olejem. Zawartość miski wykładamy

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura z jarzębiny z gruszkami 194

kwas, a co za tym idzie goryczkę jarzębiny. Ja nie czekałam do przymrozków, tylko jarzębinę zamroziłam :). Konfitura z jarzębiny z gruszkami Składniki: 650 g jarzębiny 4 gruszki 2 jabłka 600 g cukru 1 szklanka wody Wykonanie: Jarzębinę wkładamy na 2 dni do zamrażarki, po czym ją rozmrażamy. W garnku gotujemy syrop z cukru(...)wody. Na gorący syrop wrzucamy jarzębinę i trzymamy na ogniu, aż się zagotuje. Odstawiamy do wystudzenia. Czynność tę powtarzamy 2 razy. Jarzębina powinna nasiąknąć syropem i ściemnieć. Gruszki i jabłka obieramy, usuwamy gniazdka, kroimy w ósemki i wrzucamy do gorącej konfitury. Smażymy na małym ogniu około 15-20 minut, po czym przekładamy do wyparzonych słoików.  Studzimy odwrócone denkami

Kulinarne przygody Gatity
Murzynek z jabłkami i czekoladą 287

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao   1 szklanka oleju 40 dag obranych i pokrojonych w średnią kostkę jabłek Dodatkowo 3/4 tabliczki białej czekolady 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Sypkie składniki wymieszać ze sobą i przesiać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę dodać przesiane(...)sypkie składniki i wymieszać, następnie dodać olej i jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Cisto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta. Piec w tem 180 C prze 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. cisto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu na przemian polewać białą i gorzką czekoladą

Delicious Titbits
Ciasto orzechowo - jabłkowe 7081

Biszkopt orzechowy : 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 40 g drożdży 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta soli(...)soli , 3 łyżkami śmietany i na końcu wlać rozrzedzone drożdże. Wyrabiamy ciasto tak jak na ciasto drożdżowe . Dzielimy na 2 części . 1 część ciasta wykładamy na drugiej blaszce .  Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać z cynamonem i bułka tartą. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp

Słodkości i nie tylko
Rajskie jabłuszka. Deser. Jabłka w cieście z marcepanem i żurawiną 211

piec tego samego zbyt często. Jesień to rzeczywiście najlepszy czas na jabłeczniki albo ciasto ze śliwkami bo teraz te owoce są najsmaczniejsze. Jednak śliwki zostały przetworzone na powidła a jabłek było za mało żeby upiec blachę szarlotki więc zrobiłam coś zupełnie innego a jednocześnie trafiłam dobrze w gust domowników. Upieczone jabłuszka, nadziane marcepanem i lekko pijanymi żurawinami, otulone krucho(...)drożdżowym, serowym ciastem.... Całość uzupełnił sos ze świeżej żurawiny. Mówię Wam, coś pysznego ! Jabłka i żurawiny to świetne połączenie - w małych jabłecznikach też się sprawdziło. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kompot z porzeczek 195

koniec ciąży (bo teraz mogę zasnąć na stojąco), tak samo wypadło mi już z głowy, że jednym z moich ulubionych napojów po urodzeniu Malucha był kompot. Głównie z jabłek, ale teraz kiedy na straganach są jeszcze kwaśne porzeczki trzeba w nie iść. Na jabłka zostawcie sobie zimowe miesiące. Potrzebujesz: 500 g porzeczek około 1,5 - 2 litry wody

Matka Żywicielka
Szarlotka Królewska 394

22x33cm. Składniki: Biszkopt: 5 jajek szczypta soli pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy   Masa jabłkowa: 2 kg jabłek łyżka cukru 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej   Masa śmietanowa: 500ml śmietany kremówki 30% opakowanie śnieżki do śmietany Dodatkowo: czekolada do posypania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, do białek(...)cukier i cukier waniliowy, ubijamy, aż masa będzie błyszcząca. Następnie dodajemy żółtka i obie mąki. Mieszamy delikatnie do połączenia składników. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Masa jabłkowa : Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce jarzynowej. Umieszczamy w garnku, podlewamy odrobiną wody i dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy masa jabłkowa ładnie się zesmaży

Czerwona Porzeczka
Testowanie produktów producenta Agros Nova 191

składzie miał 60,7 % koncentratu i pomidorowego oraz przeciery warzywne w różnych proporcjach z marchwi, selera, cebuli, pietruszki i papryki czerwonej oraz soki odtworzone z zagęszczonych soków z jabłek, gruszek, buraków czerwonych, przecier z czosnku, sól, zioła i przyprawy aromatyczne, wit. C. Skład bogaty, smak też. Sok  Pomidor Sok 100 % Fortuna  w swoim składzie ma przeciery odtworzone(...)aceroli (0,4%)  Dla mnie to smaczny sok. Sok Multiwitamina - Dr Witt   z kompleksem 12 witamin.  W swoim składzie ma owoce polskie jak jabłka i gruszki oraz egzotyczne : pomarańcze, ananasy, cytryny, winogrona, nektarynki, mango, morele, brzoskwinie, guawy i morele. Przygotowane są z odtworzonych, zagęszczonych soków i przecierów. Smak i kolor do przyjęcia.  Pojemność szklanych butelek

Proste Potrawy
Ciasto z dynią i jabłkami - pyszne 156

modyfikacja popularnego na moim blogu " pysznego ciasta z dynią" Składniki : szklanka startej dyni szklanka jabłek pokrojonych w kostkę - u mnie wystarczyło jedno jabłko 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki 1 niepełna szklanka oleju  1 i 1/2 łyżeczki sodki i tyle proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao i tyle cynamonu garść rodzynek i 2 garści(...)drobnych czekoladowych kuleczek 3 jajka Przygotowanie: Jajka utarłam z cukrem, dodawałam stopniowo mąkę Do tej masy dodałam dynię i pokrojone jabłko - utarłam ponownie Wlałam olej, dodałam czekoladę, kakao, cynamon, rodzynki - dobrze utarłam  Już na koniec dosypałam sodkę i proszek do pieczenia - ponownie dokładnie utarłam Przelałam masę do okrągłej, wysmarowanej tłuszczem foremki o średnicy 25 cm, piekłam przez

Proste Potrawy
Powidła mandarynkowe 201

Znalazłam mandarynki w dobrej cenie. I właśnie teraz w środku zimy zrobiłam z nich powidła :) Przepis pochodzi z Kuchni Nr. specjalny 2/2000 Składniki : 1 kg mandarynek 1/2 kg jabłek, mogą być kwaskowe 50 dag cukru - najlepszy nierafinowany 2 cytryny 2 łyżki rumu Przygotowanie : Umyte mandarynki obrać ze skóry, pokroić drobno i usunąć pestki Umyte jabłka obrać ze skóry

Proste Potrawy
Ciasto z jabłkami na walentynki 183

Składniki : 18 dag cukru 2 jajka 100 ml mleka w temp. pokojowej 80 ml oleju 28 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 30 dag jabłek pokrojonych w drobną kostkę- ale spokojnie może być 50 dag cynamon, łyżka wiórek kokosowych Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej, ucieramy Dolewamy mleko, dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem - miksujemy Białka(...)ubijamy na pianę i dodajemy ostrożnie do całości - mieszamy Masę przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia Na wierzch wykładamy pokrojone jabłka posypane cynamonem Posypałam jeszcze kruszonką do której dodałam wiórek kokosowych Piekłam w temp. 180 stopni C przez 40- 50 min. ( w prodiżu też się udaje), sprawdzać patyczkiem. Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym Gazety wyborczej

Proste Potrawy
Świąteczne propozycje potraw 167

szybka szarlotka z posypką z migdałami babka czekoladowo- migdałowa babka która się zawsze udaje mocno czekoladowe muffiny ciasto krówka piernik z jabłkami mój sernik na zimno ciasto z jabłkami sernik jogurtowy sernik na kakaowym spodzie sernik wiedeński sernik bez sera szybki i smaczny sernik katarzynka Sałatki : sałatka sledziowa sałatka z selerem naciowym i gyrosem szybka sałatka z papryką

Proste Potrawy
Jabłecznik ze świeżą miętą 254

były to rozwałkowane i lekko spłaszczone wałeczki Piekłam przez około 1 godz w prodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy 24 cm. Składniki farszu jabłkowego: około 70 dag przesmażonych jabłek ewentualnie kilka łyżek bułki tartej sok z cytryny 3 płaskie łyżki cukru pudru 2 łyżki pokrojonej świeżej mięty (  mogło być więcej, bo prawie się jej nie wyczuwało ) Przygotowanie(...)farszu : Jabłka obrać, pokropić sokiem by jak najmniej ściemniały zetrzeć i przesmażyć z cukrem, często mieszać by nie przypalić Dodać cukier, wymieszać i jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać łyżkę lub dwie bułki tartej - wymieszać, w tym momencie dodać też pokrojona miętę Taką masę wyłożyć na ciasto. Moje uwagi : Ciasto można spokojnie upiec w większej foremce, będzie cieńsze

Proste Potrawy
Piersi z kurczaka w aromatycznym sosie 192

Składniki: 4 filety z kurczaka łyżeczka przyprawy do drobiu Sos: 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka skórki otartej z cytryny 3 łyżki płynnego miodu płaska łyżeczka mielonego imbiru szklanka śmietany kremówki Wykonanie: Opłukane, osuszone piersi z kurczaka nacieramy dość obficie przyprawą do drobiu(...)mieszaną z dużą szczyptą soli i pieprzu  i odkładamy na 10 minut w chłodne miejsce. Przygotowujemy sos: śmietanę lekko ubijamy z sokiem z cytryny, dodajemy miód, sok z jabłek i imbir. Na niewielkiej ilości oliwy smażymy porcje z kurczaka, rumieniąc z obu stron. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałym ze smażenia tłuszczem, zalewamy sosem i wstawiamy

Gorący kąsek
Surówka z sałaty lodowej 407

wielkości cebula, 2 jabłka i majonez. Sałatę traktujemy trochę inaczej niż zazwyczaj tzn. zamiast rwać rękami na mniejsze kawałki szatkujemy jak kapustę. Cebulę kroimy tradycyjnie w drobną kostkę, jabłka (najlepiej ładnie zaczerwienione) trzemy na grubej tarce razem ze skórką. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu i mieszamy. Gotowe

Praktyczna pl

Proponowane wyszukiwania