wanilią 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki rodzynek (opcjonalnie) Krem: 300g masła w temperaturze pokojowej ½ szklanki adwokata- również w temperaturze pokojowej ¾ szklanki cukru pudru Galaretka jabłkowa: 1 duży słoik prażonych jabłek 3 galaretki agrestowe 400ml wody Krem śmietankowy: 500ml śmietany 30% 1 szklanka drobnego cukru kryształu lub cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 6 łyżeczek żelatyny ½ szklanki
Kuchnia w czekoladziedodaj po prostu coś z wapniem, bo my kobiety musi dbać o jego ilość w diecie! Na samą górę dałam owoce rambutanu z puszki, ale możesz użyć dowolnych, np. prażone jabłka, pokrojone świeże mango co lubisz i co Ci pasuje do tego co już dodałaś do deserku. Gotowe
SMYKWKUCHNIbudyniem nakładamy kleks konfitury malinowej. Zamknij oczy i poczuj się jak w niebie! :) Dodatek w postaci konfitury malinowej możecie oczywiście wymienić na swój ulubiony dodatek. Na myśl przychodzą mi prażone jabłka, owoce w żelu, sos karmelowy, czy sos czekoladowy. Wioleta Gargula
MamaOskarkapysznego, tak naprawdę sama nie wiedziałam na co mam ochotę. Zajrzałam do lodówki, do szafki i wymyśliłam szybki, pyszny deserek. Zrobiony był dosłownie w kilka chwil. Wystarczyła tylko śmietana, prażone jabłka i słomka ptysiowa z cynamonem. Całość wyszła idealnie, połączenie kwaśnych jabłek ze śmietaną zaspokoiło moje kubki smakowe ;) Składniki na 4 szklanki widoczne na zdjęciu: * 300 ml śmietany
Zrób to smaczniemiłośnika “śledzika”. Każdy z nich idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Wypróbowane przepisy Kulinarnej Polski (kliknij na nazwę, aby przejść do przepisu): Śledzie w sosie duńskim z prażonym jabłkiem Śledzie w sosie chrzanowym pod kruszonką z żółtka Śledzie na czerwono lub po kaszubsku Śledzie z buraczkami Śledzie w śmietanie Artykuł Pięć przepisów na pyszne śledzie. Idealne podczas świąt
Kulinarna Polskafana szarlotki na ten wyjątkowo świąteczny tort! P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Dzień 1: Robimy mus jabłkowy i pieczemy 3 blaty ciasta. Dzień 2: Prażymy jabłka, robimy krem cynamonowy i składamy tort. Dzień 3: Tynkujemy tort kremem i dekorujemy cukierkami. Dzień 4: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2 dni po złożeniu (przełożeniu
Słodki Pomysłdobrą i nieprzekombinowaną szarlotkę, to ciasto jest strzałem w 10-tkę. Pyszne, szybkie i tanie. Kruchy i delikatny spód najpierw krótko podpiekamy, a następnie przykrywamy sporą warstwą prażonych jabłek oraz cieniutką warstwą ciasta. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Przed podaniem najlepiej podgrzać. SKŁADNIKI 400 g /3 niepełne szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g zimnego
cool and mintyKlasyczna szarlotka bez zbędnych dodatków, to jeden z najpopularniejszych przepisów w moim domu. Jej sekretem jest przepyszne kruche ciasto z prażonymi jabłkami ze starego sadu. Pachnie niesamowicie. W domowym zaciszu upiekłam wiele różnych szarlotek zazwyczaj robię je raz, zaspokajam swoją fantazję, a potem zapominam o nich, natomiast najczęściej powracam właśnie do tego przepisu , do tej staropolskiej szarlotki. Jeśli
Wanilia i KardamonPlacuszki można smaży na suchej patelni lub z odrobiną oleju. 3. Podawać wedle uznania - z cukrem pudrem, dżemem, miodem, świeżymi owocami, polane sosem czekoladowym - u nas akurat były jabłka prażone z galaretką KLIK ;-) Placuszki są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego
Kuchnia domowa Anizeszyt. U nas w domu rzadko robiło się kruche babeczki. A już babeczki ozdabiane kremem prawie nigdy? Chyba dobrze pamiętam. Prędzej w środku babeczki zamykałyśmy z mamą czy to prażone jabłka czy to właśnie budyń. Ale wróćmy do ciasta. Samo ciasto jest baarrrdzo kruche. Bardzo delikatne i pyszne i jeśli tylko jesteście miłośnikami kruchych ciast, koniecznie przetestujcie przepis
Mieszam w GarnkuKruszonka, prażone jabłka, pianka z białek i na wierzch ponownie kruszonka. Kruche ciasto w formie kruszonki jest fajną alternatywą dla zwykłego ciasta kruchego. Nie trzeba go dokładnie zagniatać, ani chłodzić w lodówce. Robi się dużo szybciej. Wystarczy składniki rozetrzeć palcami tak żeby powstały grudki i od razu wykładać na blaszkę. To takie kruche dla leniwych :) Piekłam w tortownicy
Agusiowe smakołykinadziewane masłem orzechowym i bananami. Podane z waniliowymi lodami i sosem czekoladowym tworzą obłędną całość, której nikt się nie oprze!! Ps. do środka gofrów możemy włożyć inne dodatki – prażone jabłka, dżem albo kawałki czekolady ! Co tylko chcecie! Będzie pysznie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie domowe ( przepis TUTAJ ) – 300 g * maslo orzechowe – ok. 150 g * banan
Ostra na SłodkoNaleśniki z serkiem wiejskim lub serkiem grani. Mają troszkę inny smak, ale są bardzo delikatne i puszyste. Swietnie smakują z serem na słodko , dżemem lub prażonymi jabłkami. Na wierzchu proponuję polać polewą owocową czekoladą lub syropem klonowym. Po inne przepisy na smaczne naleśniki i placki zapraszam na bloga do zakładki naleśniki i gofry. Jeżeli przygotowaliście Państwo potrawę
O kuchni z uczuciemśledzia przetnij na 4-5 równych kawałków. Jabłko grany smith przetnij na ćwiartki. Ćwiartki potnij na 1 cm kawałki. Plaster selera potnij na kawałki wielkości podobnej do wcześniej pociętego jabłka. Upraż seler na suchej patelni. Cebulkę czerwoną potnij w talarki. Nadziewaj na drewniane patyczki na przemian: śledź, jabłko prażony seler, marynowany prawdziwek, cebula. Polewaj lub maczaj
AZgotuj!wieku mazurki są w Polsce ozdobą stołu i podstawą Świąt wielkanocnych. Kruche spody pokrywane są bardzo słodką masą, bogato dekorowane. Mój mazurek jest przekładany orzechową masą i musem z prażonych jabłek. Jego przygotowanie jest może trochę czasochłonne, ale efekt końcowy wynagradza wszystko! Niestety takie mazurki są dość kaloryczne i ciężkostrawne. Na pewno należy zachować umiar w ich spożywaniu
Kierunekuchnia