maśle Ghee, które „podkręca” smak każdego dania. Polecam Wam zajrzeć na stronę Palce Lizać znajdziecie tam wspaniałe polskie masła sklarowane. Składniki: Do przygotowania kurczaka*: przyprawa kebab-gyros – do nabycia tutaj 2 piersi z kurczaka około 2 łyżki masła Ghee – polecam od Palce Lizać odrobina wody *składniki na większą ilość kurczaka. Część podałam do obiadu(...)sałatki zmniejszcie ilość składników, ja swojego podałam do obiadu a resztę do sałatki). Kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki. Rozpuszczamy masło Ghee, kładziemy mięso, posypujemy całe mięso przyprawą kebab-gyros. Chwilę podsmażamy, następnie delikatnie podlewamy wodą i przykrywamy pokrywką. Zostawiamy pod przykryciem aż do miękkości mięsa, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby delikatnie podlewamy wodą. Mięso powinno być miękkie
Słodkie okruszkiSałatka może być letnim daniem obiadowym. Składniki : filet z kurczaka garść żurawiny 3 gałązki selera naciowego 2 twarde gruszki przyprawa gyros olej, musztarda, miód, sok z cytryny Przygotowanie : Umyte gałązki selera pokroić w kosteczkę, podobnie obraną gruszkę Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros, usmażyć na oleju- przestudzić Żurawinę namoczyć i osączyć dokładnie Składniki sałatki połączyć, wymieszać, dodać
Proste Potrawycebula kilka plastrów boczku (użyłam 24, czyli po 2 na każde poudzie) 500 g passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 płaska łyżeczka przyprawy kebab-gyros sól i pieprz do smaku natka pietruszki do podania woda wykałaczki/dratwa Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka wrzucamy do solanki i marynujemy około 3-4 godziny. Odsączamy z wody(...)osuszamy na ręczniku papierowym. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą kebab-gyros. Cebulę siekamy. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i tniemy na mniejsze kawałki. Każde podudzie faszerujemy łyżką mięsa mielonego, owijamy 2 plastrami boczku i spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nicią. Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju (reszta wytopi się z boczku), obsmażamy mięso z każdej strony. Dorzucamy cebulę i szklimy
Kolorowy Przepisowniktwardo 2 średnie pomidory 1 puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 czerwona papryka 3 ogórki korniszony 3 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu sól, pieprz, przyprawa gyros 2-3 łyżki oleju Wykonanie: Pierś pokroić w kostkę przyprawić przyprawą gyros i odstawić na minimum 30 minut. Następnie usmażyć na oleju. Jajka i warzywa pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić
Agusiowe smakołykiPasta 2 pojedyncze małe piersi z kurczaka lub 1 bardzo duża 2-3 łyżki majonezu 3 jajka 1 serek śmietankowy, taki z kubełka 2 łyżki oleju przyprawa gyros sól, pieprz 1 mała puszka groszku Bonduelle 1 pęczek szczypiorku Na samym początku przygotowujemy ciasto szpinakowe: Jeżeli nie macie odpowiedniej foremki, tzn. macie zbyt dużą to jeden(...)gładką masę i dodać do białek, delikatnie wymieszać i wylać do foremki. Piec 25 minut w 170 stopniach. Piersi z kurczaka należy pokroić w kostkę, dodać oliwę, przyprawę gyros, wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 30 minut, następnie usmażyć na patelni, przestudzić i zblendować na gładką masę. Jajka ugotować na twardo Do zblendowanego kurczaka dodać majonez, serek, starte
Jadło i czytadłoSkładniki: -pół kilo filetu z kurczaka -przyprawa kebab-gyros -4 łyżki oleju -duży por -puszka krojonych pomidorów -400 ml wody -makaron spaghetti -sól -pieprz Sposób przygotowania: Filet kroimy w dużą kostkę i smażymy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Doprawiamy solą i przyprawą gyros. Wyjmujemy z patelni. Por myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na reszcie oleju. Następnie dodajemy pomidory
Magia jedzenia.obiad :) Składniki : - 1 pierś z kurczaka ( ok. 0.5 kg ) - 4 torebki ryżu brązowego - puszka ananasów w syropie - 2 łyżeczki curry - 2 łyżeczki przyprawy Gyros - olej rzepakowy - natka pietruszki - sól Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w wodzie z curry ok. 40 minut. W międzyczasie pierś kroimy na drobne kawałki ( ok. 1,5 cm kostki(...)przyprawiamy przyprawą Gyros . Na rozgrzanej patelni obsmażamy pokrojoną pierś . Dodajemy ugotowany ryż i ananasa pokrojonego razem z syropem z puszki .Całość podgrzewamy i doprawiamy według własnego uznania i smaku
Różne smaki w kuchnikolorem. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula 1,5 szt papryki kolorowej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego sól,pieprz,bazylia przyprawa gyros Pierś z kurczaka umyć,osuszyć i pokroić na paseczki. Przyprawić przyprawą gyros,polać niewielką ilością oliwy,wymieszać i odstawić do lodówki na ok 2 godz. Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną
Niespełnione zdolności kulinarnepiekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 20 minut. Składniki na farsz: 1 pojedyńcza pierś z kurczaka 1 cebula 1 mała marchewka 2-3 łyżki startego żółtego sera przyprawa gyros ostra papryka pieprz 2 ząbki czosnku olej Pierś kroimy drobniutko. Posypujemy przyprawami. U mnie była to przyprawa gyros, mielony pieprz, ostra papryka. Cebulę siekamy. Podsmażamy na złoty kolor na oleju
Walijskie Pichceniekurczaka,indyka cebula ( u mnie czerwona) 5 łodyg selera naciowego pół puszki ananasa pół puszki kukurydzy bądź jedna mała kawałek pora 2 łyżki majonezu sól,pieprz przyprawa gyros Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w drobną kostkę i posypać przyprawą gyros,polać olejem,odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia posiekać drobno cebulę i podsmażyć na patelni razem
Niespełnione zdolności kulinarnemogę ją polecić z czystym sumieniem. To jest porcja na 4 talerze. 1 podwójna pierś z kurczaka 1 sałata lodowa 1 papryka 4 jajka 1 duży brokuł przyprawa gyros Sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros (może też
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewarzywnego 2 piersi z kurczaka 1 większy słoik marynowanej papryki 1 puszka kukurydzy 2 pęczki szczypiorku lub jeden większy 4 łyżki majonezu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy Kebab-gyros Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Makaron z zupek chińskich kruszymy i zalewamy gorącym bulionem. Pozostawiamy do napęcznienia i przestudzenia, co jakiś czas mieszając. Filety drobiowe myjemy, kroimy w kostkę(...)smażymy na złoty kolor z dodatkiem oleju i przyprawy Kebab-gyros. Studzimy. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy. Kukurydzę przelewamy zimną wodą i dobrze odsączamy z jej nadmiaru. Wszystkie te składniki dodajemy do makaronu, łączymy z majonezem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę (każdą jedną) możemy podać w salaterce, porcjując np. do malutkich słoiczków tak, by każdy
Kuchnia w czekoladziełyżeczki curry - 2 łyżeczki przyprawy Gyros - olej rzepakowy - natka pietruszki(...)sól Ryż gotujemy w wodzie z curry ok. 40 minut. W międzyczasie pierś kroimy na drobne kawałki ( ok. 1,5 cm kostki ) i przyprawiamy przyprawą Gyros . Na rozgrzanej patelni obsmażamy pokrojoną pierś . Dodajemy ugotowany ryż i ananasa pokrojonego razem z syropem z puszki .Całość podgrzewamy i doprawiamy według własnego uznania i smaku . Smacznego
Różne smaki w kuchnipuszka kukurydzy Marchew z rosołu pokrojona w kostkę 1 puszka kukurydzy 1 słoiczek małych, marynowanych podgrzybków 2 piersi z kurczaka 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka przyprawy Kebab-gyros np. Galeo Sposób przygotowania: Udka zalewamy wodą, gotujemy chwilę, zbieramy szumowiny i dodajemy warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, a na końcu przypieczoną z czosnkiem cebulę. Z gotowego wywaru odlewamy(...)litr, w którym rozpuszczamy żelatynę. W trakcie gotowania rosołu kroimy piersi na mniejsze kawałki i podsmażamy na łyżce oleju z przyprawą Kebab-gyros. Studzimy. Marchew z rosołu kroimy w kostkę i łączymy z groszkiem. Kukurydzę odcedzamy. W metalowej formie na babkę układamy w żłobieniach zrolowaną szynkę. Na przemiennie z kukurydzą dajemy groszek wymieszany z marchewką i cały czas
Kuchnia w czekoladzieMoje ulubione zawijańce, dziś z mięsa wieprzowego z przyprawą gyros i dodatkami warzywnymi:) Składniki: 60 dag schabu 6 - 8 pieczarek ½ papryki czerwonej ser żółty wędzony szczypiorek przyprawa gyros sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić w plastry, posypać pieprzem i solą do smaku, po czym utłuc. Następnie posypać przyprawą do gyrosa i odstawić. Pieczarki, paprykę
Tradycyjna Kuchnia