gulasz - 5976 przepisów (strona:57/399)

Mizeria z rzodkiewkami 62

Zakupy zrobimy na miejscu. No, to tyle tytułem wstępu, który nic nie wniósł do Waszego życia. Mizeria z rzodkiewkami. Skąd ten pomysł? A to różnie. Wczoraj na obiad mieliśmy gulasz. A jak gulasz to surówka ze śmietanowym sosem i kasza. Szukałam więc inspiracji na surówkę. Poszperałam w starych książkach, w zeszytach (tu znalazłam fajny przepis na klasyczną mizerię, na bank(...)niedługo pojawi się na blogu). Popytałam na tajnej grupie na fb. I jedna z dziewczyn zaproponowała rzodkiewki w śmietanie chyba. Do samych rzodkiewek nie byłam przekonana (chodzi o gulasz, nie ogólnie), postanowiłam więc połączyć zwykłą mizerię z rzodkiewkami. I cebulą. Patent na mizerię z cebulą sprzedał mi z kolei kolega Filip. Z takiego combo wyszło coś mega smacznego. Nie wiem

Kardamonovy
Obiady na tydzień: Kuchnia wege rządzi 51

odpowiedziała, że nic:) Aczkolwiek spora część dodała, że przydałoby się więcej dań wegetariańskich. W tym menu jest ich całkiem sporo, bo cztery. Z tego dwa są daniami wegańskimi – gulasz i tofu. Wege może być tez burger, jeśli nie dodasz do niego parmezanu (lub zastąpisz parmezanem wegańskim). To samo dotyczy musaki, zapieczonej pod beszamelem, do którego dodaliśmy parmezan. Zupełnie wegetariański(...)właśnie kasza, ryż, albo ziemniaki, które potem można twórczo przetworzyć w inne danie. Można ugotować, jak w zrobiliśmy w środę, więcej sosu, żeby następnego dnia posłużył za bazę do gulaszu. Więcej naszych pomysłów na “krzyżowe” gotowanie znajdziesz w zakładce Menu na tydzień. Teraz zobacz jak gotowaliśmy w minionym tygodniu. Poniedziałek Kurczak adobo w delikatnym sosie   Jest milion

Niedzielny kucharz
Gulasz z kociołka 81

Jest to gulasz, który wypróbowałam jesienią testując nowo zakupiony kociołek  😊 Największą sztuką jest regulowanie ogniem temperatury, ale udało się  i wyszedł pyszny 😋 Nic nie stoi na przeszkodzie, aby taki gulasz zrobić w domu. Potrzeba tylko głębokiego, dużego rondla z grubym dnem, najlepiej żeliwnego. Do takiego gulaszu można dodać odrobinę wytrawnego czerwonego wina dla podkręcenia smaku.  Składniki(...)obsmażyć,  po czym dolać gorącą wodę. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Przykryć pokrywką i dusić godzinę od czasu do czasu zamieszać. Następnie dodać mięso wieprzowe ( jeżeli gulasz robimy w rondlu to można wcześniej obsmażyć na patelni ) marchewkę, ziemniaki, papryki i pod przykryciem dusimy na małym ogniu kolejną godzinę. Po pół godzinie dodajemy pokrojone pomidory, zamieszać i dusić

Kulinarne przemyslenia
Kuchnia węgierska. Poznaj smaki naszych bratanków 74

chyba nikogo, kto nie słyszałby o gulaszu, leczo czy też zupie rybnej. Wszystkie te aromatyczne potrawy okraszone cygańską muzyką stanowią swoistą wizytówkę jednej z najsmaczniejszych kuchni środkowoeuropejskich – kuchni węgierskiej. Dania węgierskie są bardzo popularne szczególnie w regionach Europy Środkowej i Wschodniej. Charakteryzują się przede wszystkim bogactwem warzyw, przypraw, z czego najchętniej dodawana jest przede wszystkim sproszkowana papryka cebula(...)których produkuje się wina. Często spotykane są również dania rybne, Węgrzy bardzo chętnie wykorzystują karpie, sandacze, sumy, szczupaki i jesiotry. Najbardziej rozpoznawalnymi potrawami kuchni węgierskiej są na pewno gulasz, czyli pörkölt, leczo (lecsó) oraz zupa rybna podawana z chlebem, czyli halászlé. Nie należy zapominać również o tradycyjnych węgierskich alkoholach, takich jak tokaj, czyli białe wino z winogron z dużą ilością

ProstePesto.pl
Prosty gulasz wołowy 89

Bardzo lubię przygotowywać na obiad gulasz. Dlaczego? Bo to obiad, który robi się (prawie) sam, a przecież tego typu obiady są najlepsze. Przygotowuję go zawsze wtedy, gdy wiem, że następnego dnia lub przez następne dwa dni naprawdę nie będę miała czasu na gotowanie. Gulasz zrobiony na bazie mięsa wołowego jest niesamowity w smaku i nie traci on go w wyniku(...)gładko i doprawiamy solą oraz gałką i w razie potrzeby pieprzem. Mięso z powrotem wrzucamy do garnka i dusimy jeszcze przez 15 minut razem na bardzo małym ogniu. Gulasz wołowy gotowy. Podajemy tak, jak lubimy, z kluskami, kopytkami, kaszą czy też pampuchami . Smacznego! Artykuł Prosty gulasz wołowy pochodzi z serwisu Analiza Smaku

Analiza Smaku
LANGOSZ 112

się na kuchni węgierskiej, bo dzisiaj chciałam się z Wami tym właśnie podzielić. Na Węgrzech s trefie kulinarnej mnóstwo jest ciekawych smaków, kolorów i zapachów. Wiadomo, na pierwszym miejscu gulasz węgierski. Jest trochę inny niż u nas, na pewno bardziej pikantny i czerwony od dodawanej dużej ilości papryki. Dobrą wiadomością jest, to że pasta paprykowa jest podawana osobno(...)można sobie wg własnych kubków smakowych doprawić każdą potrawę. Złą wiadomością, bynajmniej dla mnie był fakt, że ten gulasz nie jest podawany z plackami, tylko jako zupa. Bardzo byłam zdziwiona i zasmucona z tego faktu. W Budapeszcie byłam już klika dobrych lat temu, gdzie nie była jeszcze promowana kuchnia wegetariańska,więc na gulasz tylko popatrzyłam, bo składa się

pieprzny smaczek
Gulasz z trzech mięs i zieleniny 77

Gulasz z trzech mięs, mnóstwa zieleniny i innych dobroci czyli Naradowy danie z Madagaskaru Romazava Gulasz z trzech mięs, czyli narodowe danie z Madagaskaru Romazava.  Jeśli uwielbiasz mięso i zielone liściaste warzywa, to bezsprzecznie danie dla Ciebie.  Oczywiście musisz je podać z ryżem w związku z magalskim przysłowiem „Manasa Hihinam-bary!.  Niewątpliwie zastanawiasz się, co ono oznacza(...)chili drobno pokrojona Puszka pomidorów San Marzano 75 g młodego szpinaku 2 kapusty bak choy 75 g rukoli 250 – 500 ml bulionu warzywnego Sól Pieprz świeżo zmielony Ryż Gulasz z trzech mięs, jak zrobić, dowiesz się za chwilę Oczywiście na początek musisz pokroić mięso, a raczej mięsa w cienkie paski.  Mięso jak zapewne wiesz, trzeba poddać wysokiej temperaturze

RafalCook
Gulasz wołowy z Guinnessem 66

czasochłonny, mięso potrzebuje sporo czasu aby zmięknąć, tak trzeba. Nie będę się więcej rozpisywać na ten temat. Koniecznie zróbcie tę potrawę, nie zawiedziecie się, nie ma szans. Taki gulasz można podać z puree z ziemniaków, można klasycznie zjeść z kaszą. Ja zjadłam z kromką pełnoziarnistego pieczywa. Nie muszę chyba Wam pisać, jak smakuje chleb nasączony sosem z pieczenia mięsa(...)czosnek. Marchewkę i seler kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli. Do całości dodajemy mięso, zalewamy bulionem, doprawiamy rozmarynem, papryką i liśćmi laurowymi. Zagotowujemy. Dolewamy piwo i sos Worcester. Gulasz przelewamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 2,5 godziny w 180 stopniach. 30 min przed końcem pieczenia wrzucamy do gulaszu obsmażone plasterki pieczarek i całość doprawiamy solą. W czasie

Kardamonovy
Gulasz wieprzowy z cydrem 53

Wiele razy łączyłam cydr z wieprzowiną i zawsze było to dobre połączenie. Nie jest więc niczym dziwnym, wykorzystanie go do gulaszu. My, będąc ostatnio obiektem drwin w naszej ekipie, doczekał się znowu solidnej porcji świni. Drwiny oczywiście dotyczą nadwyżki soczewic, warzyw i kasz, z jednoczesnym niedoborem mięsa. Nie miałam nawet sumienia dziś, proponować mu kaszę do gulaszu… Jest więc(...)gulasz wieprzowy z cydrem, upieczony na śmierć. Pyszny. Z ziemniakami i surówką z pora. Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 mała marchewka 1 mały korzeń pietruszki 300 ml cydru 200 ml wody 1 liść laurowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki sól pieprz olej

Kardamonovy
Gulasz wołowy z kociołka 62

Dobra, bez hejtu mi tu. Zdjęcie nie oddaje finalnego wyglądu gulaszu, ponieważ było robione na samym początku robienia potrawy. Po dwóch godzinach pieczenia zrobiło się zupełnie ciemno i nie miałam jak zrobić zdjęcia. Poza tym wszyscy byli tak głodni, że jak mieliby jeszcze czekać… no sami wiecie, gastro po 22 to nie przelewki. Nie wiem kiedy będę miała znowu(...)wino, dodajemy liście laurowe, tymianek, cukier, grzyby, kociołek zamykamy i pieczemy na wolnym ogniu około dwóch godzin, do miękkości mięsa. Pamiętajcie o częstym mieszaniu mięsa. Pod koniec pieczenia doprawiamy gulasz solą. W razie potrzeby można podczas pieczenia dolewać wody.  Oczywiście na tej samej zasadzie zrobimy gulasz w domu. Piekarnik bierze się w obroty i już. Artykuł Gulasz wołowy

Kardamonovy
GULASZ Z SERC KURCZAKA Z MARCHEWKĄ, GROSZKIEM I PAPRYKĄ KONSERWOWĄ 59

Gulasz z serc kurczaka to pyszny obiad. Najczęściej podaję go z kaszą lub ryżem. A jeśli mam więcej czasu to pobawię się z kopytkami albo kluskami śląskimi. Serca drobiowe mają swoich zwolenników, ale też i przeciwników. Ja je uwielbiam i przyznam, że nawet takie gotowane tylko w osolonej wodzie mi smakują, a gulasz to już prawdziwy raj dla mojego podniebienia(...)olej. Podsmażyć cebulę razem z sercami. Następnie wsypać majeranek, wymieszać. Wsypać mąkę, wymieszać. Kolejno dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz groszku konserwowego), wlać wodę, wszystko dobrze wymieszać i zagotować. Gdy gulasz zacznie się gotować zmniejszyć palnik grzewczy do minimum i tak wolno gotować gulasz około 30 minut (aż warzywa i mięso zmięknie). Na samym końcu dodać groszek, doprawić do smaku, wymieszać

Zrób to smacznie
Placki ziemniaczane z dodatkiem pęczaku z gulaszem 113

bardzo dobrze odcisnąć z wody, bo inaczej ciasto będzie za luźne i placki mogą rozłazić się podczas smażenia. Placki ziemniaczane super smakują z jogurtem, ale naprawdę pyszne są z gulaszem. My wykorzystaliśmy do zrobienia zupę gulaszową , którą mieliśmy na obiad dwa dni wcześniej. Odłożyliśmy niewielką porcję, którą przed podaniem z plackami, podgrzaliśmy, zagęszczać odrobiną mąki ziemniaczanej. Sos możesz zrobić(...)podstaw opierając się na naszym przepisie na gulasz węgierski. Dodaj tylko mniej bulionu/wody do warzyw. Składniki: 4 duże ziemniaki 1/2 szklanki ugotowanego pęczaku 1 cebula 1 jajko Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przełóż kaszę i pokrojoną z grubsza cebulę do misy miksera i zmiksuj na gładko. Wyjmij z miksera. Przełóż do misy. Krok 2 Umyj dokładnie ziemniaki i zetrzyj

Niedzielny kucharz
Kuchnia na trudne czasy 121

promocji w różnych sklepach. Można też chodzić na zakupy z listą potrzebnych rzeczy i zawsze wiedzieć, ile pieniędzy mamy jeszcze do dyspozycji. 2.Gotujcie dania na zapas, zupy, dania jednogarnkowe, gulasze, gołąbki, wykorzystujcie podroby jeśli lubicie, takie dania można potem mrozić lub wekować w słoikach. W lecie i jesienią róbcie przetwory z sezonowych warzyw i owoców. – bigos do słoików(...)Leczo do słoików na zimę Gotujemy gęste i pożywne dania jednogarnkowe: – Błyskawiczna fasolka po bretońsku – Zupa meksykańska z mięsem mielonym – Grochówka z kiełbasą – gulasz z kiełbasą i pieczarkami – Gulasz z żołądków – gulasz z serc – zupa gulaszowa z papryką – Jarskie gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami – Gołąbki z ryżem i mięsem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wegetariański Gulasz z kurkumą Faceta w Kuchni 105

Wegetariański Gulasz z kurkumą. Kurkuma jako aromatyczna roślina lecznicza była znana Hindusom od czasów starożytnych. Wielu historyków uważa, że Azja Południowa jest kolebką kurkumy, skąd mogła rozprzestrzenić się na kraje Azji Południowo-Wschodniej i wyspy Pacyfiku, na których uprawiana jest kurkuma. Odnotowano, że kurkuma była dziko uprawiana w leśnych regionach Jawy w Indonezji już w V wieku naszej ery. Istnieją(...)znana na całym świecie pod różnymi nazwami. Powszechnie wiadomo, że słowo kurkuma mogło pochodzić od łacińskiego słowa Terra Meritta, które oznacza świętą ziemię. Zapraszam na pyszny, aromatyczny, zdrowy wegetariański Gulasz z kurkumą. 👥 – 4 ⏰ 45-60 minut 🇮🇳 – Indie ✅ Składniki ✅ 2 puszki fasoli cannellini ✅ 2 marchewki pokrojonej w talarki ✅ 3-5 łyżki masła ✅ 3 cebule pokrojone w talarki ✅ 5 ząbków

RafalCook
Jaki wolnowar wybrać 114

się bardzo często. Z wolnowarów korzystam od niemalże 10 lat, na blogu znajdziesz też artykuł w którym dokładnie opisałam do czego służy wolnowar oraz film pokazujący, co oprócz zup, gulaszy i mięs można przygotować w wolnowarze . Jeśli jednak zdecydowałaś się już na zakup, ale nadal nie masz pewności, który model będzie dla Ciebie odpowiedni, ten przewodnik wyjaśni, co należy wziąć(...)Najbardziej popularne wolnowary występują w dwóch kształtach okrągłe - dostępne są urządzenia o pojemności od 2,4 litra do 6 litrów. Te modele są świetne do przyrządzania zup i gulaszy, szarpanej wieprzowiny (tzw. pulled pork) czy np. ciasta. owalne - mają zazwyczaj większą pojemność (od 3,5 litra  do nawet 7,5 litra). Są znaczniej bardziej uniwersalne, możesz w nich przyrządzić

Cztery Fajery