KOTLETY Z RYŻU I FASOLI 156miękkim środkiem. Doprawione dużą ilością świeżych ziół: natką pietruszki, koperkiem i szczypiorkiem. Sprawdzą się na wege obiad, lunch do pracy lub jako dodatek do mięs i sosów, np. gulaszy. Dobrze smakują z jogurtem naturalnym wymieszanym ze startym czosnkiem i posiekaną miętą. Masa jest zwarta i kleista, nie wymaga dodawania jajka ani mąki. Kotlety świetnie się formują i nie rozpadają
cool and minty
Przepisy na dynię 192roli głównej . Z dyni można przygotować wiele cudownych, jesiennych, rozgrzewających dań. Często przygotowuję potrawy z dyni i muszę przyznać, że najlepiej smakuje mi ona pod postacią curry lub gulaszu, jednak równie pyszna jest pieczona. Upieczoną dynię można zjeść samą lub wykorzystać ją do przygotowania innych potraw. Dynia to niezwykle wszechstronne warzywo, można jej używać do sałatek i surówek
Codzienne Gotowanie
3 proste zupy krem, które rozgrzeją Cię jesienią 175kremu paprykowego z dodatkiem pieczonej ciecierzycy. Oliwa truflowa W sezonie na grzyby polecam Wam oliwę z biała truflą, która uwydatnia ich leśny smak. Pomyślcie o grzybowej zupie, risotto czy gulaszu z dodatkiem grzybów. Biała trufla, nazywana "białym złotem", w postaci świeżej jest kosztowna. Dzięki aromatyzowanej oliwie będziecie mogli cieszyć się jej wyszukanym smakiem. Bardzo dobrze łączy się z jajkami (można
Chilli Czosnek i Oliwa
Flatbread z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi 210Flatbread czyli prosty chlebek upieczony w piekarniku lub na patelni, zrobiony tylko z mąki wody/jogurtu i przypraw. Może być dodatkiem do dania głównego, gulaszu czy potrawki, przekąską lub przystawką podany z pastą czy hummusem. Może być także, tak jak w moim przypadku, podany z dodatkami jako danie główne. Taka wariacja na temat pizzy ;) bez drożdży i wyrastania. Cienko rozwałkowany
HealthyCreations
Kurczak z mozzarellą 167polędwiczki w szynce parmeńskiej – gratin ziemniaczane – królik w winie – pulled pork – kotlet schabowy – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem – placek po węgiersku – młoda kapusta Przygotowanie : 50 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 2 piersi
nietylkopasta.pl
” Swojski garnek” z szynką wieprzową 174„Swojski garnek ” z szynką wieprzową Swojski garnek to potrawa jednogarnkowa , a więc jedna z tych ułatwiających życie . Bardzo lubię te potrawy głównie za to
Ogrodnik w podróży
ZUPA ZE SZPINAKIEM I RAVIOLI MIĘSNYM 181Niestety jesień przyszła i po wakacjach ni zostało śladu. Niedługo lekkie, orzeźwiające potrawy zamienimy na cięższe zupy czy gulasze. Nie przeszkadza jednak przygotować jeszcze zupy typowo letniej. Przygotowałam więc zupę z dodatkiem szpinaku. marchewką ale zamiast grzanek czy makaronu dodałam ravioli z mięsem Arc Pol . Zupa wyszła lekka, delikatna, aromatyczna i pyszna. Mąż stwierdził, że chciałby więcej mimo
Kuchnia w oparach
Kopytka dyniowe (kluski dyniowe) 260Wystarczy dodać jeden mały składnik, aby zwyczajne kopytka nabrały pięknego jesiennego koloru! Możemy podać je razem z gulaszem grzybowym lub po prostu posypane delikatnie tymiankiem. Składniki: ok 1,5 kg ziemniaków, 3/4 puree z dyni , ok 2 1/2 szklanki mąki (plus do podsypania), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1 żółtko, 1/2 łyżeczka kurkumy. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej
Lena Gotuje
” Złota jesień ” sałatka z majonezem 319cebulki , czyni ją pro zdrowotną i broni nas przed przeziębieniem .Tak ja lubię jesienią bardziej konkretne posiłki . Kiełbasa pasuje mi właśnie najbardziej o tej porze roku , tak jak gulasze i fasola Moje dzieciaki od sałatek raczej stronią , choć jak wyczają że jakieś mięsne dodatki są to i się skuszą . Choćby to była poczciwa śląska Koniecznie trzeba ją przygotować dzień wcześniej
Ogrodnik w podróży
Gulaszowa z dynią i fasolką szparagową 183idealna na zimne jesienne dni, doskonale rozgrzewa dzięki doprawieniu pieprzem cayenne, porcja takiej pyszności skutecznie zaspokoi głód, polecam jako jednogarnkowe danie. Składniki: 1 kg chudego mięsa wieprzowego na gulasz 1,5-2 litry domowego bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 2 marchewki 20 dag zielonej fasolki szparagowej 30 dag obranej dyni ½ małej cukinii
Wanilia i Kardamon
Placek po węgiersku, z sosem z grzybów leśnych 336Jednak jej powstanie, jak niektórzy mówią ma związek z szefem kuchni Węgrem, który jakiś czas temu był szefem w restauracji w Krakowie. Serwował ulubione przez Polaków placki ziemniaczane z gulaszem. Tak więc nazwa placek po węgiersku, nie jest nazwą przypadkową. Moja wersja placka po węgiersku jest bezmięsna i bardzo smakowita. Sos z prawdziwków z kwaśną śmietaną, cebulką i pieprzem
Leśny Zakątek
Fasola duszona z wieprzowiną 174Spodziewałam się trochę czegoś innego. Byłam przekonana, że z mojego pomysłu wyjdzie po prostu zwykły gulasz, tylko że z fasolą. Ostatecznie ugotowała się fasolka po bretońsku, ale z innym rodzajem mięsa niż ta klasyczna. Nie no, nie marudzę. Wiadomo kto był zadowolony... Składniki: 1,5 szklanki fasoli Jaś 700 g wieprzowiny (ja użyłam szynki) 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Kardamonovy
Szybki gulasz z kiełbasą, dynią i soczewicą 207Gulasz z całkim zacnym składem: kiełbasą, dynią, soczewicą, marchewką i pomidorami. I pomimo sporej ilości składników robi się go bardzo szybko, tak więc jak macie chęć na coś konkretnego i rozgrzewającego, to częstujcie się przepisem 😊 4 porcje: * bulion warzywny- 500 ml * ulubiona kiełbasa- około 180 g * dynia hokkaido- około 180 g * czerwona soczewica- 1/3 szklanki * pomidory- 2 duże * marchewka
Kraina Miodem Płynąca
Pikantny kurczak w paście chili Gochujang 288zwiedzie jego diabelski wygląd – to bardzo przyjemny, rozgrzewający poziom ostrości połączony z soczystym i kruchym aromatycznym mięsem. Gochujang to bardzo popularna koreańska pasta – świetnie nadaje się do sosów, marynat, gulaszy i przyprawiania zup czy sałatek. Jej smak jest bardzo rozbudowany, to nie tylko paląca ostrość, ale też słodycz i słoność – ostra pasta to połączenie fermentowanej soi, fermentowanego kleistego ryżu, imbiru
Karo in the Kitchen
Smoothie z mango i fig 229Smoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!