strąki są cieniutkie, wtedy jest niezwykle delikatny. Fasolnik z sosem a'la Bolońskim 2 wiązki fasolnika chińskiego ugotowanego w lekko osolonej wodzie ok 60 dag mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 2 duże pomidory bez skórki 1 łyżka masła sklarowanego przyprawy:sól, pieprz, oregano, bazylia, kminek. ostra papryka koncentrat pomidorowy parmezan starty - opcjonalnie Obraną posiekaną(...)razem jeszcze chwilę. Podajemy danie na gorąco udekorowane np. listkami bazylii, pomidorkami koktajlowymi i posypane startym parmezanem. Poniżej na zdjęciu fasolnik chiński (zamiast spaghetti) z gulaszem z piersi indyka. Co do samej rośliny nabieram doświadczenia w jego uprawie. Uważam , że ze względu na jej walory smakowe warta jest zachodu
Gotuj Sam!Tosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pieczone żeberka w sosie ketchupowym – to idealna propozycja obiadowa. Co prawda potrzeba jest chwili na przygotowanie tego dania głównie ze względu na czas pieczenia, ale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cebulę, pory, seler, suszone owoce. Niemcy ogólnie nie przepadają za zupami. Lecz są wyjątki i chętnie konsumują zupę piwną, zupę z knedlami i krupnik z suszonymi śliwkami. A także gulasz stanowiący danie jednogarnkowe popularne ostatnio w tym kraju i nie tylko w tym. Jednym z podstawowych artykułów spożywczych w Niemczech jest chleb. Istnieje około 300 różnych gatunków chleba i około(...)ziemniaczaną. Daniem typowo narodowym jest suflet przyrządzany z białek, lane kluski zapiekane z górskim serem, pierogi nadziewane serem z miętą, duszone mięso z warzywami, pieczona wołowina z knedlami, mięso wołowe ze smażonymi ziemniakami i sosem. Mieszkańcy Austrii podobnie, jak Niemcy uwielbiają pić piwo. Nie gardzą również winem tak samo, jak Niemcy. W Austrii znajduje się wiele hektarów winnic, gdzie powstaje
ProstePesto.plwytrawne, strukturalne, energiczne i pełne Łączenie z potrawami : pasuje do intensywnego w smaku mięsa, makaronów i dojrzałego sera. Szczególnie dobrze łączy się z potrawami z regionu Veneto, np. z gulaszem typu spezzatino di musso czy pastissada al caval. Amarone dodaje się też do tradycyjnych dań typu ryż z amarone lub brasato al amarone. Moja mieszkająca na Północy Włoch koleżanka Adriana(...)zaplanowaniem wyprawy do Włoch, żeby spróbować ich u źródła. Przepis na risotto z winem Amarone od pani Alice z winnicy Casalu Składniki dla 4 osób: litr bulionu wołowego 60 g posiekanej cebuli 40 g masła 50 g oliwy szczypta soli i pieprzu pół butelki czerwonego wina Amarone Valpolicella 320 g ryżu do risotto odmiany Vialone Nano 60 g startego sera
Ugotowane pozamiataneChilli con carne wbrew ogólnie panującej opinie to danie kuchni amerykańskiej. Traktowane jest jak dość popularny fastfood. Tym razem jednak przygotujemy jego zdrową wersję delikatnie nawiązując
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bekonu 1 kg wołowiny bez kości pół szklanki mąki 250 g pokrojonych marchewek 450 g małych cebulek półtora szklanki białego wina 1 szklanka burgunda 300 ml bulionu wołowego pół łyżeczki soli 1 łyżka ketchupu ¾ szklanki wody 3 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu 1 listek laurowy pół szklanki pokrojonych pieczarek 2 łyżki posiekanej natki ¾ łyżeczki oregano pół łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka(...)sól i ketchup. Przykryłem, zapiekałem 1 godzinę w temperaturze 160 stopni C. Wymieszałem resztę mąki z odrobiną wody, dodałem do mięsa razem z pieczarkami, natką i ryżem. Odkryłem brytfankę, gulasz pozostawiłem w piekarniku 30 minut, aby zgęstniał. Posypałem usmażonym bekonem
R'n'G KitchenMimo długiego przepisu, przygotowanie wołowiny w czerwonym winie zajmuje około 30 minut + czas pieczenia. Danie jest cudowne w smaku, rozpływa się w ustach i na nowo
Gotowanie i blogowanieZima jest czasem, gdy w mojej kuchni królują zapiekanki. Dzisiejsza jest szczególnie zimowa, bo z pierzynką ;) A pod nią ukrywa się aromatyczna dziczyzna z warzywami. Gwarantuję
Pełny talerzpolskim obiadem, do tego zawsze były ziemniaki lub kasza gryczana i kiszony ogórek 😉 Jest to proste danie, które każdy zna z domu rodzinnego. Dziś u mnie tradycyjne bitki wołowe z udźca, ale już w nietradycyjnym sosie...bo z dodatkiem musztardy z żurawiną, która nadała potrawie wyrazistości i oryginalnego smaku. Mięso wyszło kruche i mięciutkie, a sos rewelacyjny w smaku(...)udźca/ligawy) 2-3 cebule 2 grzybki suszone 2 łyżki musztardy z żurawiną Octim 2 łyżki mąki ziemnaczanej 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie sól, pieprz przyprawa do gulaszu olej do smażenia 2 łyżki żurawiny świeżej/mrożonej (opcjonalnie) Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy
Kuchnia MagdaLenyZrazy z mięso mielonego w sosie to pyszne i trochę niecodzienne danie, które można podać na niedzielny obiad. Za sprawą kilku dodatków, które dodajemy z mięsa
e-PrzepisyKulinarnesię wyjątkowy szacunek i podziw. Na sam początek proponuję Wam doskonałą potrawę, w której zarówno ja jak i mój M. zakochaliśmy się bez reszty, Boeuf Bourguignon. Jest to rodzaj gulaszu pochodzący jak sama nazwa wskazuje z Burgundii, żołądka Francji (dla ciekawskich głową jest oczywiście Paryż, natomiast duszą Szampania). Burgundczycy to naród żyjący powoli, leniwie, jak na prawdziwych hedonistów przystało. Największą(...)przez nowy nurt w kuchni francuskiej, potraw lekkich, szybko przyrządzanych i zdrowych. Według mnie jednak to właśnie haute cuisine najlepiej charakteryzuje upodobania francuskiego podniebienia. Boeuf Bourguignon 1 kg mięsa wołowego na pieczeń 10 dag chudego boczku 2 marchewki 2 cebule 1 łyżka mąki szczypta soli pieprz 1,5 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1 szkl. bulionu wołowego 2 ząbki czosnku
Przepysznik - BLW i nie tylkoBoeuf Stroganow kojarzy mi się z daniem, które dość często pojawia się na weselnych stołach. Warto jednak przygotować je w domu i cieszyć się pełnią smaków
niecodziennikpary