grzyby - 15226 przepisów (strona:572/1016)

Żurek wielkanocny na domowym zakwasie 176

czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Do dużego garnka wkładamy umyte i obrane warzywa: marchew, pietruszkę, pora, selera, nać, opłukaną białą kiełbasę, grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie kroimy w kostkę boczek, obraną cebulę i czosnek i podsmażamy

Zawsze głodna!
Krokiety z kapustą i grzybami 173

Krokiety z kapustą i grzybami. Składniki: ok 800 g - 900 g kapusty kiszonej ok 500 g -800 g pieczarek pieprz, sól, magii, liść laurowy, ziele angielskie, kucharek 1 cebula Bułka tarta 2 jajka plus 5 łyżek mleka olej do smażenia dodatkowo: Przepis na naleśniki Wykonanie : Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości z dwoma liśćmi laurowymi i z trzema kulkami ziela angielskiego

W Moim Magicznym Domu
Jarmuż z grzybami. 181

jego zalet staram się go jak najczęściej przemycać w przeróżnych kombinacjach. Próbowałam robić z niego chipsy, ale nie zachwyciły mnie. Za to przypadło mi do gustu dzisiejsze połączenie z grzybami, tofu i brązowym ryżem. W takiej formie mogę jadać te zielone liście nawet codziennie. Pamiętajcie, że jarmuż to jeden z najbardziej gęstych odżywczo pokarmów, dlatego zdecydowanie warto dać mu szansę(...)ostrej sól, pieprz 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sojowego 1. Ugotuj ryż. 2. Podsmaż tofu, pieczarki i cebulę na oleju, aż woda z grzybów odparuje,a cebula będzie miękka. 3. Dodaj ryż, boczniaki, jarmuż, czosnek oraz paprykę, sól i pieprz. Zalej wodą, wymieszaj, przykryj i duś  przez około 2-3 minuty. 4. Sprawdź

Powiedz dietom nie
Create Your Taste w McDonald's - Czy nadchodzi burgerowa rewolucja? 140

zachwyciło. „Skomponuj smak swojego burgera” jest dla mnie tylko iluzją wyboru, którą stali bywalcy z pewnością kupią, ale obawiam się, że rynku nią nie zawojują. Burgerownie, które wyrosły jak grzyby po deszczu w ostatnich latach, oferują znacznie ciekawszą (i przede wszystkim smaczniejszą) ofertę i wątpię, by jakiejkolwiek sieciówce udało się je dogonić. Resztę pozostawiam Wam do oceny. Plusy: + nowatorski

Food Square
Jajka faszerowane pomidorami, papryką i bazylią 417

Pomysły na różne faszerowane jajka rodzą się w mojej głowie jak grzyby po deszczu. Abyście mieli jakąś alternatywę wymyśliłam dla Was coś jeszcze. Tym razem jest to przepis na jajka faszerowane pomidorem malinowym, serem mozzarella, papryką mini, świeżą bazylią i sosem majonezowym. Jajka są przepyszne i mi osobiście bardzo smakują. Myślę, że pojawią się na moim Wielkanocnym stole

Mango Papaja
10 sprzętów, naczyń i gadżetów na Wielkanoc 188

tylko w czasie wielkanocnego gotowania. Specjalnie zaprojektowane struny tną produkty z ogromną precyzją w plastry, ćwiartki i kostkę. Oprócz jajek kajalnica pokroi gotowane ziemniaki lub marchewkę oraz świeże grzyby. Cena: 34,90 zł Gdzie kupić:  www.garneczki.pl Porcelanowa forma do pieczenia babki Villeroy&Boch Baba w takiej formie będzie się świetnie prezentować na stole nie tylko podczas

My Chcemy Jeść
Przerwa na ciszę. Refleksja o życiu bez przepisu 150

miesiące minęły, a zdaje się jakby to lata świetlne od naszej ostatniej rozmowy nas dzieliły. Strasznie mi przykro, że nie porozmawiamy już o polityce, że nie pójdziemy razem na grzyby, a z Maksiem nie wybierzecie się na ryby, że na kolejnych ważnych okazjach rodzinnym zabraknie cudownych wyrobów, o których i na tym blogu było głośno

Kuchnia po mojemu
Ziemniaki i boczniaki 188

przepisów zawartych w książce tworze własne kombinacje. Tak tez się stało w przypadku połączenia ziemniaków i boczniaków. Niby dość oczywista kompozycja ale zaskoczyła mnie niebywale. Delikatne bulwy i chrupiące grzyby to jest to!!! Ziemniaki i boczniaki   800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w sporą kostkę 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki papryki wędzonej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pęczak z warzywami i sosem pieczarkowym 171

oraz ziołowego pieprzu. Sos pieczarkowy – przygotowuję wg. receptury, którą podpatrzyłem u mojej mamy i szczerze powiedziawszy to jedyny sos pieczarkowy, który mi smakuje. Jest gęsty, aksamitny a jeśli grzyby są dobre, to jego smak jest bardzo, że tak to ujmę „pieczarkowy”. Niestety do jego przygotowania jest potrzeba łyżka mąki pszennej. Nie próbowałem inaczej zagęszczać, bo uwielbiam

Mr. Taste
Zasmażane pieczarki z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi 175

pokrój w plasterki, Suszone pomidory odsącz z oliwy i pokrój w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekany czosnek, poczekaj kilka sekund, aby uwolnił aromat, po czym dodaj grzyby. Podsmażaj je 3-4 minuty, aż nieco zbrązowieją, a następnie wrzuć pokrojone pomidory, paprykę i orzechy włoskie. Podgrzej całość kolejne 2 minuty, zdejmij z ognia i wmieszaj grubo posiekaną

Roślinna - blog wegański
Tagliatelle z grzybami i prosciutto 163

Dziś mamy dla Was kolejną propozycję na danie z domowym makaronem – proste, szybkie a przede wszystkim pyszne tagliatelle z grzybami i prosciutto

Kuchenne Wariacje
Polędwica wieprzowa „na zielono” 194

blendujemy na jednolity mus z dodatkiem bulionu, 1 łyżeczki masła oraz soli i pieprzu do smaku. Pieczarki dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki zależnie od wielkości grzybów. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy po 1 łyżce masła i oliwy. Wrzucamy pieczarki i smażymy dość intensywnie przez ok. 8 minut na złoty kolor. W międzyczasie przygotowujemy polędwicę. Nacieramy

Kulinarna Pokusa
pyszny krupnik z prawdziwkami... 161

minutkości schabowe ugotować do miękkości mięska, wyjąć na talerz i obrać z kości do wywaru dodać ziele angielskie, liście laurowe, rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, suszone grzyby z wodą z moczenia i zagotować wsypać kaszę jęczmienną średnią, kucharka, pieprz mielony, obrane mięsko i gotować z 20 minut, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki podawać ze śmietaną

W Mojej Kuchni Lubię
Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały 259

obiadowym – najtańszą gorącą potrawą gotowaną przez chłopów i biedotę. Ilość składników i ich dostępność nie zwala z nóg, prawda? Z założenia postny, gotowany na wywarze jarzynowym z dodatkiem suszonych grzybów, obok czerwonego barszczu był też jedną z potraw wigilijnych.   W każdym regionie Polski gotuje się go i podaje trochę inaczej. Z suszonymi grzybami w okolicach Krakowa i Częstochowy

Karo in the Kitchen
Jaja nadziewane serem 139

Najczęściej spotykanym farszem jajek są grzyby - pieczarki, zielenina lub wątróbka. Ostatnio przeglądając książkę Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku, natrafiłam na jajka nadziewane serem. Parmezanem i serem szwajcarskim. Z takimi jajkami wcześniej się nie spotkałam i oczywiście musiałam od razu wypróbować przepis, gdyż brzmiał smacznie i przypuszczenia potwierdziły się, jajka wyszły naprawdę bardzo smaczne

królestwo garów