grzyby - 15226 przepisów (strona:398/1016)

Jajka faszerowane z grzybami 128

Jajka faszerowane z grzybami Dziś mam dla Was kolejny przepis na faszerowane jajka. Tym razem w wersji dość oryginalnej, bo… grzybowej Do tego marynowane podgrzybki do podania i jest po prostu pysznie. Polecam każdemu wielbicielowi grzybowych smaków. U nas takie jajka faszerowane z grzybami znikają bardzo szybko, choć robię je raz na jakiś czas. Takie jajka możecie też śmiało

Słodkie okruszki
Ani Mru mru 125

Olej do smażenia ·        cebula ·        2 marchewki ·        Kilka grzybów Mun ·        ½ łyżki octu balsamicznego ·        Groszek konserwowy ·        1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy(...)drobno kroimy i prużymy na drugiej patelni na rozgrzanym oleju. 4.   Do cebuli dodajemy startą na tarce o dużych oczach marchew     oraz wcześniej namoczone, pokrojone grzyby Mun. 5.   Następnie wlewamy ocet balsamiczny i wsypujemy groszek bez zalewy, podlewamy szklanką wody. 6.   Na koniec mąkę rozrabiamy mąkę w małej ilości wody i zagęszczamy

Kulinarna Chwila
Pieczarki nadziewane białym serem i szynką 111

Pieczarki nadziewane białym serem i szynką z pewnością przypadną do gusty tym, którzy lubią te grzyby. Choć może zaskakiwać obecność białego sera w ich farszu, to dobrze się on komponuje z pozostałymi dodatkami. Pieczarki nadziewane są proste do przygotowania, więc można je podać na kolację na ciepło. Składniki na pieczarki nadziewane białym serem i szynką 8 dużych główek pieczarek

niecodziennikpary
Pasta z pieczonym bakłażanem 125

nasi prowadzący zaskoczyli mnie swoją kulinarną kreatywnością, a wszystkie dania zrobione według ich przepisów były pyszne. Zapraszam Was po przepis na przepyszną pastę z pieczonego bakłażana podaną z dodatkiem grzybów, a także na fotorelacje z warsztatów. Oczywiście, jak to podczas takich spotkań, był też czas na ploteczki z dawno niewidzianymi blogerkami, rozmowy z tymi, które się znało tylko wirtualnie(...)mniejsze kawałki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut, następnie dodajemy miód, sumaka i sól. Gotową pastę rozprowadzamy na talerzu, tak jak hummus. Na wierzchu kładziemy ciepłe grzyby i salsę z ziół, całość posypujemy sumakiem. ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fotorelacja z warsztatów Zero waste z Hochland Zdjęcia dzięki uprzejmości organizatora. Podczas warsztatów przygotowaliśmy też: wołowego tatara z ziołowym majonezem na bazie serka

Kulinarne przygody Gatity
Co zrobić z kaszy – 18 przepisów 97

krewetek można użyć kurczaka. Zobacz przepis Bakłażan pod parmezanem z kuskusem Klasyczne danie kuchni włoskiej, czyli bakłażan pod parmezanem, upieczone na kuskusie. Proste, zdrowe, pyszne! Zobacz przepis Pęczotto z grzybami, warzywami i szpinakiem Jeśli masz w spiżarce garść suszonych grzybów zafunduj sobie proste i aromatyczne danie. Jeśli suszonych grzybów nie znajdziesz, użyj boczniaków, albo pieczarek. Zobacz przepis Pęczotto z pieczoną

Niedzielny kucharz
Świąteczny Pasztet 1046

udka z kurczaka ·        30 dag wątroby drobiowej ·        Bułka zwykła ·        10 dag grzybów suszonych ·        Vegeta ·        Jajko ·        Sól ·        Pieprz(...)Majeranek ·        gałka muszkatołowa Wykonanie: 1.   Mięso oraz boczek zalewamy wodą i gotujemy razem z Vegetą. 2.   Grzyby moczymy w wodzie. 3.   Wątrobę czyścimy z błonek, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i również gotujemy. 4.   Mięso, boczek oraz wątrobę po ugotowaniu mielimy dwa razy w maszynce

Kulinarna Chwila
Boczniaki na chrupko. Pyszna wege przekąska. PRZEPIS 132

Boczniaki to grzyby, które idealnie nadają się do panierowania. Można zrobić z nich pyszną przekąskę z dodatkiem pikantnego sosu (łapiesz za nóżkę i wcinasz :)) albo potraktować jak wege alternatywę dla schabowego. Przepis na boczniaki na chrupko Składniki: świeże boczniaki, jajka, panierka panko lub zwykła bułka tarta, sól, pieprz, olej do smażenia. Zrób tak: boczniaki oczyść, jeśli tego wymagają

Kulinarna Polska
Pasztet z dziczyzny 74

jest wino, ewentualnie możesz użyć też mleka 500 g wątroby drobiowej kawałek słoniny ok. 1 szklanka wywaru, w którym gotowało się mięso 3 jajka 3 bułki pszenne 1 garść grzybów suszonych włoszczyzna jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przyrządzania: Przygotowania zacznij w dniu poprzedzającym pieczeniem. Mięso przyprawione jałowcem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim zalej czerwonym winem(...)jałowiec) oraz połowę cebuli. Gotuj je przez około godzinę, do uzyskania miękkości, po czym wyjmij z wywaru i ostudź. Nie wylewaj wywaru, ponieważ przyda się do namoczenia bułek i grzybów, kiedy stanie się letni. Wystudzone mięso zazwyczaj miksuję w malakserze, ale jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, doskonale sprawdza się maszynka do mielenia mięsa (wówczas główny składnik musi być zmielony trzykrotnie

Szybko Tanio Smacznie
Zupa pieczarkowa z kaszą 88

Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy mniejsze zostawiamy w całości lub kroimy na pół. Marchew, pietruszkę i seler, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w piórka. Warzywa i grzyby dusimy pod przykrycie na maśle, po 10 minutach zalewamy gorącym bulionem, dodajemy kaszę, serek (w mniejszych kawałkach), gotujemy do miękkości kaszy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką

R'n'G Kitchen
Jajecznica z kurkami 93

śniadań! Musicie koniecznie spróbować! Składniki (2 porcje): 200 g kurek 4 jajka 1 czubata łyżka masła sól, pieprz garść posiekanego szczypiorku Wykonanie: Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki. Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki

Moja pasja smaku
Risotto z kurkami i bobem 92

zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania opcjonalnie – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub listków świeżego tymianku Wykonanie: Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki. Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki

Moja pasja smaku
Szybki makaron z krewetkami 90

mała cukinia 1 kawałek selera korzeniowego 1 duża marchew 2 łodygi selera naciowego 1 kawałek pora 2 łyżki pędów bambusa 1 szalotka 2 ząbki czosnku 150 g grzybów shimeji 50 ml oleju sezamowego 1 łyżeczka cukru palmowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego 100 ml wody 1 łyżka mąki z tapioki 300 g makaronu ze spiruliną Przygotowanie: Normal(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy krewetki, pokrojone w słupki warzywa, grzyby, pędy bambusa, posiekaną szalotkę, pora pokrojonego krążki, posiekany czosnek, dodajemy sosy, cukier, razem smażymy kilka minut na największym płomieniu, cały czas mieszając. Na koniec zagęszczamy mąką wymieszaną z przegotowaną

R'n'G Kitchen
Nie wyrzucam jedzenia! Zamrażam. Co można mrozić? Zaskoczę Cię tymi 8 produktami! 117

zupy. Natomiast owocowy to świetna alternatywa dla lodów, wystarczy przed zamrożeniem wbić do pojemniczka patyczek. Jest to również świetny pomysł na serwowanie lodów latem naszym dzieciom. 4. Grzyby – niektóre gatunki, świetnie nadają się, aby je mrozić . Najlepiej sprawdzą się te o zwartym miąższu – podgrzybki, kozaki, maślaki, kurki i rydze. Jednak przed zamrożeniem grzybów, należy je dokładnie oczyścić nożykiem

W Kawiarence
Zupa grzybowa z kaszą gryczaną – kuchnia podkarpacka 137

podczas >>Biesiady nad Wyczawą<< w latach 2010-2012”. Zupa grzybowa z kaszą gryczaną - kuchnia podkarpacka Składniki: 100 g kaszy gryczanej (lub garść na osobę) garść grzybów suszonych (50 g) 1-2 cebule 1-2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera 1/2 szklanki zakwasu na barszcz (żurku) 2 litry wody 3 łyżki oleju Sól i pieprz(...)smaku opcjonalnie: ćwiartka kurczaka Suszone grzyby kruszymy, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Można dodać ćwiartkę z kurczaka, żeby wywar był treściwszy. W tym czasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na oleju na złoty kolor. Dodajemy do niej pokrojone w drobną kostkę warzywa i razem dusimy około 10 minut. Warzywa dodajemy do wywaru grzybowego. Wsypujemy również kaszę gryczaną

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania