grzyby - 15226 przepisów (strona:292/1016)

Jeleń w czerwonym winie z grzybami 136

pieprz -1/4 łyżeczki 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka papryki suszonej pół łyżeczki kolendry 1 szkl wina czerwonego wytrawnego 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów kilka suszonych grzybów 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku Mięso umyć dobrze pod bieżącą wodą aż woda będzie czysta, osączyć na durszlaku. Przyprawy utłuc w moździerzu. Mięso przełożyć do naczynia, zasypać przyprawami(...)Przykryć folią i wstawić do lodówki na ok 1 dobę. Mięso wyjąć z marynaty, pozostawiając marynatę do podlania. Podsmażyć je , następnie podlać marynatą, dodać cebulę i pokrojoną marchewkę oraz grzyby uprzednio ugotowane , doprawić grzybami sproszkowanymi. Dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie , podlewać wodą . Duszenie trwa ok 3 godziny

Gotowanie jest łatwe
Jajecznica z purchawkami. Jajka na czasznicy oczkowatej 161

warunkiem jest ich dojrzałość. Do zebrania i zjedzenia nadają się owocniki bardzo młode i zupełnie białe w środku. Z czasznic oczkowatych jada się tzw. glebę czy górną część takiego grzyba obraną ze skórzastej błony. Pokrojone w plasterki i usmażone są naprawdę bardzo smaczne i przy okazji spróbujcie. Można też ten ich biały środek ususzyć i zmielić na przyprawę do potraw(...)odważycie się? Dużo "dziwnych" grzybów nadaje się do jedzenia i mało kto je zbiera. Taki galaretek kolczasty , np. zamarynowany, smakuje bardzo ciekawie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pulpety drobiowe z grzybami leśnymi 211

udek kurczaka (bez skóry i kości) 2 jajka 1 średnia cebula 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sos grzybowy: ok. 500 g grzybów leśnych sól i pieprz do smaku olej do smażenia (ok. 1,5 łyżki) 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: ugotowane ziemniaki Mięso z udek kurczaka można kupić gotowe odkostnione lub samodzielnie(...)sztuk). Na patelni rozgrzać olej (tak aby po ułożeniu pulpetów olej zakrywał je w mniej więcej 1/3 wysokości). Smażyć po kilka minut z obu stron na średnim ogniu. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Główki maślaków dodatkowo obrać ze skóry. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem i co jakiś czas mieszać. Kiedy wyraźnie zmniejszą

Bullio
Makaron fit z paprykowym kurczakiem w grzybach 194

Pyszny, pyszny i polecam każdemu. Aromatyczne i bardzo smakowite danie a do tego bardzo fit, leciutkie i zdrowe. Użyłam tutaj grzybów - pochwiaków wielkopochwowych czyli grzybów bardzo popularnych w kuchni tajskiej. W Europie używamy tylko grzybów suszonych bądź z zalewy. Makaron fit z paprykowym kurczakiem w grzybach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Smażone kanie panierowane 215

Najlepsza opcja podania kani :) Pamiętajmy tylko  o spożywaniu tych grzybów z pewnego źródła, jeśli się nie znamy :) Ja mam kanie zawsze z ogrodu moich Rodziców, a w lesie, choć jestem nawet w 99 % pewna, że to kanie - pozwalam im mimo wszystko rosnąć dalej :) SKŁADNIKI kanie jajka  mleko mąka bułka tarta sól pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Usuwamy nogi(...)grzybów i oczyszczamy kapelusze. Jeśli są duże kroimy na ćwiartki. Panierujemy kanie - najpierw w mące, później w jajku wymieszanym z mlekiem (2-3 łyżki mleka na jedno jajko) przyprawionym solą i dość sporą ilością pieprzu. Na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju (średni ogień) po kilka minut z każdej strony, aż będą złoto-brązowe. Odsączamy na papierowym ręczniku

Moje Kuchenne Rewelacje
Sos borowikowy z purre ziemniaczano-groszkowym 150

Wspaniały smak grzybów, a na dodatek smak borowików! Korzystajmy z ich tegorocznego urodzaju i wkomponujmy je w codzienne dania, a poniżej nasza propozycja: Składniki: 6 do 8 sztuk świeżych borowików 2 cebule 3 łyżki masła 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 mała śmietana 30% 3/4 szklanki wody pęczek świeżego kopru sól i pieprz świeżo mielony 6 ziemniaków 1 szklanka groszku mrożonego(...)ząbki czosnku 1/2 łyżeczki estragonu 1/4 łyżeczki soli Wykonanie: Grzyby oczyszczamy, opłukujemy, następnie kroimy w kawałki średniej wielkości. W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy grzyby. Smażymy na wolnym ogniu około 20 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę zeszklić, przekładamy do smażonych borowików. Mieszamy podlewamy wodą dusimy przez chwilę, przyprawiamy pieprzem

kgwjanczewo
ZUPA OGONOWA 404

przowe 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 1 cebula kilka suszonych grzybów 3-4 ziemniaki puszka pomidorów w sosie własnym 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszki szczypta ostrej papryki majeranek sól  pieprz liść laurowy ziele angielskie Wykonanie:  Grzyby namaczamy. Ogony wieprzowe dokładnie myjemy, wkładamy do zimnej lekko osolonej wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy(...)nich  obrane warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, grzyby, solimy i gotujemy wszystko do miękkości (ok 40 minut). Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie  dodajemy majeranek i obie papryki, smażymy mieszając, aby papryka nie przypaliła się. Po chwili dodajemy pomidory w sosie własnym (ja wcześniej je zblendowałam) i smażymy całość chwilę. Ugotowane na miękko warzywa

Walijskie Pichcenie
Zupa ziemniaczana z maślakami. Maślakowa kartoflanka 260

Weekend zapowiada się ciepło i słonecznie. Na pewno wielu z Was ruszy do lasu żeby poszukać grzybów bo przecież na to najlepszy czas. A po grzybobraniu zjadłoby się coś dobrego ze świeżo zebranymi skarbami, prawda? Ja lubię po powrocie z lasu ugotować szybką kartoflankę z dodatkiem świeżych grzybów. Ponieważ w tym roku podczas urlopu do mojego kosza trafiały tylko maślaki(...)zwyczajne i kanie to na stole królowała zupa maślakowa. Jest przepyszna! To bardzo prosta zupa, ale naprawdę niezwykle smaczna i delikatna. Dobrze czuć w niej smak grzybów, jest gęsta i pożywna. W taki sposób można ugotować też zupę z innymi grzybami - jednym ich gatunkiem albo mieszanką różnych. Zobacz przepis na kartoflankę-trąbczankę ! Ciągle kto mnie pyta jak radzę sobie

Smaczna Pyza
Makaron z sosem grzybowym 225

ugotowanych grzybów np. borowiki 100 g boczku wędzonego parzonego 1 cebula 1 serek mascarpone 200 g śmietany 30% pomidory z czosnkiem i bazylią papryka wędzona słodka sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy obraną oraz pokrojoną w piórka cebulę, chwilę smażymy aż się zeszkli. Grzyby oraz boczek kroimy(...)paseczki, dodajemy do cebuli smażymy ok 15 min. Dokładamy serek mascarpone, mieszamy do rozpuszczenia się, dolewamy śmietankę oraz przyprawiamy. Na bardzo wolnym ogniu dusimy grzyby z sosie ok 10 minut. Makaron mieszamy razem z gorącym sosem. Smacznego

kgwjanczewo
Risotto grzybowe. 158

samo zrobienie go, nie zajmuje więcej niż 30 minut. Mianowicie risotto z suszonymi grzybami. Tak więc na risotto potrzebne nam będą: 2 woreczki ryżu (polecam Arborio) garść suszonych grzybów 1 szalotka 1 ząbek czosnku około 1 litra delikatnego bulionu warzywnego (dla leniuchów może być z kostki rosołowej) 2 cebulki ze szczypiorkiem  olej 1 łyżeczka masła szczypta soli pieprz(...)parować albo uznacie moment za stosowny znowu podlewacie bulionem. Ja zwykłem odmierzać czas nie na zegarku a na objętość pozostałego bulionu.  Mniej więcej gdy zużyjecie już połowę, wsypcie grzyby, rozsądnie będzie je pokruszyć na mniejsze kawałki. I dalej podlewamy risotto. Gdy zostanie Wam sama końcówka, mam na myśli 2-3 chochelki bulionu, wsypcie posiekany w drobne kawałki szczypiorek

Kuba Gotuje
Grzyby gatunkami. Twardziak muszlowy 142

młodych owocników. Jest nieco podobny do boczniaka ostrygowatego , który ma jednak większe i przeważnie stalowoszare kapelusze. Ten gatunek znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych w Polsce ze statusem "R"-rzadkie Czy wiesz, że grzyby to leśne duszki , które dawno temu zamieszkały w lesie bo nie mogły dotrzeć dalej? Patrząc na dzisiejszego twardziaka podejrzewam, że ten leśny

Smaczna Pyza
Maślaczki drwala – zimowe przetwory 220

średniej wielkości cebule 1 główka czosnku Maślaki obieramy ze skórki , która pokrywa kapelusz , wtedy nie będą wydzielały śluzu stojąc w słoikach . Obgotowujemy je we wrzątku , zlewamy wodę , a grzyby zostawiamy na cedzaku do odsączenia . Cebulę obieramy i rąbiemy jak drwal , drewno na szczapy , czyli po kucharsku , kroimy w piórka(...)Czosnek traktujemy tak samo jak wcześniej cebulę ( obieramy,siekamy ) Wkładamy do garnka , zalewamy wodą , octem , oraz dodajemy pozostałe składniki zalewy . Całość doprowadzamy do wrzenia , dokładamy do gotującej się zalewy grzyby i gotujemy jeszcze około 6 minut . Na gorąco ,przekładamy do słoików , zakręcamy i odstawiamy dnem do góry, do wystygnięcia . Gotowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Grzyby gatunkami. Borowik usiatkowany 169

prostu wczesną odmianą borowika szlachetnego . Przez wiele osób jest tak traktowany nadal i nazywany prawdziwkiem. Nic dziwnego bo to bardzo smaczny i wartościowy grzyb. Susz z tego gatunku jest bardzo aromatyczny. Dowiedz się jak suszyć grzyby! Borowik usiatkowany to jeden z pierwszych grzybów rurkowych, które pojawiają się wiosną w naszych lasach. Niestety, bardzo często jego owocniki są mocno zaczerwione

Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Garstnica wypaleniskowa 136

grzybów . Uważam, że warto je poznawać a podczas wędrówek obserwować nie tylko te gatunki, które zbieramy do zjedzenia. Świat grzybów jest bardzo bogaty i pasjonujący a jego przedstawicie bywają bardzo barwni i ciekawi. Ja ciągle uczę się i poznaję nowe grzyby wiedząc, że nie wystarczy mi życia żeby poznać ich tyle ile bym chciała. Ale nic nie szkodzi - cieszą

Smaczna Pyza
Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami 181

pietruszki 2-3 ząbki czosnku 30 ml oliwy sól, pieprz 200 g parmezanu lub gruyere tłuszcz do formy Wykonanie: ziemniaki obrać i pokroić w talarki o grubości około 3mm. Grzyby oczyścić papierowym ręcznikiem, odciąć trzonki, odrzucić. Rozgrzać piekarnik do 200`C chleb pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Pietruszkę opłukać. osuszyć i drobno posiekać. Obrać(...)posiekać czosnek. Podsmażone kostki chleba z czosnkiem, pietruszką i olejem zblendować na pastę naczynie do zapiekania natłuścić. Układać naprzemiennie warstwy ziemniaków, grzybów i pasty z pieczywa, każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Na końcu posypać starym serem piec w piekarniku około 45 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!