Olejek bergamotowy, czyli naturalny sposób na zdrowie i nie tylko 128Włoch i Sycylii, chociaż za jej ojczyznę uważa się Indie. Bergamotka ma niewielkie, białe i pięknie pachnące kwiaty. Z kolei owocem tego krzewu jest pomarańcza, która kształtem przypomina zieloną gruszkę, zaś w przekroju – limonkę. To właśnie z niej, poprzez wyciskanie, otrzymuje się wartościowy olejek (czynność tę wykonuje się metodą „pelatrice”). Substancję wyróżniającą się najlepszą jakością można uzyskać z owoców dojrzałych
Cynamonowe szczęście
Musli czyli Platki sniadaniowe bardzo wieloskladnikowe 198czekolady Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku. Mieszamy. Używamy ile chcemy. Moją ulubiona wersja jest owsianka nocna. Porcję mieszanki zalewam mlekiem i odstawiam na min. 2 godziny. Dodaje banana lub gruszkę i zjadam ze smakiem
Dzieje kuchennej Wiewióry
A może by tak coś wydestylować? 205domowych zakupów mogłabym się przyzwyczaić. Czy aż z Warszawy? Z jednej strony dla mojego dolnośląskiego domostwa to bardzo daleko. Z drugiej, są tam produkty, których nie widziałam tutaj (dżemy- gruszka z pieprzem moi drodzy). Myślę, że również dla osób, które potrzebują specjalistycznych, np. dietetycznych produktów, to dobra alternatywa dla ganiania po sklepach i tracenia czasu na szukanie. Zobaczcie sami
les mirabelles
Muffinki gruszkowo-orzechowe 174Na ten przepis natrafiłam, poszukując w sieci niebanalnego połączenia smaków w muffinkach. Zaciekawiła mnie przede wszystkim prostota wykonania. Dodałam jeszcze swoje “trzy grosze” i efekt jest
Wiszniówka
Placuszki z cukinii dla dzieci 329fareast-language:EN-US;} Wiele szkół podstawowych uczestniczy w programie „Owoce i warzywa w szkole” . Ta, do której chodzi moja córka, również. Dzieci otrzymują w ramach przekąsek jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, paprykę, marchewkę, kalarepkę, pomidorki, rzodkiewkę, soki warzywne i owocowe. Możesz zajrzeć na stronę i sprawdzić, czy szkoła w Twojej okolicy również należy do tego programu. Zachęcam również
bistro mama
Smoothie na 3 sposoby 224łyżka jogurtu naturalnego -2 łyżki śmietany 36% Przygotowanie: 1.Należy zblendować jagody, dodać jogurt, śmietanę, mleko, i cukier do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać Składniki: -1 pomarańcz -1 gruszka -1 kiwi Przygotowanie: 1 .Wszystkie składniki razem zblendować. Składniki: -2 brzoskwinie -150 ml zielonej herbaty (zimnej) Przygotowanie: 1. Należy zaparzyć herbatę, odstawić do wystudzenia. Zblendować brzoskwinie i dodać herbatę
Coś z niczego
Owsianka z kaszą manną i sezonowymi owocami 185energicznie mieszamy. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 1-2 min (jeżeli chcemy, aby było bardziej gęste to około 2 min), Wlewamy na miseczkę. Dodajemy owoce- u mnie nektarynka, gruszka, czereśnie. Wszystko polewamy syropem klonowym. Uwaga! Jeżeli nie macie syropu lub nie lubicie go, w trakcie gotowania możecie owsianke posłodzić ( pół łyżeczki stewi / 1 łyżeczka cukru brązowego). Smacznie
Smaki Natalii
Maccheroni z pimpinelą 139razem przyszedł czas na coś, co dopiero poznaliśmy, pimpinelę. Kolce ma jak kaktus, środek podobny nieco do gruszki, smakuje jak kalarepa, przy obieraniu lepi się jak dynia piżmowa...dziwne, jednak w połączeniu z makaronem i sosem pomidorowym, zachwyca. Składniki 200 g makaronu maccheroni 2 małe pimpinele 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 150 ml passaty
R'n'G Kitchen
Kasza jaglana z truskawkami, melonem i bazylią 217kasza jaglana truskawki melon dojrzały i słodki świeża bazylia opcjonalnie czarny sezam Do ugotowanej kaszy dodaj pokrojone truskawki. Obierz melona i pokrój w plastry. Nie masz melona? Może być gruszka. Poszarp listki bazylii,dodadzą ciekawego smaczku. Posyp czarnym sezamem, wcinaj na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchni
Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis 247codzienne przygotowywanie posiłków przez Francuzów od przyzwyczajeń zakupowych, po wystrój ich kuchni, potrawy, wspólne spędzanie czasu przy wybornych, ale prostych potrawach jak np.: Kiełbaski w pomidorach na złocistym ryżu, gruszki w syropie, omlet ze śmietanką i ziołami. Pokazuje jak Francuzi kochają jedzenie i jak się nim delektują ze znajomymi, przyjaciółmi. Książka jest uroczą, przyjemną opowieścią, relaksuje i sprawia
Mała Cukierenka
CIASTO KUBECZKOWE Z GRUSZKAMI I ŚMIETANKOWYM FROSTINGIEM 226proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 kubeczek jogurtu naturalnego (180 g) 1 kubeczek cukru ( można dać mniej) nieco ponad 1/2 kubeczka oleju DODATKOWO owoce np. 1 gruszka obrana i pokrojona w grubą kostkę FROSTING ŚMIETANKOWY 250 g serka mascarpone lub innego kremowego twarożku (można dać mniej) 2 -3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego MUS MALINOWY 2 szklanki malin
cool and minty
BUDYŃ JAGLANY Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI 235gotowych, pełnych sztucznych aromatów proszków budyniowych. Zapewnia zdrowy i pełnowartościowy posiłek z nieprzetworzonych składników. Tradycyjne mleko można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym, a zamiast bananów skarmelizować plasterki jabłka lub gruszki. SKŁADNIKI / 2 porcje ¹⁄₃ szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka miodu 1 szklanka mleka ²⁄₃ szklanki soku jabłkowego/ ananasowego / mleka SYROP WANILIOWY : ¹⁄₃ laski wanilii, 2 łyżki soku z cytryny
cool and minty