gotujemy na wolnym ogniu ok 30 min, dodając przyprawy i cukier. Pod koniec gotowania dolewamy wywar z gruszek. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/boze-narodzenie/kompot-wigilijny-suszu/ MieszamWGarnku Artykuł Kompot wigilijny z suszu – suszonych owoców pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuWypieki z bakaliami ..u mnie na szybko...mufinki...polecam..zamiast bakalii można dodać pokrojone owoce.np.jabłko, gruszkę..wszystko wg własnego uznania.. Wypieki z bakaliami można zobaczyć u: Joasi , Małgosi, Joasi, Magdaleny ... 25 dkg mąki 15 dkg cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 2 jajka 100 ml oleju różne bakalie Suche składniki(...)wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Do miski z suchymi składnikami wlać składniki mokre , dodać bakalie.Wymieszać i wykładać ciasto do foremek na mufinki.Piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Upieczone muffinki posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniejesieni, lepiej czerpać z jej obfitości pełnymi garściami. A jest z czego! Grzyby, dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą. Nie taka jesień straszna, jak ją malują....:) Składniki: Spód tarty: 120 g masła + do posmarowania
Smakowity Blog Kulinarnypaski ok 1 cz grubości i smarujemy je powidłami, na górną połowę układamy ciasno plastry śliwek i zakładamy ciastem jak na zdjęciu. Następnie zwijamy je w różyczki i układamy w formie do muffin. Zamiast śliwek możemy użyć jabłek, gruszek czy brzoskwiń :) Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 15-20 minut może być dłużej dlatego zaglądajcie. Czas
Niezły Młynekpostanowią spędzić ten wieczór przy romantycznej kolacji przyda się może kilka moich pomysłów: riskrem pudding królowej Maud zimowa kawa korzenna gruszki w winie z czekoladą deser owocowy deser truskawkowy deser z borówkami deser migdałowo-czekoladowy Potrójnie czekoladowe walentynkowe serducho ciasto mocno czekoladowe z pomarańczą musowy torcik czekoladowy
ciastkarnia na kruchym spodzieJeżeli zastanawiacie się- jak można wykorzystać miękkie, dojrzałe gruszki- to gruszkowy krem jest idealnym rozwiązaniem! Przygotowany na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone, wychodzi delikatny i pyszny. Świetnie sprawdza się w roli deseru- ale możecie go również wykorzystać do przełożenia tortów, lub jako dodatek do ciast. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, o czym możecie się przekonać zerkając na poniższy
Domowe TortyMój ulubiony deser to szarlotka na ciepło z lodami. Nie jestem mistrzem ciast więc nie biorę się za to, ale znalazłam świetny substytut dla mojego faworyta! Zobaczcie poniżej Owoce pod kruszonką - jabłko i gruszka 5 jabłek 1 gruszka cynamon cukier wanilinowy masło Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Rozgrzewamy patelnie, dajemy masło, a następnie wrzucamy pokrojone jabłka
Kuchnia moimi oczamismakujące sałaty, słodkie pomidory i ogórki jak w sezonie) i owoce: pyszne i w dużym wyborze (kiwi, banany, jabłka, gruszki, melony ). Wszystko świeże. Ogromny wybór przepysznych deserów naprawdę robi wrażenie, np. panna cotta z bitą śmietaną, baklava czy różne rodzaje ciasta. Znakomite są antipasti z czerwonych papryczek wypełnionych serem, kilka rodzajów serów, w tym rewelacyjna feta z oliwą. Jedzenie jest
W mojej kuchniMuffinki idealne dla spragnionych zdrowych łakoci. Brak mąki i cukru, obecność migdałów, wiórków kokosowych, jabłek, gruszek oraz cynamonu, wszystko to sprawia, że możemy je potraktować nie tylko jako przekąska, ale pełnowartościowe danie w formie zdrowych słodyczy. Ciasto konsystencją odbiega od tradycyjnych mącznych muffinek (jest bardziej rzadkie
Milion Smakówkiedyś jednym z najpopularniejszych ciast w okresie jesienno - zimowym. Nic dziwnego, robi się go łatwo, zawsze się udaje, a ciasta czekoladowe rozgrzewają i relaksują gdy za oknem pogoda nie zachęca do spacerów. Do murzynka pasuje wiele różnych dodatków - dziś proponuję gruszki, które idealnie komponują się z czekoladą
Milion SmakówJuz nie raz pisalam, ze czekolada to moja slabosc. Nie ma nic lepszego co wprawiloby mnie w dobry nastrioj jak kostka czekolady. Choc przyznam, ze czesto
Przysmaki Karolkiłyżeczka, krem do karpatki 1 opakowanie, owoce 2 szklanki/śliwki,gruszki,jabłka, aronia gruszkowa domowa 250 gram, cukier puder - ile potrzeba nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia karpatki = wodę zagotować z margaryną w garnku wsypać mąkę i mieszać w trakcie gotowania na mniejszym ogniu do powstania kuli, ciasto wystudzić do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku w trakcie wyrabiania mikserem
W Mojej Kuchni Lubięskładniki: 1000 g gruszek 500 g cukru 1000 ml wody kilka goździków laska cynamonu sok z 1 cytryny wykonanie: Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 4 gruszki 500 ml wina, czerwonego półwytrawnego 2 laski cynamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 4 goździki 50 g cukru dodatkowo: bita śmietana do podania crunchy
Domowy Smak Jedzeniaenergicznie mieszamy. Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Łączymy całość. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a gdy biszkopt będzie już całkiem zimy przecinamy do ma 2 części. Masa 1 puszka gruszek w syropie 300 g gorzkiej czekolady 400 ml kremówki 50 g masła
Przysmaki KarolkiPyszne, bardzo kakaowe ciasto. Idealne dla oslodzenia sobie troche dnia:) Chyba nie muszę mowic dlaczego:) Skladniki: 1 szklanka kaszy jaglanej Pol szklanki jogurtu naturalnego 3 jajka 2 lyzki oleju Pol szklanki kakao 3/4 szklanki cukru- najlepiej trzcinowego, ale zwykly też się nada 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 gruszka Kasze gotujemy w dwoch szklankach
Mamuśka wraca do formycynamonem „chodzą za mną” te zapachy. Ciasto jest aromatyczne, miękkie, delikatne, z wyczuwalną nutą przypraw korzennych. Stasiek pochłonął 2 spore kawałki, mąż stwierdził, że zjadliwe :) – to ten typ faceta, co rzadko chwali, więc w jego ustach to komplement :) Przepis nieco zmodyfikowałam – w oryginalnym Marieta użyła gruszek, ja użyłam mrożonych śliwek. Właściwie w ostatniej chwili przypomniało
Niebieski kubek z kawaupiec też ciasto marchewkowe z tego przepisu. To ciasto marchewkowe z powidłami jest łatwe do przygotowania ciasto, każdy sobie s nim poradzi. Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki Składniki na biszkopt marchewkowy(...)żółtkami, dodajemy przesianą mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, mieszamy całość . Wlewamy ok. 1/4 szklanki wody, wsypujemy startą marchewkę, posiekane orzechy, suszone wiśnie i wszystko mieszamy łyżką. Tak przygotowane ciasto marchewkowe przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20-30 minut. Marchewkowy biszkopt studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Kroimy ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjakiegoś powodu sięgam głównie po dynię piżmową. To ta długa o jasno-pomarańczowej skórce, w ksztacie przypominająca ogromną gruszkę. Dla mnie standardowa dynia jest zbyt słodka. Przynajmniej wydawała mi się zawsze za słodka do potraw, które przygotowywałam. Myślę, iż w cieście by się sprawdziła i pewnie ją w nim wypróbuję ale dzisiaj znów zwyciężyła dynia piżmowa. Sałatka z poniższego przepisu
mecooksprzepisie. Ciasto powinno być miękkie, delikatne,ale nie klejące. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie przygotować orzechowy wierzch ciasta. Posiekać orzechy,lub migdały w blenderze,dodać miękkie masło, mąkę i brązowy cukier (można zrobić zwykły, biały). Wszystko dokładnie ,łyżką wymieszać do połączenia składników . Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki,podzielić na 2 części(...)wysmarować masłem ,posypać mąką.Większą część ciasta równomiernie rozprowadzić wzdłuż dna i ściany formy w celu utworzenia obrzeża.Umieść na cieście owoce i mniejszą część ciasta kawałkami rozkładać mokrymi rękami , równomiernie na nadzieniu. Następnie posypać warstwę orzechową . Piec ciasto w nagrzanym piekarniku 180 °C 50-55 minut,ciasto powinno ,być dobrze rumiane. Gotowe ciasto do ostygnięcia pozostawić na minimum
w mojej kuchnimożemy komponować do woli "wierzch" do takich mini kanapeczek, oraz że są dziecinnie proste do zrobienia. Podobnie jak ciasto francuskie daje bardzo wiele możliwości. Słonawy smak krakersów doskonale komponuje się zarówno z łososiem z serkiem, jak i serem camembert z gruszką, czy winogronem. Ja dla Was przygotowałam wersję z wędzonym łososiem. Enjoy!;-) Składniki: opakowanie krakersów, serek kremowy (np. Twój smak
Kuchnia Pełna Pasji