muffiny i dekorujemy borówkami lub malinami. Pamiętamy, że muffiny lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut na 175 stopni Celsjusza. PORADY Jabłka można zastąpić na przykład gruszkami lub innymi owocami, na przykład bananami. Trzeba tylko pamiętać, że im bardziej soczyste owoce (im więcej wody mają w sobie) tym mniej mleka powinniśmy oddać na koniec. Do dekorowania muffinów
Królestwo Deserówwyboru do koloru: dynia, cukinie, bakłażany, figi, ziemniaki, pomidory, słodka papryka wymieniać można by było długo! Nie zapominajmy o owocach, teraz właśnie są najlepsze jesienne maliny, śliwki i gruszki, a lada moment będą późne jesienne jabłka. I tak wymieniam Wam te dary natury, a przecież nie wspomniałam słowem o orzechach i kasztanach! Dobra bo nie skończę! heheeh A dziś coś
SMYKWKUCHNInich dużo wartościowych rzeczy często zastępują mi posiłek. Poniżej przedstawiam przepis na delikatne w smaku smoothie. Ale uwaga, znika od razu ;) Składniki (na 2 porcje) -2 dojrzałe banany -gruszka -garść szpinaku -garść suszonej żurawiny -1-2 łyżki sezamu (opcjonalnie) -puszka mleczka kokosowego (używam light) Przygotowanie Składniki umieścić w dzbanku od blendera. Wszystko dokładnie zmiksować. Mleczko kokosowe można wymieszać pół
Zielona Kuchniatylko smaczny dodatek do np. drugiego śniadanie ale też bomba witaminowa. Zwłaszcza z takimi zdrowymi owocami. Składniki na 4 porcje: szklanka malin garść jeżyn banan brzoskwinia gruszka 3 szklanki maślanki Owoce umyć, wrzucić do wysokiego naczynia i blenderem rozdrobnić na mus. Do wysokich szklanek nałożyć po kilka łyżek musu. Do reszty zmiksowanych owoców wlać maślankę i jeszcze raz zmiksować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzy niej posiedzieć chwilę dłużej. Na targu możecie dostać najlepsze rarytasy, które nasycone słońce wreszcie dojrzały i wydały plon. Pękate pomarańczowe dynie, fioletowe bakłażany, aromatyczne figi, najlepsze na świecie gruszki, tak bardzo soczyste, że jak nagryziesz to broda oblana sokiem, cała gama śliwek do wyboru. No kiedy jak nie teraz możesz każdego dnia jeść do woli świeże warzywa i owoce
SMYKWKUCHNIWakacje się kończą, nadchodzi późne lato, a za nim czas na słodkie wypieki i przetwory z owoców najbardziej kojarzących mi się z tym okresem : jabłek, gruszek i śliwek węgierek. Na pierwszy rzut robię szarlotkę sypaną. Jest pyszna, a przy tym mało wymagająca. Wystarczy mąka,cukier,kasza, jabłka i odrobina tłuszczu. Ciasto w 10 minut (nie licząc pieczenia) - coś idealnego
Bon appetit mon amiearomatyczny rozmaryn, a pikanterii dodaje grubo mielony pieprz i chili. Taki chlebek idealnie komponuje się z serami pleśniowymi. Ja podałam go z camembertem nadzianym orzechami i pieprzem, oraz z gruszką i orzechami włoskimi. Mówię Wam, niebo w gębie! Pieczywo jest delikatne i lekko wilgotne w środku, a skórkę ma super chrupiącą. Kto jak? Kto się skusi? :) 350 g mąki
Mienta blogciasto posypać cukrem pudrem. * Owoców ma być 500 g - można więc, wedle gustu, dodać więcej rabarbaru, lub pół na pół z brzoskwiniami; można też użyć innych owoców, np. jabłek, gruszek, wiśni, truskawek, jagód, borówek... Smacznego
Opowieści z piekarnikaMięciutkie, mocno czekoladowe muffinki, do których pasują praktycznie wszystkie owoce, a z całą pewnością będą to m.in. truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, banany, pomarańcze itp. Ja tym razem wykonałam je z jagodami ( mrożonymi, ale jeszcze chwilka i będzie można już zajadać świeże :) ). Bez owoców też będzie ok, ale po co z nich rezygnować, skoro z nimi jest
Opowieści z piekarnikamoja druga połówka również). A jako, że przygotowuje się bardzo szybko stanowi doskonałe danie na szybki obiad. Możecie przygotować ją standardowo z cebulką, ale spróbujcie np z jabłkiem lub gruszką – jest równie pyszna ! Ja postanowiłam połączyć wątróbkę z pieczarkami i porem Wyszło bardzo smacznie Składniki: 60 dkg świeżej wątróbki drobiowej 1 por 30 dkg pieczarek olej do smażenia mąka
Życie ze smakiemprostu trzeba zobaczyć, bo widok ten daje porządnie do myślenia! Wracając do jedzenia.. świeżość owoców morza i soczystość owoców (nawet tych naszych jak śliwki, jabłka, czy gruszki), sprawiała wrażenie, jakby miało się do czynienia z zupełnie innym wymiarem ich smaku. Ich spożywanie to prawdziwa rozkosz… Jednakże, jesteśmy tu w Polsce i grzech nie skorzystać z dobrodziejstw, którymi raczy
Be Fit Be Strongkolejna pozycja w mojej nalewkowej kolekcji i od razu uplasowała się na bardzo wysokiej pozycji. Właściwie przyjęło się robić nalewki z owoców miękkich albo ziołowe. Ale jabłka czy gruszki też się do tego celu nadają. Na nalewkę nadają się nawet grzyby! Nalewka na jabłkach zaskoczyła mnie swoim smakiem, oczywiście pozytywnie. Cukier i alkohol świetnie wyciągnęły smak z dojrzałych jabłek
Smaczna Pyzamarchewki) 3-4 cm łodygi pora (biała część) 1 łyżka oliwy 1 łyżka śmietany 12% natka pietruszki do przybrania Salsa owocowa: 1 twarde i soczyste jabłko 1 twarda, zielona gruszka 1/2 mango 1 łyżka soku z cytryny łyżeczka posiekanych listków mięty Marchewkę i seler obrać, pokroić w kostkę o boku 1/2 cm. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone
Dietologciemnym, chłodnym miejscu. D żem z aronii ma nieco cierpkawy smak, jeśli chcesz go nieco zniwelować dodaj do gotującej się aronii 2-3 obrane jabłka lub gruszki. J eśli chcesz, aby Twój dżem miał gęściejszą konsystencję możesz pod koniec gotowania dodać 1 opakowanie pektyny wymieszane z niedużą ilością cukru przeznaczonego w tym przepisie. Gdy dodasz pektynę
Przepisy i porady kulinarnestarym domem Babci był jeszcze starszy sad...jabłka, gruszki i śliwy i ogromniasty orzech też był.. całe lato do późnej jesieni było to miejsce biegania na boska (choć nie raz osa użądliła), Tato kosił trawę kosą i owoce zawsze się jadło prosto z drzewa i odpoczywało się w ich cieniu. Śliwy słodkie i soczyste...ech to były czasy... Moje
Apetyczna babeczka