Sałatka z winogronami i smażonym camembertem 113niego (klasycznie) żurawinę, ale finalnie to wszystko wyszło za banalnie. No i brakowało mi po prostu jakiejś słodkiej świeżyzny. Dziś stanęło na winogronach. Na początku myślałam jeszcze o gruszkach, ale ostatecznie z nich zrezygnowałam. Ja to bym najchętniej dorzuciła tam jakieś nasze sezonowe owoce, ale jak wiadomo jest marzec, więc… Wiadomo. Mój pierwszy pomysł na posta z panierowanym camembertem
Kardamonovy
Nalewka z pigwy – Pigwówka 157Nalewkę robimy na świetnej jakości bimbrze, z zaufanego źródła, ale z powodzeniem możecie użyć czystej wódki 40 %. Aha, musicie wiedzieć, że jest parę odmian pigwy. Nasza pigwa była wielkości gruszki – w smaku jak lekko kwaśne jabłko, ale są też malutkie pigwy z krzewu o nazwie Pigwowiec – te owoce są wielkości orzecha włoskiego – są bardzo kwaśne i twarde
moj przepis na
Insulinooporność – co należy o niej wiedzieć? 138wspinaj się na palce gdy stoisz w kolejce. Nie skupiaj się na szczegółach – nie zastanawiaj się nad tym czy możesz zjeść ziemniaki na obiad, lepiej wybrać jabłko czy gruszkę? albo jaką aktywność wybrać najlepiej – skup się na ogólnym działaniu. Jeśli nadal temat diety w insulinooporności jest dla ciebie zagadką – zgłoś się do profesjonalisty w tym zakresie, czyli dobrego dietetyka
kuron.com.pl
Malinowa chmurka 128ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie gruba warstwa galaretki z malinami lub innymi owocami, krem śmietankowy
moj przepis na
Kruche ciasto z owocami 115upiekłam w formie o wymiarach: 20 x 25 cm. Do ciasta możesz użyć dowolnych świeżych owoców, nawet mieszanki, np. pół na pół moreli i śliwek. Ciekawym połączeniem będą kawałki gruszek z dodatkiem jabłek i garści rodzynek lub suszonej żurawiny. PRZYGOTOWANIE: Wymieszaj w misce mąkę z cukrem i cukrem z wanilią. Dodaj posiekane i zimne masło. Zagnieć chwilę ręką, powstanie ciasto
Zasmakuj Kuchni
CIASTO JABŁKOWE Z CYNAMONEM 143pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny Nadzienie: 5 szt. jabłek 440 g dżemu jabłkowego z gruszką z nutą szarlotki 0,5 łyżeczki cynamonu Beza cynamonowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru cynamonowego
Ciastka - domowe słodkości
Bruschetta z owocami i kremowym serkiem 135BRUSCHETTA Z OWOCAMI I KREMOWYM SERKIEM to pyszna i szybka przekąska, którą przygotujecie w oczekiwaniu na niezapowiedzianych gości! Artykuł Bruschetta z owocami i kremowym serkiem pochodzi
COOKMAGAZINE
Ciastka owsiane z masłem orzechowym 97średnia Dodaj do koszyka Deska Gąska Aniela – średnia Dodaj do koszyka Polecam Ci także moje przepisy na inne desery: – kokosanki – najlepsze włoskie tiramisu – tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy CIASTKA OWSIANE Z MASŁEM ORZECHOWYM Przygotowanie : 30 minut Ilość: 13-15 ciastek Składniki: – 220 g płatków owsianych
nietylkopasta.pl
Sałatka caprese z pomarańczą – przepis 143czerwonych pomarańczy sycylijskich, ale możecie użyć swojej ulubionej odmiany – też będzie smacznie! Jeśli lubicie tego typu sałatki zajrzyjcie do przepisów na: Caprese z kaki Caprese z burakiem pieczonym i gruszką Koreczki caprese Caprese z buraka dieta dr Dąbrowskiej Sałatka caprese PRZEPIS SAŁATKA CAPRESE Z POMARAŃCZĄ Składniki : 1 pomarańcza czerwona sycylijska 125g kulka mozzarelli sól morska pieprz kolorowy pestki dyni ulubione
Dorota Smakuje
Ludzie, jedzcie zielone! 101pietruszki, szczypiorek i zielona cebula, por, rzeżucha i świeże zioła, szpinak, botwina, zielona papryka, zielona fasola oraz zielony kalafior. Do tego mamy przecież przepyszne zielone owoce: Zielone jabłko i gruszkę, awokado, kiwi, limonka i zielone winogrona. A jakie dania mogą powstać z zielonych roślin? SAŁATKI To podstawa mojej kuchni. Sałatka złożony z wielu produktów, na przykład z dodatkiem tofu, halloumi
Fleksitarianizm.pl
Ciastka z jabłkami jak z McDonald’s 107koszyka Polecam Ci także moje przepisy na inne desery: – pączki – mini pączki serowe – bułeczki cynamonowe – najlepsze włoskie tiramisu – tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy – ciasto zebra CIASTKA Z JABŁAMI JAK Z McDonald’s Przygotowanie
nietylkopasta.pl
Najlepsze przepisy na pożywne i lekkie sałatki do pracy 143pieprz (do smaku) Wszystkie składniki łączymy ze sobą, a następnie polewamy sosem. Sałatka z serem pleśniowym typu blue i borówkami Składniki: – 50g rukoli – garść borówek – 1 gruszka – mała garść orzechów włoskich – 10g-15g sera pleśniowego blue Sos: 1 łyżeczka miodu, 1,5 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka soku z limonki Wszystkie składniki łączymy ze sobą
Czynniki pierwsze
Faworki 130starała się rozpoznać te zrobione przez siebie. Polecam Ci także moje przepisy na inne desery: – pączki – mini pączki serowe – bułeczki cynamonowe – najlepsze włoskie tiramisu – tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy – ciasto zebra FAWORKI Przygotowanie : około 3 h Składniki: – 300 g mąki pszennej – 4 żółtka
nietylkopasta.pl
Pomysł na sobotni a może i piątkowy wieczór 173takich jak Cheddar , Bursztyn.. sery pleśniowe – gorgonzola, camembert ( ten zdarza się też na ciepło ) wędliny ( suszone szynki, fuet, chorizo ) owoce – winogrona, pomarańcze ( obrane porozkładane w kawałkach ) , gruszki warzywa – pomidory, ogórki, papryka, oliwki orzechy chleb nachosy tak naprawdę wszystko to co jesteśmy w stanie znaleźć w naszych szafkach kuchennych i dokupując wg naszego smaku w danej chwili
Kuchnia na wzgórzu
Flaugnarde wg Aleex 139clafoutis, obydwa desery różnią się tylko rodzajem użytych owoców. Do clafoutis obowiązkowo dodaje się czarne czereśnie, zaś w przypadku flaugnarde mamy całkowitą dowolność, robi się z dodatkiem jabłek, brzoskwiń, gruszek, śliwek, suszonych śliwek lub innych owoców. Najlepiej użyć tych, które akurat mamy pod ręką. Obydwa dania pochodzą z południowo-zachodniej Francji. O rodowód tego deseru spierają się: region Limousin, Akwitania
W mojej kuchni