gruszka - 6508 przepisów (strona:178/434)

789. Owsianka zapiekana z kremówką. 216

Dyniowa pieczona owsianka* z gruszką i kremówką, cukrem trzcinowym;jogurt naturalny *przepis podlinkowany, jedyne zmiany to kremówka zamiast mleka,cukier na wierzch  i gruszka na dnoWiedziałam, że jeszcze w tym roku ją powtórzę. A, teraz idę robić paszteciki z mamusią *.*Znak, że święta coraz bliżej

More food, love and dreams
5 na 8 czyli tym razem nie zapomniałam karteczki 298

dodatkiem 2-3 kropli oliwy, plasterkiem imbiru i solą. Ugotowałam na sypko (20 min. na wolnym ogniu). Mandarynki obrałam. Podzieliłam na mniejsze cząstki. Granat wydrylowałam. Gruszkę obrałam. Pokroiłam w paski.Zblanszowaną brukselkę podzieliłam na ósemki.Ziarna słonecznika uprażyłam na suchej patelni.Do  ugotowanej kaszy wsypałam słonecznik. Dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam pozostałe składniki (według powyższej

bastalena
CHOCOLATE MUFFINS 152

Weekend! Czas na coś słodkiego dla bliskich. Postawiłam na szybkie i łatwe w wykonaniu czekoladowe muffinki. Są bardzo smaczne i dość słodkie. Przygotowałam je z dodatkiem dojrzałej gruszki i czekolady mlecznej. Smacznego!SKŁADNIKI:- 2 szkl. mąki pszennej- 2 jaja- 3/4 szklanki oleju- 1 szklanka cukru- 2 łyżeczki kakao- 3 łyżki mleka- 1 łyżka jogurtu- 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia- cynamon, kardamon, wanilia- 1 duża gruszka pokrojona w kosteczkę- czekolada mleczna cała tabliczka lub czekoladowe kuleczkiJajka wybij do miski dodaj cukier, ubijaj robotem na wysokich obrotach, aż jajka zrobią się prawie białe (około 12 minut), dodawaj porcjami olej i pozostałe składniki. Wymieszaj masę bardzo dokładnie. Nakładaj do papierowych papilotek. Piecz przez 30- 35 minut w nagrzanym piecu.Smacznego!Zapraszam

SMYKWKUCHNI
Gruszkówka z cynamonem 163

sobie leżakowała i nabierała mocy i smaku. Zdjęcia jest już po tym czasie. Bardzo polecamy. Naprawdę warto. Powędrowała nawet do Niemiec;) Ok podaję przepis...Składniki; 2,5 kg słodkich gruszek, 1/2 kg cukru, 1 l wódki, kawałek kory cynamonu, parę goździków Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy SKWORCUWykonanie;Obieramy gruszki i usuwamy gniazda. Pokroiłam je następnie w ćwiartki. Zasypujemy

Anioły w kuchni
Mus gruszkowo-jabłkowy z sezamem 103

wiele. Polecam zrobić od razu więcej.Mus ten jeżeli nie pasteryzujemy i robimy na tzw. świeżo do placka, to przechowujemy w lodówce w słoiku do 4 tygodni.Składniki; 2 gruszki, 2 jabłka, 250 g cukru żelującego, esencja migdałowa, 2 łyżki sezamu Po przyprawy zapraszam do SKWORCU. Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu  HanuśZZ Wykonanie;Sezam uprażymy.Jabłka(...)gruszki obieramy kroimy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Mieszamy owoce z cukrem żelującym, skrapiamy z olejkiem, Teraz jeżeli lubicie możecie zmiksować wszystko. Ja zostawiłam sobie trochę kawałków owoców , bo tak lubię;) Wstawiamy na gaz i po zagotowaniu gotujemy około 3 minuty.Dodajemy sezam. Jeżeli nie pasteryzujemy zimny przekładamy do słoików. Jeżeli pasteryzujemy gorący i pasteryzujemy 15 minut

Anioły w kuchni
Nutella gruszkowa 127

Czekośliwka jest to i nutella gruszkowa będzie:) Naprawdę polecamy:) Składniki; 1 kg słodkich gruszek; 25 dkg cukru, 10 dkg kakao, laska wanilii, 5 goździków, szczypta kardamonu,gałki muszkatołowej Po przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;Przygotowane gruszki tzn. obrane i bez gniazd nasiennych miksujemy i smażymy jak powidła. Przez 3 dni po godzinie.Po tym czasie mieszamy z cukrem, kakao i przyprawami

Anioły w kuchni
Owoce z owsianą kruszonką 209

garści malin1 garść orzechów (włoskich, migdałów, pistacji itd.)1 mała gruszka1 małe jabłkoCynamon, kurkuma, imbirPrzygotowanie:Płatki owsiane zalać wrzątkiem na 2-3 minuty. Wodę, która została odlać. Jabłka i gruszki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z malinami. Dorzucić orzechy. Przyprawić dużą ilością cynamonu i odrobiną imbiru i kurkumy.Dna kokilek wyłożyć 1/2 płatków owsianych. Nałożyć owoce i je ugnieść. Na wierzchu

Czarnawisienka
Śledź w słodkich buraczkach 393

propozycja podania śledzia np. na przyjęcie. Połączenie dwóch różnych smaków oraz efekt wizualny zaciekawi każdego śledziowego amatora.Składniki : 5-6 płatów śledziowych a la Matias 3 większe ogórki 1 gruszka 2 średnie buraki 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 1 średnia cebula sok z cytryny 1-2 łyżki majonezu Przygotowanie :Matiasy odsączam ze słonej wody, płuczę, kroję w paski, przekładam(...)zapiekam w piekarniku (ok godziny w 180oC). Buraki te najlepiej przygotować dzień wcześniej i śmiało można je piec przy okazji pieczenia czegoś innego w piekarniku.Ogórki kroję w kawałki, gruszkę również, dokładam do śledzi, dodaję majonez, mieszam doprawiając pieprzem.Buraczki po obraniu skórki ścieram na tarce, odciskam z nadmiaru soku i łączę z drobno posiekaną cebulką i mieszam. Jeśli trzeba można

Mechanik w kuchni
Deser- gruszki w winie 173

Deser super prosty i na czasie :) Składniki : 3-4 dojrzałe, ale dość twarde gruszki około 500 ml wytrawnego, czerwonego wina, moje było domowego wyrobu, ale nie do końca czerwone 3-4 goździki 2-3 łyżki miodu Przygotowanie: Gruszki obieramy i wydrążamy środek Do garnuszka wlewamy wino, dodajemy goździki i miód  oraz gruszki Gotujemy na wolnym ogniu do lekkiej miękkości(...)gruszek Po wystudzeniu polewamy np. czekoladą. Gruszki same w sobie są  smaczne na surowo, ale ugotowane w winie zyskują nowe aromaty i niecodzienne smaki... Spróbujcie

Proste Potrawy
Gruszki w cieście francuskim 216

Bardzo efektowny, chociaż szybki i prosty w wykonaniu deser z pysznej gruszki, napełnionej włoskimi orzechami i owiniętej w maślane ciasto francuskie. Składniki: 3 gruszki płat ciasta francuskiego 30 g orzechów włoskich miód roztrzepane jajko Piekarnik nastawi na 210 stopni C. Orzechy włoskie posiekać. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, a środek napełnić posiekanymi orzechami.  Ciasto(...)francuskie rozłożyć i pociąć na paski o szerokości 1 cm. Dokładnie owinąć nim gruszki, tak aby wystawał tylko ogonek.  Gruszki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posmarować roztrzepanym jajkiem.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż ciasto się zrumieni na złoty kolor. Przed podaniem polać miodem i udekorować listkiem świeżej mięty

wyzwania kuchenne
Kruche ciasto z gruszkami i Nutellą 268

Wspaniałe połączenie kruchego ciasta ze słodką czekoladą, gruszkami oraz puszystą śmietanką... Mam jeszcze sporo zimowych zapasów, postanowiłam więc coś zrobić z nadmiarem gruszek. Powstało takie oto, niebiańskie ciasto... Ciasto: 150g masła, 1i1/2 szkl. mąki pszennej, jajko, 8 łyżek cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder. Zrobić dołek, wbić jajko(...)Gęsto nakłuć widelcem, piec ok. 15-20min w temp. 180st. Ostudzić.     Krem: 300g kremu czekoladowego Nutella, 1/2 l śmietanki 30%, 2 op. śmietan-fix, 2 słoiki gruszek z kompotu (po500ml każdy), szkl. gęstego jogurtu naturalnego, 2/3 szkl. cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki żelatyny.     Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć, pokroić

Z miłości do słodkości
Błyskawiczny murzynek z owocami 302

Dzisiaj byliśmy na działce, zerwałam jeżyny, trochę gruszek. Tata z Piotrem stwierdzili, że przydałoby się zjeść coś słodkiego do kawy. Postanowiłam upiec murzynka. Często go piekę, bo to błyskawiczny murzynek z owocami. Murzynka robi się bardzo szybko, a do przygotowania można wykorzystać różne owoce sezonowe. Gdy zabrałam się za niego okazało się, że mam w lodówce tylko 1 jajko(...)przeraziło mnie to. Zmiksowałam to jedyne jajko z cukrem, dodałam pozostałe składniki, oraz ułożyłam na powierzchni ciasta gruszki i jeżyny, posypałam karmelizowanymi orzeszkami laskowymi i upiekłam. Całość zajęła mi 35 minut. Ciasto wyszło pyszne, idealne wręcz. Gdy Piotrek wykazuje chęć na coś słodkiego, ale mi się za bardzo nie chce się je robić, to błyskawiczne ciasto jest wybawieniem na takie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
tartaletki biszkoptowe z gruszkami 178

jakieś rewelacji jeśli chodzi o ten wypiek miało to być raczej jako dodatek do innych przysmaków na przyjęciu a ku mojemu zaskoczeniu, zrobiło największą furorę. Spytacie pewnie gdzie są gruszki? a właśnie, że są, schowane pod śmietanową pierzynką, niestety tartaletki znikły w pierwszej kolejności ze stołu i nie zdążyłam zrobić im zdjęć. Niestety muszę się przyznać, że bardzo często irytuje(...)sztuk: biszkopt: 5 jajek 3/4szklanki cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru 200 g borówek 2 gruszki Wykonanie: Żółtka oddzielamy do białek i ubijamy je mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier dalej miksując oraz żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia przez sitko a następnie dodajemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta z gruszką i szpinakiem 182

Niezwykłe połączenie smaku szpinaku, ricotty i gruszki, zanurzone w kruchym cieście. Istna uczta dla podniebienia. Wprawdzie trzeba się nieco napracować by taką ucztę osiągnąć, ale naprawdę warto, wierzcie mi :)  Przepis w nieco zmodyfikowanej formie pochodzi z Kwestii Smaku. Ilość porcji: Cała foremka od tarty Składniki: Na kruche ciasto: 300g mąki pszennej 200g masła ( z lodówki) 1 jajko Szczypta soli(...)farsz: 250g ricotty (zazwyczaj jedno opakowanie) 2 jajka 2 gruszki 150g szpinaku ½ cytryny ¼ śmietanki kremówki 30% ¼ szklanki cukru 2 łyżki masła Szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie ciasta: Na blat kuchenny wysypujemy mąkę oraz sól. Wkrajamy schłodzone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy również 1 łyżkę wody. Całość wyrabiamy dość intensywnie palcami. Ciasto ugniatamy szybko i energicznie, gdyż ciasta kruche nie lubią długiego

Kolizje Smaków
Dżem gruszkowy z wanilią 133

Uwielbiam gruszki i chciałabym zatrzymać ich smak i aromat na dłużej. Jest na to kilka sposobów. Jednym z nich jest dżem. Dzisiaj w nieco zmodyfikowanej wersji z laską wanilii. Nadaje ona bardzo fajny, unikatowy aromat gruszkom, co daje przepyszny efekt. Polecam zrobić chociaż dwa słoiczki by przekonać się o cudownym smaku tego dżemu. Żaden kupny mu nie dorówna! Czas przygotowania(...)minut + 90 minut gotowania Ilość porcji: 2 słoiki o wielkości 300g Składniki: 1 ½ kg gruszek 1 laska wanilii ½ cytryny 100g cukru Gruszki obieramy ze skórki oraz usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kosteczkę i przekładamy do garnka. Dodajemy sok z połowy cytryny oraz cukier. Ilość cukru można zmieniać w zależności od słodkości gruszek. Całość doprowadzamy do wrzenia. Laskę wanilii

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania