groszek - 3077 przepisów (strona:81/206)

16. Makaron razowy z kurczakiem i warzywami 326

Składniki na 3 spore porcje: - 400g piersi z kurczaka - 450g brokułów - 200g makaronu razowego  - 50g mozzarelli light w kulce - marchewka - cebula - pół czerwonej papryki - pół cukinii - pół puszki groszku konserwowego  - ząbek czosnku - sos sojowy light - ulubione przyprawy (u mnie curry, kurkuma, papryka słodka) * tary ser Parmezan do posypania Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, obsypujemy ulubionymi przyprawami i odstawiamy(...)oliwę z oliwek, smażymy. Gdy już nabierze białej barwy, dorzucamy cebulę i wyciskamy czosnek przez praskę. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Teraz dodajemy pokrojoną resztę warzyw i groszek. Dolewamy sosu sojowego i dusimy 10 minut pod przykryciem. Dorzucamy pokrojoną w małe kosteczki mozzarellę (można ją pominąć, ja akurat musiałam ją już skończyć :D). Mieszamy dopóki ser się nieco

Be Fit Be Strong
22. Makaron ryżowy z zielonym sosem 147

sklepu, więc postanowiłam wykombinować coś z niczego. Najważniejsze to żeby się najeść i mieć siłę na dalszy ciąg dnia. Składniki: - 500g piersi z kurczaka - 200g makaronu ryżowego - cukinia - puszka groszku konserwowego - cebula - pół papryki - 40g fety - 30g szpinaku - 2 łyżki jogurtu - parę listków świeżej bazylii, bądź dwie łyżeczki suszonej - ząbek czosnku  - sos sojowy light - ulubione przyprawy do mięsa (dałam(...)uznania swoimi ulubionymi przyprawami, odkładamy na ok. 20-30min. Cukinie obieramy ze skórki (bądź nie) i obieraczką kroimy na długie plastry, resztkę, która pozostanie kroimy na małe kawałki. Groszek odsączamy i wrzucamy do miksera wraz ze szpinakiem, fetą, jogurtem, bazylią i sosem sojowym (tyle sosu, by masa nie była lejąca się, ale też niecałkowicie stała) i miksujemy. Cebulę

Be Fit Be Strong
Dietetyczny kurczak na jogurcie z ciecierzycą, szpinakiem i groszkiem cukrowym 165

łyżki soku z limonki 3 łyżki sezamu 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo: 100 g ciecierzycy Skworcu  (tu kupisz) 5 różyczek brokuła 100 g szpinaku baby 50 g groszku cukrowego 0,5 szklanki bulionu Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy go solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i cząbrem. Dokładnie mieszamy i wlewamy(...)Następnie dokładamy kurczaka. Po 5 minutach wsypujemy ciecierzycę i pokrojone na mniejsze kawałki różyczki brokuła. Podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodajemy obrany groszek cukrowy. Przygotowanie gotowego dania zajmuje ok. 35 minut

VioletoweKucharzenie
Zupa pomidorowa z rybą, cukinią i świeżym ziołami. Giancarlo Russo i Philipiak Milano. 158

Składniki: 700 ml passaty pomidorowej, 500 ml wody, 1 średnia marchewka, 1 większa szalotka, 1/2 mniejszej cukinii zielonej, 1/2 mniejszej cukinii żółtej, 300 g świeżego dorsza, 70 g zielonego groszku, świeże zioła - bazylia, bazylia grecka, estragon, natka pietruszki W garnuszku zagotować wodę z passatą pomidorową, następnie dodać pokrojoną marchewkę i drobno posiekaną cebulkę. Zmniejszyć gaz i gotować około 20 minut(...)miękka. Następnie dodać pokrojonego w większą kostkę dorsza i dalej gotować około 5 minut, uważając aby ryba się nie rozpadła. Przed końcem gotowania dorzucić pokrojony w mniejsze kawałki zielony groszek i posiekane świeże zioła. Cukinie pokroić przy pomocy obieraczki julienne na cieniutkie paseczki. Zupę nakładać do miseczek, podać z surowymi, cieniutkimi paseczkami cukinii i świeżymi ziołami. Świetnie smakuje ze grzankami

Plate of Joy
Sałatka z serem mozzarella 206

opakowania miksu sałat z roszponką 1 opakowanie sera mozzarella 1 dymka - szczypior 3 duże rzodkiewki 1 żółta papryka 6 pomidorków koktajlowych 3 łyżki zielonych oliwek  1/2 puszki zielonego groszku 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól Sałatę przekładamy do salaterki Mozzarellę szarpiemy w palcach na kawałki Dymkę siekamy Rzodkiewki kroimy w plastry Pomidorki w ćwiartki Dodajemy odsączony(...)zielony groszek Paprykę kroimy w półsłupki Przekładamy oliwki i sałatkę doprawiamy pieprzem oraz solą Całość polewamy oliwą z oliwek Niby nic, ale przepis może posłużyć jako inspiracja do podobnej sałatki :) Smacznego i na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka letnia z kalafiorem 111

Pyszny pomysł na kalafiora :) Składniki: 1 kalafior, 1 szklanka świeżego groszku ( może być z puszki), 4 jajka, 4 łyżki majonezu, ½ szklanki gęstej śmietany, 1 pomidor, sól do smaku, ocet, cukier do smaku. Wykonanie: Jajka ugotować, obrać i odstawić. Kalafior oczyścić, opłukać w wodzie z octem, włożyć do osolonego i posłodzonego do smaku wrzątku i ugotować bez przykrycia. Następnie kalafior odcedzić(...)ostudzić, podzielić na różyczki wymieszać z groszkiem, pokrojonymi jajkami, majonezem wymieszanym ze śmietaną. Przyprawić do smaku, posypać posiekanym koperkiem, udekorować pokrojonym pomidorem

Tradycyjna Kuchnia
Krem z białych szparagów z nutą kardamonu i oliwy truflowej, pod mleczną chmurką 110

naturalnego 100 ml mleka + do spienienia 4 liście limonki kaffir 4 ziarna zielonego kardamonu 1 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru gałka muszkatołowa biały pieprz 1 łyżeczka oliwy truflowej dodatkowo: groszek ptysiowy listek świeżej bazylii SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Warzywa umyć, obrać i pokroić w nieduże kawałki. ( im mniejsze, tym szybciej się ugotują) W garnku zagotować dwie szklanki wody z solą, cukrem, liśćmi(...)oliwą truflową. Zmiksować ponownie. Jeśli krem jest zbyt gęsty rozcieńczyć mlekiem. Mleko spienić przy pomocy spieniacza, tak jak do kawy.  Krem przełożyć do miseczek, udekorować łyżką pianki oraz groszkiem ptysiowym i bazylią. Smacznego

DefinicjaSmaku
Krem z cukinii z dodatkiem sera gorgonzola i mięty. 161

ziarna ziela angielskiego 2 liście limonki kaffir ( można pominąć) 10 listków świeżej mięty 100 g sera gorgonzola / lazur 300g jogurtu naturalnego gęstego sól pieprz suszona bazylia dodatkowo świeże pomidory groszek ptysiowy/grzanki/ płatki migdałów oliwa truflowa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Cukinie obrać i pokroić w niedużą kostkę. Z ziemniakami zrobić to samo. 2. Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać(...)Doprawić solą i pieprzem oraz bazylią do smaku.  7. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. 8. Nałożyć zupę do miseczki, udekorować pomidorami, groszkiem ptysiowym/ grzankami i świeżymi ziołami. Na koniec delikatnie skropić oliwą truflową. Smacznego

DefinicjaSmaku
Szybka przekąska w pomidorach 113

Coś prostego, pysznego i efektownego na niespodziewanych gości. Składniki: 4 duże pomidory, 2/3 szklanki świeżego groszku lub z puszki, 6 łyżek majonezu, świeża bazylia, natka pietruszki do dekoracji. Wykonanie: Pomidory umyć, odciąć kapelusze pomidora, wydrążyć miąższ. Groszek wymieszać z majonezem, nałożyć do wydrążonych pomidorów i ozdobić zieleniną

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka jajeczna z groszkiem 174

kolację lub nie wiecie co podać gościom to właśnie to jest świetny pomysł.   Sałatka podana w miseczce z kolekcji Gina Porcelana Bogucice. Składniki: 4 jajka 0,5 puszki groszku konserwowego 100 g żółtego sera 0,5 cebuli 2 łyżeczki pokrojonego szczypiorku 4 łyżki majonez Kielecki 0,5 łyżki musztarda delikatesowa stołowa Kielecka sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka ugotować(...)twardo. Pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Szczypiorek i cebulę drobno pokroić. Majonez wymieszać z musztardą Wszystkie składniki wymieszać w misce. Dodać majonez wymieszany z musztardą. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać

Ala piecze i gotuje
SPAGHETTI ZE ŚWIEŻYM TUŃCZYKIEM I TYMIANKIEM 164

filetu tuńczyka, drobno pokrojonego  - 1/4 szklanki dobrej oliwy - 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony - 20 czarnych oliwek, wydrylowanych i pokrojonych - 2 łyżki drobno pokrojonego tymianku - 1 szklanka zielonego groszku - 1/2 szklanki białego wina - 500 g makaronu spaghetti  POSTAW DUŻY GARNEK posolonej wody na dużym ogniu. Gotuj we wrzącej wodzie, często mieszając aż makaron będzie al dente. Dla mnie(...)OLIWIE I CZOSNKU , rozgrzej mocno patelnię, smaż tuńczyka z oliwkami i czosnkiem przez około 2 minuty, na koniec dodaj tymianek. GDY TUŃCZYK BĘDZIE ZŁOTY dodaj wino i zielony groszek, smaż jeszcze około dwie minuty, tuńczyk powinien być lekko różowy w środku. W TYM MOMENCIE MAKARON powinien dochodzić do momentu kiedy przykleja się do ściany, odcedź go i dodaj do sosu

Kuchnia bezglutenowa Loli
Risotto w curry z kurczkiem i warzywami 380

który bardzo szybko przygotujecie ;-) składniki na 4 osoby 2 woreczki ryżu 2 piersi z kurczaka 1 por (jasna część) opakowanie warzyw na patelnie włoskich ( ja kupiłam w biedronce) puszka groszku cebula ok 3 łyżek curry 2 - 3 łyżki oliwy ulubione przyprawy do kurczaka  Kurczaka myjemy kroimy w krótkie paseczki, przyprawiamy, polewamy oliwą i dostawiamy do lodówki. Wodę na ryż(...)kurczaka oraz pora i cebulę.  Dodajemy czubatą łyżeczkę curry. Na drugiej patelni rozmrażamy warzywa i przyprawiamy. Gdy kurczak będzie już gotowy dodajemy warzywa z patelni . Na koniec dodajemy groszek i ryż mieszamy i gotowe ;-) Smacznego! Kasia

Cukier&Puder
Babeczki z czekoladą 91

110g mąki pszennej 80g cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu z wanilii (jeśli nie masz ekstraktu możesz użyć cukru waniliowego lub kilku kropel aromatu waniliowego) 100g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady Wykonanie: Masło, mąkę, cukier, jajka, proszek i ekstrakt zmiksować, aż masa będzie jasna i gładka. Na końcu wmieszać groszki czekoladowe. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasta

Mania Wypiekania
Sałatka z botwiną 138

Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Składniki: 50 dag młodej botwiny, 3 jaja, 3 ząbki czosnku, 1 puszka groszku konserwowego, 1 pęczek szczypiorku, 5 młodych ziemniaków, 1 słoiczek sosu tatarskiego 250 ml, sól, pieprz, cukier. Wykonanie: Młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Jaja ugotować(...)twardo. Botwinę dokładnie opłukać, pokroić i obgotować z dodatkiem cukru i czosnku. Odcedzić botwinę dodać pokrojone ziemniaki, groszek, szczypiorek i pokrojone w ósemki ugotowane jaja. Następnie polać sosem tatarskim, doprawić do smaku i podawać z pieczywem lub jako dodatek do potraw

Tradycyjna Kuchnia