wielu blogach zaobserwowałam sporo wpisów z zupą z zielonego groszku w roli głównej. Przyznaję, że nigdy dotąd nie robiłam jej, więc pora najwyższa nadrobić to. O świeżym groszku można tylko pomarzyć, więc kupiłam mrożony. A zatem, do dzieła, a raczej do kuchni :) Składniki zupy: 450 g. mrożonego groszku , ok. 1 litr rosołu drobiowego - taki akurat miałam pod ręką(...)smaku, śmietana - do smaku. Podstawą jest rosół, bulion lub inny dowolny wywar mięsno - warzywny. Cebulę i czosnek posiekać i lekko zrumienić na oliwie. Przełożyć do zagotowanego wywaru. Dołożyć groszek i gotować na średnim ogniu przez 10 - 15 minut. Odstawić z ognia. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą i ostrą papryką. Ciasto parzone na groszek ptysiowy: 1/2 kostki
Codzienna kuchnia niecodziennadanie jednogarnkowe , więc nie będziemy mieli później dużo naczyń do zmywania :) Danie jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Risotto będzie podane z bazyliowym pesto i zielonym groszkiem. Do przygotowania tej potrawy możecie użyć zwykłego białego ryżu , jednak ja osobiście polecam Wam specjalny ryż do risotto – po ugotowaniu będzie znacznie bardziej kleisty i nada właściwego charaktery naszej(...)potrawie. Risotto z zielonym groszkiem i pesto – składniki na risotto (na 3 porcje) 250g ryżu do risotto 1 mała cebula 1 l bulionu sól pieprz 20g parmezanu puszka zielonego groszku (może być mrożony) Risotto z zielonym groszkiem i pesto – składniki na pesto 2 spore garści bazylii garść pestek dyni 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzień dobry, Jedliście kiedyś świeży groszek? Taki prosto "z krzaka"? Kiedy byłam dzieckiem, co roku spędzaliśmy wakacje u mojej Cioci w Borach Tucholskich. Ciocia, przede wszystkim wielka miłośniczka kwiatów, miała w swoim ogrodzie również mięte na herbatę oraz groszek, który wyjadałam z lubością prosto ze strąków:) Nic nie równa się ze smakiem świeżego groszku, nawet szparagi! Także wyłuskiwanie drobnych ziarenek(...)strączków wydaje mi się niezwykle relaksującą czynnością, która kojarzy mi się z wakacjami i dzieciństwem . Niestety obecnie Ciocia nie ma już groszku w ogrodzie, a ja wieki nie miałam szansy na delektowanie się tym przysmakiem. Aż do zeszłego tygodnia, kiedy to wypatrzyłam na jednym ze stoisk drobne zielone strączki. Nie były tanie i niestety nie jest to, to samo
Chilli Czosnek i OliwaPlacki z zielonego groszku ze słodkim sosem chili to propozycja śniadaniowa lub lunchowa. Robi się je bardzo prosto, a w smaku są przepyszne. To danie pełne kontrastów – słodki groszek, słony boczek, orzeźwiający jogurt i ostro-słodki sos chili świetnie ze sobą współgrają. Do tego placuszki fajnie prezentują się na talerzu, dlatego miło będzie z nimi zacząć dzień. Inspiracją były(...)pankejki z książki Sophie Michell. Składniki na 12 sztuk: ok. 60 g świeżego groszku w strąkach (1 garść) 150 g mrożonego groszku (1 szklanka) 5 łyżek śmietany 18% lub 30% 1 duże jajko 75 g mąki (3/4 szklanki) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cukru masło do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz Do podania: 6 plasterków wędzonego boczku lub ewentualnie
Poezja smakuChłodnik z groszku cukrowego z nutą pikantnego oleju rzepakowego i awokado doskonale orzeźwi nas w upalne, letnie dni. Jest w nim wszystko – słodycz groszku i pomidorów, moc chili, orzeźwienie od limonki i mięty oraz sytość awokado. Smakował mi najbardziej, ze wszystkich chłodników jakie jadłam! Ciekawym dodatkiem jest kontrastowy dressing z chili, limonki i oleju, który nadaje chłodnikowi charakteru. Olej(...)dlatego nie tylko dostarczy nam niezbędnych składników, ale także doskonale przeniesie wszystkie smaki. To kto ma ochotę na letni, zdrowy i kolorowy lunch? Składniki: 2 szklanki ziaren groszku (świeżego lub mrożonego) 2 szklanki bardzo zimnej wody 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka białego octu winnego 2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki soku z limonki 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 duża
Poezja smakuSmaczny i pożywny obiad dla małego dziecka: gulasz z marchewką i groszkiem . 4 marchewki 400 g drobnego groszku świeżego lub mrożonego albo dwie puszki 250-300 g mielonego mięsa wołowego łyżka śmietany Groszek świeży albo mrożony moczymy przez 24 godziny w wodzie, którą potem wylewamy. Puszkowany groszek wystarczy odcedzić. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone podsmażamy w rondelku(...)maśle klarowanym, oliwie z oliwek albo oleju kokosowym, po paru minutach dodajemy marchewkę, groszek i kilka łyżek wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem (groszek w puszce jest już odpowiednio miękki, więc można go dodać pod koniec gotowania). Pilnujemy, by się nie przypalało, dodając wody w razie potrzeby. Gdy warzywa już zmiękną, dodajemy śmietanę, dobrze mieszamy i po chwili
PaleoSMAKpasta. Wstawic do nagrzanego piekarnika na 180 ° C.Piec 10 minut.Ostatnie 5 minut dopiekac z wlaczona tylko gorna grzalka,zeby panierka sie przyrumienila. Zycze smacznego! Aaaa,jeszcze puree z zielonego groszku. Bardzo proste,blyskawiczne do przygotowania.Swietnie zastapi ziemniaki,urozmaicajac nasze dania. Skladniki na 2-3 porcje: 500 g mrozonego groszku sol sok z polowy limonki W malej ilosci osolonej wody ugotowc(...)groszek.Po 5 minutach groszek jest mieciutki.Po ugotowaniu odcedzic.Zostawic ze 2 lyzki,gdyby puree bylo za geste ,do rozrzedzenia masy..Zmiksowac blenderem.Dodac soki z limonki,ewentualnie odrobine dosolic.Sok z limonki powoduje,ze nadmierna slodycz z groszku momentalnie sie ulatnia ,a groszek staje sie wytrawnym dodatkiem .Smacznego! Czy warto jeść zielony groszek? Trzeba tu wspomniec,ze zielony groszek to pokarm bogaty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Młody zielony groszek w łupinkach to rzadkość na łódzkim rynku. Jeżeli się pojawia to, na ogół, jest to groszek importowany z dalekich krajów i na ogół kosmiczną ma cenę . Tym razem udało nam się groszek kupić w Lidlu, też przyjechał z daleka, ale cena była jakby ciut bardziej zachęcająca. A że groszek jest sam w sobie pyszny, proponuję zrobić(...)najłatwiejszą metodą. składniki (2 małe porcje) 250 g groszku cukrowego oliwa z oliwek sól świeżo zmielony pieprz papryka w płatkach - opcjonalnie przygotowanie Groszek myć i osuszyć. Obciąć końcówki, oderwać łyko. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać groszek, sól, pieprz, smażyć mieszając od czasu do czasu, przez ok 4 - 5 minut, aż groszek lekko zmięknie ale nadal będzie chrupiący. Podawać natychmiast
Stare GaryDuszona marchewka z groszkiem... Miękkie kosteczki słodkiej marchewki. Kulki zielonego groszku. A całość oblepiona maślaną zasmażką. Idealny dodatek do obiadu! Składniki: 4 średniej wielkości marchewek; Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g); 6 łyżek zimnej wody; Pół łyżeczki soli; 4 łyżeczki cukru; 2 łyżki masła; Płaska łyżka mąki pszennej. Sposób przygotowania: Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobną(...)kostkę. Groszek odcedzić z zalewy. Do małego garnka wrzucić pokrojoną marchewkę, dodać 6 łyżek wody, pół łyżeczki soli, 4 łyżeczki cukru i gotować pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż marchewka będzie miękka. W międzyczasie przygotować zasmażkę: na patelni, na bardzo małym ogniu rozpuścić masło, następnie dodać płaską łyżkę mąki, całość wymieszać i chwilę razem podsmażać
Gospodyni Miejskakażdy) sól, pieprz do smaku Sos cytrynowy: 100 ml białego wytrawnego wina 1 cytryna 50 ml śmietanki 30% sól, pieprz do smaku Purée z zielonego groszku: 450 g zielonego groszku (może być mrożony) kilka listków mięty 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Karmelizowana marchewka: 2 spore marchewki 1 łyżeczka miodu 1 papryczka chili 1 łyżeczka masła(...)sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zaczynamy od karmelizowanej marchewki i purée z zielonego groszku. Do sporego garnka wlewamy wodę, lekko solimy, doprowadzamy do wrzenia. Marchewkę obieramy, kroimy pod skosem w plasterki. Groszek i marchewkę wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 10 minut, następnie odcedzamy i oddzielamy od siebie warzywa. Purée z zielonego groszku: Groszek przekładamy do blendera, dodajemy kilka listków
W kuchni Katieobiadku zamiast surówki podaję często groszek z marchewką . Baaaardzo go lubię :-) Czasem też jem groszek z marchewką nie w porze obiadowej, ale tak po prostu między posiłkami, albo na kolację. Przepis jest banalnie prosty a efekt bardzo smaczny :-) Składniki: 6 marchwi 1 puszka groszku konserwowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól, pieprz Wykonanie: Marchew obieramy i gotujemy w całości(...)wodę, w której marchew się gotowała zostawiamy. W drugim garnku rozpuszczamy masło. Po rozpuszczeniu dodajemy do niego mąkę i mieszamy przez kilka sekund energicznie. Wsypujemy do zasmażki marchew i groszek. Mieszamy, a jeśli marchewka z groszkiem są za gęste, to podlewamy 2-3 łyżkami wody od gotowania marchwi i tę czynność można ewentualnie powtarzać. Dosalamy do smaku. Życzę smacznego
Anielska Kuchnia Anidrożdże z lodówki i przygotowałam chlebek z poprzedniego posta. Teraz zostało tylko wymyślenie, jaką zupę można by zjeść... W końcu przypomniałam sobie o cudnym zdjęciu niesamowicie zielonego kremu z groszku - miałam je przed oczami, i za nic w świecie nie mogłam sobie przypomnieć, gdzie je widziałam! Dopiero kilka dni później znalazłam je w książce Gordona Ramsey'a Szef kuchni(...)przepisem... Okazało się jednak, że u Gordona to chłodnik, więc tak czy inaczej nie skorzystałabym z przepisu. Nie pora jeszcze na chłodniki... Stwierdziłam jednak, że przygotowanie zupy z groszku nie może być trudne, więc wrzuciłam to, co wydawało mi się sensownie pasować. Całość skropiłam oliwą truflową i zwieńczyłam plastrem bekonu, który to mi się objawił na zdjęciu. I muszę przyznać
Pożeraczka, czyli raz adobrzerównież ucieszy nasze oczy. Muszę przyznać, że do tej pory nie jadłam jeszcze kwiatów nasturcji. Wypatrzyłam je na straganie i postanowiłam spróbować i skomponowałam taką oto sałatkę z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji. Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Proporcje na 3-4 porcje Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 6-7 liści sałaty(...)dębolistnej 200 g groszku cukrowego 150 g bobu 80 g sera typu bałkańskiego kilkanaście jadalnych kwiatów nasturcji olej Kujawski z saszetki z czosnkiem i bazylią ocet winny sól pieprz zmielone płatki chili Wykonanie: Groszek i bób płuczemy. Z groszku odcinamy końcówki i następnie warzywa wkładamy do parownika i parujemy przez około 10 minut. Gdy bób lekko
Kulinarne przygody GatityDzisiaj bardzo fajny, prosty i szybki przepis na gulasz z kurczaka z dodatkiem groszku i marchewki. Danie idealne, kiedy nie mamy czasu, a potrzebujemy posiłku dla całej rodziny. Ciepły i aromatyczny o intensywnym zapachu curry idealnie nadaje się zwłaszcza zimą :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 średnie piersi z kurczaka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku(...)szklanek bulionu 1 puszka groszku konserwowego 2 ugotowane marchewki (nasze pochodziły z przygotowywania bulionu)* kilka łyżek mąki pszennej olej do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta kurkumy, świeżo mielony pieprz, sól *Groszek konserwowy z gotowaną marchewką można zastąpić mrożonym groszkiem z marchewką ** Makaron jako dodatek do gulaszu Cebulą bardzo
Kolizje Smakówwyłącznie dlatego, że je wprost ubóstwiamy! Pożywne, smakowite i jakże lekkie! Można by je było je postawić na równi z różnego rodzaju równie smakowitymi chłodnikami.. Mniam! Kremowi towarzyszy groszek ptysiowy - oczywiście na bazie ciasta parzonego(prostego i tak pysznego, że ja nie potrafię obejść się bez podjadania nawet surowego!) Groszek ptysiowy kojarzy mi się bardzo dobrze jeszcze z czasem(...)wywaru (opcjonalnie) mały pęczek świeżego koperku świeżo zmielona sól i pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej oraz kurkumy natka pietruszki do ozdoby zupy ciasto parzone na groszek ptysiowy : 120ml wody 50g masła pół łyżeczki soli 100g mąki 1 jajo 1 żółtko mąka do podsypywania stolnicy lub maty silikonowej Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy i oczyszczamy, finalnie osuszamy papierowym
Symfonia Smaków