grill - 12274 przepisów (strona:9/819)

Stek wołowy & Kurczak przygotowane na grillu gazowym 81

Stek wołowy & Kurczak przygotowane na grillu gazowym Stek wołowy z grilla.   Jeśli tak jak ja kochasz przygotowywać jedzenie na grillu gazowym, to ten wpis jest dla Ciebie. Ale, ale.. jeśli jeszcze nie przekonałaś / przekonałeś się do grilla gazowego to mam nadzieję, że ten wpis Cię przekona. Ja też długo nie mogłam uwierzyć w ten sprzęt. Teraz lubię(...)grilla gazowego za to, że mogę gotować na zewnątrz, tak jak bym gotowała w mojej małej kuchni. Tam jest gorąco, a na polu zawsze jednak chłodniej, grilla gazowego można dowolnie wręcz przestawiać, a to pod dach w trakcie deszczu, a to na taras gdzie dachu nie ma. Przygotwujemy na grillu gazowym w lecie prawie wszystko, rano szakszukę, na obiad kurczaka

Kuchnia na wzgórzu
Metody grillowania – poznaj je i grilluj jak profesjonalny grillmaster 57

Metody grillowania – poznaj je i grilluj jak profesjonalny grillmaster Nie ma jednej dobrej metody grillowania. Tak naprawdę istnieje ich kilka i są one dostosowane zarówno do rodzaju grilla, jaki posiadamy, a także od typu dania, które chcemy przyrządzić. Warto się z nimi zapoznać i sprawdzić na własnym grillu, jak wiele od nich zależy. Metody grillowania – dlaczego warto je znać(...)Wielu z nas grilluje zawsze tak samo, niezależnie od tego, jaki rodzaj dań przyrządza i na jakim rodzaju grilla. Być może dlatego, że grillowanie uchodzi za prostą umiejętność i przez wielu sprowadzane jest do podtrzymywania żaru i obracania jedzenia, by się nie przypaliło. Tymczasem specjaliści od grillowania, tak zwani grillmasterzy, opracowali kilka metod przyrządzania potraw na tych pozornie tylko prostych

Dorota Smakuje
Marynata do schabu z grilla 72

Marynata do schabu z grilla to klucz w przygotowaniu pysznego i soczystego mięsa. Wystarczy 5 minut, by ją przygotować, a efekty zachwycą całą rodzinę. Najważniejszy składnik Schab to chudy i delikatny fragment wieprzowiny, więc aromatyczna marynata jest mu potrzeba, by po grillowaniu pozostał soczysty i smaczny. Prym wiedzie tu jeden składnik. Jaki? POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Sos Worcestershire . Dodanie sosu(...)rosołowy”. Dzięki umami smak mięsnych potraw jest wyjątkowo głęboki. Spróbujcie koniecznie! Jeśli macie problem z dostaniem tego sosu, możecie go też zastąpić sosem sojowym. Marynata do schabu z grilla – pozostałe składniki Olej . Tak jak wspominałam, schab to chude mięso, więc olej w marynacie bardzo się przyda. Olej to także nośnik smaków, ale sam może być neutralny. Ja najczęściej

Na-talerzu.pl
Modne grillowanie w roku 2020? Tylko z marką Koler! 90

Grillowanie jest w Polsce modne już od wielu lat. Przez cały ten czas urządzenia służące do przygotowywania potraw powoli się zmieniały, jednak dopiero niedawno nastąpiła prawdziwa ekspansja nowoczesnych grilli, wykorzystujących gaz lub elektryczne ogrzewanie do opiekania mięsa, warzyw i innych produktów. Dlaczego warto je wybrać i jakie będą najmodniejsze w tym sezonie? Przekonajmy się! Moda na grill gazowy Tradycyjne grille(...)rynek dopiero się rozwija, jednak stale rozwijająca się świadomość konsumentów w kwestii ich zdrowia sprawi bez wątpienia, że z czasem podbiją również serca Polaków. Skąd bierze się ich popularność? Grill gazowy to przede wszystkim łatwość obsługi i wielofunkcyjność, jakiej nie posiadały tradycyjne paleniska. Są one wyposażone w nowoczesne ruszty, z możliwością dostosowania temperatury kontrolowanej czujnikami. Dzięki licznym, pomocniczym akcesoriom, zamontowanym

codojedzenia
Podglądamy grille Polaków 181

całe lato i wczesną jesień. Zapach pieczonego mięsiwa rozchodzi się po ogrodach działkowych i terenach rekreacyjnych. Aż 75% Polaków grilluje przynajmniej raz w miesiącu. Co najczęściej ląduje na ich grillach? Zrobiłem małe rozeznanie na podstawie badań statystycznych, a oto odpowiedzi. Mięso w różnych postaciach Polski grill to przede wszystkim mięso w wielu postaciach. Najpopularniejszą i najwygodniejszą formą są kiełbasy, które(...)warzywnym dodatków, choć nie do końca fit, jest kiszka ziemniaczana, wzbogacona boczkiem. Dzięki zwartej konsystencji, dobrze się grilluje i stanowi jeden z chętniej kupowanych przysmaków. Wśród warzyw, na polskim grillu najczęściej zobaczymy cukinię , paprykę i cebulę . Pieczywo i dodatki Najpopularniejsze dodatki do posiłku z grilla to chleb lub bułka, również delikatnie podgrzane nad ogniem oraz ketchup i musztarda. Nieodłącznym elementem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łosoś z grilla 281

cytryny. W towarzystwie tego ostatniego składnika łosoś czuje się zresztą szczególnie dobrze. Grillować możemy łososia w szerokim znaczenia tego słowa, zależnie od okoliczności i potrzeb – na grillu węglowym lub elektrycznym, w nadającym się do tego piekarniku, a bardzo często również patelni grillowej. Dzisiaj zajmiemy się konkretnie wersją z węglowego grilla ogrodowego, choć większość uwag odnosi się również do pozostałych metod(...)powierzchni i nie przywarł do rusztu, a trochę po prostu dla wzbogacenia smaku. Najpierw opiekamy łososia od strony mięsa (tj. mięsem w dół), na średnim poziomie dobrze rozgrzanego grilla. Jest to o tyle ważne, że jeśli szybko nie „zamkniemy” mięsa wysoką temperaturą i zaczniemy podgrzewać je od strony skóry, to nie dość, że zacznie odparowywać wodę (i przesuszać się

Kulinarna Pokusa
Karkówka z grilla 177

wrażenie, że dziś niemal cała Polska będzie grillować sądząc po tym co się działo wczoraj w sklepach. My też będziemy grillować, dlatego zapraszam na typowe mięsko z grilla dla faceta :) Składniki: 1/2 kg karkówki pokrojonej w plastry Marynata: kilka łyżek oleju gorczyca w ziarenkach suszony lub świeży rozmaryn 3 zmiażdżone ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 płaska(...)wykonania: 1.Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. 2. Mięso nasmarować marynatą, włożyć do pojemnika z przykrywką i schłodzić w lodówce najlepiej dobę przed przygotowaniem. 3. Karkówkę piec na dobrze rozgrzanym grillu, aż mięso zrumieni się i skruszeje (u nas ok 15-20 minut). 4. Podawać z sałatkami, surówkami, ryżem - co kto lubi :) Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Jagniece mielone kotleciki czyli Köfte z grilla 202

Pyszne kotlety na grill, z mielonej jagnięciny. Ze Stambułu przyjechało z nami do kraju trochę różnych przypraw, między innymi przyprawa do köfte. A ponieważ sezon grillowy w pełni, mogliśmy ją wypróbować w grillowanych kotlecikach. Kotleciki wyszły świetne, następnym razem sprawdzę wersję wołową. Uprzedzając ewentualne pytania - dodanie sody powoduje, że   mięso jest bardziej puszyste(...)mięsa, przyprawić solą i pieprzem, dodać sodę, dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Tuż przed grillowaniem uformować  dowolnej wielkości mielone kotleciki -  kofte. Kłaść na rozgrzany grill, najlepiej nie bezpośrednio nad żarem, tylko nieco z boku. Podawać np z tureckim chlebkiem  - lavash, grillowanymi warzywami i dowolnym, ulubionym sosem. Smacznego

Stare Gary
Ziemniaki faszerowane z grilla 217

dlatego z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego przysmaku. Twaróg można też zastąpić serem feta lub tartym parmezanem. Ziemniaki pieczone są w folii, więc można je przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Miłego grillowania!   Składniki: 5 średniej wielkości ziemniaków 150 g wędzonego boczku 2 cebule 100 g twarogu sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy(...)wydrążamy środek. Miąższ ziemniaków i twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z boczkiem i cebulą. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki napełniamy farszem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu około 20 minut. Podajemy posypane ulubionymi świeżymi ziołami

Smakowity Blog Kulinarny
Wątróbka w plastrach boczku z grilla z grillowanym jabłkiem i pikantnym sosem porzeczkowym 151

Przygotowanie: Wątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej więcej  równe kawałki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wraz ze śliwką zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu około 20 minut. Jabłka kroimy w plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy z obu stron na grillu przez kilka minut. Porzeczki podsmażamy

Smakowity Blog Kulinarny
Kaszanka na grilla z jabłkiem, cebulką i majerankiem 178

grillowy trwa w najlepsze nie mogło wystąpić pod innym połączeniem jak z kaszanką. Tym razem wykorzystałam kaszankę białą, ale równie dobra jest też tradycyjna. Jeszcze kilka lat temu na grillu robiliśmy kiełbasę i karkówkę a dziś praktycznie nie ma rzeczy, których nie grilujemy. SKŁADNIKI : ( z tej porcji uzyskałam 8 sztuk kaszanka 5 szt (użyłam białej ) 2 duże cebule(...)cebuli i jabłka i to posypujemy majerankiem (możemy też dodać pokrojony w kostkę boczek ) - składamy brzegi do środka i i zwijamy (robimy taką bombę :)) - gotowe tak przygotowane układamy na grillu i pieczemy - podajemy w towarzystwie musztardy Smacznego Jedzmy nasze polskie jabłka i oraz inne produkty tylko w taki sposób nie damy upaść naszym rolnikom, sadownikom

Basia w kuchni
Wędzona makrela spod grilla 158

Smoked mackerel from the grill Składniki. 1 makrela 1 ziemniak 1 liść pora 1 marchewka rozmaryn olej do smażenia masło cytryna Wykonanie. Marchewkę pokroić w słupki, podgotować, przesmażyć krótko na maśle. Ziemniak ugotować, pokroić na plastry, posypać rozmarynem, przesmażyć na oleju, rozłożyć w naczyniu do zapiekania. Liść pora blanszować , osuszyć  i obwinąć nim makrelę, przetykając marchewką. Tak obwiniętą makrelę(...)położyć na ziemniakach i zapiec pod grillem. Na wierzch plasterek cytryny

Kulinarny karnet Christophera
Szaszłyki z grilla 252

Zdrowo , pysznie I kolorowo- czyli szaszłyki z grilla. Przepyszny obiad, ale tez I propozycja na spotkanie ze znajomymi na wieczorne grillowanie. Podajemy z sałatką i dipem czosnkowym. Polecam :) Zaczynamy:  Składniki: 2 piersi z kurczaka kawałek bekonu- boczku około 500 gr wieprzowiny- ja użyłam polędwicy wieprzowej 2 papryki sól, pieprz, papryka, czosnek 2-3 łyżki oliwy z oliwek(...)kostke . Dodajemy przyprawy I oliwę z oliwek. Odstawiamy do lodówki na min 30 min. To samo robimy z papryką. Mięso I paprykę nakładamy na patyki. Kładziemy na rozgrzanego grilla- pieczemy około 6-8 min. Od czasu do czasu obracając. Gotowe :) Smacznego

Smaki Edyty
Dorsz z grilla 29

spróbować grillować dorsza? Ta ryba, o delikatnym smaku i miękkim miąższu, staje się wyjątkowo smaczna i aromatyczna, gdy poddaje się ją procesowi grillowania. Warto poznać tajniki przyrządzania dorsza z grilla, by cieszyć się wyjątkowym smakiem na talerzu. Przygotowanie ryby Zanim zabierzemy się za grillowanie dorsza, musimy odpowiednio przygotować rybę. Oto kilka kroków, które pomogą nam osiągnąć doskonały rezultat: Oczyść dorsza(...)łusek, skórki i niechcianych elementów. Opłucz rybę i osusz ją dokładnie papierowym ręcznikiem. Opraw dorsza ulubionymi przyprawami. Najlepiej sprawdzą się zioła, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie grilla Warto zadbać o odpowiednie przygotowanie grilla, aby dorsz z grilla był smaczny i aromatyczny. Oto kilka wskazówek: Przygotuj grill, rozpalając węgle lub korzystając z grilla gazowego. Jeśli używasz grilla gazowego, ogrzej

Ania i Marcin gotują