kaloryczny, po prostu z przytupem. W tej odsłonie bardzo prosty i szybki do wykonania, jest świetnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę, kiedy okazuje się, że spaliliście wymuskany, planowany od stuleci sernik i nie ma nic słodkiego ;) Kruchy spód: 200 g mąki 100 g cukru pudru 50 g gorzkiego kakao 3/4 kostki masła 2 żółtka Góra: puszka skondensowanego mleka/masa kajmakowa bakalie/orzechy(...)lodówce przez 40 minut i wykładamy na blaszkę, lekko dociskając. Widelcem dziurkujemy i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Jeśli będziemy sami przygotowywali kajmak, gotujemy puszkę z mlekiem skondensowanym na wolnym ogniu przez około 4 godziny (trzeba pamiętać, żeby była cały czas zanurzona, inaczej będzie jeszcze więcej sprzątania niż przy kakaowej chmurce ;) Jeśli natomiast daleko
sama złodyczmojprzepisna.pl | Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) Oj bardzo, bardzo chciałam zrobić tę tartę, zachęcona słowami autorki przepisu, że jest przepyszna
moj przepis namojprzepisna.pl | Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) Oj bardzo, bardzo chciałam zrobić tę tartę, zachęcona słowami autorki przepisu, że jest przepyszna
moj przepis naSkładniki (dla 6-8 osób) 1kg mączne ziemniaki 400 g białego sera 2-3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszek do pieczenia ser Camembert
w mojej kuchniPrzede wszystkim jednak przychodzą do głowy te wszystkie pyszności, które wcinałeś w międzyczasie – proste, pyszne i przyprawione tak, jak tylko mama potrafi. Jedna z nich poniżej. Druga – sernik z porzeczkami – nie doczekała do sesji. Składniki 1/2 kg schabu 1 marchewka kilka ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych sól, pieprz kilka łyżek oliwy 1 szklanka pęczaku natka(...)się zarumieni ze wszystkich stron. Marchewkę myjecie, obieracie i kroicie w półkrążki. Mięso przekładacie do garnka, zalewacie wodą, aż ta je przykryje, dodajecie marchewkę, ziele angielskie, listki laurowe i gotujecie na wolnym ogniu, aż będzie miękkie. Aby zagęścić sos możecie dodać łyżkę śmietany i mąki, rozrobionej uprzednio w szklance z kilkoma łyżkami sosu. Przyprawiacie solą, pieprzem i gotowe. Pęczak płuczecie
GRUBY WAŁEKgarnka, zasypać cukrem i zostawić na 12 godzin. Po tym czasie wlać szklankę wody i doprowadzić do wrzenia często mieszając. W trakcie podgrzewania zgnieść owoce np. tłuczkiem do ziemniaków. Gotować około 5 minut. Sok przelać przez sitko do drugiego garnka wyciskając jak najwięcej soku z owoców. Ponownie zagotować. Gorący sok przelać przez sitko do wyparzonych słoiczków / butelek, zakręcić i ustawić(...)niewielkiej odległości jedna od drugiej. Zamrozić. Zamrożone kulki przesypać do woreczka na mrożonki i trzymać w zamrażarce. Używać jako dodatek do musu jabłkowego, do barwienia kremów, bitej śmietany, serników, babek i do farbowania jajek na Wielkanoc
Posadzone i zjedzonelodówkę, a tam straszą Cię swoją obecnością przejrzałe banany, które aż wołają, by je zjeść. Mam rację? Ile można piec chlebków bananowych, bananowych biszkopcików, sernika bez sera z bananami, sernika zwykłego bananowego? Ile można smażyć bananowych racuchów, przyrządzać galaretkę z bananami, czy bananową delicję? No, ile? Dziś zmiana. Coś szybkiego, a mimo to, naprawdę pysznego! Zapraszam :] BUDYŃ CZEKOLADOWY Z BANANAMI(...)rozgniatam na papkę. Dolewam odrobinę ciepłego mleka tak, aby można je rozmieszać z bananami, dokładniej rozgnieść. Taka masę dodaję do reszty gorącego mleka, mieszam. A kiedy zacznie się gotować dodaję rozpuszczony budyń. Mieszam, gotując, do zgęstnienia. Po wyłączeniu palnika, chwilę jeszcze mieszam, po czym przekładam do salaterek zwilżonych uprzednio zimną wodą. SMACZNEGO! Pozdrawiam! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSernik można zrobić w różnej formie. Najczęściej kojarzy się z sernikiem pieczonym lub sernikiem na zimno w dużej formie. Ja dzisiaj zrobiłam mini serniczki na zimno w formie półkul. Do wykonania serniczków wykorzystałam Twaróg z mascarpone firmy President. Twaróg ten jest delikatny, ma aksamitną konsystencję co sprawia, że jest idealny do serników i deserów na zimno. MINI SERNICZKI MALINOWE(...)sernikowego z mascarpone President 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny dodatkowo: 2 opakowania ciastek Oreo (po 176 g.każde) Przygotowanie: wkładka malinowa: Maliny przekładamy do garnka z wodą, gotujemy, aż się rozpadną, wtedy dodajemy cukier. Całość przecieramy przez sitko. Galaretkę rozpuszczamy i studzimy. 100 ml. przecieru malinowego odkładamy do masy malinowej, resztę dodajemy do galaretki. Galaretkę z przecierem
Bon appetit mon amiePrzepis na to cudo znalazłam w starej gazecie, gdzieś z czasów PRL -u. Zdjęcie zachęciło mnie do upieczenia i to był znakomity pomysł. Ciasto jest delikatne
Moje Małe Czarowaniechrupiącej białej czekolady i migdałowymi ciasteczkami – idealny kompan do kubka ulubionej klasycznej INKI. Gwarantuję, że takiemu połączeniu nikt się nie oprze! Spróbujcie! A będziecie zachwyceni! Inspiracją do przygotowania Sernika była moja ulubiona kawa INKA. SKŁADNIKI: * ser biały 3 x mielony – 750 g * śmietana kremówka 36% – 200 ml * biała czekolada – 100 g * płatki migdałów – 100 g * esencja migdałowa(...)nasączenia ciastek – 1 czubata łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kawę Inka zalewamy wrzątkiem, moczymy biszkopty, wykładamy dno tortownicy. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do zmielonego sera, mieszamy, 1 łyżkę dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy – wszystko razem dokładnie miksujemy dolewający przy
Ostra na Słodkoefektowne podanie gotowanych jajek 5. Szynka nadziana pastą jajeczną – prosto i smacznie :) 6. Różowe jajka – gotowane jajka marynowane w zakwasie buraczanym OBIAD 7. Biała kiełbasa zapiekana z kapustą kiszoną i podsmażoną cebulą 8. Biała kiełbasa zapiekana z cebulką i papryką(...)ilością bakalii 12. Babka makowa – czyli pomysł na wykorzystanie suchego maku; babka prosta do przygotowania, tania i bardzo smaczna! 13. Babka piaskowa, dwukolorowa – długo zachowuje świeżość 14. Sernik pieczony w kąpieli wodnej – puszysty, miękki i niesamowity w smaku; nie pęka podczas pieczenia i idealnie się kroi 15. Mazurek orzechowy z pieczonym koglem – hit zeszłorocznych świąt wielkanocnych
UgotowaćCzekolada, gruszka i ser to wymarzone połączenie ciasta na świątecznym stole:) Pyszne!:) Składniki na formę o wymiarach 22 cm x 33 cm Blaty kakaowe: 0,75
In my kitchenRetro warzywa .. Książka wydana jest przez Wydawnictwo Samo Sedno .Autorami książki są dwaj panowie[ Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz]-blogerzy..prowadzą bloga Gotowanie z pasją. Tytuł wskazuje,że jest to książka z przepisami z warzywami w roli głównej. Książka jest podzielona na działy i każdy z działów zawiera zarówno przepisy z danym warzywem , ale także są informacje(...)jestem ciekawa jak smakują w potrawach..a potrawy wyczarowane przez panów są różnorodne...sałatki, pierogi, gołąbki, jajecznica, zapiekanki, ciasta , i wiele wiele innych ciekawych pomysłów .Lody z buraków, sernik z topinamburem i kasztanami, miodownik z pasternakiem...mhm..świetne pomysły..kto by pomyślał , że można zrobić takie potrawy z wykorzystaniem warzyw..a jednak można i jak widać na zdjęciach
Moje domowe kucharzeniePyszna, delikatna i subtelna w smaku Pascha Wielkanocna z kandyzowanymi owocami i prawdziwą wanilią <3 Smakuje trochę jak sernik, trochę jak panna cotta. Przepis znalazłam na stronie ugotuj.to. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 litry tłustego mleka 1 laska wanilii 500 ml kwaśnej śmietany 6 jaj 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru kandyzowane owoce (u mnie wiśnie(...)bardzo dużego garnka. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, wydłubujemy ziarenka; laskę wanilii i ziarenka wkładamy do mleka. Doprowadzamy do wrzenia. 2. Śmietanę łączymy z jajkami. Cienkim strumieniem wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotujemy dalej, często mieszając, aż twaróg oddzieli się od serwantki (około 10 minut). Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym wyławiamy laskę wanilii i wyrzucamy. 3. Durszlak
My Culinary Artzapraszam do przygotowania własnych zimowych przetworów. Korzenny sok z czarnej porzeczki z imbirem Doskonały na przeziębienie i kiepski humor, sprawdzi się zarówno do herbaty, jak i do polania sernika, owsianki czy porcji lodów. Korzenne przyprawy nadają mu głębi, a imbir działa rozgrzewająco. Potrzebne nam (na niepełny litr soku): - 1 kg czarnych porzeczek - 1/3 kg cukru - kawałek kory cynamonu(...)się około 1,5 cm warstwa. Imbir zetrzeć na drobnej tarce i dodać z resztą przypraw do naszego soku. Postawić na średnim ogniu i zagotować, co jakiś czas mieszając. Gotować 20 minut mieszając. Przez ten czas piana powinna zniknąć lub przynajmniej się zmniejszyć. Zestawić garnek z palnika i zostawić pod przykryciem na 24 godziny. Na drugi dzień sok zasypać cukrem
W poszukiwaniu inspiracji