gotowana kukurydza - 1000 przepisów (strona:26/67)

Zupa Salsa - rozgrzewająca i aromatyczna 110

kaszy jaglanej - 3 łyżki śmietany 18 volt - 1,5 łyżeczki pasty curry - przyprawy: kumin, ostra papryka, majeranek, kolendra Gotujemy pałki z kurczaka, po 15 minutach do wywaru dodajemy warzywa na patelnię, po kolejnych 10 minutach wrzucamy papryczki chilli, pomidory oraz kukurydzę z puszki ( w obu przypadkach nie odsączamy sosu tylko wlewamy razem z warzywami z puszki), przyprawiamy wg uznania. Śmietanę

upichcona
Rice sticks (pieczone pałeczki ryżowe) porcja ok. 480 kcal 163

sztuka) marchewki55 g (1 sztuka) cebuli12 g (2 płaskie łyżki) bułki tartej30 g (pół) roztrzepanego jajka25 g (2 łyżki) kukurydzy z puszki15 g pokruszonych płatków kukurydzianychprzyprawa do mięsa mielonego, sól, ew. szczypta cukru (pół miareczki stevi)Przygotowanie:1. Ryż gotujemy na sypko (40 min w parowarze, zalany wodą lekko ponad poziom ryżu)2. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki (paski

Malowane smakiem
Mocno nadziane wafle 139

proszku 5 wafli (andruty) 50 g ananasa kandyzowanego 50 g mieszanki studenckiej (bakalii) 50 g orzechów włoskich 50 g kukurydzy prażonej SKWORCU  (tu kupisz) Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy (do rozpuszczenia margaryny), gotujemy. Zestawiamy z ognia i wsypujemy mleko w proszku. Energicznie mieszamy, tak żeby nie powstały grudki. Do masy dodajemy jeszcze drobno

VioletoweKucharzenie
Sałatka jarzynowa 446

Sól , pieprz , cukier Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki gotujemy, (ziemniaki wyławiamy wcześniej, bo pierwsze będą miękkie). W osobnym rondlu gotujemy jajka, które potem studzimy i wyjmujemy z łupinek.Wszystkie składniki kroimy w  drobną kosteczkę, dodajemy odcedzony groszek i kukurydzę. Na końcu dajemy majonez, śmietanę i musztardę – mieszamy z przyprawami i degustujemy

Apetyczna babeczka
drobiowe tymbaliki 2223

twardo, obrać i pokroić każde na cztery części.  Zagotować wodę z solą, do wrzącej wrzucić marchewkę z groszkiem i gotować około 10 minut. Odcedzić. W silikonowych lub plastikowych pojemniczkach umieścić kawałki jajka (żółtkiem do dołu), mięso, kukurydzę i marchewkę z groszkiem. Rosół doprowadzić do wrzenia, doprawić pieprzem i zdjąć z ognia. Wsypać żelatynę i wymieszać. Rozlać do wcześniej przygotowanych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Klarowanie - galarety do ryb. 263

filetowaniu karpia ( głowa, szkielet, ścinki). Składniki: 3 karpie ( głowy, szkielety, ścinki ) 0,5 l wywaru po gotowaniu 1 białko do sklarowania 1 łyżeczka żelatyny  Wywar klarujemy, dodajemy żelatynę. Kawałki ryby wkładamy do foremek, dodajemy np. pokrojoną z wywaru marchewkę, kukurydzę z puszki, zielony groszek i zalewamy sklarowanym wywarem z żelatyną. Czekamy aż stężeje, najlepiej wstawić na kilka godzin

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka nicejska 150

proste w przygotowaniu, np. popularne we francuskie ciasto tarte tatin i mus czekoladowy.   Sałatka nicejska, według autorki książki, nie zawiera gotowanych warzyw, ale nic złego się nie stanie, jeśli dodamy ugotowane ziemniaki, kukurydzę czy groszek. Otrzymamy wtedy tzw. salade composée. Idealnie smakuje podana z bagietką i różowym winem :) Składniki: (na zdjęciach widoczna mniejsza porcja) 4 jajka ugotowane

bistro mama
Poniedziałkowy "fit" - klopsiki z ogórkiem gotowane na parze 109

cyklu poniedziałkowy fit przedstawiamy przepis na "mielone" przygotowane w zdrowszej formie. Klopsiki możemy zrobić z różnymi dodatkami jak np papryka czerwona czy chociażby kukurydza. Wszystko zależy jedynie od Naszego smaku i wyobraźni. Klopsiki z ogórkiem gotowane na parze  SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego 3 ogórki konserwowe 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 1 cebula sól pieprz Ogórki konserwowe kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety z marchewki i kukurydzy (pieczone) - ok. 420 kcal 198

pół) roztrzepanego jajka10 g (1,5 płaskiej łyżki) bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego, ew. sólPrzygotowanie:1. Gotujemy na sypko kaszę (gotowałam w parowarze przez 30 min - zalaną wrzątkiem trochę ponad poziom kaszy).2. Lekko blendujemy 80 g kukurydzy (nie na całkowity krem) 3. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki (paski) 4. Cebulę siekamy 5. Bułkę namaczamy w ciepłej

Malowane smakiem
Chili con carne 403

najbardziej mroźne dni.Potrzebne nam (na 4 porcje):- 500 g mielonej wołowiny- 2 cebule czosnkowe- 4 ząbki czosnku- puszka krojonych pomidorów- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego- puszka czerwonej fasoli- mała puszka kukurydzy- 1 spora czerwona papryka- 1 średnia żółta papryka-150 ml bulionu warzywnego- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy- 2-3 papryczki chili marynowane- ostra papryka mielona (1 łyżeczka)- oregano (pół(...)smażyć przez kilka minut, dopóki nie zmieni koloru na jaśniejszy. Następnie dodać bulion, koncentrat i pomidory. Gotować na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Papryki pokroić w sporą kostkę, chili (po uprzednim usunięciu pestek) drobno poszatkować i dodać razem z kukurydzą do mięsa. Po około 5-7 minutach dodać osączoną czerwoną fasolę. Doprawić do smaku solą, pieprzem

W poszukiwaniu inspiracji
Nadeszła chwila na kurczaka z grilla! 335

Bardzo lubię mięso z kurczaka, jednak nie zmienia to faktu, że nieustanne przyrządzanie go w ten sam sposób może okazać się nudne. Kurczak gotowany, smażony, duszony, gotowany... i tak w kółko, ale nie dzisiaj! Nie da się ukryć, że sezon grillowy nieuchronnie zbliża się ku końcowi, więc póki można warto z niego skorzystać. Oczywiście pomijając szczęśliwych posiadaczy świetnych urządzeń, jakimi(...)kurkuma  POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 140g piersi z kurczaka 40g kaszy jaglanej 120g pomidora 80g czerwonej fasoli konserwowej 40g kukurydzy konserwowej  PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników przygotowujemy marynatę, do której wkładamy mięso, dokładnie je nacieramy, następnie odstawiamy do lodówki na minimum godzinę Gotujemy kaszę jaglaną Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy mięso oraz pokrojone w grube plastry i doprawione według uznania pomidory

peanutbuttermonster
Galaretki z indyka z salami i warzywami 245

zakończenie starego roku przygotowałam miniaturowe galaretki z mięsem z indyka, salami i warzywami: papryką konserwową, zielonym, groszkiem, kukurydzą, oliwkami, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Tradycyjnie przygotowuję mięso z indyka w galarecie jedynie z marchewką. Tym razem marchew razem z pietruszką i selerem wylądowały razem z większością wywaru w zupie pomidorowej. Pozostały wywar wraz z mięsem stanowił bazę do mojej przekąski(...)galaretek: 500 g mięsa z udźca indyka (bez skóry) - waga przed ugotowaniem ok. 2-2,5 szklanki doprawionego rosołu, w którym gotowało się mięso 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki po pół szklanki: kukurydzy i fasolki z puszki, ugotowanego zielonego groszku, pokrojonego w kostkę salami peperoni, pokrojonej papryki konserwowej i suszonych pomidorów świeżo mielony pieprz do smaku

Czerwień i błękit
Gotowana kukurydza z masełkiem koperkowym. 105

wierzchu ;-) ) Do wody dodaje sól i cukier. Gotuje do miękkości, czyli ok 15-20 min.) Najlepiej w trakcie gotowania wydłubać jedno ziarenko widelcem i sprawdzić czy już jest ok. Masło ogrzewamy do temperatury pokojowej i mieszamy z pokrojonym koperkiem. Kukurydze podaje z tym właśnie masełkiem. (nabieram na nóż i rozsmarowuje na ciepłej kolbie) Smakuje wybornie! Jeśli jest taka potrzeba

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z tortellini 731

sałatce ;) Składniki: pół opakowania tortellini z szynką (250g) 200g szynki 200g sera żółtego w kawałku czerwona papryka 6 ogórków kiszonych kukurydza szczypiorek 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej pieprz ziołowy sól Wykonanie:Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szynkę kroimy w paseczki (jeżeli mamy w plasterkach) lub w kostkę (gdy mamy w kawałku

Czerwona Porzeczka
Wiosenno - wielkanocna sałatka warstwowa. Sprawdzi się na świątecznym stole... 345

przy tym prosta i szybka w przygotowaniu, cow ferworze prac świątecznych bardzo się liczy. Składniki (na dużą misę): 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa słoiczek selera konserwowego ok 30 dag wędliny drobiowej w kawałku(szynka, polędwica) 3-4 jajka gotowane na twardo kawałek pora (kilka centymetrów) słoik majonezu (250 ml) Przygotowanie: Zanim przystąpimy do robienia sałatki produkty z puszek porządnie

Kuchnia po mojemu
Makaronowo-kalafiorowa sałatka 291

kalafior mały- 1/2 szt jajka -5 szt rzodkiewka -3 szt pomidor -2 szt szczypiorek- 3 łyżki koperek pokrojony -2 łyżki kukurydza pokrojona -1 puszka sól i pieprz majonez -3 łyżki PRZYGOTOWANIE Do wrzącej i osolonej wody, włożyć różyczki kalafiora, gotować kilka minut, odcedzić na sicie. Makaron ugotować w osolonej wodzie al-dente, przelać wodą, osączyć na sicie. Jajka ugotować

Kuchnia Danusi