 Pyszny salceson wieprzowy 235
Pyszny salceson wieprzowy 235domowy wybór tym razem zrobiłam pyszny domowy wiejski salceson. Do przygotowania wykorzystałam kątnice Kadex, które się sprawdziły na szóstkę z plusem. Głównymi składnikami salcesonu jest golonka i głowina, możemy dodać polędwicę wieprzową i podroby np. serce lub ozorek Są profesjonalne, nie pękają!!! Moim
Kulinarne pyszności Molki Galert świńsko-drobiowy (Galareta) 263
Galert świńsko-drobiowy (Galareta) 263Ostatnio robiōłech 1 golōnka we piwie, a że szkoda mi bōło 2 tego wywaru, co to jeszcze- jak żech go wrajziōł 3 do lodōwki- tak sie
Chop w kuchni Kulinarna wyprawa do Wólki Kosowskiej 188
Kulinarna wyprawa do Wólki Kosowskiej 188lotnym barem kawowym i przygotowały dla nasz pyszną kawę po wietnamsku. Wiktoria mówiła nam, że to najlepsza kawa w Wólce i miała rację. Lòng xào - smażone podroby Zupa z golonką – giả cầy Bánh cuốn - ryżowe naleśniki gotowane na parze Xôi mặn - ryż kleisty z dodatkami Bánh chưng - ciasto ryżowe z fasolą mung i tłustą wieprzowiną Giò thủ - wietnamski salceson
Kulinarne przygody Gatity galaretka z pstrąga 251
galaretka z pstrąga 251pstrąg w galaretce Lekkostrawny pstrąg w galaretce, to smaczna alternatywa dla wszelkiego rodzaju galaret z nóżek i golonek. Uważam, że wszyscy powinniśmy jak najczęściej sięgać po takie właśnie dania, zwłaszcza teraz po okresie sutego świątecznego biesiadowania. składniki 2 pstrągi ( około 800-900 g) 1 cebula 2 niewielkie marchewki 4 łyżki kukurydzy puszki
Miód i pieprz Pasztet drobiowo - wieprzowy 193
Pasztet drobiowo - wieprzowy 193Jeśli zostanie Wam mięso z rosołu i gotowana golonka a nie wiecie ci z tym zrobić to mam dla Was propozycję. Zróbcie taki ekspresowy pasztet. Wystarczy kilka składników, blender oraz słoik i wyczarujemy szybki i smaczny pasztet. Do pieczywa jak znalazł i wtedy wiemy co jemy. Bez pasteryzacji można przechowywać go przez 3 dni w lodówce. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni Staropolska ściągawka wigilijna 219
Staropolska ściągawka wigilijna 219kwaszonej. Groch - odgrywał w kuchni polskiej dużą rolę, zwłaszcza w czasach gdy nie znano ziemniaków. Ale i dzisiaj grochówka na wędzące z majerankiem lub roztartym czosnkiem, puree grochowe z golonką wieprzową, a nawet kapusta z grochem należą do żelaznego menu ludzi młodych, pracujących fizycznie. Kutia - tradycyjna, zwłaszcza na Litwie i Ukrainie potrawa wigilijna, przygotowana z gotowanej pszenicy (czasem z kaszy
Tradycyjna Kuchnia Retrowarzywa 202
Retrowarzywa 202wyróżniona Złotym Wałkiem w plebiscycie na męską książkę kulinarną roku. W Retrowarzywach znajdziecie m.in. zupę z czosnku i pasternaku, chłodnik z jarmużem i miętą oraz liśćmi buraka i czarnuszką, golonkę z jarmużową kiszoną kapustą i jabłkami, pieczony schab nadziewany skorzonerą, sajgonki z burakiem i łososiem, sushi z marynowaną brukwią, keks rabarbarowy z suszoną żurawiną i jagodami goji oraz… sernik
GRUBY WAŁEK Zeberka z wolnowaru 186
Zeberka z wolnowaru 186Ostatnio sprawiłam sobie nową zabawkę , wolnowar. Do tej pory takie potrawy jak pulled prok czy wolno pieczoną łopatkę albo golonko piekłam po prostu w piekarniku przez całą noc. Teraz mam od tego urządzenie . Wkładam zamarynowane mięso do naczynia, ustawiam gos na wolne pieczenie i już . N ie muszę myśleć o temperaturze , czy dobra czy za wysoka, mogę wyjść z domu
Bernika - moj kulinarny pamietnik Ogony wieprzowe w sosie cebulowo – musztardowym 223
Ogony wieprzowe w sosie cebulowo – musztardowym 223Niektórzy pewnie są zaskoczeni takim daniem. Muszę przyznać, że kierowane jest bardziej dla koneserów i osób lubiących taki rodzaj mięsa ( idealne dla tych którzy lubią golonkę połączoną z biodrówką – coś w nim jest ). Jeżeli chodzi o samo danie, jest ono delikatne i wyraziście musztardowe. Wbrew pozorom sporo jest na nich mięsa. Polecam. Składniki: Ogony wieprzowe około 1200 gram Sól Pieprz
Smaki Ewy Kapuśniak na żeberkach 180
Kapuśniak na żeberkach 180było mi z nim po drodze. Wyszedł naprawdę smaczny, pachnący wędzonką, z miękką kapustą i rozpływającymi się w ustach żeberkami. Następny będzie z golonką! Składniki: • 500 g kapusty kiszonej • 500 g żeberek • 200g kiełbasy wędzonej • 1 cebula • kawałek pora • 1 marchewka • 1 pietruszka • sól, pieprz do smaku • 4 liście laurowe • 8 sztuk ziela
To co kocham Wolnowar Crock-Pot recenzja. 237
Wolnowar Crock-Pot recenzja. 237trzeba przy nim stać, mieszać, pilnować czasu gotowania, a potrawa i tak nie przywiera do dna. Co tydzień gotuję w nim rosół i gulasz, przynajmniej raz w miesiącu golonkę po bawarsku, oraz wieprzowe lub drobiowe galarety, kilka razy w roku bigos, a w sezonie letnim musy, konfitury i powidła. Wolnowar mam od kilku lat, ale mój dotychczasowy model był mały
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 257
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 257niektórych stronach można znaleźć zdjęcie potrawy, która ni z gruszki ni z pietruszki nie pasuje do żadnego przepisu. Dokładnie sprawdzałam. Przykład: Peklowany udziec wieprzowy, a obok zdjęcie upieczonych golonek. Z kością. A w przepisie "2 1/2 kg tylnej szynki wieprzowej bez kości , ze skórą". Inny przykład, również na zdjęciach: Kurczak nadziewany kaszą jęczmienną. Obok zdjęcie zrazów, najpewniej wołowych, sądząc
Anioszek w kuchni Kapusta kiszona zasmażana (np. do golonki) 245
Kapusta kiszona zasmażana (np. do golonki) 245Kapusta zasmażana to dodatek idealny do golonki lub pieczonego mięsa. Aromatyczna, lekko kwaśna i świetnie komponuje się podana z kluskami lub kopytkami. Radzę nie pomijać boczku, ponieważ dodaje on charakterystycznego mięsnego posmaku. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dodatkiem marchewki co najmniej 2 szklanki wody 1 średniej wielkości cebula
Ugotować POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 387
POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 387przy tym są niesamowicie soczyste! PS. Wśród nowości od KRAKUS znajdziecie nie tylko policzki, ale również inne rodzaje mięs, które warto spróbować! Są to m.in: Szynka wieprzowa, Łopatka wieprzowa, Golonka, Udo z indyka, Skrzydło z indyka, Pierś z kurczaka i Pierś z gęsi. Polecam
Ostra na Słodko Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 189
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 189jajecznicy ze szczypiorkiem i pieczoną szynką Naturrino na grzance z pieczywa pełnoziarnistego pierogów z pasztetem Naturrino w emulsji ziołowej na liściach szpinaku młodych liści sałat z pomidorkami z pieczoną golonką z sosem z gruboziarnistej musztardy sałatki z gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami schabu pieczonego boczku na musie z Jakubek ze szpinakiem, pure z ziemniaków z sosem
Kulinarne przygody Gatity