golonka z wody - 434 przepisów (strona:20/29)

Salceson 274

przyprawa puszczańska ziołowa. Wykonanie:  Wykrawam chude mięsko ile się da najwięcej z golonek głowy i pekluje peklososą 20 g na jeden kg mięsa.Resztę składników zasypuje solą na 24-48 godz u mnie to było 33 godz.Po tym czasie płuczemy wszystko dokładnie w zimnej wodzie z soli.Płuca,nerki i ozory odparzam trzy razy po 10 min pamiętając

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Krokiety z mięsem 201

karkówki LUB 1,2 kg łopatki wieprzowej + 2 surowe golonka kilka liści laurowych,  ziele angielskie, pieprz ziarnisty 2-3 ząbki czosnku włoszczyzna sól, pieprz 2 jajka 1 duża bułka masło klarowane --- Składniki na naleśniki : 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej woda 2 jajka sól oliwa Przygotowanie :  Mięsa oczyść. Ćwiartki z kurczaka w całości(...)kawałki (chodzi o czas) włóż do większego garnka dodaj liście laurowe, ziele, czosnek, włoszczyznę, pieprz ziarnisty, zalej wodą i zagotuj. Gotuj tak długo aż mięso wieprzowe zmięknie. W między czasie przygotuj naleśniki. Zmieszaj mleko, mąkę, jajka mikserem dolewając po trochu wody aby konsystencja masy była bardzo płynna. Dopraw do smaku solą. Smaż tylko z 1 strony na mocno rozgrzanej

Mechanik w kuchni
Krupnik z kaszą gryczaną 175

odmiany z kaszą gryczaną. kawałek mięsa wieprzowego np.łopatki , golonki lub żeberka 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kilka ziemniaków 10 dkg kaszy gryczanej listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz majeranek vegeta Mięso umyć, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą.Zagotować,zmniejszyć ogień , dodać obrane i pokrojone warzywa [ oprócz ziemniaków].Dodać przyprawy

Moje domowe kucharzenie
Galaretka z nóżek w jaju 141

innej odsłonie.  Będą ozdobą wielkanocnego stołu.  Składniki: 1 golonka wieprzowa 1 nóżka wieprzowa 2 udka z kurczaka 5 marchewek 1 pietruszka 1/4 selera 1/2 pora 4 ziela angielskie 4 listki laurowe pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 litry wody Mięso należy oczyścić i zalać wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz

Słodki Zakątek
Schab duszony w kapuście kiszonej 208

razie potrzeby schab duszony w kapuście kiszonej podlewamy dodatkową ilością wody. Pod koniec duszenia do kapusty można dodać zasmażkę i chwilę jeszcze poddusić całość. Tak przyrządzony schab doskonale smakuje podany z młodymi ziemniaczkami. Smacznego Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Pulpety w sosie pomidorowym Golonka pieczona w piwie Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Artykuł Schab

Księga-Smaku
1512.Salceson z golonki 315

przepadają za takimi wyrobami] zrobiłam coś w stylu salcesonu .. 1 golonka wieprzowa 2 porcje rosołowe 1 szyja indycza 2-3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, wegeta listek, ziele  żelatyna na 2,5 litra Mięso opłukać i włożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą i wstawić na gaz. Warzywa oczyścić i umyć , pokroić i dodać

Moje domowe kucharzenie
Golonki z indyka w sosie pomidorowym. 202

ziemniakami, ryżem lub dowolną kaszą. Zapraszam :)  Składniki : 4 golonki z indyka sól, pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazylii domowa vegeta do oprószenia mięsa 2 ząbki czosnku 1 l sosu pomidorowego najlepiej swojskiego 4 łyżki masła   1 szklanka słodkiej śmietanki 12 %  1 szklanka przegotowanej wody  Wykonanie :  Mięso myjemy i osuszamy ręczniczkiem, nacieramy bazylią

Sama słodycz i szczypta chili
Golonka z mięsem mielonym z szynkowara 220

robiłam tak pierwszy raz, ale się udało wyszła pycha. Golonkę przeciąć na pół, wyciąć kość i odciąć skórę. Mięso pokroić na małe kawałki i każdy lekko rozbić. Wrzucić do dużej miski. Dodać mięso mielone, pieprz ziołowy, zmiażdżone ząbki czosnku, chilli, słodką paprykę w proszku, majeranek. Do wody dodać cukier puder i sól do peklowania, wymieszać i wlać do mięsa

Kuchnia Pokoleń
Galareta z golonek indyczych 214

wszystkim , którzy liczą kalorie lub unikają tłustych potraw. SKŁADNIKI: 2 golonki indycze pęczek włoszczyzny mały pęczek lubczyku pół puszki zielonego groszku sól, pieprz do smaku 4 łyżeczki żelatyny liść laurowy, ziele angielskie, kilka listków selera naciowego opcjonalnie czosnek , jeśli lubimy WYKONANIE: Udźce z indyka płuczemy i zalewamy zimną wodą  tak, by przykryć mięso . Mięso zagotowujemy, zbieramy szum. Dodajemy włoszczyznę

W kuchennym oknie Ewy
Golonka w piwie z kukurydzą 259

gotować przez 1,5 h. Po wyciągnięciu golonek z bulion, umieszczamy je w naczyniu przeznaczonym do pieczenia, zalewamy je 0,5 litra piwa oraz szklanką bulionu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C przez 2h. Podajemy z gotowaną kukurydzą:) Przygotowanie kukurydzy: Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Przekrajany na 3 części

Niezły Młynek
Domowy pasztet drobiowy 159

pochwał. Także śmiało polecam również jego wykonać. 😉 Składniki: -2 indycze golonki -700 g skrzydełek indyczych -1 marchew -1 pietruszka -1 seler -3 jaja -ziele angielskie, liść laurowy, szczypta gałki muszkatołowej -sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso i warzywa (umyte) wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą do przykrycia składników. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Prosta domowa pizza z salami 152

Cóż trudno w takiej roli obsadzić nasze pierogi , czy golonkę .. choć bigos już prawie dał by radę składniki : ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 2 opakowania suszonych drożdży ( 2 x 7g ) 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli – płaskiej 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 duża szklanka ( 250 ml ) ciepłej wody farsz : kilka plastrów salami tarty ser żółty Passata pomidorowa

Ogrodnik w podróży
Galaretka z indyka 222

drobiową  albo  wieprzową . to zapraszam:) Składniki: 2 golonki z indyka 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 cebula 1/2 puszki groszku 50 g żelatyny 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, włożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą i zagotować. W międzyczasie obać marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę

magiczna kuchnia Kasi
Zasmażana biała kapusta 252

tradycyjne polskie danie podawane do obiadu, najczęściej do golonki albo do schabowego. Kapusta jest najpierw duszona, a następnie podprawiana zasmażką. Można ją przyrządzić z kapusty kiszonej, świeżej białej albo czerwonej. Dziś zaprezentuję przepis z wykorzystaniem białej świeżej kapusty.  Kapustę dosyć drobno poszatkować. Wrzucić do garnka, a następnie zalać wodą (ok. 2-3 szklanki). Dusić na małym(...)białym pieprzem i cukrem. Słoninę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na osobnej patelni do momentu aż zrobią się skwarki. Dodać do kapusty. Z mąki i niewielkiej ilości zimnej wody przygotować "zaprawkę" i dodać również do kapusty. Dusić jeszcze przez chwilę, aż składniki dobrze się połączą, będą miękkie i zrobi się ,,papka”. Smacznego

Świat Domowej Kuchni