weekend i ugotujcie wraz z dzieciakami coś dobrego i spędźcie ten dzień razem bez telefonów, maili i pracy...a Wasze dzieci będą najbardziej szczęśliwe! Lody...Gofry...Słodko.... Moja propozycja by osłodzić ten dzień i wspólnie przyrządzić coś co kochają dzieci to chałwowe Gofry Belgijskie z lodami i słonym karmelem, wiem...wiem brzmi niesamowicie słodko ale! w końcu dzień dziecka(...)Rondlu nie ma jeszcze gofrów belgijskich...szybko nadrabiam zaległości i poniżej przepis na pyszne gofry, w oryginale pochodzi od Valerie z bloga C'est ma fournée poniżej z małymi modyfikacjami. *cukru perlistego nie zastąpisz, żadnym innym. To on sprawia,że gofry są tak niesamowicie chrupiące. Będziesz potrzebować mąka pszenna - 250 g jajko - 1 szt drożdże
Wylizany RondelDziś kolejne wypiekanie na śniadanie :-) Tym razem placki pochodzące z bloga Kwestia smaku . Delikatne, aromatyczne, w oryginalnym przepisie smaży się bez tłuszczu, ja dodałam masło
Czary - gary w kuchnizdrowo i smacznie. Natomiast w weekendy, gdy nigdzie się nie śpieszymy lubię bardziej zaszaleć. Usmażyć naleśniki, przyrządzić gorącą pieczoną owsiankę lub pyszne gofry. Dziś mam dla Was propozycję bez glutenu. Gofry z użyciem świetnych mąk takich jak jaglana, ryżowa i ostatnio moja ulubiona – z pestek dyni, wychodzą przepyszne! Możecie podać je z dowolnymi dodatkami. Ja ostatnio dostałam słodziutką(...)jabłek i malin która pasowała tu idealnie :) 0/5 szklanki mąki jaglanej 1/3 szklanki mąki z pestek dyni 1/3 szklanki mąki ryżowej łyzeczka proszku do pieczenia szklanka maślanki 2 jajka Jajka rozdzielamy po czym białka ubijamy na sztywno. Mąki miksujemy z maślanką, proszkiem do pieczenia, olejem i żółtkami. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry (czas
Mienta blogjajko i 1 żółtko ubijamy z pozostałym 50 g cukru na gadką, białą masę. Dodajemy przestudzone, ciepłe masło z mlekiem i dokładnie mieszamy. Dosypujemy powoli suche składniki cały czas mieszając. Miskę przykryć czystą ściereczkę i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto mieszamy i pieczemy w gofrownycy, przy czym potrzeba im ciut więcej czasu niż gofrom robionym(...)bez drożdży. Smacznego :) Zapraszam na Ewa Kuchennie na Facebooku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pyszne chrupiące bez miksera na nietypowe śniadanie albo popołudniowy podwieczorek - gofry z mąki owsianej z dodatkiem maku. Do podania ulubiona konfitura, dżem lub bita śmietana - co, kto lubi. GOFRY OWSIANE Z MAKIEM Składniki: 150 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych) 150 g mąki pszennej 2 łyżki brązowego cukru 1,5 łyżki maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)rozpuszczonego masła 2 jajka 300 ml mleka szczypta soli Przygotowanie: Składniki suche (obydwie mąki,cukier, proszek do pieczenia,sól,mak) mieszamy razem. W oddzielnym naczyniu mieszamy składniki mokre: rozpuszczone ostudzone masło, mleko oraz jajka. Do mieszanki dodajemy składniki suche. Całość dokładnie mieszamy do otrzymania kremowego ciasta. Odstawiamy na 15 minut, a następnie smażymy w rozgrzanej gofrownicy. Podajemy z bitą śmietaną
Bon appetit mon amieproszku do pieczenia 1 jajko, wielkość M 100 ml mleka 1/3 łyżeczki oleju kokosowego Dodatki: frużelina z czerwonej porzeczki i brzoskwini (SFD) orzechowy krem czekoladowy (SFD) Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz oleju) dokładnie ze sobą wymieszaj. Gofrownicę rozgrzej i rozsmaruj odrobinkę oleju w miejscach, gdzie będziesz smażyć gofry. Wylej masę i smaż gofry około 6 minut(...)prawie największej mocy. Podawaj z dodatkami. U mnie moje ulubione frużeliny bez cukru i pyszny krem czekoladowy. Wartości odżywcze dla 3 gofrów bez dodatków: energia: 393 kcal białko: 35 g tłuszcze: 13 g węglowodany: 32 g błonnik
Zdrowie na języku :Ppowstał w ramach konkursu marki MPM która to, prezentuje nowość gofrownicę MPM z systemem Piramid. ciasto na gofry: 6 sztuk 140 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g masła 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 jajka 100 ml mleka 100 ml wody wody gazowanej 10 oliwek czarnych 10 oliwek zielonych 6 pomidorów suszonych
wesoła kuchniajajka 3 szklanki mąki pszennej 1¾ szklanki białej wody gazowanej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Oddzielnie utrzeć żółtka z cukrem, dodać olej, wodę, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać w masę, ubitą wcześniej pianę. Gofry(...)piec około 7 minut, bez otwierania gofrownicy w trakcie pieczenia. Studzić na kratce
W garach u Gosigofrów i naleśników niezastąpiony. Pyszny kiedy przełoży się nim biszkopt. Niesamowicie kremowy i gęste. Kwaśny i słodki. Świetnie komponuje się z owsianką. Perfekcyjny w każdym calu. Ja już go pokochałam, a Ty? Wiem, że sezon na czarne porzeczki już dawno się skończył ale nie ma czym się przejmować, do kremu świetnie nadają się również te mrożone! Składniki: 3 duże jajka(...)łącznej wadze 180 gram (bez skorupek) 110 gram cukru pudru 50 gram masła 160 ml soku wyciśniętego z czarnej porzeczki lub musu z przetartej przez sito czarnej porzeczki 1 łyżka soku z cytryny Mały garnek wypełniamy w 1/3 wodą i gotujemy. W metalowej misce mieszamy wszystkie składniki u umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Zmniejszamy ogień pod garnkiem
Mango PapajaTo już mój drugi eksperyment z goframi bezglutenowymi. Teraz udoskonaliłam nieco przepis dzięki czemu gofry wyszły bardziej puszyste i chrupiące. Tym razem w smaku jak najbardziej
Healthy food explorerpłatków owsianych i pełnoziarnistej mąki, bez cukru, szybkie i proste w obsłudze. Śmiało mogę je nazwać moimi goframi idealnymi. Nie dość, że są smaczne i pożywne, to jeszcze moje dzieciaki wręcz się nimi zajadają. Cudowna podkładka pod wszelakie domowe dżemy, musy, samotnie również prezentują się dostojnie. Z podanych składników wychodzi mi około 8 gofrów. SKŁADNIKI : 2 szklanki płatków owsianych(...)łyżki wiórków kokosowych 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 4 duże jajka 3 łyżki masła lub oleju kokosowego (rozpuszczonego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka miodu lub innego słodzika 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego WYKONANIE: blenduję płatki owsiane z wiórkami kokosowymi miksuję jajka, dodaję mleko, masło, miód i ekstrakt waniliowy do masy jajecznej dosypuję płatki, mąkę i proszek
Upiecz sobie babeczkęJestem w niebie ^^ Zdjęcia na ostatnich podrygach baterii? Jakoś się udało :D Coraz bardziej nie mogę się już doczekać niedzieli :D Przepis: (2 i 1/2 gofra - jedna porcja) 50g mąki pełnoziarnistej 80g ricotty jajko ok. 30ml mocnej kawy/mleka 1-2 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej coś do posłodzenia Białka ubijam na sztywną
More food, love and dreamsorzechów laskowych w ładnych świątecznych/zimowych kształtach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasteczka upiekliśmy w specjalnym opiekaczu elektrycznym do orzeszków, ciastek i gofrów z wymiennymi płytami/wkładami. Takie ciastka można również napełnić kremem lub powidłami, albo pozostawić bez nadzienia, posypując cukrem pudrem czy dekorując czekoladą. Ciastka można również upiec w piekarniku. Wystarczy wtedy rozwałkować ciasto i wyciąć(...)ciastka foremkami. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl. mielonych orzechów laskowych 1/3szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko ok. 70-80g masła Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy, cukier puder, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Wbiłam
Waniliowe ImprowizacjeHolenderskie Te gofry są chrupiące, lekko maślane w smaku, naprawdę najlepsze domowe gofry jakie jadłam. Przepis pochodzi z instrukcji nie istniejącej już gofrownicy. Są przepyszne. 300 g mąki (2 szklanki) 0,5 l mleka 75 g cukru pudru (3/4 szklanki) szczypta soli 100 g masła 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masło rozpuszczamy. Resztę składników przekładamy i dokładnie miksujemy(...)koniec dodajemy roztopione masło i miksujemy do powstania jednolitej masy. Pieczemy ok. 5 minut (zależne od mocy gofrownicy) bez otwierania gofrownicy. Po upieczeniu wykładamy na kratkę do przestygnięcia
Pelusiowa KuchniaSkładniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: 700 g pieczarek 2 cebule 2
O kuchni z uczuciem