galaretka - 14130 przepisów (strona:54/942)

Galaretka z truskawkami i pianką arbuzową 179

Ostatnio dostaliśmy kolejny upominek od Durszlaka w postaci kilku galaretek. Postanowiliśmy wziąć udział w konkursie organizowanym przez Durszlak do którego użyliśmy otrzymane galaretki Składniki: - 1 galaretka truskawkowa Winiary + 1/2 l wody - 1 galaretka arbuzowa Winiary + 1/2 l wody - 1/2 kg truskawek - 2 serki homogenizowane waniliowe - 1/2 szklanki drobnego cukru - 200 ml wody gorącej - 2 łyżki żelatyny W pierwszej kolejności przygotowujemy(...)galaretki. Rozpuszczamy każdą osobno w 1/2 l wody. Galaretkę truskawkową rozlewamy od razu do pucharków aby szybciej nam wystygła. W między czasie myjemy, obieramy i kroimy truskawki na drobne kawałki i wrzucamy do wystudzonych galaretek w pucharkach i wkładamy do lodówki do stężenia. Zostawiamy kilka truskawek do dekoracji. Teraz robimy piankę arbuzową. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 200 ml gorącej

Kuchenne Wariacje
Galaretkowiec - ciasto z galaretek 2103

Dzisiaj galaretkowiec czyli zabawna imitacja ciasta. Taki keks, ale z galaretek. Zamiast ciasta mamy galaretkę, a zamiast bakalii (czy co tam się do keksa dodaje) mamy... galaretkę. Tak, galaretka z galaretką. Może być coś lepszego? Jasne, że może, np. dwa galaretkowce :) Jeżeli lubicie galaretki to jest właśnie coś dla was. Idealne na deser, albo na przyjęcie dla dzieci. Dzieciaki kochają(...)galaretki! W sumie nie wiem, co kochają dzieciaki. Ale jakbym był dzieckiem to chciałbym się objadać takim galaretkowcem. No sami przyznacie, że wygląda uroczo. Składniki: 3-4 galaretki 500 ml mleka 2 łyżki cukru 30 g żelatyny 300 ml wrzątku Odpowiednio wcześniej przygotowujemy galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinny zastygać w możliwe jak najbardziej płaskim naczyniu. Po stężeniu kroimy

Marder&Marder Manufacture
Przekładaniec masą śmietanową 158

jakoś zagadałam się i nie wyszło tak jak trzeba..zresztą na zdjęciu poniżej widać efekty mojego przecinania...potem już szło " jak po maśle"..aż do pory zalewania owoców galaretką...coś mnie podkusiło do owoców dodać świeżego ananasa...no i to był błąd..Galaretka i świeży ananas to nie zbyt dobre połączenie...galaretka [ a nawet dwie] nie zastygły..a wsiąkły(...)biszkopt...nawet w dolny...Ale jakoś poradziłam ..szkoda było wyrzucić..Dobrze ,że ciasto było w tortownicy..odpięłam obręcz i "wypuściłam galaretki na wolność "..na wierzch ciasta ułożyłam [prawdę mówiąc wcisnęłam w nasiąknięte ciasto] biszkopty , położyłam talerz i całość przewróciłam , aby ze spodem ciasta zrobić tak samo , czyli ułożyłam biszkopty i znów przewróciłam spowrotem i wstawiłam do lodówki...Nie wyglądało

Moje domowe kucharzenie
Kora Dębu 229

Moja wersja popularnego ciasta, które jest znane i bardzo lubiane. Delicje zastąpiłam biszkoptem z galaretką , który imituje te popularne ciasteczka. Ciasto wygląda dość ciekawie w przekroju. Polecam w tej wersji lub podstawowej, czyli z delicjami w środku :) Biszkopt: 8 białek 3 żółtka 1 szklanka cukru 1 szklanka orzechów mielonych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy cappuccino o smaku(...)orzechowym Wkładka: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kawy cappuccino o smaku orzechowym 1/2 szklanki zmielonych orzechów 2 opakowania galaretki o smaku coli Masa: 1 puszka brzoskwiń 2 łyżki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego 1 szklanka wody 5 żółtek 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym

Ciasteczkowy Potwór
Tort piankowy, bez pieczenia 311

Składniki: ( na tortownicę 18-22 cm) galaretka czerwona x 2 galaretka zielona  mleko skondensowane niesłodzone- cała puszka Dekoracja: zielone wiórki kokosowe Przygotowanie: 1. Zrobić jedną galaretkę czerwoną wedle instrukcji na opakowaniu i wylać na spód tortownicy, bądź wysokiej blaszki do ciasta.  2. Wstawić do lodówki żeby galaretka całkowicie stężała.  Gdy czerwona galaretka w tortownicy jest już gotowa(...)rozpuścić  jedną czerwoną galaretkę i jedną zieloną w osobnych szklankach i wstawić do lodówki by troszkę stężały.  3. Do miski wlać połowę mleka skondensowanego, ubijać przez kilka minut, następnie  wlać najpierw zieloną tężejącą galaretkę (chodzi tu o galaretkę która zaczyna być gęsta- ale jeszcze jest w stanie płynnym).  4. Wymieszać mikserem do otrzymania jednolitej masy koloru

KreatywnePiny
Serduszka pianki z pistacjami i suszonymi truskawkami 171

Składniki: galaretka czerwona x 2 galaretka zielona  mleko skondensowane niesłodzone- cała puszka do dekoracji: pokruszone pistacje pokruszone suszone truskawki foremka do wycinania ciastek w kształcie serca. Przygotowanie: Zrobić jedną galaretkę czerwoną wedle instrukcji na opakowaniu i wylać na spód tortownicy, bądź wysokiej blaszki do ciasta. Wstawić do lodówki żeby galaretka całkowicie stężała. Gdy czerwona galaretka w tortownicy jest już(...)gotowa. Następnie Rozpuścić  jedną czerwoną galaretkę i jedną zieloną w osobnych szklankach i wstawić do lodówki by troszkę stężały. Do miski wlać połowę mleka skondensowanego, ubijać przez kilka minut, następnie  wlać najpierw zieloną tężejącą galaretkę (chodzi tu o galaretkę która zaczyna być gęsta- ale jeszcze jest w stanie płynnym). Wymieszać mikserem do otrzymania jednolitej masy koloru zielonego

KreatywnePiny
Małe piwo - najprostszy deser świata 164

Małe piwo, czyli galaretka z bitą śmietaną i owocami. Deser bardzo prosty, a jednocześnie smaczny. Jeśli macie owoce i nie wiecie co z nich zrobić, polecam zalać je galaretką. W ten sposób owoce na dłużej utrzymują świeżość, a zawsze można zrobić deser na kilka dni :) Ja właśnie tak zrobiłam ostatnio, podczas pobytu w Niemczech, gdy się okazało, że mam dość(...)sporo owoców, które trzeba szybko zużyć, a jako że było mało miejsca w lodówce, deser zrobiłam w kuflach, które zajęły mniej miejsca niż zajmują miseczki . Składniki: 2 galaretki o ulubionym smaku Ok. 70dag (lub więcej) różnych owoców (u mnie truskawki, brzoskwinie, banany i różowe winogrona)* 200ml śmietany kremówki** 1 łyżeczka cukru waniliowego * Przy doborze owoców pamiętajcie, że świeży ananas

Smakowy Raj
Deser z budyniu i galaretek (przepis autorski) 209

Miałam ochotę na galaretkę. Ale taką niezwykłą. I wymyśliłam deser piankowy z budyniem waniliowym. Nic trudnego. Jedynie czas oczekiwania na zjedzenie ćwiczy cierpliwość :)  Robiłam go pierwszy raz i szczerze mówiąc był to eksperyment - nie wiedziałam nawet czy wyjdzie:)  I wyszedł! Składniki: 1 budyń waniliowy 1/2 l mleka 2 łyżki cukru 1 galaretka malinowa 1 galaretka cytrynowa sok malinowy(...)foremki do ciastek folia aluminiowa Galaretki przygotować według opisu na opakowaniu (użyłam troszkę mniej wody ze względu na porę roku - jest dosyć ciepło i galaretki mogłyby nie stężeć). Odstawić do wystygnięcia Foremki (kupiłam je w Empiku) owinąć folią aluminiową na zewnątrz (zależało mi na tym, żeby zrobić spód i żeby dzięki temu uniknąć wypłynięcia budyniu) Przygotować budyń według opisu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
La vie en rose. Co znalazłam w płatkach róży. 145

zaprzyjaźnionym sprzedawcą małego sklepiku czy straganu, który dobrze wie, czego szukam, co lubię i kiedy powinnam to kupić. Podobnie jak nie ma nic przyjemniejszego od samodzielnego przygotowania dżemów, konfitur, galaretek. To nic, że to czasami pracochłonne, że zabiera czas, a przecież w sklepach można już wszytko kupić gotowe. Ale czy to wszystko na pewno jest tym czego szukamy? Mieszanie dżemów(...)konfitur jest dla mnie zajęciem magicznym. Tyle możliwości, zapachów, aromatów. Czarodziejska moc zamknięcia lata w szklanym naczynku nieustannie mnie fascynuje. W tym roku zdecydowanie królują kwiaty. Nie zdążyłam zrobić galaretki z lilaka, ale jest miód z mniszka, syrop z czarnego bzu ( klik ), są truskawki z bzem, jest cudowna galaretka z kwiatów czarnego bzu, lada dzień będzie syrop ze stokrotek

KUCHARNIA
Ciasto brzoskwiniowe warstwowe 414

Bardzo smaczne i lekkie ciasto. Nie jest trudne w wykonaniu, ale czasochłonne, bo galaretka, serek i mus brzoskwiniowy muszą stężeć. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody  NA GALARETKĘ Z BRZOSKWINIAMI około 1/2 słoika dżemu brzoskwiniowego 2 galaretki brzoskwiniowe 1 duża puszka brzoskwiń NA KOLOROWE WARSTWY(...)opakowanie galaretki brzoskwiniowej 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1 duża puszka brzoskwiń 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkera     NA DEKORACJĘ około 10 rurek dekoracyjnych do deserów kilka migdałów WYKONANIE Uwaga: Niektóre składniki muszą zdążyć stężeć, więc nie sugerujcie się kolejnością wykonania. Najlepiej przygotować sobie galaretkę w czasie jak biszkopt się piecze, bo później straci się

Passions hobbies life
Sernik na zimno 161

zimno doskonale sprawdza się w upalne dni, ale nie tylko, niektórym smakuje przez cały rok:) Kolorowy sernik na zimno Składniki: 3 serki homogenizowane waniliowe, każdy po 150 g 4 galaretki: żółta, czerwona, pomarańczowa, zielona Przygotowanie: Galaretki: czerwoną, pomarańczową, zieloną rozpuść każdą osobno w 3/4 szklanki wody i zostaw do zastygnięcia.  Po stężeniu trzeba pokroić wszystkie galaretki w kosteczkę. Żółtą(...)galaretkę trzeba rozpuścić w szklance przegotowanej wody i wystudzić. ( Najlepiej na balkonie :)  Przestudzoną galaretkę miksuj z serkami homogenizowanymi. Pokrojone galaretki umieść w keksówce, wyścielonej folią aluminiową, wymieszaj i zalej masą serową. Galaretki w keksówce Całość wstaw do lodówki. I cały deser jest gotowy :) Można porozkładać galaretki w kokilkach i w nich zalać masą serową, ewentualnie w innych naczyniach

Lawendowe Niebo
SERNIK NA ZIMNO Z JOJO I OWOCAMI 394

delikatny i niezwykle smaczny Sernik na zimno , który zamiast na klasycznym biszkopcie przyrządziłam na znanych chyba wszystkim piankach jojo! Kropkę nad I dodały soczyste truskawki i liczi zalane kolorowymi galaretkami! Jest bardzo łatwy i śmiało mogą go przyrządzić nawet najmłodsi smakosze ;) SKŁADNIKI: ( tortownica 12 cm ) - ser biały wiaderkowy – 300 g – żelatyna – 2 płaskie łyżki – cukier puder(...)pianki jojo – 1 op – galaretka Pink Margarita – 2 op – galaretka Blue Curacao – 1 op – truskawki – 100 g – liczi ( w puszcze ) – 100 g – świeża mięta – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 1 galaretkę różową rozpuszczamy w 1 pełnej szklance wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Tortownicę delikatnie natłuszczamy. Na spodzie układamy pianki jojo

Ostra na Słodko
ANANASEK – MAKOWO KOKOSOWY BISZKOPT Z KREMEM ANANASOWYM, DELICJAMI I GALARETKĄ 633

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto , które zagościło ostatnio na Mamy urodzinowym stole! Delikatny makowo-kokosowy spód …. lekka , kremowa masa … chrupiące delicje zatopione w galaretce podbiły serce mojej mamci ( i nie tylko! ). Ciasto robi się błyskawicznie z bardzo prostych składników i nie wymaga długiego przesiadywania w kuchni! Zatopiłam delicje pomarańczowe w galaretce pomarańczowej … Wy śmiało(...)możecie zrobić swoją wersję z innym smakiem ciastek i galaretki. SKŁADNIKI: CIASTO: – białko – 8 szt – cukier – 200 g – kokos – 200 g – mak – 200 g – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA: – ananasy – 1 puszka – galaretka pomarańczowa – 3 op – mleko – 400 ml – budyń śmietankowy

Ostra na Słodko
Biszkopt z ptasim mleczkiem i jagodową galaretką 281

SKŁADNIKI: BISZKOPT: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanka maki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli PTASIE MLECZKO: 1 galaretka cytrynowa 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% + borówki GALARETKA: 2 galaretki jagodowe 100 g borówek (u mnie były mrożone) WYKONANIE: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Najpierw należy wykonać(...)Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną dodajemy do połączonego już ciasta i mieszamy delikatnie łopatką. Przelewamy ciasto do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie przygotowujemy galaretki: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, natomiast galaretki jagodowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody. Pozostawiamy do ostudzenia i częściowego stężenia. Ciasto po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia. Później

Serce zamknięte w formie pyszności
Tęczowe ptasie mleczko 129

Moje dzieci uwielbiają takie desery Tęczowe ptasie mleczko SKŁADNIKI: mleko skondensowane niesłodzone - 2 puszki biszkopty -1 opak duże galaretka pomarańczowa -1 opak galaretka niebieska - 1 opak galaretka cytrynowa -1 opak galaretka agrestowa - 1 opak galaretka truskawkowa - 2 opak listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gotowanej wody. Następne galaretki, każdą oddzielnie rozpuścić w 1/2 szkl gotowanej(...)wody. Schłodzone mleko skondensowane, przelać do wysokiego naczynia, ubić robotem to momentu aż zwiększy objętość o 2 razy. Mleko podzielić na 4 części, do pierwszej części dodaj agrestową galaretkę, dobrze ubij. Brytfannę o wymiarach (22x40 cm) wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać pierwszą część mleka, odstawić do lodówki do stężenia. Powtórz te same czynności z pozostałymi trzema galaretkamiGalaretki truskawkowe

Kuchnia Danusi