cieście francuskim, bo o nim mowa, to przepyszna potrawa, która choć na pierwszy rzut oka wydaje się być skomplikowana, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso faszerujemy podsmażanymi pieczarkami z cebulką i zrumienionym chudym boczkiem, zawijamy w ciasto i pieczemy na złoty kolor. Ciasto francuskie(...)codziennym menu.SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób):2 filety z piersi kurczaka8 pieczarek0,5 cebuli4 plastry chudego boczku1 opakowanie ciasta francuskiego1 jajkosólświeżo zmielony pieprzpapryka słodkaoliwa z oliwekWYKONANIE:Ciasto francuskie rozłóż na blasze (nie wyciągaj spod niego pergaminu, w który było zawinięte). Wytnij z niego dwa prostokąty o wymiarach około 16 na 24 cm. Wzdłuż dłuższego boku zrób
Słodko-Słony Świat Ilonyplasterków szynki lub chudego boczku 6 plastrów sera żółtegojajko (do posmarowania ciasta)Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" Sposób przygotowania:Ciasto francuskie podzielić na 6 równych prostokątnych części.Każdą parówkę zawinąć w ciasto (do środka można również dodać szynkę, boczek lub ser żółty). Następnie należy
Słodka Stronamocno schłodzone)dowolna szynka, polędwica lub chudy boczek ( plastry)ser żółty w plastrachjajko + odrobina mleka (do posmarowania ciasta)Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania:Na rozwałkowane ciasto francuskie kładziemy plasterki wędliny, tak aby je całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy w roladę.Następnie kroimy plastry roladek, przekładamy
Słodka StronaCiasto francuskie z farszem z gotowanej kapusty, aromatem suszonych grzybów posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to moja ulubiona wersja kapuśniaczków.Najlepszy przepis, który zdecydowanie polecam.Kapuśniaczki w Cieście Francuskim - Składniki:2 opakowania ciasta francuskiegomała główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)3 nieduże cebulęmasło do smażeniasól pieprzmleko kminekKapuśniaczki(...)Cieście Francuskim - Sposób przygotowania:Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)Grzyby dusimy w tej samej wodzie co się moczyły przez ok. godzinę.Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy. Wywar
Słodka Stronaurzekną niejednego smakosza. Aromat przyprawionego czosnkiem szpinaku połączona z charakterystycznym w woni serkiem brie oraz mozzarellą, całość złamana wyrazistym w smaku soczystym kurczakiem, a wszystko w chrupiącym, złocistym cieście francuskim - prawdziwa uczta dla podniebienia. Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Składniki:2 piersi z kurczakaprzyprawa do kurczaka czosnek w proszkuopakowanie ciasta francuskiego400 g mrożonego szpinakuduża(...)cebula4 ząbki czosnku200 g mozzarelli3 rozbełtane jajka100 g serka brie100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masłaprzyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Sposób przygotowania:Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany czosnek i gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu wyparowania ewentualnej
Słodka StronaCiasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Składniki:masa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyopakowanie ciasta francuskiegocukier puder odrobina mlekaCiastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania:Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz(...)rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o wielkości ok. 8x8 cm. Na każde ciasteczko będą się składały trzy kwadraty: dwa z nich nakładamy jedno na drugim i wycinamy wzór (u mnie serduszka
Słodka StronaCiasto francuskie należy do tych trudnych i pracochłonnych. dlatego dla mnie i pewnie dla wielu osób doskonałym rozwiązaniem są gotowe płaty ciasta francuskiego. Osobiście sprawdziłam i uważam,że doskonale nadają się do wielu wypieków. A zaoszczędzamy sporo czasu. Przystawki z ciasta francuskiego są szybkie i bardzo smaczne. Polecam jedną z nich.SKŁADNIKI(...)opakowanie cista francuskiegodwie parówki2 łyżki pasty z suszonych pomidorówWYKONANIE:Rozkładamy płat ciasta francuskiego i smarujemy pastą z pomidorów .Na to kładziemy dwie parówki, od brzegu i zwijamy tak, jak roladęKroimy na cienkie płaskie części, które układamy na blaszce i pieczemy ok 15 min. w temperaturze 200 stopniSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie Ewylodówce. Pomysł na ekspresową kolację. Bardzo dobrze smakują z sosem barbecue z tego przepisu.1 płat ciasta francuskiegoopakowanie parówek lub/i cienkie kiełbaski200g żółtego sera w plastrach1. Na blacie rozkładamy ciasto francuskie. dzielimy na kilka części tak by móc swobodnie zawinąć w każdą część parówkę/kiełbaskę. Na każdą część kładziemy ser oraz parówkę/kiełbaskę.2. Tak przygotowane parówki/kiełbaski zawijamy w ciasto francuskie. Przy łączeniu dociskamy palcami. 3. Każdy z tak przygotowanych rulonów przecinamy na 3 części. Na każdej parówce w cieście robimy trzy, równoległe do siebie nacięcia. 4. Układamy na blaszce i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni do momentu aż się zarumienią
Szefowa kuchnirazem używamy go jako smakowitej i ładnie wyglądającej przystawki, chociaż może również pełnić funkcję lekkiej kolacji. Nie ma przy tym dużo roboty z uwagi na użycie gotowego ciasta francuskiego (to domowej roboty wymaga niestety sporo cierpliwości) – dobrze jest mieć je w lodówce na wypadek zachcianek czy niespodziewanego napadu znajomych. Mimo, że paszteciki wyglądają na misterne, bardzo łatwo je zrobić. Zasmakują(...)opakowanie szpinaku, my użyliśmy tylko ¾ – inaczej byłoby go za dużo w stosunku do ciasta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO FRANCUSKIE: wyjmujemy je z lodówki aby było plastyczne przy nakładaniu farszu. 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i szklimy na średnim ogniu na maśle
Nerds KitchenJabłka pieczone pod ciastem francuskim to pyszny i aromatyczny deser. Soczyste owoce zapieczone z miąższem przyrządzonym z miodem i cynamonem, a całości dopełnia delikatne ciasto francuskie. Idealnie komponuje się z lodami waniliowymi i listkiem mięty. Deser niezwykle efektownie wygląda, a wyglądowi dorównuje jedynie smak :) Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 4 jabłka(...)Łyżeczka cynamonu Łyżeczka miodu ½ opakowania ciasta francuskiego Odrobina masła Jabłka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie przy pomocy łyżki wydrążamy gniazda nasienne (które wyrzucamy) oraz miąższ (który zbieramy). Wbrew pozorom nie jest to trudne do wykonania, jabłka bez problemu poddają się tekiemu zabiegowi :) Zebrane miąższ siatkujemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy kapkę masła i dorzucamy zebrany miąższ. Dorzucamy
Kolizje SmakówCroissant to rodzaj pieczywa z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjne są bez nadzienia w środku. Oryginalne Croissanty pierwszy raz jadłam w Paryżu wiele lat temu, podawali nam je na śniadanie obok bagietek. Doskonale smakowały z konfiturami, ale bez dodatków, miały również wyśmienity smak. Moje Croissanty przygotowałam 2 blatów gotowego ciasta francuskiego. Potrzebujemy do ich przygotowania jeszcze żółtko roztrzepane(...)łyżeczką zimnej wody, posłuży do posmarowania croissantów przed pieczeniem, będą po wyjęciu z piekarnika, błyszczące. Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) jak oryginalny z Francji. Blat ciasta francuskiego smarujemy wodą za pomocą pędzelka i przykrywamy drugim blatem, lekko je dociskamy, ciasto powinny mieć grubość ok. 5 mm. Z ciasta za pomocą radełka wykrawamy trójkąty. Croissanty zaczynamy zwijać u podstawy trójkąta, najpierw
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne mięsko wyszło, soczyste, delikatne z ulubionymi suszonymi pomidorami w chrupiącej otoczce z ciasta francuskiego. Na pewno powtórzę ten przepis jeszcze nie raz, tym bardziej że domownikom też smakowało. Składniki: pierś z kurczaka większa 1 szt ser żółty 1 plaster suszone pomidory 3 szt ciasto francuskie 1 szt sól, kolorowy pieprz, papryka słodka do smaku jajko do posmarowania ziarna(...)Przygotowanie: Pierś oczyścić, umyć i osuszyć. Lekko rozbić, doprawić do smaku z dwóch stron solą, pieprzem, papryką. Położyć plaster żółtego sera, suszone pomidory i zwinąć w roladkę. Ciasto francuskie przekroić na pół, na środek położyć zwiniętą pierś i z każdej strony ciasto przekroić w 1 cm paski. Ciasto zwinąć na piersi jak warkocz, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać
Ala piecze i gotujewykonywać ciasta francuskiego, posłużymy się już gotowym. Można zrobić takie sakiewki z wieloma nadzieniami, nie tylko słodkimi; moje będą miały delikatny kremowy środek. Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem Składniki: gotowe ciasto francuskie 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki 2 białka mąka do podsypania Wykonanie: - ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy duże kwadraty
Smakołyki Berenikiciasta francuskiego 1 żółtko sól, pieprz Do wersji z szynką 4 plasterki szynki 4 plasterki sera żółtego Wersja ze szpinakiem i fetą 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta łyżeczka śmietany oliwa PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i czyścimy z błon i tłuszczu . Przekrawamy je w poprzek i lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Ciasta francuskie
Moje Kuchenne Rewelacjeprzekąski. Zawsze błyskawicznie znikają ze stołu i są idealne do podania na ciepło jak i na zimno. Przekąski na francuskim cieście ******** Pomidory z bazylią na francuskim cieście SKŁADNIKI: ciasto francuskie pomidor podłużny bazylia suszona bazylia świeża czerwona pasta curry PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy całość czerwoną pastą curry, a następnie posypujemy suszoną bazylią. Pomidorka kroimy(...)Kindziuk na francuskim cieście SKŁADNIKI: ciasto francuskie Kindziuk 50 g czerwona pasta curry zioła prowansalski papryka słodka PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy czerwoną pastą curry, następnie układamy plastry kiełbasy kindziuk. Ciasto przekrawamy na małe kwadraciki mieszczące plastry kiełbasy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Całość posypujemy papryką i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszynki lub szybki parmeńskiej albo salami2 duże pieczarkinatka pietruszkibiałko z jajkaSól, pieprz, mielona paprykaoliwa do smażeniaNa oliwie podsmażamy plastry pieczarek z dodatkiem soli i pieprzu. Gotowe ciasto francuskie dzielimy na 2 części. Po bokach ciasto przecinamy w paseczki o szerokości około 2– 3 cm i około 6 cm długości. Rozbijamy pierś z kurczaka, posypujemy(...)odparować w trakcie pieczenia. Na wierzch warkocza smarujemy białkiem z jajka. Pieczemy w 190 stopniach w piecyku około 30 minut. Kurczak dobrze smakuje z ketchupem.kurczak w cieście francuskimpaski ciasta francuskiego zaplatamy na przemian
Bon Appetit Małgorzatypowstały grudki – pamiętajcie by zmniejszyć ogień pod garnkiem bo budyń bardzo łatwo przypalić. Po zdjęciu z ognia dodajemy trochę rodzynek.Tak przygotowany budyń wkładamy na środek kwadratu z ciasta francuskiego, który składamy na pół.Pozostało jeszcze zrobić truskawkowy dżemik na wierzch ciastka – będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto z budyniem nie będzie mdłe.Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła podsmażamy(...)truskawki z cukrem aż do uzyskania dosyć gęstej masy. Wykładamy na wierzch drożdżówki.Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Filed under: Ciasta, Ciasto francuskie, Desery
kuchcikowniaPaszteciki ze szpinakiem, mozzarellą i serkiem brie w cieście francuskim to idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Idealnie doprawiony szpinak w tym połączeniu smakuje wyjątkowo i być może przekona do siebie osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegoduża cebula350 g rozdrobnionego szpinaku 3 ząbki czosnkuok(...)masłasól, pieprz, gałka muszkatołowaok. 200g mozzarelliok. 120 g serka brie odrobina mleka Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Sposób przygotowania:Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody.Doprawiamy solą, pieprzem
Słodka Stronajuż wcześniej pisałam gotowe ciasto francuskie to doskonała podstawa do rożnych ciekawych potraw . Dzisiaj proponuję ślimaczki z ciasta francuskiego z ketchupem , serem i szynką.Tutaj link do: Gniazdka z ciasta francuskiegoSKŁADNIKI1 płat ciasta francuskiego2 łyżki ketchupu ( w zależności od upodobań ostry lub łagodny)8 plasterków szynki ( dobrej)10 dag sera typy cheddar WYKONANIENa płat ciasta rozsmarowujemy
W kuchennym oknie EwySzybka i smaczna przekąska? Takie coś tylko z ciastem francuskim ;) SKŁADNIKI: 1 ciasto francuskie, 4 łyżki ketchupu, ok. 10 kosteczek sera solankowego lub fety, 2 suszone pomidory w oleju, ok. 10 oliwek zielonych, ok. 7 oliwek czarnych, 30 g żółtego sera, do posypania: zioła prowansalskie. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem. Oliwki kroimy
Aga w kuchnibezpieczna? Próbuję? Albo udaję? KREMÓWKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO. na blachę ok. 21x25/26 cm 2 płaty ciasta francuskiego (2 opakowania) 1 litr mleka 100g masła 2 jajka 4 żółtka 250g cukru 1 laska wanilii 120g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej (skrobi) Ciasto francuskie wyłożyłam do dwóch równej wielkości blach do pieczenia, najlepiej o wymiarach 21x25/26 cm, wyłożonych papierem
W kuchni Karmel-itkisałatek? Jeśli tak to danie jest idealne dla Was. Wyborny paluch w kształcie warkocza sporządzany z ciasta francuskiego. Efektowny i pyszny! Czas przygotowania 25 minut (w tym około 12 minut pieczenia) Ilość porcji: 4 Składniki: Ciasto francuskie Jajko Jajko rozbijamy w miseczce. Ciasto francuskie rozwijamy. Nacinami paski o szerokości około 3 cm. Każdy z tych pasków nacinamy prawie
Kolizje Smakówwłaśnie pierogi z farszem szpinakowym. Zazwyczaj zajadamy je z sosem koperkowym lub czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji: 16 pierogów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 250g szpinaku mrożonego 150g fety 120g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Sos koperkowy lub Sos czosnkowy Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili(...)mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną fetę. Wyłączamy gaz pod patelnią i dorzucamy jajko mieszając składniki. Ciasto francuskie tniemy nożem na kwadraty, a na każdy z nich nakładamy farsz. Zamykamy na pół po skosie i dociskamy brzegi widelcem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut
Kolizje Smakówniej gotowe już ciasto francuskie i bardzo aromatycznego, wędzonego łososia. Efekt jest znakomity i na pewno zaskoczymy naszych gości ; ) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie 100g wędzonego łososia 1 jajko Garść sezamu Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Możemy je delikatnie rozwałkować. Od końca na wysokości 1/3 ciasta układamy wędzonego łososia. Od tej strony zaczynamy zwijanie w roladkę
Kolizje Smakówwykonaniu deser. Wystarczy słoik nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego, kilka truskawek i opakowanie ciasta francuskiego. Składniki: 1 mały słoiczek nutelli ok. 10-12 truskawek 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na kwadraty (wyjdzie ok 8-10 szt.). Każdy z nich na środku posmarować nutellą i ułożyć na niej pokrojone w plastry truskawki. Na blaszce rozłożyć(...)papier do pieczenia a na nim ciasto francuskie. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok.10-12 minut
Pasja Smakucoś słodkiego. Dzisiaj właśnie był taki dzień. Nie planowałam piec nic słodkiego, ale apetyt na słodkie męskiej części rodziny pojawił się niespodziewane. Zawsze mam w zapasie opakowanie ciasta francuskiego, papierówek jest pełno, więc nie zastanawiałam się długo, do niedzielnej popołudniowej kawy przygotowałam Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego z papierówkami, obsypane cukrem pudrem z cynamonem. Papierówki pod wpływem wysokiej temperatury stają(...)się kremowe i rozpływają się dosłownie w ustach. Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego są pyszne! Zróbcie obowiązkowo. Smacznego. Obieramy umyte 2 papierówki, kroimy w ósemki, usuwamy gniazdka nasienne. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wycinamy koła (15 sztuk), na każdym kładziemy kawałek jabłka bez gniazdka, składamy ciasto na pół, dociskając na obu krańcach, po to by jabłko lekko zamknąć w środku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj kolejna propozycja, która sprawdzi się zarówno jako przystawka, ale także jako danie główne. Są to kokilki z ciasta francuskiego napełnione masą mięsno - grzybową. Całość posypane odrobiną startego oscypka. Mówię Wam, pychota... Składniki: 250g filetu z kurczaka, ciasto francuskie, 100g pieczarek, łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki, 50g wędzonego boczku, jajko, 100ml śmietany(...)sól, biały pieprz, 50g startego oscypka, 2 łyżki posiekanego szczypioru. Wykonanie Z ciasta francuskiego wyciąć szklanką kółka. W połowie kółek kieliszkiem wyciąć otworki. Jajko rozkłócić, posmarować całe kółka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć krążkiem z wyciętym kółkiem. Lekko docisnąć i wierzch ponownie posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na 5 minut. Następnie piec
Z miłości do słodkości