Ciasto francuskie należy do tych trudnych i pracochłonnych. dlatego dla mnie i pewnie dla wielu osób doskonałym rozwiązaniem są gotowe płaty ciasta francuskiego. Osobiście sprawdziłam i uważam,że doskonale nadają się do wielu wypieków. A zaoszczędzamy sporo czasu. Przystawki z ciasta francuskiego są szybkie i bardzo smaczne. Polecam jedną z nich.SKŁADNIKI(...)opakowanie cista francuskiegodwie parówki2 łyżki pasty z suszonych pomidorówWYKONANIE:Rozkładamy płat ciasta francuskiego i smarujemy pastą z pomidorów .Na to kładziemy dwie parówki, od brzegu i zwijamy tak, jak roladęKroimy na cienkie płaskie części, które układamy na blaszce i pieczemy ok 15 min. w temperaturze 200 stopniSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie Ewylodówce. Pomysł na ekspresową kolację. Bardzo dobrze smakują z sosem barbecue z tego przepisu.1 płat ciasta francuskiegoopakowanie parówek lub/i cienkie kiełbaski200g żółtego sera w plastrach1. Na blacie rozkładamy ciasto francuskie. dzielimy na kilka części tak by móc swobodnie zawinąć w każdą część parówkę/kiełbaskę. Na każdą część kładziemy ser oraz parówkę/kiełbaskę.2. Tak przygotowane parówki/kiełbaski zawijamy w ciasto francuskie. Przy łączeniu dociskamy palcami. 3. Każdy z tak przygotowanych rulonów przecinamy na 3 części. Na każdej parówce w cieście robimy trzy, równoległe do siebie nacięcia. 4. Układamy na blaszce i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni do momentu aż się zarumienią
Szefowa kuchnirazem używamy go jako smakowitej i ładnie wyglądającej przystawki, chociaż może również pełnić funkcję lekkiej kolacji. Nie ma przy tym dużo roboty z uwagi na użycie gotowego ciasta francuskiego (to domowej roboty wymaga niestety sporo cierpliwości) – dobrze jest mieć je w lodówce na wypadek zachcianek czy niespodziewanego napadu znajomych. Mimo, że paszteciki wyglądają na misterne, bardzo łatwo je zrobić. Zasmakują(...)opakowanie szpinaku, my użyliśmy tylko ¾ – inaczej byłoby go za dużo w stosunku do ciasta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO FRANCUSKIE: wyjmujemy je z lodówki aby było plastyczne przy nakładaniu farszu. 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i szklimy na średnim ogniu na maśle
Nerds KitchenJabłka pieczone pod ciastem francuskim to pyszny i aromatyczny deser. Soczyste owoce zapieczone z miąższem przyrządzonym z miodem i cynamonem, a całości dopełnia delikatne ciasto francuskie. Idealnie komponuje się z lodami waniliowymi i listkiem mięty. Deser niezwykle efektownie wygląda, a wyglądowi dorównuje jedynie smak :) Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 4 jabłka(...)Łyżeczka cynamonu Łyżeczka miodu ½ opakowania ciasta francuskiego Odrobina masła Jabłka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie przy pomocy łyżki wydrążamy gniazda nasienne (które wyrzucamy) oraz miąższ (który zbieramy). Wbrew pozorom nie jest to trudne do wykonania, jabłka bez problemu poddają się tekiemu zabiegowi :) Zebrane miąższ siatkujemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy kapkę masła i dorzucamy zebrany miąższ. Dorzucamy
Kolizje SmakówCroissant to rodzaj pieczywa z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjne są bez nadzienia w środku. Oryginalne Croissanty pierwszy raz jadłam w Paryżu wiele lat temu, podawali nam je na śniadanie obok bagietek. Doskonale smakowały z konfiturami, ale bez dodatków, miały również wyśmienity smak. Moje Croissanty przygotowałam 2 blatów gotowego ciasta francuskiego. Potrzebujemy do ich przygotowania jeszcze żółtko roztrzepane(...)łyżeczką zimnej wody, posłuży do posmarowania croissantów przed pieczeniem, będą po wyjęciu z piekarnika, błyszczące. Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) jak oryginalny z Francji. Blat ciasta francuskiego smarujemy wodą za pomocą pędzelka i przykrywamy drugim blatem, lekko je dociskamy, ciasto powinny mieć grubość ok. 5 mm. Z ciasta za pomocą radełka wykrawamy trójkąty. Croissanty zaczynamy zwijać u podstawy trójkąta, najpierw
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne mięsko wyszło, soczyste, delikatne z ulubionymi suszonymi pomidorami w chrupiącej otoczce z ciasta francuskiego. Na pewno powtórzę ten przepis jeszcze nie raz, tym bardziej że domownikom też smakowało. Składniki: pierś z kurczaka większa 1 szt ser żółty 1 plaster suszone pomidory 3 szt ciasto francuskie 1 szt sól, kolorowy pieprz, papryka słodka do smaku jajko do posmarowania ziarna(...)Przygotowanie: Pierś oczyścić, umyć i osuszyć. Lekko rozbić, doprawić do smaku z dwóch stron solą, pieprzem, papryką. Położyć plaster żółtego sera, suszone pomidory i zwinąć w roladkę. Ciasto francuskie przekroić na pół, na środek położyć zwiniętą pierś i z każdej strony ciasto przekroić w 1 cm paski. Ciasto zwinąć na piersi jak warkocz, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać
Ala piecze i gotujewykonywać ciasta francuskiego, posłużymy się już gotowym. Można zrobić takie sakiewki z wieloma nadzieniami, nie tylko słodkimi; moje będą miały delikatny kremowy środek. Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem Składniki: gotowe ciasto francuskie 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki 2 białka mąka do podsypania Wykonanie: - ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy duże kwadraty
Smakołyki BerenikiNapoleonka na cieście francuskim z budyniem i cukrem pudrem. Przepis na pyszne i proste ciasto z budyniowym kremem maślanym, czasem zwane napoleonka, a czasem kremówka. Co było wcześniej napoleonka na cieście francuskim czy kremówka? Nie wiem, nazwa ciasta jest uwarunkowana raczej regionem w jakim nazwa się przyjęła. Dla jednych będzie to kremówka, dla innych napoleonka, a sprzedawana(...)małe porcje ciastka zwane napoleonki. Napoleonka na cieście francuskim, mój przepis na deser jest prosty. Blaty są z gotowego ciasta francuskiego, a maślany krem na bazie budyniu. Można już kupić dobre jakościowo ciasto francuskie. Przy wyborze ciasta patrzymy na skład, krótka lista i masło w składzie. Jak zrobić napoleonkę? Jak się robi napoleonkę na cieście francuskim? Przepis
Dieta moja pasjaciasta francuskiego 1 żółtko sól, pieprz Do wersji z szynką 4 plasterki szynki 4 plasterki sera żółtego Wersja ze szpinakiem i fetą 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta łyżeczka śmietany oliwa PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i czyścimy z błon i tłuszczu . Przekrawamy je w poprzek i lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Ciasta francuskie
Moje Kuchenne Rewelacjeprzekąski. Zawsze błyskawicznie znikają ze stołu i są idealne do podania na ciepło jak i na zimno. Przekąski na francuskim cieście ******** Pomidory z bazylią na francuskim cieście SKŁADNIKI: ciasto francuskie pomidor podłużny bazylia suszona bazylia świeża czerwona pasta curry PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy całość czerwoną pastą curry, a następnie posypujemy suszoną bazylią. Pomidorka kroimy(...)Kindziuk na francuskim cieście SKŁADNIKI: ciasto francuskie Kindziuk 50 g czerwona pasta curry zioła prowansalski papryka słodka PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy czerwoną pastą curry, następnie układamy plastry kiełbasy kindziuk. Ciasto przekrawamy na małe kwadraciki mieszczące plastry kiełbasy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Całość posypujemy papryką i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszynki lub szybki parmeńskiej albo salami2 duże pieczarkinatka pietruszkibiałko z jajkaSól, pieprz, mielona paprykaoliwa do smażeniaNa oliwie podsmażamy plastry pieczarek z dodatkiem soli i pieprzu. Gotowe ciasto francuskie dzielimy na 2 części. Po bokach ciasto przecinamy w paseczki o szerokości około 2– 3 cm i około 6 cm długości. Rozbijamy pierś z kurczaka, posypujemy(...)odparować w trakcie pieczenia. Na wierzch warkocza smarujemy białkiem z jajka. Pieczemy w 190 stopniach w piecyku około 30 minut. Kurczak dobrze smakuje z ketchupem.kurczak w cieście francuskimpaski ciasta francuskiego zaplatamy na przemian
Bon Appetit Małgorzatypowstały grudki – pamiętajcie by zmniejszyć ogień pod garnkiem bo budyń bardzo łatwo przypalić. Po zdjęciu z ognia dodajemy trochę rodzynek.Tak przygotowany budyń wkładamy na środek kwadratu z ciasta francuskiego, który składamy na pół.Pozostało jeszcze zrobić truskawkowy dżemik na wierzch ciastka – będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto z budyniem nie będzie mdłe.Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła podsmażamy(...)truskawki z cukrem aż do uzyskania dosyć gęstej masy. Wykładamy na wierzch drożdżówki.Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Filed under: Ciasta, Ciasto francuskie, Desery
kuchcikowniaPaszteciki ze szpinakiem, mozzarellą i serkiem brie w cieście francuskim to idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Idealnie doprawiony szpinak w tym połączeniu smakuje wyjątkowo i być może przekona do siebie osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegoduża cebula350 g rozdrobnionego szpinaku 3 ząbki czosnkuok(...)masłasól, pieprz, gałka muszkatołowaok. 200g mozzarelliok. 120 g serka brie odrobina mleka Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Sposób przygotowania:Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody.Doprawiamy solą, pieprzem
Słodka Stronajuż wcześniej pisałam gotowe ciasto francuskie to doskonała podstawa do rożnych ciekawych potraw . Dzisiaj proponuję ślimaczki z ciasta francuskiego z ketchupem , serem i szynką.Tutaj link do: Gniazdka z ciasta francuskiegoSKŁADNIKI1 płat ciasta francuskiego2 łyżki ketchupu ( w zależności od upodobań ostry lub łagodny)8 plasterków szynki ( dobrej)10 dag sera typy cheddar WYKONANIENa płat ciasta rozsmarowujemy
W kuchennym oknie EwySzybka i smaczna przekąska? Takie coś tylko z ciastem francuskim ;) SKŁADNIKI: 1 ciasto francuskie, 4 łyżki ketchupu, ok. 10 kosteczek sera solankowego lub fety, 2 suszone pomidory w oleju, ok. 10 oliwek zielonych, ok. 7 oliwek czarnych, 30 g żółtego sera, do posypania: zioła prowansalskie. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem. Oliwki kroimy
Aga w kuchni