wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano 100g sera żółtego lub mozzarella (startego) 2 garści świeżego szpinaku 3 jajka L 2 łyżki koncenratu pomidorowego 2 łyżki kukurydzy z puszki 4-5 zielonych oliwek 1/2 fileta z kurczaka bazylia, oregano, czubryca zielona, sól, pieprz 1. Mąkę mieszamy z solą i oregano. 2. Do ciepłej wody dodajemy(...)mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h. 3. Filet kroimy w kostkę, posypujemy czubrycą i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, po czym kolejno: smarujemy koncentratem, posypujemy serem, kładziemy szpinak, kurczaka, oliwki, kukurydzę. Na koniec na pizzę rozbijamy surowe jajka. Żółtka przekłuwamy
Szefowa kuchniwarzywami zapiekane pod jasnym sosem uniwersalnym Łowicza z dodatkiem sera Naleśniki szpinakowe 1 jajko pół opakowania mrożonego lub świeżego rozdrobnionego szpinaku 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej 3 łyżki oleju mąka pszenna sól Farsz filet z kurczaka 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 marchewka 6-7 pieczarek sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek granulowany(...)uniwersalnego jasnego marki Łowicz olej Sos 30 dag sera mozarella 5 łyżek sosu uniwersalnego jasnego marki Łowicz Do miski wlać mleko i wodę, wbić jajko oraz dodać odciśnięty rozmrożony szpinak (jeżeli używamy świeżego to trzeba go drobno posiekać i zblendować razem z wodą i mlekiem). Wymieszać mikserem do połączenia się składników i dodawać stopniowo mąkę, aż do uzyskania konsystencji śmietany
Pieguskowa Kuchniałyżki śmietany 18% sól, pieprz, bazylia, oregano, przyprawa gyros Przygotowanie: Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok. Filety z kurczaka pokrój i podsmaż na patelni z cebulą i czosnkiem. Dopraw przyprawą gyros. Szpinak rozmroź, cukinię, paprykę oraz marchewkę pokrój i wsyp na głęboką patelnię, chwilę podsmaż. Dodaj cieciorkę, bulion i duś na małym ogniu
Kulinarna (nie)codziennośćtakich szybkich propozycji obiadowych może przypadnie Wam również do gustu: Tortellini z mięsem mielonym w sosie pomidorowym lub Pieczone filety kurczaka z warzywami – zdrowy obiad w 15 minut Tortellini w sosie szpinakowym – Składniki: 450g mrożonego szpinaku (liście) 1 łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku […] The post Tortellini w sosie szpinakowym – szybki obiad! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojedyni. Potem do wyboru była polska pizza , czyli podpłomyk z burakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi, albo sałatka z pieczonym kurczakiem, boczkiem i szpinakiem w wersji szybkiej. Gdybym chciała wersję obfitą, to do zupy byłby filet z dorsza podawany z babką ziemniaczaną i śmietanką z kminkiem. Podpłomyk był chrupki i bardzo polski w smaku (burak i kombinacja szypiorku
Ugotowane pozamiataneczosnku 2 łyżki drylowanych czarnych oliwek 1/2 średniej cukinii makaron średniej wielkości na 2 porcje, wybrałam ze szpinakiem oliwa z oliwek sól ziołowa domowej roboty do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cukinię i oliwki kroimy w półplasterki, filet z kurczaka oczyszczony z błonek w paski. Na oliwie z oliwek obsmażamy plasterki czosnku, dodajemy cukinię
Moja smaczna kuchniaryba z rodziny flądrowatych. Zdarzało się, że nieuczciwie sprzedawana była jako droga sola. No cóż. Rybę podsmażyłam i zapiekłam. Wyszło pysznie. Składniki: Kilka filetów ryby ( bez skóry ) Mąka Sól Olej do smażenia 1 opakowanie mrożonego szpinaku 200 gram pieczarek Niewielka ilość sera fety 100 ml mleka 1-2 jajka Pieprz 1 ząbek czosnku Sok z cytryny Ser typu gouda
Smaki Ewyczasie usmażyć naleśniki (bez dodatku tłuszczu). Farsz: 2 podwójne piersi z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 3 duże młode cebule 5 ząbków czosnku 200 g sera typu feta sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Filety z kurczaka, wymyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, usmażyć. Cebulę obrać(...)pokroić w piórka, podsmażyć na złoty kolor, dodać do niej szpinak i podgrzewać do czasu, aż się rozpuści. Na sam koniec dodać ser fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Wykonanie: Na każdy naleśnik wyłożyć porcję farszu szpinakowego oraz porcję kurczaka, zawinąć w rulon, boki podwijając pod spód, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wyłożonym
Krakowskie smaki Aniwszystkim w typowo wschodnich składnikach tj. mleczko kokosowe i w curry. Wyjątkowo delikatny smak na pewno przekona niejednego przeciwnika kuchni wschodniej. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 cebule 1 ostra papryczka 1 limonka 25 dag szpinaku 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka curry ½ szklanki bulionu drobiowego sól do smaku Wykonanie: Mięso pokroić na kawałki, cebulę i papryczkę drobno posiekać
Tradycyjna Kuchniasmakują. Zauroczą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI:NALEŚNIKI :- szpinak mrożony – 200 g- mąka – 100 g- mleko – 250 ml- jajko – 1 duże lub 2 mniejsze- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- gałka muszkatałowa – 1 łyżeczka- sól – 1 łyżeczka- olej – 4 łyżkiFARSZ :- filet z kurczaka – ok. 400 g- ser żółty(...)Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko i rozbełtane jajka. Wrzucamy szpinak. Dolewamy olej i dokładnie! mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową. Smażymy dość duże naleśniki – z jednej strony dłużej , a z drugiej tylko kilka sekund! Usmażone odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ : Fileta oczyszczamy. Kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Cebulkę drobno siekamy
Ostra na Słodkomaki trochę do podsypania ½ łyżeczki soli 1 żółtko 100 g masła i trochę do formy Suszony groch, lub kasza gryczan do obciążenia spodu Na wierzch ciasta 600 g liści szpinaku , jedna cebulka 1 ząbek czosnku 100 g kwaśnej śmietany, 1,2 piersi z kurczaka sól , pieprz olej do smażenia ser fetta 100 g śmietany kremówki, 3 jajka(...)zagnieść z 2 łyżkami wody i w/w składnikami Zawinąć w folię i odłożyć na 20 min do lodówki. Filet z kurczaka opłukać, pokroić w kostkę. Cebule posiekać. Pierś obsmażyć na oleju dodać cebulkę. Szpinak posiekać. Mrożony odcisnąć. Do cebulki dodać szpinak rozkruszyć pół sera fetta. Przyprawić solą , pieprzem, dodać czosnek. Wymieszać. Śmietanę
W kuchennym oknie Ewypyrkać na gazie :) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 osób. Dorsz w suszonych pomidorach: około 400 g fileta z dorsza 5 - 6 suszonych pomidorów 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego kilka kropli soku z cytryny Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 200 g ziemniaków 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 mała cebula 1 - 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz(...)papierze filety z dorsza, smarujemy je pastą z suszonych pomidorów z każdej strony. 3. Pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut. Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i tłuczemy na gładkie puree. 2. Szpinak rozmrażamy, odciskamy
W kuchni Katiesmietanysol, pieprz,1 lyzka makiWykonanie: Piersi z kurczaka umyc,osuszyc i rozbic.Rozbic tylko z jednej strony,tej gornej ,lsniacej,zeby filety nam sie nie rozlecialy.Najlepiej to zrobic kladajac na piersi plat foli spozywczej.Gdy uzywamy swiezy szpinak rowniez umyc,osuszyc,przelac wrzatkiem na sitku.Zamrozony rozmrozic.Biale szparagi obrac,odlamac zdrewniale koncowki.Obgotowac 5 minut w osolonej wodzie z cukrem i sola.Wywaru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tarta do panierowania Sól Pieprz Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Smażymy je na rozgrzanej patelni. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy go na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub oliwy. Dodajemy mrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do miękkości mięsa. Jeszcze ciepły farsz mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem
VioletoweKucharzenieszpinak z aromatem czosnku, kurczaka i boczek. To połączenie jest rewelacyjne. 1 podwójna pierś z kurczaka 300 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 150 g wędzonego boczku w plastrach Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Delikatnie rozbijamy i układamy na blacie, tak żeby jeden zachodził(...)drugi. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz liściem lubczyku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy do rozmrożenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Przestudzony farsz układamy na mięsie. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Roladę układamy na folii aluminiowej, obkładamy plastrami boczku. Szczelnie zawijamy folią i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut
VioletoweKucharzenie