Dobra fasolka po bretońsku fasola z kiełbasą i boczkiem w sosie pomidorowym Dobra fasolka po bretońsku jesienią i zimą jest niezastąpiona na obiad albo ciepłą kolację. Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzanie ciała i duszy to właśnie go znalazłeś. Miękka i aromatyczna fasola w sosie pomidorowym, do tego kawałki boczku i kiełbasy - po prostu rewelacja. Tradycyjna fasolka po bretońsku(...)bardzo proste do zrobienia. Wystarczy tylko pamiętać o tym, aby suchą fasolę najpierw namoczyć przez minimum 10 godzin. Dzięki temu będzie miękka. Reszta to już przysłowiowa bułka z masłem. Fasolka po bretońsku jak u mamy i babci Dobra fasolka po bretońsku składniki 500 g suchej fasolki "Piękny Jaś" (lub po 250 g fasoli "Piękny Jaś" i czerwonej fasoli
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzukasz pomysłu na sycące danie , które jednocześnie będzie fit? Fasolka w sosie pomidorowym Zrób fasolkę w sosie pomidorowym ze szpinakiem. Biała fasola jest pełnym wartości odżywczych warzywem z gatunku strączkowych. Sprawdzi się w zupach, sałatkach, dipach, gotowana, duszona. Łączyć można ją śmiało z serem, mięsem, jajkami oraz innymi warzywami. Biała fasola w puszce jest wygodniejsza do użycia niż fasola świeża(...)Świeżą fasolę przed ugotowaniem należy najpierw długo moczyć. Namoczoną trzeba też sporo czasu gotować. Do przygotowania fasolka w sosie pomidorowym z dodatkiem szpinaku oraz jajka sadzonego użyłam fasoli z puszki. Dzięki wykorzystaniu fasoli z puszki przygotowanie całego dania zajęło mi mniej niż 30 minut . Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na fasolkę w sosie
mecooksWitam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować, pyszny przepis z fasolką szparagową. Tak przygotowaną fasolkę możemy podać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Jest bardzo smaczna, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania fasolki będziemy potrzebowali: Garnek około 3,5 L lub większy 1 kg fasolki szparagowej 1 kg pomidorów cebula około 250 g 1 duży strąk papryki czerwonej 1 papryczka chili(...)łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/3 łyżeczki soli 4 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do do filmu z przepisem: Fasolka szparagowa z piersią kurczaka Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki: Dokładnie umytą i osuszoną pierś z kurczaka, kroję w nie za dużą kostkę. Przekładam do miseczki, dodaję przyprawy, olej i dokładnie
Uwaga Babcia GotujeJest to sposób na błyskawiczną fasolkę gdy po grillowaniu z poprzedniego wieczoru zostanie nam dużo kiełbas, karczku i ewentualnie boczku :) Fasoli jaś nie moczymy całą noc, tylko otwieramy puszki z fasolą :) Składniki: 2 puszki fasoli (czerwonej albo białej) 40 dag wędzonego boczku, 4 pęta kiełbasy np. śląskiej albo zwyczajnejpół kilo karczkuduża cebula(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem cebuli. Do garnka z wodą wrzucamy mięsa z cebulą i gotujemy około 20 minut co jakiś czas delikatnie mieszając by fasolka się nie rozleciała. Dodajemy fasolę oraz przecier pomidorowy. Następnie dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę i jeszcze przez chwilę gotujemy. W szklance wody rozrabiamy mąkę - robiąc zaklepkę i dodajemy do potrawy
Bon Appetit MałgorzatyBardzo smaczna fasolka z sosem lekko azjatyckim. Imbir, sos sojowy, czosnek i ocet ryżowy to dobre połączenie. Ważne aby fasolki nie ugotować zbyt mocno, ma pozostać chrupiąca, taka jest najsmaczniejsza. Dobry dodatek do mięs nie tylko azjatyckich. I świetna jako zimna sałatka - polecam.Inspiracją był przepis z tej strony.składniki500 g zielonej fasolki szparagowej2 łyżeczki nasion sezamu3 ząbki
Stare GaryFasolka po bretońsku to stosunkowo łatwe do przygotowania danie, ma rzeszę zwoleników.Ja się plasuję w czołówce wielbicieli,choć muszĘ przyznać, robię fasolkę bardzo rzadko. Ten smakowity mix fasolowo-pomidorowo-kiełbasiany lubię właściwie od zawsze.Danie jest niezwykle sycące i rozgrzwające,a gotowane w wielkim garze zapewni obiad na kilka dni.Idealne na jesienno-zimowe porę.Najlepiej smakuje odgrzewana na drugi dzien.Skladniki:30(...)fasolki białej dużej lub średniej1 puszka pomidorów4 kiełbaski śląskie100 g boczku1 łyżka smalcu1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki1/3 łyżeczki ostrej czerwonej paprykipieprz,sól,szczypta cukru,majeraneknatka pietruszki-opcjonalnie2 cebule1 ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie)Wykonanie:Przygotowanie fasolki nie jest trudne,jednak musimy rozłożyc je na dwa dni.Wieczorem dzień wcześniej fasolę zalać cieplą przegotowaną wodą i pozostawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Fasolka po bretońsku to jedna z potraw, którą chyba każdy zna… Jedni bardzo ją lubią, inni mniej… Niby dobrze znana i prosta w przygotowaniu, a jednak każdy ma swój ulubiony sposób jej przyrządzania. Ja lubię ją na tyle, żeby raz na jakiś czas zrobić i cieszyć się jej smakiem ale nie na tyle, żeby przygotowywać(...)tygodniu… Miseczka fasolki po bretońsku, doprawionej na ostro a do tego kawałek świeżego chleba i rozgrzewające, sycące danie na jesienny wieczór jak znalazł Fasolka po bretońskuSkładniki:500 g fasoli Jaś400 g kiełbasy250 g boczku wędzonego3 cebule, pokrojone w kostkę1 puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowegookoło 100 g koncentratu pomidorowego3-4 listki laurowe6-8 ziaren pieprzu3 ząbki czosnku, pokrojonego2
UgotujmyTo.plFasolą szparagową wykorzystamy do przygotowania wyśmienitego dania obiadowego.Proponujemy roladki z piersi kurczaka wypełnione fasolką szparagową z małymi dodatkami.Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-20 dkg fasolki szparagowej-1/2 czerwonej papryki-1 marchewka-1 jajko-1 łyżka maki pszennej-2 łyżki mleka-sól, pieprz, przyprawa warzywna-olej do smażenia-bułka tarta Filety kroimy na płaty(...)Paprykę kroimy w wąskie paski a marchewka w słupki. Wodę solimy i przyprawiamy warzywkiem, zagotowujemy, wrzucamy marchewkęi gotujemy 5 minut. Dorzucamy umytą i pozbawioną końcówek fasolkę i gotujemy 7 minut. Zlewamy wodę a warzywa odsączamy. Na każdy płat fileta nakładamy fasolkę, marchewkę i paski papryki. Zwijamy w rulony i spinamy
Maminek kulinarnySenna pogoda, głowa mnie boli, a mam jeszcze mnóstwo rzeczy do zrobienia. Nie wiem jak, nie wiem kiedy, ale zrobię wszystko ;PDzisiaj postanowiłam wykorzystać do śniadania fasolkę, która została mi z wczorajszego obiadu. Wybór padł na jajecznicę. Niby taka prosta rzecz, ale za to jaka pyszna :) ~ Jajecznica z fasolką szparagową + kanapeczki z pomidorem ~Składniki:3 jajka~150g ugotowanej(...)fasolki szparagowejPrzyprawy: sól, pieprz + dowolne zioła np. oregano/tymianek/koperek+ pomidorkromki chlebaJajka wbijamy do miseczki, dodajemy przyprawy i bełtamy. Na patelnię wrzucamy masło. Gdy się rozpuści, wlewamy jajka, a po chwili również ugotowaną fasolkę. Całość przekładamy na talerz, możemy posypać przyprawami. Podajemy z kanapeczkami
Kuchenny Skrawek Niebaszybkie do przygotowania danie obiadowe . Drób jest bardzo lubiany w moim domu i staram się zmieniać dodatki żeby zawsze smakował inaczej Składniki:pól kg piersi z kurczaka2 garscie fasolki szparagowej2 marchwiesólpieprzezioła prowansalskie1 jajko1,5 szklanki bułki tartejWykonanie:Piersi z kurczaka rozcinamy na plastry, delikatnie każdy robijamy, oprószamy solą, pieprzem. W osolonej wodzie gotujemy fasolkę szparagowa i pokrojoną w słupki(...)marchewkę. Odlewamy wodę po ok 15 minutach, studzimy. Oprószamydosc obficie ziołami. Na każdym plastrze piersi zkurczaka układamy ciasno fasolki szparagowe i marchewkę. Zwijamy po długości, spinamy wykłaczkami. Kazdą roladkę panierujemy w jajku, następnie bułce tartej i zmażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podajemy na pozostałej marchewce i fasolce
Z Majeczką w kuchnilato - to fasolka, a jak fasolka - to obowiązkowo żółta, krucha i słodka...w pierwszej kolejności zawsze tradycyjnie z masełkiem i bułką, a zaraz potem w pysznej letniej zupie. Dziś z dodatkiem klopsików z metki wędzonej (szybka wersja dla pracujących). Taka zupa - prosta i zwyczajna jest, przynajmniej dla mnie zawsze ucztą.Składniki:1 kg fasolki szparagowej4 młode ziemniaki2 marchewki1(...)świeży koperek1 mała wędzona metkałyżka słodkiej śmietankiWykonanie:Do bulionu drobiowego (ja miałam ugotowany wcześniej i zamrożony) dodajemy umyte i pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler. Z fasolki obcinamy końce, kroimy na kawałki i również dorzucamy do całości. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy uformowane z metki małe
Walijskie PichcenieZupa z dodatkiem fasolki szparagowe to jedna z naszych ulubionych. Jeśli w ogródku mam fasolkę szparagową robię ją często. Jest bardzo smaczna, pożywna i wyjątkowo szybko się ją robi. Rach ciach warzywa do garnka i się gotuje. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego 1 marchewka większa 1 pietruszka średnia 2 ziemniaki 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku seler(...)kremówka do zabielenia koperek i pietruszka zielona 1 łyżką mąki do zagęszczenia 1/3 szkl zimnej wody Przygotowanie:Warzywa oczyścić i umyć. Marchew, ziemniaki i połowę pietruszki pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić na 2-3 cm kawałki. Do bulionu dodać listek laurowy, ziele angielskie, wszystkie warzywa zarówno te pokrojone i w kawałku. Gotować aż będą al dente wtedy dodać pokrojone
Ala piecze i gotujerazy w tygodniu, a w okresach pory deszczowej- u nas zima- nawet do 4 razy w tygodniu. Ja do mojej gotowej już mieszanki, którą przywiozłam z Włoch- dołożyłam szklankę fasolki Mung, którą dostałam od Skworcu TUTAJ FASOLA MUNG MUNG jest jedną z najbardziej wartościowych gatunków fasoli! Jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Stosuje się ją w leczeniu nadciśnienia(...)jelit, przy problemach z układem moczowym. Stosowana jest również w leczeniu zatruć pokarmowych, zatruć ołowiem i pestycydami, czyraków i udarów słonecznych, zapalenia spojówek i obrzęków – szczególnie kończyn dolnych. Fasolka mung doskonale oczyszcza wątrobę i usuwa wszelkie toksyny z organizmu, dlatego często jest wykorzystywana we wszelkiego rodzaju dietach oczyszczających organizm. Ze względu na dużą zawartość białka jest doskonałym produktem dla wegetarian
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: duża kość schabowa 1 mała cebula 1/4 główki młodej białej kapusty 300 g brukselki 300 g żółtej fasolki szparagowej kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca 3 listki laurowe 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę(...)razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki. Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi i dodajemy wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Gotujemy, aż będą miękkie
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 500 g fasolki 300 g kiełbasy lub boczku 100 g duszonych pomidorów lub przecieru cebulka kilka ząbków czosnku olej lub smalec sól, pieprz, słodka papryka, majeranek Czytaj przepis na fasolkę
w kuchni i w ogrodzieSkładniki: 500 g fasolki 300 g kiełbasy lub boczku 100 g duszonych pomidorów lub przecieru cebulka kilka ząbków czosnku olej lub smalec sól, pieprz, słodka papryka, majeranek Fasolę płuczemy i zostawiamy do namoczenia na kilka godzin lub na całą noc. Gotujemy w tej samej wodzie. W tym czasie obsmażamy na tłuszczu pokrojone w kostkę mięso i cebulkę(...)koniec czosnek. Dodajemy je do fasoli gdy zrobi się miękka ale nie papkowata. Dodajemy przyprawy. Kilka fasolek miksujemy z pomidorami i wlewamy do sosu, żeby go zagęścić. Gotujemy jeszcze chwilę i podajemy na ciepło
prawdziwe jedzenieSkładniki: 4 skrzydełka z kurczaka 350 g żółtej fasolki szparagowej 1 średniej wielkości cebula 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 białej kapusty 4 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki suszonego cząbru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Obraną marchew, cebulę i pietruszkę kroimy w kostkę. Skrzydełka przekładamy razem z warzywami do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kwadrans. Po tym czasie dodajemy umytą(...)fasolkę pokrojoną na kawałki, bez "ogonków" oraz poszatkowaną białą kapustę, gotujemy do miękkości, dodajemy suszone zioła, doprawiamy do smaku
Moja smaczna kuchniaminuty) 4 małe pomidory malinowe (prosto z ogródka mojej ukochanej mamy) 50 gram bryndzy, pokrojonej w kostkę 1/3 ogórka szklarniowego 1/4 białej papryki 4 rzodkiewki garść zielonej fasolki szparagowej, umytej i ugotowanej szczypta soli Jaja gotujemy na miękko. W tym czasie na talerzach układamy sałatę a na niej: pokrojone w ćwiartki pomidory i rzodkiewki, paprykę i bryndzę pokrojone w kostkę(...)oraz ogórka- wydrążamy nasiona i kroimy w paski. Gotujemy fasolkę szparagową przez około 10 minut, kroimy na mniejsze części i dodajemy do sałatki. Na sam koniec kładziemy na sałatce ugotowane na miękko jajo. Doprawiamy jedynie solą. Fantastycznie komponują się te wszystkie warzywa w połączeniu z płynnym żółtkiem, które samo w sobie stanowi pyszny dressing dla sałatki. Polecam takie zestawienia
Mango Papajamakaronu można wyczarować rewelacyjne danie już wiecie. Dzisiaj propozycja z wykorzystaniem włoskiego makaronu Rigatoni. Pyszne połączenie smaków, które Wam polecam! Składniki : * szklanka ugotowanego makaronu Rigatoni * duża garść zielonej fasolki szparagowej * 5-6 suszonych pomidorów * 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów * pierś z kurczaka * dowolne przyprawy i świeże zioła Przygotowanie : Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kurczaka pokrojonego(...)paseczki, dodać fasolkę. Wszystko przyprawić, dodać pokrojone suszone pomidory. Połączyć z makaronem ugotowanym al dente. Całość posypać np rzeżuchą
Magiczne Życie Martygotowanej fasolki szparagowej 1/2 białej cebuli mała puszka kiełków 150 g fety 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka pesto z jarmużu - przepis tu Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić w piórka. Ser feta pokroić w kostkę. Słonecznik i dynię uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki połączyć. Do pesto dolać oliwy - polać sałatkę. Smacznego
kolorowotorcikowopewno to znacie:) I nie wątpię, że każdy ma swój przepis na to danie;) Ja przygotowuję je tak, jak nauczyła mnie moja mama. Fasolka po bretońsku to danie bardzo sycące, ale także rozgrzewające, idealne więc na zbliżającą się zimę;) Składniki: 1kg fasoli "Piękny Jaś", 200 g boczku wędzonego, 1 kg kiełbasy np. zwyczajnej, 2 duże marchewki, po kawałku pora(...)selera, 3 cebule, koncentrat pomidorowy (mała puszka), 4 łyżki pikantnego keczupu, sól, pieprz, łyżeczka przyprawa do fasolki po bretońsku, łyżeczka majeranku, olej do smażenia, 1,5 łyżki mąki. Przygotowanie Fasolę moczyć przez 12 godz. W tej samej wodzie ją ugotować wraz z oczyszczonymi pokrojonymi w kostkę warzywami oraz pokrojonym w kostkę boczkiem. Gotować do miękkości czyli około 80minut. Kiełbasę
Z miłości do słodkościFasolka szparagowa konserwowa stoi zawsze w mojej spiżarni ( nie wekuję sama bo nie mam działki, a kupowanie i przygotowywanie małych słoiczków na 2 osoby jest bez sensu). Kupuję puszki żółtej , zielonej lub mieszanej i jak trzeba po prostu otwieram. Mam na jarzynkę ( z bułką tartą na masełku), do omletów, duszonek typu giuwecz lub wszelkiego rodzaju zup jarzynowych. Pewnie(...)jest to to samo co świeża fasolka - ale tą kupuję w sezonie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniFasolka szparagowa z mięsem mielonym to pyszne i sycące danie na obiad, które podbije wasze kubki smakowe. Jest to takie spaghetti bolognese, tylko zamiast makaronu mamy fasolkę szparagową, przez co danie jest zdrowsze i mniej kaloryczne. Świetna alternatywa dla osób nietolerujących glutenu. Ponieważ uwielbiam zarówno spaghetti, jak i fasolkę szparagową, dla mnie jest to strzał w dziesiątkę! Danie jest bardzo(...)smaczne zarówno od razu po przygotowaniu, jak i na drugi dzień po odgrzaniu. Składniki na fasolkę szparagową z mięsem mielonym: około 700 g żółtej fasolki szparagowej 400 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 500 ml passaty pomidorowej pół szklanki bulionu (dałam z kurczaka) niewielka cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego pół łyżeczki cukru sól, pieprz, papryka ostra
e-PrzepisyKulinarneFasolka szparagowa po bretońsku to szybka i bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnej potrawy z suchą fasolą w roli głównej. Jest też lekkostrawna i mniej kaloryczna. Młoda fasolka szparagowa gotuje się momentalnie, dlatego przygotowanie potrawy zajmie nie więcej niż 45 minut. Taka fasolka smakuje mi równie mocno jak jej tradycyjny odpowiednik (który zresztą uwielbiam) dlatego latem, kiedy mamy sezon na fasolkę(...)szparagową nie może jej zabraknąć na naszym stole. Zimą natomiast danie można przygotować z fasolki mrożonej. Jest to świetna alternatywa, kiedy nie chce wam się czekać kilku godzin, aż sucha fasola się ugotuje, albo np. zapomnicie ją namoczyć na noc w wodzie. Danie najlepiej smakuje podane z chrupiącym pieczywem, choć spotkałam się też z wersją, gdzie obok fasoli podawane
e-PrzepisyKulinarneDhal to ogólne określenie w kuchni indyjskiej na strączki i potrawy z nich ugotowane. Ten dhal z fasolki mung nazwałabym Comfort food, bo jest niezwy;le odżywcze, łagodne w smaku, po którym robi się ciepło (nie mylić z gorącym, pikantnym daniem) i miło, a do tego jest lekkostrawne. Idealna propozycja na piątkowy obiad lub kolacja po całotygodniowym szaleństwie. Fasolkę mung(...)dostać, a mam na myśli moją małą mieścinę, ale przy okazji moich ostatnich dużych zakupów w EtnoBazar zaopatrzyłam się w spory zapas. I to był strzał w dziesiątkę. Ta fasolką to zbawienie dla osób, które ciężko trawią strączki, a jak wiadomo w przypadku diety roślinnej to właśnie fasole są głównym źródłem białka. Zachęcam Was do zwrócenia uwagi własnie na mung
greenscarfFasolka szparagowa z orzechami i syropem klonowym to moje obowiązkowe danie na lato. Od dzieciństwa uwielbiam fasolkę szparagową. Babcia zawsze miała fasolkę w ogródku. Gotowana fasolka ze zrumienioną tartą bułką na maśle to był przysmak lata. Obrywałam fasolkę z babcią, pyszną i ekologiczną, która od razu wędrowała do garnka. Przyrządzenie fasolki jest proste. Wystarczy ją ugotować, a następnie wymieszać(...)zrumienioną na maśle bułką i dodatkowo posypać cukrem. Tak przyrządzały fasolkę moje obie babcie, mama i ja, do niedawna. Odkryłam, że fasolka ze zrumienionymi migdałami i orzechami oraz polana klonowym syropem smakuje o wiele lepiej. To danie zawiera wystarczającą ilość białka, błonnika i tłuszczowych kwasów. Z powodzeniem można obyć się bez mięsa. Fasolka szparagowa zajmowała sporą część ogrodu babci. Oprócz
codojedzeniaresztki z poprzedniego dnia. Proporcje warzyw zależą tak na prawdę od tego, co nam zostało :) Polecam!składniki200 g ugotowanych młodych ziemniaków150 g ugotowanego, obranego bobu150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowejKilka główek szparagowych (opcjonalnie)1 młoda cebulasos100 g jogurtu naturalnego3-4 łyżki oliwy1 łyżka koperku, posiekanego1 łyżka szczypiorku, posiekanego2 ząbki czosnku, posiekaneparę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosusól, pieprzprzygotowanieJeżeli(...)korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Gotowe ziemniaki i fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości ziemniaków, na pół lub 4 części. Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób zostawiamy w całości. Cebulę pokroić e pólkrążki. Wszystkie warzywa włożyć do miski. Przygotować sos. Wymieszać, składniki, doprawić solą i pieprzem, jeżeli potrzeba, rozrzedzić kefirem. Sosem polać przygotowane warzywa
Stare Garynajlepsze. W moim przypadku było na dodatek bardzo szybko, gdyż składniki były ugotowane wcześniej. Polecam!składniki200 g ugotowanych młodych ziemniaków400 g ugotowanego, obranego bobu150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej50 g wędzonego boczku3 zielone dymki1 czerwona cebula100 g dowolnego koziego serasos3 łyżki jogurtu naturalnego4 łyżki oliwy2 łyżki majonezu3 ząbki czosnku, posiekaneparę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosusól, pieprzprzygotowanieJeżeli(...)korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Gotowe ziemniaki i fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości ziemniaków, na pół lub 4 części. Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób, obrany, zostawiamy w całości. Cebulę pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć.Wszystkie warzywa i boczek włożyć do miski. Przygotować sos. Wymieszać, składniki, doprawić solą
Stare GaryPost Fasolka szparagowa konserwowa (na zimę) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojezyskuje bardzo wiele. To lekka, zielono-czerwona salatka, ktora goraco polecam. Przepis pochodzi z ksiazki "Kuchnia francusko-polska i polsko-francuska dla poczatkujacych" autorstwa Aliny Stradeckiej. skladniki: 500 g fasolki szparagowej, moze byc mrozona 4 pomidory duza cebula 100 g sera beaufort sos: 3 lyzki majonezu 2 lyzki oliwy 1 lyzka octu winnego sol, bialy pieprz wykonanie: Fasolke gotujemy
Przysmaki Karolkidanie towarzyszy nam przez cale lato odkąd tylko pojawi się świeża, żółta fasolka szparagowa. Nauczyłam się go do znajomej Turczynki, która bardzo często gotowała je latem dla całej rodziny. Danie proste, bez wyszukanych składników, sycące i pyszne. Oczywiście w trakcie kilku lat dopasowałam je pod siebie i z takimi zmianami go podaje. A ze warte jest waszego zainteresowania niech świadczy
Bernika - moj kulinarny pamietnikPomidorowa to chyba nasza ulubiona zupa, ale rzadko robię ją w jednym wydaniu i to jej chyba na blogu jest najwięcej wersji. Dzisiaj kolejna, tym razem z fasolką, gęsta i sycąca, a do tego bardzo prosta. Danie zgodne z posiłkiem tłuszczowym montignaca. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik