Pyszna, chrupiąca tarta na cieście francuskim (na które prosty przepis znajdziecie tutaj klik ) wypełniona nadzieniem z fasolki szparagowej i kremowej śmietany. Rewelacyjna! Upiekłam ją na wczesną kolację z myślą, że zostanie coś na dzisiaj, ale okazała się tak smaczna, że nie zostało nawet okruszka. Polecam!!! Składniki na tartę na cieście francuskim z fasolką szparagową: 1 arkusz ciasta francuskiego lub ciasto(...)francuskie wykonane według tego przepisu 1 duża cebula 300 g fasolki szparagowej (teraz mrożonej, a w sezonie ugotowanej al dente) 200 g ugotowanego albo upieczonego mięsa lub wędliny 5 łyżek śmietany kwaśnej (gęstej) 18 % 2 jajka sól pieprz 2 ziarna utłuczonej kolendry (lub szczypta gałki muszkatołowej) oliwa Na oliwie szklimy cebulkę, dodajemy zamrożoną fasolkę, pokrojone mięso
Rozpustne gotowanieowoców. Korzystajmy z tego jak najbardziej potrafimy, ponieważ wielkimi krokami zbliża się zima i znowu sięgniemy do przetworów przechowywanych w naszych piwnicach. Dzisiaj podaję przepis na sałatkę z fasolką szparagową, ogórkiem i czerwoną cebulą. Jest bogata w wiele witamin i składników mineralnych. Zjedzcie ją z ulubionym, domowym, chrupiącym pieczywem na zakwasie. Doskonała jest na lekką kolację. Sałatka z ogórkiem(...)fasolką szparagową porcja dla 2 osób Składniki: sałata zielona, rukola 150 g fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 1/2 ogórka 2 łyżki parmezanu 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos wymieszać i odstawić aby smaki
JaglusiaFasolka szparagowa...na blogu będzie kilka przepisów z jej wykorzystanie..na początek potrawka..w sumie nie miałam pomysłu co z tej fasolki zrobić..chciałam zrobić coś innego niż zwykle i w sumie takie danie powstało przez przypadek i bardzo szybko..musiałam wyjechać z domu...ale zdążyłam wszystko przygotować , a jak wróciłam jedzonko było gotowe...Ja swoje danie zrobiłam w multicookerze(...)pomidorowego listek , ziele sól, pieprz wegeta Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną kiełbasę i chwilę razem smażyć.Dodać pokrojoną paprykę i pomidory [ bez skórki], fasolkę szparagową [odcięte końcówki i pokrojoną na 2-3 części]. Dodać koncentrat , przyprawy ,podlać wodą lub bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości fasoli
Moje domowe kucharzenieprzede wszystkim smaczny przepis na fantastyczny obiad. Rybę możemy podać z dowolnymi dodatkami – ziemniakami z wody, surówką z kapusty kiszonej, czy tak jak w naszym wypadku z fasolką szparagową w masełku i bułce tartej. Przeczytaj przepis na: Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową Składniki filet z pstrąga łososiowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka(...)miodu pieprz Sposób na przeziębienie: Syrop z cebuli i czosnku z dodatkiem cytryny Dodatkowo fasolka szparagowa 2 łyżki masła 2-3 łyżki bułki tartej Pstrąg łososiowy w marynacie sojowej – przepis Pstrąga łososiowego myjemy, osuszamy i oprószamy pieprzem. W miseczce przygotowujemy marynatę – mieszamy sos sojowy, miód, sok z cytryny. W tak przygotowanej marynacie marynujemy pstrąga. Pstrąga pieczemy przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chrupiące tartaletki z cukinią baby (możecie zastąpić zwykłą, ale małą i wąską) i fasolką szparagową, to moja propozycja na letni lunch, obiad lub kolację. Indywidualne małe tarty będą pięknie prezentować się na talerzach. Jeśli nie macie takich foremek, możecie upiec jedną dużą tartę. Ciasto na tartę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do trzech dni. Składniki ciasta kruchego(...)cukinią i fasolką. Wylać jaja ze śmietaną. Włożyć do pieca i piec ok. 30 minut (można obniżyć temperaturę piekarnika do 180°C na ostanie 10 minut pieczenia, jeśli boki tartaletek będą się zbytnio zarumieniać). Wyciągnąć z pieca, wyłożyć z foremek na talerze i serwować po 5 minutach. Czytaj więcej: Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową The post Chrupiące
Moja DelicjaSałatka z pieczonymi burakami, fasolką szparagową, czerwoną cebulką oraz serem feta to pomysł na sycącą i bardzo smaczną przekąskę na słono. Buraczki do sałatki możecie już dzień wcześniej upiec oraz obrać ze skórki. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na 2-3 porcje: 4 małe buraki 150 g zielonej fasolki szparagowej, np. mrożonej 1/2 małej czerwonej cebuli 50 g sera feta(...)włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 180ºC (pod przykryciem) przez około 40-55 minut (upieczone buraczki powinny być lekko miękkie w środku). Ostudzić, obrać i pokroić w paski. Fasolkę szparagową ugotować we wrzącej wodzie. Ostudzić. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półtalarki. Cebulę przesypać do miseczki i zalać octem. Lekko posolić i całość wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut. Do miski
UgotowaćDawno już nie było żadnego przepisu na zupę - czas więc to nadrobić. Kto z Was lubi fasolkę szparagową? Ja bardzo, choć nie ukrywam, że jeszcze do niedawna kojarzyłam ją głównie z dodatkiem do zupy jarzynowej lub podaną jako surówkę do obiadu z bułką tartą. Przygotować można ją jednak także na wiele innych sposobów i ja dziś(...)wybrałam zupę fasolkową. Zupa jest pyszna, lekka i idealna na ciepłe, letnie dni. Na rynku czy w sklepach możecie jeszcze kupić świeżą fasolkę, warto więc skorzystać, póki sezon jeszcze trwa. Zupa z fasolki szparagowej - przepis na 6 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 300g ziemniaków, 2 cebule, 300g fasolki szparagowej, łyżkę oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki
Z notatnika dietetykamają sobie równych. Jest to chyba jedyny okres w roku, kiedy mogłabym odłożyć mięso i jeść same bezmięsne potrawy. W poszukiwaniu właśnie takiegoż dania, trafiłam na przepis na fasolkę szparagową po katalońsku. Wyszła pyszna i już wiem, że będę do tego przepisu wracać. Idealnie letnie danie. Pyszne. Tak dobre, że aż żal, że wyszło jej tak mało(...)fasolki szparagowej żółtej 250 g pomidorków koktajlowych 2 cebule 2 ząbki czosnku 5-6 średniej wielkości ziemniaków pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki słodka mielona papryka sól, pieprz, cukier Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (wystarczy na pół). Wodę z dodatkiem szczypty soli i cukru doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy fasolkę i gotujemy na średnim ogniu przez około
Smaki Na TalerzuPyszna zupa z kurkami i fasolką szparagową. Z młodymi ziemniakami i warzywami smakuje obłędnie. Najmniejsza nawet ilość kurek nada niebywałego, wykwintnego smaku. Ta zupa to smak lata! Koniecznie do przygotowania, bardzo polecam! Bez dokładki się nie obędzie! Składniki: 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1/4 pora 1 łyżka masła+1 4-5 ziemniaków około 300 g zielonej fasolki(...)zagęścił nieco zupę. Z fasolki obciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki do cebuli dorzucić pokrojone ziemniaki podsmażyć przez kilka minut, następnie dodać starte na tarce warzywa i pokrojoną fasolką szparagową. Zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem i gotować około 20 minut w międzyczasie opłukać kurki (wg tego przepisu ). Osuszyć na papierowym ręczniku, większe kurki pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć grzybki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lato to cudowna pora, gdzie pod dostatkiem mamy warzyw i owoców. Dziś królową dania jest fasolka szparagowa. W moim domu rodzinnym podawana zawsze była z bułką tartą. Ja postanowiłam dać jej inne oblicze. Chrupiąca fasolka połączona ze słodyczą cebuli oraz nutą ostrości papryczki chili. Uwielbiam połączenie różnych kolorów, struktur, ostrości. SKŁADNIKI : 0,5 kg fasolki szparagowej 2 łyżki oliwy(...)kroimy w kosteczkę, rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy cebulę i ją zeszklimy, po czym posypujemy ją brązowym cukrem, karmelizujemy ją do tego dodajemy wedle uznania papryczkę chili , dorzucamy naszą fasolkę szparagową, całość doprawiamy i przesmażamy całość ok 5 minut do połączenia się smaków. Bardzo dobrze smakuję na ciepło, jak i na zimno. Smacznego chrupania
Basia w kuchniMakaron z fasolką szparagową i pesto powstał głównie dlatego, że miałam zalegające pesto z suszonych pomidorów i resztkę sera bursztyn. Chciałam także do obiadu dorzucić coś sezonowego i wyszło to co wyszło. Szybko zrobione, szybko zjedzone. Tola aktywnie także w tym uczestniczyła, makaron – wiadomo. Jeżeli lubicie klimaty śródziemnomorskie, róbcie na zdrowie. Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej(...)wodzie. Odcedzony makaron i fasolkę wrzucamy do miski, dodajemy pesto, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy startym serem. Podobne przepisy: Makaron z cukinią i pesto Makaron z pesto, wędzonym pstrągiem i suszonymi pomidorami Makaron z pesto z buraka z kozim serem Makaron z bobem, pesto i boczkiem Artykuł Makaron z fasolką szparagową i pesto pochodzi z serwisu
KardamonovyMakaron z fasolką szparagową i pesto powstał głównie dlatego, że miałam zalegające pesto z suszonych pomidorów i resztkę sera bursztyn. Chciałam także do obiadu dorzucić coś sezonowego i wyszło to co wyszło. Szybko zrobione, szybko zjedzone. Tola aktywnie także w tym uczestniczyła, makaron – wiadomo. Jeżeli lubicie klimaty śródziemnomorskie, róbcie na zdrowie. Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej(...)kawałek parmezanu lub sera bursztyn sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Fasolkę gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzony makaron i fasolkę wrzucamy do miski, dodajemy pesto, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy startym serem. Artykuł Makaron z fasolką szparagową i pesto pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyobecnie, potrawy tego typu są wielce poszukiwane. Poszukiwałam i odnalazłam. I tak jak przy okazji aloo, fasolkę i ziemniaki trochę przyjarałam – tak wolę. Wy zróbcie, jak uważacie, możecie nawet zostawić więcej płynu. Upierdliwie polecam jednak przyjarać. Składniki: 2 duże garści fasolki szparagowej (ja użyłam żółtej) 5 większych ziemniaków 1 łyżeczka curry 1/4 łyżeczki chili w proszku 1/4 łyżeczki imbiru(...)małym ogniu jakieś 10 sekund. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i fasolkę, wlewamy wodę, solimy, gotujemy pod przykryciem. Gotujemy około 10 minut, do miękkości ziemniaków i fasolki. Pod koniec gotowania polecam ściągnąć pokrywkę i na maksa zredukować płyn. Tę potrawę podałam z jogurtem naturalnym. Artykuł Curry z fasolki szparagowej i ziemniaków pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy