fasola - 7342 przepisów (strona:220/490)

Francucka tarta rabarbarowa 145

Odciąć wystające fragmenty ciasta i nakłuć dno widelcem.  Schłodzić przez 30 minut.  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Wyjąc schłodzone ciasto i wyłożyć folią.  Wysypać groch / fasolę lub w inny sposób obciążyć ciasto.  Piec przez 20 minut.  Wyjąć ciasto i zdjąć folię z fasolą.  Wstawić ciasto ponownie do piekarnika i piec do zrumienienia przez

Sto kolorów kuchni
Zielone spaghetti cukiniowe z meksykańską salsą z awokado 147

obieraczki, możecie również zrobić takie spaghetti za pomocą zwykłej, będzie po prostu trochę grubsze :) Składniki :  -1 duża cukinia  - 1 ząbek czoasnku  - 2 duże pomidory - puszka czerwonej fasoli  - 2 ogórki małosolne  - pół dużego awokado  - oliwa - sól, pieprz, przyprawy  Przygotowanie :  Pokroić cukinie na makaron i podsmażyć bardzo krótko (ok 1 minuty nawet krócej, żeby(...)była trochę twarda ) razem z czosnkiem, w misce wymieszać pokrojony pomidor, awokado, ogórek i fasolę polać oliwą przyprawić, podawać razem z  makaronem z cukinii

zdrowa vege kuchnia
Fasolka po Bretońsku 165

bretońsku, teraz też chętnie do niej wracam. Fasolkę można bez problemu mrozić, ja jednak zjadam ją w tempie błyskawicznym. Składniki na ok. 5-6 porcji 0,5 kg fasoli Jaś 0,35-0,5 kg kiełbasy 0,15 kg wędzonego boczku  cebula  słoiczek koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 1 łyżeczka czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka(...)tymianu 1 łyżeczki soli 2-3 łyżeczki majeranku opcjonalnie można dodać ząbek czosnku  Fasolę namoczyć najlepiej zalać wodą dzień wcześniej i pozostawić na całą noc.  Po namoczeniu fasolki, odcedzić ją, przepłukać, wrzucić do garnka i zalać ok. 2 l.wody. Do fasolki dodać liście laurowe, ziele angielskie i skórkę odciętą z boczku. Gotować na średnim ogniu do miękkości fasolki

Ptasia Kuchnia
Kartoflanka na bogato 89

Żeby nie było tak ciężko na żołądku to dodałam suszone śliwki. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 cebula 2 wędzone parówki 5 łyżek oleju 10 szt. suszonych śliwek 1 puszka czerwonej fasoli ½ litra bulionu z kostki 4 łyżki śmietany sól, pieprz ostra papryka do smaku natka pietruszki garść śliwek suszonych Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę razem z cebulą.  Dodać(...)parówkę pokrojoną w grube plastry. Rozgrzać olej, włożyć śliwki i przysmażyć. Następnie wrzucić ziemniaki z cebulą i jeszcze chwilę podsmażyć. Wlać bulion i gotować około 20 minut. Fasolę odsączyć, włożyć do zupy, doprawić przyprawami i zaciągnąć śmietaną. Podawać posypane natką pietruszki

Tradycyjna Kuchnia
Kiełki 150

nasiona, jutro wznowię moją uprawę w kiełkowniku ;) Kupiłam: *nasionka rzodkiewki (już wcześniej jadłam i bardzo mi smakowały, są dość ostre)   * mieszankę  pikantną  (kozieradka, rzodkiewka, lucerna, fasola Mung) *mieszankę łagodną, którą polecała mi pani sprzedawczyni (fasola mung, lucerna, kapusta czerwona, rzodkiewka, soczewica

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Odchudzony kopiec kreta 136

spłynie, ale po nocy spędzonej w lodówce mogę się Wam pochwalić moją wersją kopca kreta ;) Składniki (tortownica o średnicy 17cm, ale może być też nieco większa): ciasto: puszka czerwonej fasoli 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki serka homogenizowanego 4-5 łyżek stewii lub innego słodzidła 2 łyżeczki kakao krem(...)sera białego Emilka aromat waniliowy 2 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka setwia wg. smaku 2 banany Sposób przygotowania: Fasolę dokładnie przepłukujemy kilka razy wrzucamy do blendera wszystkie składniki na ciasto i miksujemy na jednolitą masę wykładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni kiedy ciasto jest jeszcze lekko

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pomidorowo-paprykowy pasztet drobiowy 153

pasztetu. Przejrzałam internet i znalazłam ten oto przepis , który stanowił moją bazę; ) Składniki: 50dkg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej samemu zmielić pierś z kurczaka czy indyka) 4 łyżeczki puree z fasoli  0,5 czerwonej papryki 1 spora cebula 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu białego 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/3 łyżeczki gałki(...)muszkatołowej 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego puree z jednej małej marchewki puree z jednej pietruszki (korzenia) PORCJA = CAŁOŚĆ Sposób przygotowania: Mięso mieszamy z jajkami, koncentratem, puree z fasoli, marchewki i pietruszki oraz przyprawami cebulkę i paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa i mieszamy tak przygotowaną masę przekładamy do formy/naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową pieczemy w temp. 170 stopni przez

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami 305

pysznaaaaa <3 Składniki (na około 3 porcje)/całość około 1251 kcal/: 400g mielonej piersi z kurczaka 400g czerwonej papryki 100g  makaronu niskowęglowodanowego świderki   200g zielonej fasoli mrożonej 200g koncentratu pomidorowego cebula sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie wg. smaku na wierzch: jajko + serek wiejski + ulubione przyprawy Sposób przygotowania: Makaron i fasolę gotujemy zgodnie z instrukcją

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tartaletki z budyniem i truskawkami 175

jednolitą kulę. Ciastem rozwałkować i wyłożyć nim każdą tarteletkę . Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na ok 30 minut. Każdą tarteletkę wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą . Wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 C. Piec 30 minut, na o stanie 10 minut zdjąć papier wraz z fasolą. Ciasto m us i upiec się na lekk o złoty

Delicious Titbits
Fasolka po bretońsku 160

bretońsku, teraz też chętnie do niej wracam. Fasolkę można bez problemu mrozić, ja jednak zjadam ją w tempie błyskawicznym. Składniki na ok. 5-6 porcji 0,5 kg fasoli Jaś 0,35-0,5 kg kiełbasy 0,15 kg wędzonego boczku  cebula  słoiczek koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 1 łyżeczka czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka(...)tymianu 1 łyżeczki soli 2-3 łyżeczki majeranku opcjonalnie można dodać ząbek czosnku  Fasolę namoczyć najlepiej zalać wodą dzień wcześniej i pozostawić na całą noc.  Po namoczeniu fasolki, odcedzić ją, przepłukać, wrzucić do garnka i zalać ok. 2 l.wody. Do fasolki dodać liście laurowe, ziele angielskie i skórkę odciętą z boczku. Gotować na średnim ogniu do miękkości fasolki

Ptasia Kuchnia
Quiche lorraine ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i wołowiną 123

docisnąć i przyciąć brzegi oraz ponakłuwać widelcem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.    Nagrzać piekarnik do 180 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piec 15 minut, po upieczeniu usunąć papier i fasolę, przestudzić.  Carpaccio skropić olejem, oprószyć pieprzem, odstawić na 20 minut.  Warzywa umyć i osuszyć

SzczyptaSmaQ
Papryka nadziewana serowym kuskusem 149

warunkiem, że wszystkie składniki mamy w domu. Smacznego! Składniki : * pół szklanki kaszy kuskus * opakowanie Arla Apetina serek kremowy o smaku pesto i rukola * 2 czerwone papryki * pół szklanki czerwonej fasoli konserwowej * pół szklanki kukurydzy konserwowej  * duża czerwona cebula * garść małych zielonych oliwek  * 3 łyżki oliwy z oliwek * sól morska * świeżo mielony czarny pieprz * listki świeżego oregano * 3 łyżki(...)nasienne. Wrzucić na 10-15 minut do rozgrzanego piekarnika bądź zrumienić je na suchej patelni grillowej. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przesmażamy razem z oliwkami. Dodajemy fasolę i kukurydzę oraz wcześniej przygotowaną kaszę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki, posypujemy listkami oregano i ozdabiamy cząstkami cytryny. To danie idealnie

Magiczne Życie Marty
Sałatka z buraków i ogórków kiszonych 122

przygotowania sałatki potrzebujemy: - 2 ugotowane buraki (kupiłam ugotowane zapakowane próżniowo, niestety świeżych nie było) - 4 ogórki kiszone (u mnie były to małe lub średniej wielkości) - 1 puszka czerwonej fasoli - 1/2 czerwonej cebuli - 1 łyżka oleju lnianego - sól, pieprz do smaku Fasolę odsączamy z zalewy, przełukujemy wodą i odstawiamy do odcieknięcia. Buraki i ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy

Szybko Tanio Smacznie
Chili con carne 61

Flagowe danie kuchni meksykańskiej choć pochodzi z terenów Stanów Zjednoczonych. Swoją popularność zdobyło w Teksasie - gdzie jest oficjalnym daniem stanu od 1977 roku. Tam też chili zyskało czerwoną fasolę jako składnik, która teraz nieodłącznie się z nim kojarzy. Oryginalne chili było skomponowane tylko z wołowiny, papryczek chili oraz soli. W niektórych odmianach dodano fasolę, pomidory, zwykłą paprykę oraz inne przyprawy

Milion Smaków