Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 138chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy
moj przepis na
Chleb bez mąki 160wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później okazało skład miała zacny: Płatki owsiane, ziarno słonecznika, nasiona lnu, płatki sojowe, błonnik, pestki dyni, sezam, preparowane ziarno żyta, preparowane ziarno orkiszu, kleiki żytnie słodowane, przyprawa mielona. Na pierwszy rzut oka widać że zdrowy, bez drożdży, bogaty w błonnik … nic tylko piec. W smaku
moj przepis na
Chleb razowy na drożdżach 210tortowej lub chlebowej (typ 720) (zwykłej) 10 g soli 20 g drożdży świeżych 1,5 – 2 łyżki miodu 440 ml ciepłej wody 80 g słonecznika 80 g pestek dyni 20 g maku 40 g sezamu 60 g siemienia lnianego Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę, miód, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić
moj przepis na
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 166wody 20 gr świeżych drożdży 1 łyżka miękkiego masła roślinnego lub oleju 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki soli Posypka: 3 łyżki ziaren sezamu 3 łyżki maku 3 łyżki ziaren dyni 2 łyżki rozpuszczonego masła roślinnego lub oleju Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę (zabrać 3 łyżki z 300 ml), rozkruszyć drożdże, miód, dodać 2 czubate łyżki mąki (zabrać
moj przepis na
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 170ryżowej 100 gr mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej wody 25 gr drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika łuskanego 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka sezamu W 50 ml wody rozpuścić drożdże, rozpuścić. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać wodę i wodę z drożdżami. Dokładnie wymieszać. Odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia
moj przepis na
Chlebki drwala 187kilkoma zmianami. Rodzinka była zachwycona, a ja nie musiałam kupować pieczywa przez 3 dni :). Taka gospodarność ;-). Składniki na 4 chlebki: Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe
moj przepis na
Pszenno-żytni chleb z ziarnami 144ziarnami 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej TYP 2000 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g) 1 łyżeczka soli 200 g ziaren (łuskany słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane) 1 łyżeczka kminku 500 ml wody Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia keksówki bułka tarta do posypania keksówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wsypać mąkę pszenną i żytnią, dodać
niecodziennikpary
Pożywna zupa wielowarzywna 272Składniki: 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 średnie buraki 1/2 dyni piżmowej 200 g ziemniaków 1 pietruszka 50 g kaszy jaglanej 80 g soczewicy zielonej zioła prowansalskie kurkuma ostra papryka … Czytaj dalej Pożywna zupa wielowarzywna
czarrna od kuchni
Proste pesto dyniowe z orzechami włoskimi – świetny sos do makaronu 172proste pesto dyniowe to tak wspaniała sprawa, a niedoceniana! Kręcimy pesto z różnych zielonych liści, a doskonałe wyjdzie nam też z dyni – bardziej kremowe, stanowi idealny sos do makaronu, pastę do chleba czy dip do maczania grissini na przyjęciach. Makaron z pesto dyniowym Read More Artykuł Proste pesto dyniowe z orzechami włoskimi – świetny sos do makaronu pochodzi
Flymetothespoon
Wytrawne i kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną 131żurawiny. Purée dyniowe możemy przygotować dzień wcześniej, część zamrozić, a część pozostawić w lodówce na 2-3 dni, aby wykorzystać je do bułeczek, bagietek, zup lub innych dyniowych dań. Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem. kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy około 40 minut w temperaturze
Tajemnice Smaku
Krakersy z tahiny z ziarnami 105dodatek do sosów, deserów, słodkich ciasteczek lub właśnie do słonych krakersów*. Składniki 60 g mąki żytniej 30 g tahiny ( 2 duże łyżki) 50 g mieszanych ziaren i pestek (słonecznika, dyni, siemienia lnianego) 1/2 łyżeczki soli 50 ml zimnej wody Wykonanie Wszystkie składniki wkładamy do miski, dokładnie wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Odrywamy po kawałku ciasta, rozpłaszczamy , a potem lekko wałkujemy
Tajemnice Smaku
Chorwacja - Njoki z wędzonym sosem migdałowo-tymiankowym 127podobne njoki natknęliśmy się podczas wizyty w Dubrowniku w restauracji Stara Loza. Składniki (4 porcje): - gnocchi (my zrobiliśmy gnocchi z dynia z przepisu Weganona , z pół porcji) - trzy łyżki oleju rzepakowego (my użyliśmy wędzonego, ale zwykły olej również da rade) - 5-6 gałązek tymianku - 20-25 migdałów + 5 do posypania - ćwierć łyżeczki wędzonej papryki - gałązka rozmarynu - ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
Roślinożerni urlopowicze
Dyniowy piernik z nuta pomaranczy 155zeszłym roku zrobiłam bardzo dobrą, oszukaną wersję piernika z dynią. W tym roku postanowiłam zrobić ciasto ponownie, ale lekko zmodyfikowane. Dodałam kurkumy, pomarańczy dzięki czemu ciasto zyskało bogatszy smak i zdecydowanie lepszy, intensywniejszy kolor. Polecam je przygotować, bo jest proste i robi się go bardzo szybko, a do tego smakuje wyśmienicie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik