Uwielbiam domowe wypieki drożdżowe, nie tylko za smak i i zapach, ale to najzdrowsze słodkości jakie możesz przygotować w domowym zaciszu. O tej porze roku dodatek dyni narzuca się sam, a ponieważ chlebki i chałki gościły już na blogu dziś zapraszam na dyniową drożdżówkę z makowym nadzieniem. Pycha, to trzeba koniecznie skosztować! Składniki na ciasto: 350 g mąki orkiszowej jasnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam kopytka, w ogóle jestem wielką fanką mącznych dań. Ostatnio jem je częściej, bo moja córka również za nimi przepada. Z racji tego, że bardzo lubi również dynię, to wykorzystując zapas dyniowego puree przygotowałam razem z mamą kopytka dyniowe – czas odczarować trochę klasykę. Domownicy byli lekko zaskoczeni. Do przygotowania kopytek nadają się również ziemniaki pozostałe z obiadu. Wystarczy
Pasja Smakuwodną , idealne połączenie smaków. Koniecznie jadajcie rukiew jeśli tylko uda się ją zakupić, jest pyszna i zdrowa. Zaczynamy śniadanie? A Ty jakie śniadania lubisz? Ciepłe kanapki z pastą z dyni, sadzonym jajem i rukwią wodną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJeżeli macie jeszcze dynie, to gorąco polecam Wam te muffiny. Są wilgotne, puszyste, umiarkowanie słodkie (czytaj: mniejsze wyrzuty sumienia :P) i fantastycznie pachną korzennymi przyprawami. A do tego, jak na muffiny przystało, ich przygotowanie zajmie Wam tylko chwilkę. Czegóż chcieć więcej? :) Przyznaję, że nie zawsze tak się entuzjazmowałam na widok czegokolwiek, co zawiera w… Continue reading Korzenne muffiny czekoldowo
brunetkawkuchniSyrop dyniowo-korzenny być może znasz, niekoniecznie jednak w takim wydaniu. Ta moja wersja zawiera sok malinowy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową, ponieważ mimo, że lubię dynię i jej smak, to lubię też ze smakiem kombinować. Te dodatkowe… Artykuł Syrop dyniowo-korzenny pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikZastanawialiście się kiedyś ile składników wystarczy aby przygotować szybki i smaczny obiad? Już odpowiadam… Potrzebujemy dosłownie kilku składników aby przygotować niezwykle aromatyczne i rodem wywodzące
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!goździki, starty imbir i szczyptę gałki muszkatołowej) oraz zwykły i wanilinowy cukier. Gotować na małym ogniu, aż do lekkiego zagęszczenia. Następnie wyjąć goździki, a do syropu dodać puree z dyni. Całość dokładnie zmiksować. Masę ponownie zagotować, jeśli będzie zbyt gęsta to dolać 1/4 szklanki wody i ponownie zagotować. Przygotowany syrop przelać do małego słoika i przechowywać w lodówce. Woda
Ugotowaćlubicie muffinki? A z dodatkiem dyni i czekolady? Są wyjątkowe, mięciutkie i tak smaczne, że trzeba je upiec. Z tej porcji upiekłam 12 mniamniuśnych ciasteczek. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieDziś zapraszam na kluski śląskie w jesiennej odsłonie, z dodatkiem dynii. Dyniowe puree to bardzo wdzięczny dodatek nie tylko do ciast, ale wszelkiej maści klusek. Na smak dynia nie ma zbyt wielkiego wpływu, ale dodatek karotenu w sezonie jesienno-zimowym jest jak najbardziej w cenie. Na blogu gościły już kopytka dyniowe , d yniowe szpecle , dyniowe knedle z jeżynami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki płatków gryczanych 3 łyżki płatków migdałowych 1/4 szklanki pestek dyni 1 szklanka mieszanki ulubionych orzechów (użyłam ziemnych niesolonych, migdałów, nerkowców, mieszanki studenckiej) 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego Do miseczki włożyć wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć granolę. Piec w 180 stopniach przez 15 minut. Co jakiś
Moja Galeria Smakukasza jaglana 3 łyżki - banan - potarty na dużych oczkach - amarantus 1 łyżka - pestki dyni 1 łyżka zmielone - olej kokosowy 1 łyżeczka - #bieluch 1/2 opakowania -amarantus ekspandowany do posypania - żurawina liofilizowana 1 szt na nos 😉 Kasze jaglana i amarantus dobrze pluczemy. Gotujemy około 25 minut, przecedzamy. Dodajemy olej kokosowy. Przestudzamy. Łączymy z pozostałymi
Szkrab Je Samwiorek kokosowych - pozostałość po mleku kokosowym - 1 banan - 2 łyżki pestek dyni - zmielic w młynku do kawy - 1 łyżka mąki kokosowej Banan dokładnie rozgniatamy widelcem. Mieszamy wszystkie składniki. Formujemy ciasteczka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut
Szkrab Je Samnawet zastąpić deser :) Staram się by w naszej diecie było coraz więcej warzyw, by nawet deser się z nimi kojarzył :) Składniki: - 1 średnia cukinia - pęczek pietruszki - 1 szklanka pestek dyni - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny - 4 łyżki oleju lnianego - 2 ząbki czosnku - opcjonalnie sól i pieprz Przygotowanie: Cukinię trzemy na tarce na dużych oczkach lub na szatkownicy do frytek. Pozostałe
Szkrab Je SamJesień coraz bardziej się ochładza i jedynym ratunkiem na pluchę za oknem są rozgrzewające obiady. Jesień jest obfita w dynie, dlatego warto je przytargać do kuchni i zrobić coś pysznego- ciasta, gulasze, jednogarnkowe dania czy makarony. Ta lazania powstała przez to że w moim domu jakimś cudem zabrakło makaronu, a sos dyniowy był już gotowy. Bardzo dobrze się złożyło
wegetalerzeDyniowe racuchy na proszku z czekoladą to hit tegorocznej jesieni. Smażę dyniowe racuchy 3 dni pod rząd i w końcu dzisiaj mogłam na spokojnie zrobić jakieś zdjęcia. Dynia z czekoladą to świetne kombinacja smakowa. pamiętacie dyniowe ciasto z czekoladą z przed kilku dni…Podobnie smakują dyniowe placki. Piękne, pomarańczowe i niebywale smaczne. Dyniowe racuchy to prawdziwa jesień na talerzu
codojedzenia