łyżeczki oliwy - 2 łodygi selera naciowego - sól himalajska - 1 marchewka - 1 łyżka pestek dyni Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Marchewkę posiekać w cienkie plasterki, a seler w większe kawałki - Warzywa umieścić w miseczce, polać octem balsamicznym, wymieszać - Ryż skropić oliwą, dodać pestki dyni, wymieszać
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki asafetydy - ¼ puszki pomidorów - sól himalajska - 1 łyżka pestek dyni * Fasolka adzuki powinna być namoczona przez noc, a następnie ugotowana do miękkości; jeśli nie macie akurat jej w lodówce, równie dobrze nada się jakakolwiek inna fasola czy ciecierzyca ** Jeśli używacie szpinaku mrożonego, kupcie ten w liściach(...)szpinak; jeśli jest gorzki, dodać pół łyżeczki cukru - Następnie dodać ziemniaki, fasolkę adzuki i śmietankę sojową - Wymieszać i dusić przez kolejne 2 minuty - Warzywa przełożyć na talerz, posypać pestkami dyni. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki suszonej mięty - 2 łyżki rodzynek - łyżeczka pestek dyni - natka pietruszki * Po przepis na pieczone buraczki odsyłam TUTAJ Wykonanie: - Rodzynki zalać ciepłą wodą w miseczce, odstawić do napęcznienia - Kasze gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie schłodzić ją, np. wystawiając na parapet za oknem ;) - Brokuła ugotować na parze (ok. 3 minuty) - Następnie przełożyć(...)balsamicznym i wymieszać - Marchewkę obrać i posiekać na cienkie plasterki - Awokado i natkę posiekać - Kaszę przełożyć do miseczki, posypać ją kostkami awokado i natką - Dodać buraczki, posypać je pestkami dyni i płatkami chili - Obok wyłożyć brokuła, posypać go odsączonymi rodzynkami i miętą - Dodać plasterki marchewki - Całość można wymieszać lub pozostawić ‘uporządkowane’. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnapłatki chili - 1 mała marchewka - kilka rzodkiewek - 2 łodygi selera naciowego - kawałek awokado - 100g brokuła - ½ granata - łyżeczka pestek dyni Wykonanie: - Szpinak i sałatę dokładnie umyć oraz wysuszyć na ręczniku papierowym - Brokuła ugotować na parze na półtwardo (ok 3 minuty) - Następnie szybko go schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno;) - Rzodkiewki, seler, marchewkę i ogórka posiekać w plasterki - Pomidorki posiekać(...)ziarenka, by było widać granat na zdjęciu; ale nie polecam, pestki są zbyt twarde, znacznie lepiej użyć samego soku - Sałatkę polać sokiem z granatu, wymieszać całość - Posypać ją pestkami dyni. Gotowe :) A tak wygląda ta pyszna sałatka po wymieszaniu
Wegańska kuchnia orientalnaocet balsamiczny - 1 słodka gruszka (np. konferencja) - 2 łodygi selera naciowego - kawałek awokado - 1 łyżeczka pestek dyni * Sposób pieczenia buraczków znajdziecie TUTAJ Wykonanie: - Sałaty umyć, osączyć, porwać na kawałki i przełożyć do miski - Buraczki i gruszki obrać, posiekać w kostkę - Ogórka i seler posiekać w plasterki - Awokado pokroić w paski - Do sałat dodać pozostałe warzywa i gruszkę - Doprawić(...)sałatkę miętą, chili, odrobiną soli i octem; wymieszać -Na górę rozsypać pestki dyni. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaocet balsamiczny - natka pietruszki - 1 łyżeczka pestek dyni Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie przełożyć ją do miseczki i schłodzić - Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dolać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, dusić przez minutę, następnie schłodzić - Buraczki obrać i pokroić w grubą kostkę - Umieścić je w miseczce, skropić octem balsamicznym i wymieszać(...)posiekać w cienkie plasterki - Seler naciowy, natkę i awokado posiekać - Do kaszy dodać sól, miętę i płatki chili; wymieszać - Dodać buraczki i pozostałe warzywa, wymieszać - Sałatkę posypać pestkami dyni. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki ziół prowansalskich - 80g ugotowanej fasolki adzuki - kilka suszonych pomidorów - 1 łyżka pestek dyni - 1 łyżka rodzynek - 1 łyżeczka oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie) - Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka(...)minut) - Przelać brokuła zimną wodą, by zachował kolor i sprężystość - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Suszone pomidory posiekać w kostkę - Do miski przełożyć ryż, dodać warzywa, rodzynki, pestki dyni, przyprawy, oliwę i sok z cytryny; wymieszać. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnasezon komarowy w pełni to dziś powstał mój chłodnik czosnkowy (bez obaw- nie zabija aromatem i nie rozgrzewa) a do tego upiekłam bułeczki z cukinii, marchewki i dodatkiem pestek dyni. Składniki na zupę (wyłączając kota, akurat przechodziła): 1- 1,5 główki czosnku 6 średnich ziemniaków 250 ml niesłodzonego mleka sojowego (lub innego roślinnego) 3 łyżki oliwy (w tym może być(...)ogniu 30 minut (aż wszystko zmięknie). Ugotowaną zblendować z dodatkiem mleka (ja przelałam do belndera kielichowego) Można jeść na ciepło albo wystudzić i jeść zimną, podawać posypaną pestkami np. dyni lub dodać kilka kropel oliwy truflowej i z pieczywem, ja upiekłam do tego bułeczki (post wyżej) ps. Czosnek poddany gotowaniu traci swój „zabójczy aromat) w tej zupie jest jego
greenscarfcukinii 150 g startej marchewki 200 ml niesłodzonego mleka sojowego (lub innego mleka roślinnego) opakowanie 7 g proszku dopieczenia pół łyżeczki gałki muszkatołowej płaska łyżeczka soli 60 g pestek dyni 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 3-4 łyżki oleju Przygotowanie: Siemię lniane zalać 6 łyżkami gorącej wody, wymieszać i odczekać 5 minut aż się zrobi glut. W dużej misce wymieszać(...)mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę, dodać starte warzywa i pestki dyni. Mleko wymieszać dokładnie z „glutem” lnianym i dodać do mąki, wymieszać widelcem. Rozgrzać piekarnik do 210 C. Posmarować delikatnie formę do bułeczek. piec 25- 30 minut. Bułeczki wyjąc ostrożnie podważając np wykałaczką, wystudzić na kratce. ps. Dzięki temu że są wilgotne to buły są dobre
greenscarfSkładniki: płatki owsiane (1 szklanka) woda (1 1/2 szklanki) banan (1 szt.) łuskane pestki słonecznika (2 łyżki) łuskane pestki dyni (2 łyżki) płatki migdałowe (2 łyżki) Czas przygotowania: 7 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Płatki wsypujemy go garnka i zalewamy wodą. Gotujemy. w trakcie gotowania dodajemy pokrojonego w kostkę banana, płatki migdałowe oraz pestki dyni i słonecznika. Wszystko mieszamy żeby
Weganka gotujeSkładniki: marchewka (3 szt. duże) łuskane pestki dyni (2 łyżki) płatki migdałowe (2 łyżki) mleko owsiane (1 1/2 szklanki) mąka pszenna (3 łyżki) natka pietruszki (1 garść) makaron do lasagne (12 płatów) woda sól olej Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Marchewkę myjemy obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy płatki migdałowe i pestki dyni. Mieszamy
Weganka gotujeSkładniki: czerwona soczewica (1/2 szklanki) woda (1 szklanka) łuskane słonecznika (4 łyżki) pestki dyni (4 łyżki) sok z cytryny (1 łyżka) cukier trzcinowy (1/2 łyżeczki) garam masala ostra papryka Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. W trakcie gotowania dodajemy ziarna słonecznika(...)pestki dyni. Pod koniec gotowania przyprawiamy, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i mieszamy. Kiedy soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę, nakładamy ją do miski
Weganka gotujezerwona soczewica (1 szklanka) c zerwona papryka (1/2 szt.) p apryczka chili (1/4 szt.) m archewka (1 szt.) ł uskane ziarna słonecznika (3 łyżki) p estki dyni (2 łyżki) p rzecier z pomidorów (150 ml, można zastąpić pomidorami w puszce) s ól p ieprz ziołowy g aram masala w oda olej ej Czas przygotowania: 35 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie(...)wkładamy do garnka. Dolewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy pokrojoną marchewkę oraz paprykę. Gotujemy. Kiedy soczewica wchłonie wodę dolewamy przecier pomidorowy. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, ziarna słonecznika i pestki dyni. Przyprawiamy. Gotujemy mieszając co jakiś czas, żeby danie się nie przypaliło. Kończymy, kiedy soczewica wchłonie przecier. W trakcie gotowania soczewicy przygotowujemy cukinię i pieczarki. Cukinię kroimy w talarki grubości
Weganka gotujeSkładniki: ryż jaśminowy (100 g) jabłko (1 szt.) wiórki kokosowe (1 łyżka) łuskane pestki dyni (2 łyżki) płatki kokosowe (1 łyżka) cynamon woda Czas przygotowania: 20 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Gotujemy ryż. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Podgrzewamy na patelni z łyżką wody. Kiedy jabłko nieco zmięknie dodajemy cynamon i wiórki kokosowe. Podgrzewamy mieszając. Ugotowany ryż(...)mieszamy z jabłkiem oraz pestkami dyni. Podgrzewamy wszystko przez ok. 1-2 min. Gotowe danie przekładamy do miseczki. Ozdabiamy płatkami kokosowymi
Weganka gotujeładny wygląd. Olejki eteryczne i flawonoidy stymulują krążenie krwi i zwiększają elastyczność skóry. Są silnym antyutleniaczem PESTKI DYNI - poprawiają wygląd skóry, zawierają ujędrniające witaminy z grupy B, beta karoten, potas, cynki selen Składniki (700 ml): 1/2 brokuła (ok 220 g) 5 marchewek 2 jabłka(...)pomidor 1/2 cytryny 1/2 limonki 1/3 szklanki wody pestki dyni do posypania Przygotowanie (7 minut): - Wszystkie składniki przepuszczamy przez wyciskarkę do soków. Limonkę jak zawsze polecam wycisnąć razem ze skórką, jeśli urządzenie tego nie umożliwia trochę skórki możemy zetrzeć na tarce i dorzucić do skoku NA ZDROWIE! Zobacz też
Pora na pora i pomidora