Keczup z cukinii już był, teraz pora na przetestowanie dyni. Przepis jest bardzo podobny, dodałam jedynie więcej czosnku i inne przyprawy. Keczup w tej wersji ma głębszy smak i kolor. Składniki 1 kg dyni (bez skórki i pestek) 3 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDżem o wyjątkowo przepysznym smaku. Dynia z gruszką tworzą idealne połączenie, które subtelnie podkreśla cynamon. Dodatek soku z cytryny sprawia, że konfitura przypomina nieco pieczone jabłko. Składniki 1 kg dyni bez skórki 500 g gruszek 1/3 szkl wody 1 szkl … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyBread Day 2016 czyli Światowego Dnia Chleba i jego 10 edycji postanowiłam upiec bardzo popularny w Niemczech c hlebek dyniowy, czyli Kürbiskernbrot . Prosty, pyszny chleb z dużą ilością pestek dyni. A że j ednocześnie trwa sezon na dynię jest to idealny przepis na jej wykorzystanie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNowy sezon dyniowy i nowy sernik z cudownie pomarańczowym puree z dynii. Tym razem .dynia w połączeniu z czekoladowym smakiem i pasiastym wzorkiem. Sernik ma piękny kolor i ładnie prezentuje się na stole. Jest aksamitnie kremowy, nie za słodki, ten sernik posmakuje każdemu. Prosty do upieczenia, a gdy masz upieczona dynię przygotowanie sernika nie zajmie wiele czasu. Przygotowany na spodzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szybka i smaczna sałatka dla wielbicieli wątróbki. Składniki: 400 g wątróbki drobiowej opakowanie mixu sałat, albo sałata lodowa ok 250 g pomidorków koktajlowych 4 ogórki konserwowe 4 łyżki pestek dyni mąka olej Sos: trzy łyżki oliwy dwie łyżki octu jabłkowego łyżeczka musztardy (rosyjska) sól, pieprz, szczypta cukru, oregano, bazylia Przygotowanie Wątróbkę oczyszczamy, kroimy na kawałki, obtaczamy w mące i smażymy(...)rozgrzanym oleju na złoto. Odstawiamy na ręcznik papierowy do ostygnięcia. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki kroimy w plasterki, dynię prażymy na suchej patelni. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, zalewamy sosem i mieszamy dokładnie
e-PrzepisyKulinarneDzisiaj kolejna zupa, tym razem krem z dyni, dodałam tez jedną kalarepę, ziemniaki, cebulę, czosnek, pietruszkę, przyprawiłam i wyszła bardzo delikatna, smaczna zupa. Mój syn jest fanem zup, teraz wraca zziębnięty ze szkoły, to dla niego najlepsza jest zupa. Rozgrzeje szybko, a jak są jeszcze w niej grzanki, albo słonecznik, to nie ma już nic lepszego :-). Z podanych proporcji wyszła(...)zupa na dwa dni, więc trzeba pamiętać o zmniejszeniu składników, ale warto zrobić więcej :-). Miłego dnia :-). Składniki: 1 mała dynia hokaido 1 większa kalarepa 3 ziemniaki (średnie) 1 pietruszka 1 cebula czerwona zioła prowansalskie sól pieprz masło klarowane około 2 litry wody 1/3 szklanki śmietany do zup i sosów W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Jak cebula
kruche babeczkidodatkiem galaretki..polecam.Prawdę mówiąc ja tego dżemu nie robiłam ..tylko moja mama-obdarowała mnie takimi pysznościami, ale przepisem oczywiście podzielę się na blogu. 1 ,5 kg dyni 1 kg jabłek 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 galaretka np.cytrynowa, pomarańczowa, brzoskwiniowa Dynię i jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki.Przełożyć do garnka i gotować do miękkości. Dodać cukier
Moje domowe kucharzenieeksperymentów ciąg dalszy. Drożdżowa chałka upieczona z dodatkiem dyniowego puree które nadało jej pięknego słonecznego koloru. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła. ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g puree z dyni 125 ml ciepłego mleka 20 g drożdży 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła 3 łyżki cukru szczypta soli kruszonka: 50 g mąki pszennej 25 g masła 25 g cukru ponadto(...)żółtko 2 łyżki mleka Z mleka,1 łyżeczki cukru i 1 łyżki maki zrobić rozczyn. Do miski wsypać mąkę,dodać cukier,sól,jajko,puree z dyni,wlać wyrośnięte drożdże,dodać roztopione masło i wyrobić dokładnie ciasto. Ciasto oprószyć mąką,miskę przykryć ścierką i odstawić na 40-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto,podzielić na 3 części
Kolorowa kuchnia ElkiDynia rozgościła się w mojej kuchni na dobre,a że to samo zdrowie więc polecam i zachęcam do dyniowych eksperymentów. U mnie dziś bułki dyniowe,lekko słodkawe, idealne na niedzielne śniadanie. 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej 150 g puree z dyni 1 łyżka miodu naturalnego 1 jajko 2 łyżki oleju z pestek winogron szczypta kardamonu
Kolorowa kuchnia Elkicukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel pomarańczowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 2 łyżki puree z dyni Masło,cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Dodać ocet,olej,ekstrakt,wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem(...)Ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do trzech pozostałych kisiel w rożnych smakach. Do części w której jest kisiel pomarańczowy dodać puree z dyni. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Po kolei wylewać poszczególne masy. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec około 1 godzinę. Wystudzić i posypać cukrem pudrem
Kolorowa kuchnia Elkisernik to takie jesienne słońce na talerzu a to za sprawą dyni,która go tak pięknie ubarwiła. biszkopt: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku masa serowa: 500 g mielonego twarogu 250 g puree z dyni 100 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 1/4 szkl. mleka 2 jajka
Kolorowa kuchnia ElkiBułeczki idealne do żółtego sera. Bułki dyniowe Składniki: 16 bułek 50 g świeżych drożdży 400 ml zimnej wody 1 kg pszennej mąki 150 g mąki grahamki 100 g pestek dyni 300 g dyniowego puree 200 wiejskiego twarogu 1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno pokrojonego 50 ml oliwy 2 jajka 1 łyżka soli Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Dodaj po kolei(...)obie mąki, puree, twaróg, rozmaryn, oliwę i jajka. Zagnieć elastyczne lekko lepkie ciasto. Dodaj teraz sól i pestki dyni. Zagniataj do połączenia składników. Przykryj miskę folią i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Wyjmij wyrośnięte ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Złóż kilka razy przykryj ściereczką i odczekaj 10 minut. Podziel ciasto na 16 równych porcji, około
codojedzeniaCudowna polska jesień nasycona kolorami i wreszcie długo oczekiwany czas na zjadanie warzyw, które przez całe lato wygrzewały się na grządkach. Nasza ulubione jesienne warzywo to oczywiście dynia, której będzie w jesiennym jadłospisie bardzo dużo. Na słodko, wytrawnie lub trochę tak i tak ;). Zaczynamy klasykiem - piernikiem dyniowym z mąka orkiszową (ciemną i jasną) i trzema garściami mieszanki studenckiej(...)jasnej pół na pół) 60 g brązowego cukru 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki mokre: 250 g puree z dyni 100 g mleka roślinnego 100 g płynnego oleju (u nas kokosowy) 3 garście mieszanki studenckiej Przygotowanie: Zmiksuj robotem suche składniki, dodaj składniki mokre, zmiksuj/wymieszaj na niskich obrotach. Przełóż
SzczyptaSmaQzasadzie wszystkich ulubionych bakalii. Dodatkowym ich atutem jest to, że zastępujemy cukier miodem. Ciastka smaczne, choć muszę przyznać, że nie powaliły mnie na kolana. Składniki: 500 g musu z dyni 5 łyżek miodu 1,5 szklanki płatków owsianych 4 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ziaren słonecznika 100 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny ½ łyżeczki gałki(...)muszkatołowej mleko - jeśli mus z dyni jest gęsty Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno być żadzie wiec w razie potrzeby trzeba dodać mleka. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut żeby płatki spęczniały. Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 o C przez
Mama GotujePrzepis autorski (mój). Miałam ochotę na sałatkę z kurczakiem i chrupiącymi nasionami dyni oraz słonecznika. Po przeglądzie lodówki i pod wpływem chwili powstała właśnie taka pyszność. Razem z rodziną zjedliśmy ją momentalnie, a mama pytała skąd miałam przepis. Wszystkie składniki to idealna kompozycja smakowa, którą jeszcze nie raz powtórzę! Polecam! 1 pierś z kurczaka (podwójna; mała) 3 jajka(...)papryka czerwona (średnia) 2 garście fasolki szparagowej 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki pestek dyni (prażonych) 2 łyżki pestek słonecznika (prażonych) curry papryka słodka i ostra sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia 2-3 łyżki majonezu Grzanki: 3 kromki pieczywa Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z przyprawami (curry, papryką, solą i pieprzem), a następnie
Di gotuje