dynia - 15472 przepisów (strona:350/1032)

Quiche z nadziewanymi kwiatami dyni. 156

Kwiaty dyni są jadalne i często można je spotkać w kuchni włoskiej. U mnie nadziewane ricottą, rozmarynem z nutą gałki muszkatołowej. Spód do quichu przygotowałam tradycyjny jednak by stworzyć zdrowszą wersję możecie użyć mąki pełnoziarnistej. Składniki na spód: 100g masła 200g mąki żółtko 2 łyżki zimnej wody Składniki na farsz: 8 kwiatów dyni 4 łyżki ricotty rozmaryn, sól, pieprz, gałka(...)mała bo 20cm). Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie podpiecz w piekarniku 20 minut 180ºC. Ricottę wymieszaj z posiekanym rozmarynem, gałką, solą i pieprzem. Nadziewaj kwiaty dyni przygotowanym serkiem. Ułóż na podpieczonym spodzie. Zalej mieszaniną jaj z mlekiem, solą i pieprzem. Piecz kolejne 30 minut aż jajka się zetną

wysmienity
Sałatka z serem pleśniowym i winogronami 164

porcję: ok. 100 g mix sałat 50 g sera pleśniowego "Blue" (można użyć też camembert) duża garść granatowych winogron mała garść posiekanych włoskich orzechów olej z pestek dyni (u mnie olej z Olejowe Smaki *)   Sałatę rozłożyć na talerzu. Ser pokroić w kostkę, a winogrona na połówki. Rozłożyć je na sałacie. Orzechy uprażyć na złoto na suchej patelni. Posypać nimi(...)sałatkę. Wierzch dość obficie polać olejem z pestek dyni. Podawać od razu po przygotowaniu. * Olejowe Smaki to pochodząca z Podlasia rodzinna manufaktura olei roślinnych tłoczonych na zimno oraz mąk z dokładnie wyselekcjonowanych, jednorodnych ziaren i nasion od najlepszych producentów. Ich produkty są w 100% naturalne, z pierwszego tłoczenia oraz nierafinowane. W ofercie Olejowych Smaków znajdują się m.in. takie oleje

Simply Food
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I MALINAMI (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 238

które nie unikają laktozy i są aktywne, a także na redukcji czy stabilizacji. W zależności od etapu i celu wystarczy dodać odpowiednią ilość tłuszczu, orzechów, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, dyni itp. Składniki – sałatka ze szpinakiem, fetą i malinami: 200 g świeżego młodego szpinaku 100 g sera feta 100 g świeżych malin 5 g płatków migdałów 5 g pestek dyni(...)ziaren słonecznika sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 5 ml oliwy z oliwek extra vergine 5 ml oleju z pestek dyni 10 ml oleju MCT opcjonalnie ocet balsamiczny Szpinak umyć i ususzyć. Najlepiej użyć szpinaku baby, który ma mniejsze i delikatniejsze liście. Ewentualnie duże można porwać lub pokroić. Szpinak wrzucić do miski lub wyłożyć na talerz a następnie dodać

Ola la LCHF
MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SŁONECZNIKIEM 170

cynk wpływa na odpowiednie funkcjonowanie układu odpornościowego. Produkty pełnoziarniste dostarczają błonnik, który wpływa na perystaltykę jelit. Składniki: 300 g makaronu pełnoziarnistego pióra Arc-Pol 1 szklanka nasion słonecznika i dyni 1 mała papryczka chilli 1 słoik suszonych pomidorów 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 150 g zielonych oliwek SOS 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżki mleczka kokosowego Przygotowujemy sos: Wszystkie składniki na sos mieszamy dokładnie. Makaron pełnoziarnisty pióra Arc-Pol Czaniec ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Pestki słonecznika i dyni wyłożyć na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pestki prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli. Podsmażamy w minuty. Po tym czasie dodajemy

Kuchnia w oparach
PIERŚ Z KURCZAKA W PRZYPRAWACH (redukcja, adaptacja, keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 291

talerzu. I tak na adaptacji czy stabilizacji do piersi z kurczaka w przyprawach należy użyć więcej tzw. tłuszczu dodanego (smalec, masło klarowane, olej kokosowy, olej MCT, oliwa z oliwek/awokado/pestek dyni itp.). Bez względu na etap i cel pamiętać należy pamiętać by przygotowaną pierś w przyprawach podawać w towarzystwie warzyw a szczególni tych zielonych o niskiej zawartości węgli: sałaty, rukola, jarmuż(...)gyros (patrz na skład gotowych mieszanek!) 20 ml oleju MCT (na redukcji z racji ograniczenia tłuszczu LCT na rzecz MCT) – można zastąpić innym np masłem klarowanym, oliwą z oliwek/awokado/pestek dyni 5 g tłuszczu do smażenia np. smalec gęsi , masło klarowane opcjonalnie dodany inny tłuszcz – smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek/awokado/pestek dyni – dopasowane pod makro – adaptacja, stabilizacja wagi Pierś z kurczaka

Ola la LCHF
Podsmażane kopytka z warzywami 261

szybkość. Do tego zdrowe dodatki – cukinia i pomidorki, które podczas smażenia puszczają swoje słodkie soki. Dla dodania trochę białka – sos czosnkowo- jogurtowy, do zamoczania podsmażonych kopytek. Pestki dyni i szczypiorek to opcjonalne dodatki, ale czynią to danie jeszcze pyszniejszym. Składniki (na 2 porcje): opakowanie gotowych kopytek – 400g 1 średnia cukinia 250g pomidorków koktajlowych – używałam truskawkowych(...)łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Sos czosnkowo-jogurtowy: 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku Do podania: pestki dyni do posypania posiekany szczypiorek   Z podanych składników przygotowujemy sos czosnkowo-jogurtowy – dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do chwili podania. Cukinię i pomidorki myjemy. Cukinię kroimy wzdłuż na pół

Smaczna Strona
Krem z kukurydzy z nutą pikanterii 202

Gęsty krem z kukurydzy z dodatkiem wyrazistego imbiru, pikantnej nuty w postaci papryczki chilli i chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej zupy. Składniki: 3 kolby kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1,5l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 50g pestek dyni przyprawa chilli sól pieprz olej Wykonanie: 1. Kolby kukurydzy umyć(...)kostkę, podsmażoną kukurydzę, starty imbir i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem. 4. Krem z kukurydzy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i grzankami

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie 254

Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie – Na „ Zdrową Środę ” przygotowałam dzisiaj smaczne, proste do zrobienia ciasto z bananów, daktyli i pestek słonecznika, dyni. Powstała zdrowa, sycąca przekąska, bez pieczenia. Chodź jest kaloryczna to nie mam wyrzutów sumienia kiedy ją podjadam :), nie ma białego cukru. Deser ładnie się kroi, więc bez problemu możemy go zabrać na wycieczką(...)piknik. Polecam… Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie Składniki: Warstwa kakaowa: 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 100g suszonych daktyli 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka mąki kokosowej 3 nieduże, dojrzałe banany Warstwa kokosowa: 100g wiórków kokosowych 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego Warstwa kakaowa: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą

Mała Cukierenka
Aromatyczne pieczone warzywa z bazyliowym tofu 148

dzięki mieszance użytych przypraw. Wykorzystanie tofu z dodatkiem bazylii dodatkowo podkręca smak całości. Ja przygotowałam te warzywa, które akurat miałam w lodówce, ale równie pysznie wyjdzie cukinia, bakłażan, bataty, dynia albo pietruszka. Należy tylko zwrócić uwagę na czas pieczenia jakiego wymagają warzywa, żeby nie zrobić z nich nieapetycznej papki ;) PIECZONE WARZYWA Z BAZYLIOWYM TOFU Czas przygotowania 10 minut(...)czerwona cebula Pół główki czerwonej kapusty Pół kalarepy Kostka bazyliowego tofu 3 łyżki oleju rzepakowego Łyżeczka ajvaru Czubryca zielona Łyżka płatków drożdżowych Kumin Słodka wędzona papryka Cynamon Pestki dyni Warzywa obrać, umyć i pokroić buraki, ziemniaki i kalarepę w kostkę, marchewkę w talarki. Cebulę pokroić w grubsze plastry, czerwoną kapustę na ćwiartki. Warzywa przełożyć na blachę, na której będziemy

HealthyCreations
MUFFINY Z KASZY JAGLANEJ, TUŃCZYKA I PESTO 157

nadaje wilgotności babeczkom. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes garść zielonej ugotowanej fasolki szparagowej 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 łyżki pestek dyni 3 łyżeczki czerwonego pesto z suszonych pomidorów 1 jajko 1 łyżka posiekanej pietruszki sól pieprz szczypta chilli Kaszę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut na małym ogniu(...)przykryciem.  Paprykę, fasolkę i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Kaszę mieszamy z warzywami. Dodajemy pesto, pestki dyni, pietruszkę, sól, pieprz oraz chilli do smaku. Mieszamy. Jajko roztrzepujemy widelcem. dodajemy do warzyw. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Dodajemy do farszu i mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do foremek natłuszczonych niewielką ilością tłuszczu. Posypujemy odrobiną pestek dyni i pieczmy

Kuchnia w oparach
MATCHA PANNA COTTA Z NUTĄ MIĘTY 164

laktozy 3,2% Mlekovita 500 ml śmietanki 30% Mlekovita 2 łyżeczki herbaty matcha 2 łyżki cukru pudru 100 g białej czekolady 1,5 łyżki żelatyny syrop klonowy pestki dyni 1 łyżeczka syropu miętowego Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko ze śmietanką podgrzewamy doprowadzając prawie do wrzenia. Odstawić z ognia, dodać herbatę matcha mieszając nieustannie. Dodać cukier puder, syrop miętowy oraz(...)czekoladę. Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody, wymieszać a następnie dodać do masy śmietanowej i dokładnie wymieszać. Rozlać do mniejszych kokilek i wstawić do lodówki na kilka godzin. Pestki dyni uprażyć. Przed podaniem polewamy panna cotta niewielką ilością syropu klonowego oraz uprażonymi pestkami dyni

Kuchnia w oparach
CHLEB RAZOWY Z MĄKI Z SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI 263

mnie typ1850) - 100g mąki z samopszy jasnej typ650 - 30g soli himalajskiej - 280g zakwasu (ja daję po 140g zakwasu żytniego i 140g zakwasu orkiszowego ) - 250g ziaren, u mnie: 90g dyni                                     90g słonecznika(...)siemienia lnianego - 850g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej Dodatkowo: ziarna do obsypania chlebów (u mnie dynia, słonecznik i siemię lniane) Wszystkie składniki odważam do misy miksera i mieszam całość do połączenia składników (ja swoje chleby wyrabiam tylko chwilę). Gotową masę przekładam do dwóch form silikonowych (przesmarowanych bardzo delikatnie olejem), formy metalowe musimy dokładnie wysmarować i obsypać mąką lub otrębami. Dokładnie

Smaczne Zdrowe
Sałatka z rukolą, pieczoną ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi 213

składników sałatka. Oto przepis na bardzo dobrą i prostą sałatkę z rukolą, pieczoną ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi. Składniki 1 opakowanie rukoli (100 g) 1 puszka ciecierzycy 4 łyżki pestek dyni 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich garść orzechów włoskich garść pomidorków koktajlowych szczypta chili sól ziołowa sól świeżo mielony czarny pieprz sos miodowo(...)prowansalskie, chili i sól ziołową. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie ziarenka pokryły się przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15-18 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Pestki dyni prażmy na suchej patelni. Odstawiamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Na wierzchu układamy pieczoną ciecierzycę, pestki dyni, orzechy włoskie i pomidorki koktajlowe. Całość

My Chcemy Jeść
Zupa dyniowa 109

kuminem i imbirem a bardzo lubię obie te przyprawy.Zupa ma charakterystyczny orientalny smak, jest dość gęsta i sycąca. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zupy dyniowej: 1 kg dyni, 4 łyżki oliwy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 puszka białej fasoli, 1 łyżeczka czerwonej papryki, 1 łyżeczka imbiru w proszku, 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski), 1 łyżeczka kurkumy(...)sól i pieprz do smaku, 500 ml bulionu, natka pietruszki, jogurt. Sposób przygotowania zupy dyniowej: Dynie obieram ze skórki i kroję w kostkę, siekam cebulę i czosnek. W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę oraz czosnek przez około minutę, dodaję dynię i smażę przez około 10 minut. Dodaję paprykę, kumin i kurkumę, mieszam

Gotuj Się Kto Może
DYNIOWE ZAKRĘCONE BUŁKI Z PATELNI 173

Jesień to czas kiedy możemy cieszyć się dynią na talerzu. Dziś wróciłam z rejsu po Wyspach kanaryjskich więc nie mieliśmy na śniadanie świeżego pieczywa. bułeczki na prostokątnym talerzyku Ambition Przygotowałam więc jesienne bułeczki dyniowe smażone na grillowanej patelni bez użycia tłuszczu. Jesień to czas kiedy lekkie potrawy ustępują miejsca rozgrzewającym daniom. Dla mnie jednak ważne jest aby znaleźć(...)Ambition WARSTWA JASNA : 250 g mąki pełnoziarnistej 135 ml letniego mleka 20 g drożdży 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego szczypta soli WARSTWA DYNIOWA: 50 g puree z dyni 250 g mąki pełnoziarnistej 130 ml letniego mleka 20 g drożdży 1 łyżka oleju szczypta soli 1/2 łyżeczka cukru trzcinowego Przygotowujemy warstwę jasną: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy

Kuchnia w oparach