bardzo zdrowa, wyśmienicie komponuje się z sosem musztardowym. Zdrowa sałatka z tuńczykiem – składniki na 2 porcje: puszka tuńczyka 16 pomidorków koktajlowych 1/2 kostki sera feta garść pestek dyni 150g miksu sałat 1/2 czerwonej cebuli 2 jajka sos musztardowy – PRZEPIS Zdrowa sałatka z tuńczykiem – przepis: Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia i obieramy. Pestki dyni podprażamy(...)wzdłuż w ćwiartki, ser feta pokrojony w drobną kostkę, tuńczyk odsączony z zalewy, pomidorki koktajlowe (jeśli są duże kroimy je na pół), cienkie półplasterki cebuli i całość posypujemy pestkami dyni. Sałatkę podajemy polaną sosem musztardowym . Smacznego! Post Zdrowa sałatka z tuńczykiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cynamonu, ale możecie babkę posypać tylko cukrem pudrem. Składniki na lukier podaję orientacyjnie, gdyż każdy może sobie dostosować intensywność smaku kawy czy cynamonu. Babka ma fajny kolorek (dzięki dyni hokkaido) i również za jej sprawą pozostaje dłużej wilgotna niż klasyczna drożdżówka. Składniki: 1/2 szklanki mleka 7 g drożdży instant (1 opakowanie) 1/2 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki(...)żółtka szczypta soli 50 g masła 150 g puree z dyni Lukier: cukier puder, wrzątek, kawa Inka, cynamon Mleko wlać do garnka, dodać masło. Umieścić na małym ogniu i podgrzewać, aż masło się rozpuści.Masa powinna być ciepła, ale niegorąca. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodać żółtka i puree z dyni. Wlać masę mleczno-maślaną
My simple kitchenKrewetki z dynią zatopione w kremowym sosie Tom Yum skutecznie rozgrzeją Cię w chłodne jesienne dni. Porcja: 2 osoby Składniki: ½ słoika pasty TomYum House of Asia 1 Mleczko kokosowe House of Asia 12 dużych surowych krewetek 1 szkl. grzybów (enoki, pieczarki, boczniaki itp.) ½ szkl. dyni pokrojonej w drobną kostkę 1 limonka świeża chili szalotka lub dymka świeża tajska bazylia(...)łyżki Oleju kokosowego House of Asia Pieprz Cukier kokosowy House of Asia i sól do smaku Do podania ryż jaśminowy. Przygotowanie: Dynię usmaż do miękkości na oleju kokosowym, dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z limonki. Dodaj pastę Tom Yum i połowę mleka, smaż chwilę aż zacznie pachnieć. Dodaj oczyszczone krewetki i mleko kokosowe do uzyskania oczekiwanej konsystencji, doprowadź
SzczyptaSmaQListopad rozpoczynam od bardzo smacznego,gotowanego sernika z galaretką z dyni. spód sernika: 200 g herbatników kakaowych masa serowa: 500 g mielonego twarogu 100 g masła 2 jajka 3/4 szkl. mleka 1 budyń czekoladowy na 3/4 l 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao galaretka: 2 galaretki pomarańczowe 400 g puree z dyni 2 szkl. wody Okrągłą(...)serowej i gotować mieszając aż masa porządnie zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki,wyrównać i odstawić do wystygnięcia. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody,dodać puree z dyni,wymieszać i odstawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Kiedy ciasto porządnie stężeje,wyjąć z formy,ściągnąć folię i wyłożyć na talerz
Kolorowa kuchnia ElkiIdealny deser na chłodne, jesienne dni. Przyjemnie rozgrzewa i jest przepyszny. Dodatkowo dzięki zawartości kaszy jaglanej, dyni, żurawiny i rodzynek jest zdrowy. Podana ilość składników starcza na 4 miseczki żaroodporne. SKŁADNIKI 100 g kaszy jaglanej szczypta soli 2 łyżki masła 30 g cukru trzcinowego 150 g puree z dyni 6 g przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki(...)kaszą jaglaną. Gotować 15 minut, po czym wyciągnąć. Kaszę wsypać do głębokiej miski lub talerza. Od razu dodać masło i cukier trzcinowy, dobrze wymieszać. Następnie dodać puree z dyni, przyprawę do piernika, cynamon, kardamon, żurawinę, rodzynki i drobno pokrojone morele. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornych miseczek. Wyrównać górę i posypać płatkami migdałowymi. Piec na środkowej półce piekarnika 25 minut. Można
Passions hobbies lifeCudownie pachnący i smaczny syrop dyniowy z dodatkiem aromatycznych przypraw. To idealny dodatek do kawy, deserów i lodów. Składniki 1 szkl wody 4 czubate łyżki pure z dyni 3/4 szkl cukru 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 10 ziaren kardamonu 8 goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1. Kardamon(...)goździki mielimy w młynku do kawy lub tłuczemy w moździerzu. 2. Garnek z wodą ustawiamy na gazie, wsypujemy cukry i wszystkie przyprawy. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć dokładamy pure z dyni. 3. Gotujemy około 15- 20 minut na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. 4. Gęstą masę przelewamy przez sitko. 5. Gotowy syrop przechowujemy w lodówce. 6. Zamiast mielonego imbiru
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyJesienne tiramisu w dyniowej odsłonie to bardzo fajna propozycja na pyszny deser. Puree z dyni w towarzystwie korzennych przypraw i mascarpone przełożone biszkoptami nasączonymi kawą stanowi doskonały dodatek do kawy. Polecamy serdecznie :) Inspiracje na przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Moje Wypieki. Ilość porcji: 8 słoiczków (125g) Składniki: Na tiramisu: 250g mascarpone (1 opakowanie) 200g puree z dyni 100ml śmietany kremówki(...)rozpuszczalna do oprószania Serek mascarpone, śmietana kremówka oraz puree powinny być schłodzone. Mascarpone wraz ze śmietaną kremówką i cukrem ubijamy na bitą śmietanę. Pod koniec miksowania dodajemy puree z dyni oraz przyprawy. Miksujemy do połączenia składników, kosztujemy i w razie konieczności doprawiamy. Biszkopty kruszymy i polewamy kawą. Układamy w słoiku biszkopty, na to warstwę musu dyniowego, ponownie biszkopty
Kolizje SmakówSkładniki spód: 300g. mąki 200g. masła/margaryny 100g. cukru pudru Składniki masa serowa: 500g. twarogu sernikowego 500g. dyni hokkaido (pieczona lub gotowana na parze) 250g. cukru 5szt. jajek 110g. mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny pół laski wanilii i cukier do smaku (lub cukier waniliowy) tortownica 24cm. Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto, zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię(...)odłożyć do lodówki lub zamrażalnika. Upieczoną wcześniej dynię zblendować i doprawić do smaku cytryną i cukrem, dodać wanilię. Oddzielić żółtka od białek, do żółtek dodać cukier i ucierać na gładką masę. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 170/180*C Zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarki i wyłożyć do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nakłuć widelcem i podpiec na rumiano złoty
Lubię to gotujęJesień to zdecydowanie czas orzechów, dyni i warzyw. Od kilku lat zmagam się z alergią na orzechy, które były dawniej moją ulubioną przegryzką w jesienne wieczory. Przy okazji pieczenia dyni zawsze prażę w piekarniku jej pestki i zjadam w całości w łupinach. Ale ostatnio postanowiłam podkręcić ich smak, jak to zazwyczaj robimy w przypadku popcornu. Wyszła chrupka i pikantna przegryzka(...)którą podjadałam przez kilka dni. Wiem, że będę to powtarzać i urozmaicać różnymi przyprawami :) Składniki : pestki świeżo wydłubane ze środka dyni olej, którego zwykle używam do smażenia sól morska ostra papryka w proszku Po usunięciu ciągnących się fragmentów dyniowej gąbki przełożyć pestki (bez płukania) na blachę do pieczenia. Polać pestki olejem i wymieszać w formie. Pestki nie mogą pływać
Weekendy w domu i ogrodzieHalloween – święto, którego dawniej nie obchodzono w Polsce, a które z roku na rok staje się coraz bardziej popularne. Wszystkim oczywiście kojarzy się z dyniami! Ja dziś mam dla Was fajny przepis na halloweenowe babeczki makaronowe na słodko , które stworzyłam zainspirowana Lubellą – są fajnym pomysłem właśnie na ten dzień – na słodki obiad albo podwieczorek! Dzieci z przyjemnością(...)sięgną i będą oblizywać się ze smakiem! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * makaron wstążki Lubella – 150 g * dynia hakaido – ok. 200 g * sok pomarańczowy – 0,5 szkl * cukier puder – 3 łyżki + do posypania * duży, miękki banan – 1 szt * kandyzowana skórka pomarańczowa + orzechy włoskie – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron wstążki Lubella gotujemy al dente odcedzamy, studzimy. Banana
Ostra na SłodkoJesienną porą dość często piekę szarlotkę, tym razem postanowiłam upiec ją z dodatkiem dyni, wyszła bardzo smaczna. W kruszonce świetnie się sprawdziły pokruszone płatki kukurydziane, użyłam Corn Flakes Lubella ,nadały jej fajny kolor oraz smak. Moje rodzinie bardzo smakuje to ciasto więc często je piekę. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 250 gram masła(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 1 jajko Masa jabłkowo-dyniowa: 1 kilogram jabłek 1,5 kilograma dyni 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy Sok z połowy cytryny 4 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych Lubella 1,5 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 gram masła Dodatkowo: Forma 25x40 cm. Papier do pieczenia Sposób
Bajeczna Kuchniakosteczki. Razem stworzyły nienachalną, a jednocześnie oczywistą dekorację. Czarno-pomarańczowy lukier subtelnie podkreślił kolory babki, a kosteczki nie pozostawiają złudzeń - kochamy świętować Halloween. Babka jest cudownie wilgotna (dzięki dodatkowi dyni), smakuje czekoladowo i naprawdę ciężko jest się od niej oderwać. W dodatku długo zachowuje świeżość, więc nawet jeśli nie uda jej się zjeść od razu, spokojnie poczeka, aż apetyt znowu(...)halloweenowymi elementami. W końcu i tak najważniejsze jest wnętrze ... Babka dyniowo-kakaowa z kosteczkami Składniki: (na formę do babki o pojemności 2 l) 4 jajka 200 g musu z dyni 50 ml mleka 155 ml oleju 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo: 2 łyżki kakao
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBabka z dynią? Owszem tak, bo faza dyniowa trwa u mnie w najlepsze. Szkoda by było nie wykorzystać potencjału dyni. Wzmacnia system immunologiczny, co o tej porze roku jest nie do przecenienia, działa odkwaszająco. Ma małą zdolność wiązania azotanów z gleby, dlatego nawet jeśli kupisz dynię w supermarkecie przyniesz do domu okaz eko. Babka jest w cudownie energetyzującym kolorze, idealna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Poprawia nastrój, dodaje energii, słonecznie wygląda. Jest zdrowa. Nie warto zagłuszać jej dodatkowymi przyprawami. Nakarmicie nią całą rodzinę. W to nie wątpię! Składniki: Zupa: 1 kg dyni 3 marchewki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki 100 ml mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego ghee 1 łyżeczka startego świeżego imbiru Szczypta mielonego imbiru do smaku Gałka(...)smaku Serowe kluseczki: 2 jajka 5 łyżek startego twardego sera koziego pecorino romano 2 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki 4 łyżki mąki pszennej Sól do smaku Sposób przygotowania: Dynię i marchewkę obieram ze skórki, myję, dynię kroję w kostkę a marchewkę w talarki, kukurydzę osączam z zalewy. Szalotkę kroję na ćwiartki, czosnek obrany zostawiam w całości. W garnku rozgrzewam klarowane
Wanilia i KardamonAutorka Akacjowego bloga . Przepis przewiduje proporcje na dwie nieduże keksówki o wymiarach ok. 24 cm x 11 cm (mierzone u góry). Ja piekłam z połowy składników z wyjątkiem pestek dyni, których dodałam więcej i połączyłam z nasionami słonecznika. Składniki : Zaczyn 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godz. wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Ciasto chlebowe(...)cały zaczyn 485 g mąki żytniej 720 80 g pestek dyni namoczonych na 2 godz. przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli łyżeczka mąki bezglutenowej (u mnie z manioku) Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Do zaczynu dodać wodę i całość dobrze
Weekendy w domu i ogrodzie