drugie danie - 14640 przepisów (strona:180/976)

Jaką matę do ćwiczeń wybrać? 58

fitness, przez funkcjonalne, cardio, pilatess itp. W praktyce oznacza to, że musi ona spełniać wiele wymagań. Nie może być ani za cienka (wtedy nie da bowiem odpowiedniej izolacji podczas ćwiczeń wykonywanych na podłodze. Z drugiej nie może być zbyt gruba – bo wtedy podczas treningów cardio, siłowych czy mieszanych może być zbyt niestabilna (za miękka). Mata do jogi Osoby początkujące(...)kilkoma ważnymi cechami. Po pierwsze – grubością. Wiele z nich to maty bardzo cienkie, mające ok. 2 mm grubości. Nawet maty grubsze mogą być cieńsze do przeciętnych mat treningowych. Drugim elementem, jeszcze ważniejszym, jest rodzaj powierzchni. Mata do jogo musi być antypoślizgowa. Ten parametr ma zdecydowanie większe znaczenie dla komfortu uprawnia tego typu aktywności niż w przypadku innych treningów

Żyję by jeść
PANI Z BIURA PODRÓŻY 213

odróżach. Tych bliskich, dalekich, egzotycznych, przeżyć ekstremalne przygody lub powiedzieć sobie "TAK" na drugim końcu świata. Ludzie ci. moi klienci często wyjeżdżali po raz pierwszy, czasem w pojedynkę, czasem w dużej grupie, z rodziną, malutkimi dzieć mi...Chcieli zwiedzać, zobaczyć jak najwięcej się da, w ybierając programy wycieczek przeładowane atrakcjami lub przeciwnie wypocząć pod pal mą z drinkiem(...)Pomijając pogłębioną lekcję geografii;) ,codzienny kontakt z wieloma ludźmi dał mi możliwość uświadomienia sobie jak różni jesteśmy. Wiem również, że to od nas zależy jak będą wyglądały nasze relacje z innymi . Im więcej damy od siebie , tym więcej otrzymamy. Uśmiech i szczerość rozpędzają czarne chmury a nasza otwartość przyciąga drugiego człowieka. Wiem jak ważne jest zaangażowanie w działanie i wykorzystywanie

WYSPA SZCZĘSLIWA
Fajitas z grilla 183

da się umieścić wąskich pasków mięsa. Pod koniec warto jednak usunąć folię aluminiową i dopiec nieco mięso. Jak to zwykle przy długich czasach grillowania bywa, zalecamy użycie brykietu węgla drzewnego. Palenisko powinno być dobrze rozgrzane, ale bez przesady – lepiej grillować mięso dłużej i mniej intensywnie do miękkości, aniżeli je spiec pozostawiając twardym. W razie potrzeby regulujemy odpowiednio poziom rusztu. „Drugą

Kulinarna Pokusa
Czemu czytam blogi zamiast portali internetowych... 128

Jankowi K., który może być przedstawicielem producenta? Czy może rozsądniej jest zasugerować się opinią blogera, którego znasz? Po drugie, blogerzy powoli przestają być amatorami. Amator to ktoś bez doświadczenia, a z czasem ciężko to zarzucać komuś, kto siedzi w danym temacie od kilku lat. Przyznam, że mam dość duży problem z definicją pojęć: amator, profesjonalista, ekspert. Może dlatego(...)sobie uczciwość i transparentność. Mówią, że aby stać się biegłym w danej dziedzinie potrzeba dwóch lat sumiennej pracy. Kto więc Waszym zdaniem jest większym ekspertem - bloger siedzący w temacie od 3 lat, czy dziennikarz, który miał na zebranie materiału jeden dzień? Blogger, który często za darmo zgłębia dany temat, bo go interesuje, czy dziennikarz, który ma tekst

W kuchni wieczorem
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy, z ryżem i aromatycznym, pikantnym sosem z mleczkiem kokosowym 108

dodatkiem soli i pieprzu. W ten sposób mięso bezpiecznie mogło przetrwać do następnego dnia. Wtedy jeszcze nie miałam pomysłu co dalej. Dopiero na drugi dzień, po przejrzeniu lodówki, ułożyłam sobie w głowie pomysł na to danie. Nie planowałam, że dodam przepis na blog, ale wyszło tak smacznie, że grzechem byłoby nie pokazać Wam tego pysznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Deser z OREO – bez pieczenia 11651

szanse, że Wasz deser będzie na tyle sztywny, iż będzie można go kroić nożem i podawać na talerzykach. Ja miałam wersję pierwszą. W moim odczuciu deser był najpyszniejszy na drugi dzień. Jeśli jesteście fanami bardzo słodkich deserów, możecie do ubijania śmietany dodać odrobinę cukru pudru. Składniki: 1 opakowanie ciasteczek OREO – około 180 g 80 g masła 1-2 banany(...)nocy warstwa budyniowa była bardzo płynna (co oczywiście nie przeszkadza, jeśli planujecie podawać deser w pucharkach), ale jeśli zależy Wam na bardziej zwartej konsystencji dajcie mniej mleka do budyniu. Mój deser był najpyszniejszy na drugi dzień. Dlatego jeśli Wam się nie spieszy, przetrzymajcie go z 24 godziny w lodówce. źródło: Na podstawie przepisu z „The kitchen is my playground

Moja Delicja
Jagodzianki + film 276

Drożdżowe jagodzianki z borówkami posypane cukrem pudrem to ciekawa propozycja na drugie śniadanie, słodki dodatek do kawy, idealny deser na lato. Te pyszne bułeczki

Smakowite Dania
Kremowa zupa z kiszonych ogórków, naturalnego serka i quinoy z chipsami z papieru ryżowego 114

kulinarnym niebie.  Mam oczywiście na takie dania swoje patenty, jednym z nich jest używanie domowych wywarów i bulionów, które są świetną bazą, drugim zagęszczanie zupy quinoą, a jeszcze innym uzyskiwanie aksamitnego smaku i konsystencji dzięki naturalnemu kremowemu serkowi.  Ostatnio wymyśliłam i często używam, jako uzupełnienie i dekorację dań, chipsy domowej roboty z papieru

Quinoa Raz!
W Pałacu jak w rodzinnym domu! 204

nawet specjalnie zbaczając z trasy, by spróbować większej ilości dań tworzonych w tamtejszej kuchni. Wielkie ukłony w stronę Szefa Kuchni! 3. WARSZTATY, SZKOLENIA Klaudyna (kochana organizatorka :) wręczyłam nam upominki od sponsorów i organizatorów w uroczych seledynowych torebkach. Uwielbiam prezenty (patrz zdjęcie drugie poniżej ;). Obdarowana, zadowolona wraz z uroczymi towarzyszkami płci pięknej ruszyłam w stronę maszyny(...)wzorcowych blogów, blogerów, którzy swymi tekstami podbijają świat. Nie ma co, Marcin dał mi dużo motywacji do działania i przemyśleń, co i jak dalej, w którą stronę pójść. Jedno jest pewne: plan wymaga harmonogramu i mam nadzieję, że wkrótce stworzę naprawdę fajny projekt (może z pomocą mojej drugiej połówki (?). 4. ATRAKCJE Dla mam i dzieci przejażdżka konna po okolicy

Sajkofanka smaku
Ciasto Snikers bez pieczenia 16707

wszystko polane pięknie rozpływającą się polewą, posypane orzeszkami. Perfekcja w każdym calu.  Niestety, kiedy przyszło do mojego wykonania, tak perfekcyjnie już nie było. Po pierwsze herbatniki. No nie da się, żeby nie namiękły kremem na bazie budyniu! Kremy wyszły dobrze, za to polewa do kiszki. Albo spływała aż za dobrze, a za chwilę nie chciała już współpracować wcale(...)podzielić na 3 części, wystudzić. Każdą część zimnego puddingu połączyć z innym dodatkiem: jedną z nutellą i rozpuszczoną czekoladą, drugą z kajmakiem, trzecią z masłem orzechowym.  Na pierwszą warstwę herbatników wyłożyć czekoladową masę, przykryć następną warstwą herbatników, dać krem kajmakowy, znów herbatniki, krem orzechowy, i tak dalej, do wykończenia kremów. Mi wyszły po dwie warstwy każdego smaku. Zakończyć

Cakes By Kejt
Razowe ciasteczka 205

Jeśli (podobnie jak ja) z powodu totalnego braku czasu nie zdążyłyście wymyślić ani też zrealizować żadnej niespodzianki dla swojej drugiej połówki z okazji Dnia Mężczyzny – spieszę z pomocą. Spokojnie dacie radę jeszcze to nadrobić! Mam dziś dla Was łatwy i szybki przepis na wyśmienite ciasteczka razowe. Każdy mężczyzna ucieszy się na ich zapach i widok, zapewniam! Ciastki

Garniec Magalie
Mini torcik limonkowo-jagodowy 204

razem z cukrem i połową płatków mig dałowych. Kie dy biszkopt przestygnie, przekrajamy go na pół.Łyżką polewamy je dną część ciasta i wykła damy na nią frużelinę i cienką warstwę masy. Przykrywamy całość drugą częścią biszkoptu i wtem sam sposób nasączamy. Smarujemy wierzch oraz boki masą. Posypujemy całość płatkami mig dałowymi. Chło dzimy. Smacznego

ChilliJemy
Maślane rogaliki drożdżowe 130

się delikatnie zeszły w pieczeniu i można je potem było odłamywać. U nas znikały w tak zastraszającym tempie, niby przypadkiem.. jedna sztuka…druga.. trzecia. Musiałam wszystko rzucić i ratować co się dało, żeby zrobić jakiekolwiek zdjęcia Ciasto robi się naprawdę prosto. Bez specjalnego wyrabiania czy innych zabiegów. Po zrobieniu, jest dość lepkie, ale takie ma być(...)folią lub ściereczką kuchenną. Pieczemy w 180 stopniach ok 15 min, aż się zezłocą. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/maslane-rogaliki-drozdzowe/ MieszamWGarnku   Artykuł Maślane rogaliki drożdżowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Placek jabłkowy z owocami jeżynowymi i masą z migdałów 173

cytryny (opcjonalnie) dodatkowo: papier do pieczenia pędzel cukierniczy Wykonanie: Kwadraty ciasta odmrozić na wpół, tak aby ciasto nie było zupełnie miękkie, ale dało się już rozwałkować. Wyjąć z opakowania, ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia + po ok. 1 cm ekstra z każdej strony aby ciasto założyć podwójnie tworząc dookoła pogrubiony rand. Docisną

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pizza ninja 127

Trwają spory czy ojczyzną pizzy są Włochy czy USA. Niewątpliwie sam pomysł pochodzi z tego pierwszego państwa, aczkolwiek w tym drugim rozwinęła się do takiej postaci. Jedno z bardziej popularnych dań fast foodowych, które miało wiele wersji w zależności od kraju, w którym było sprzedawane, a co za tym idzie powszechności składników. Pamiętacie polską pizzę

Kryzysowa Książka Kucharska
Kawa i kasztany... Dlaczego by nie...? 188

przez bite jedenaście godzin, i tylko świąteczne melodie w tle powstrzymują mnie przed wykrzyczeniem kolejnemu interesantowi prosto w twarz, żeby mi wszyscy w końcu dali święty spokój, wprowadzają mnie w stan lekkiej nerwicy. Z drugiej strony wysysają ze mnie wszystkie siły życiowe, co sprawia, że po powrocie do domu siadam na kanapie i tempo patrzę w ścianę, nawet

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chrupiące pieczone ziemniaki 391

Chrupiące pieczone ziemniaki są genialne, ale żeby wyszły perfekcyjnie, musimy się trzymać kilku zasad. Po pierwsze warto je krótko obgotować przed pieczeniem – łatwiej uzyskamy chrupiące brzegi. Po drugie – gęsi (ewentualnie kaczy) smalec – nadaje on ziemniakom niesamowitego smaku, którego nic nie jest w stanie zastąpić (gęsi smalec można kupić w supermarketach lub samemu wytopić podczas przygotowywania(...)Pieczemy ok. 45-60 minut, aż będą złote. W połowie pieczenia (po ok. 25 minutach) powinniśmy wyjąć blachę i przewrócić ziemniaki na drugą stronę – czosnek można wtedy usunąć. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych posypane solą w płatkach lub gruboziarnistą. Post Chrupiące pieczone ziemniaki pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Mus z pigwy 117

drzewka w nich owocujące :) Owoce z własnych upraw to źródło pewnej żywności oraz naprawdę zdrowych i wartościowych składników. Dlatego warto zadbać o jakość dań - nie muszą być przekombinowane, nie muszą zawierać składników z drugiego krańca świata czy nadmiernie doprawione różnymi przyprawami i w ten sposób tracące swój niepowtarzalny smak. W prostocie siła, smak i zdrowie! Przepis dodaję

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z młodej kapusty 204

gotowanej potrawki ( przepis tutaj ).  Dziś proponuję młodą kapustę w nieco mniej znanej odsłonie, chrupiącej surówki obiadowej. Taką surówkę można podać do dań obiadowych, mięs z grilla lub zjeść do kanapki na drugie śniadanie. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 4 łyżki posiekanego koperku sól Sos: 1 łyżka płynnego miodu 4 łyżki soku z cytryny 4 łyżki

Codziennik Kuchenny
Babeczki marchewkowe ze śliwkami 173

jesień... W sobotę przekonałam się o tym najlepiej jak się da - po niebie przesuwały się klucze dzikich kaczek jeden za drugim... widywałam to nie raz, ale takiej ilości odlatującego ptactwa jednorazowo to jeszcze nie... no i ta pogoda - coraz zimniejsza, bardziej mokra... aż się prosi żeby w domu pachniało śliwkami, cynamonem i w ogóle... Dlatego przygotowałam

Czary - gary w kuchni
Sałatka z Cieciorką Awokado i Pomidorkami Koktajlowymi 198

pyszną i zdrową sałatkę z cieciorką i awokado. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, możemy ją podać jako samodzielne danie na przykład na kolację lub zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować: 1 puszka 400 g fasoli czerwonej 1 puszka 400 g kukurydzy 1 puszka 400 g cieciorki

Uwaga Babcia Gotuje
KOTLETY Z MAKARONU 157

czasem mam ochotę na typowo polski zestaw obiadowy : ziemniaki z koperkiem, surówką i kotletami :) Wczoraj zjadłam właśnie taki obiad. Na pierwsze danie zupa z kalarepy (z tego przepisu - klik ) a na drugie kotlety. Czytaj więcej

Kasia Sarna
KOKARDKI Z WARZYWAMI NA SPOSÓB GRECKI 156

oraz cukinii. Postanowiłam przygotować szybkie danie makaronowe z użyciem jogurtu greckiego. A żeby było pożywne, dodałam kurczaka. Danie to możemy również spożywać na zimno - sprawdzi się na drugie śniadanie, jako sycąca sałatka.   SKŁADNIKI ulubiony makaron, np. kokardki, 5 dużych pieczarek, 1 mała cukinia, 1 pierś z kurczaka, jogurt typu

słodki bratek
Muffiny z kapustą i boczkiem. 149

wielu paniom wydaje? :) No a do piwa świetne są te kapuściane muffiny! Myślę, że tak samo jak batatowe Marzeny. Jedne i drugie sprawdzą się też jako piknikowa przekąska, a także jako danie lunchboxowe (słownik twierdzi, że nie ma takiego słowa - really?). Albo, zamiast lunch box, powiedzmy bento - będzie jeszcze bardziej światowo

zadanie-gotowanie
Zapiekanka z kaszy gryczanej z sosem paprykowo-marchewkowym. 121

Smak i zapach jest o wiele subtelniejszy od jej prażonego odpowiednika. Trochę improwizowałam przy wyborze składników do tej zapiekanki. Chciałam, aby danie było wegańskie i miało zdecydowany, pikantny smak. Jedno i drugie udało mi się osiągnąć. Mój mąż nawet nadał mu nazwę "wejście smoka", ale ja nie uważam abym przesadziła z ilością chili

zadanie-gotowanie
Nocna owsianka czekoladowo-bananowa 133

się nie chce zrobić zdjęcia ;-). Obiecuję poprawę i już mam dla Was kilka nowych przepisów. Oczywiście raczej nie będę robić zdjęć jajka sadzonego, jajecznicy czy zwykłej kanapki, ale tych dań bardziej nazwijmy to "skomplikowanych" ;-). Dzisiaj na dobre rozpoczęcie nowego roku prezentuję owsiankę. Nie wiem czy Wam kiedyś wspominałam, ale owsianek szczerze mówiąc nie lubię, jakoś nigdy(...)Oprócz płatków owsianych wzbogacona o bulgur, nasiona chia czy kaszę gryczaną. Bardzo sycąca co potwierdzam i ja i Mateusz - oboje nie daliśmy rady wciągnąć całej porcji, ale to nie szkodzi, bo drugą część zawsze można wykorzystać na drugie śniadanie. Przepis zaczerpnęłam z bloga The healthy foodie i nieco zmodyfikowałam. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Potrawka z soi (wegetariańska) 153

wrzuciłam je do garnka z wodą i tak sobie leżały przez dobę, a na następny dzień ugotowałam. Wyszło tego dużo i zrobiłam dwa dania: potrawkę z soi prezentowaną w tym poście a z drugiej części pasztet sojowy. Wszystko wyszło pysznie :) Potrawka z soi (wegetariańska) Składniki: 100 gram soi (ugotowanej wg przepisu na opakowaniu) 3 marchewki kawałek selera korzeniowego

Pyza i Surówka
Miseczki chlebowe do zupy 112

wielkanocy, dla mnie to rewelacyjne rozwiązanie podawania zup, a już w ogóle zupy typu krem. Moje „miski” testowałam z dwukrotną dokładką i dały radę, czyli nie przesiąkły, ale za po po tej drugiej porcji zupy wyśmienicie rozpływały się w ustach będąc nasączone aromatem zupy. Składniki na 3-4 miseczki: 500 g mąki ( wymieszałam 300 g mąki pszennej

greenscarf
Pyszny Wrap Czosnkowy 134

Rukolę  5. Dodaję Szpinak  6. Dodaję sałatę lodową.   7. Dodaję Kurczaka.     8. Całość polewam sosem. Ja dałam słodko kwaśny.   ZAWIJANIE TORTILLI 1. 2.   3 .  4. Z drugiej strony również składamy tak samo

Gotowanie Patki
Warzywne babeczki - zdrowy lunch 191

Połączenie słodkich marchewek, cukinii i szpinaku - całość zapieczona w masie twarogowo-jajecznej. Raj dla podniebienia :) Warzywne babeczki przypadną do gustu fanom szybkich dań śniadaniowych jak i wegetarianom. Babeczki sprawdzą się idealnie na drugie śniadanie do pracy. Łatwo je spakować i świetnie smakują podane na zimno. Przepis dodaje do akcji kulinarnej "Twój zdrowy lunchbox z Marwit". Składniki

Ugotować
Kalmar w pomidorowo-tymiankowym gulaszu + jak obrać/przyrządzić/sprawić kalmara 131

odcinamy tuż poniżej otworu gębowego. 5. Myjemy macki, płetwy oraz tubę. W przypadku ostatniej części, jeżeli posiadamy mały okaz kalmara, może przewrócić ją na drugą stronę, aby mieć pewność, że dokładnie ją wyczyściliśmy. Nie da się tego zrobić z dużymi sztukami, w ich przypadku jednak znacznie łatwiej dostrzega się ewentualną konieczność poprawek. Można też kalmara po prostu rozciąć, niemniej(...)przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Smażymy całość przez około 3 minuty. Po tym czasie wlewamy passatę, czerwone wino oraz wodę. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Następnie wstawiamy danie do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 1,5 godziny. Doprawiamy przed podaniem - solą oraz pieprzem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Włoska kapusta z grzybami leśnymi pod beszamelem 108

podniosę, bo lubię i jedno i drugie. Kiedy więc podpatrzyłam ten przepis w Poradniku Domowym, natychmiast postanowiłam go wykorzystać, tylko pieczarki zastąpiłam leśnymi grzybami. Może i nie wyglądało, ale było pysznie! Na drugi raz dodam do zapiekanki makaron i będę mieć wspaniałe danie obiadowe :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Schab z warzywami 146

Miękkie kawałki mięsa otulone w warzywach i sosie pomidorowym  to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Poniższe danie nie jest czasochłonne. Schab z warzywami idealnie smakuje na drugi dzień, ponieważ łatwo się odgrzewa.   Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg schabu 2 średniej wielkości marchewki 1 czerwona papryka 2 średniej wielkości cebule

Ugotować
Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami 170

mogłam sobie przypomnieć jak gęsta była cataplana którą jadłam w Portugalii, zdecydowałam się na wersję z większą ich ilością. Jeżeli wolicie danie mniej przypominające zupę - zmniejszcie ilość bulionu do dwóch szklanek. Drugiego dnia zupa była jeszcze lepsza - smaki się przegryzły - było pysznie! Inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 1 ośmiornica  (moja mrożona

Stare Gary
ZUPA OWOCOWA - WIŚNIE + SUSZONE OWOCE. 124

odnalazłyśmy na żadnych bazarkach, stoiskach czy innych (nawet typowo owocowych) miejscach.  Jaka ona jest? Kremowa, aksamitna, mocno owocowa. Łącząca danie główne z deserem, nadająca się na śniadanie, kolację, podwieczorek, drugie śniadanie i... w sumie, jak się człowiek uprze to co 60 minut może wybić "godzina tej zupy".  Jest rewelacyjna:  - na gorąco

Wypisz Wymaluj
ciasto na naleśniki 272

Naleśniki - jedno z najprostszych i zarazem najbardziej uwielbianych dań, przez dzieci :) Składniki: 2 szklanki mąki 1.5 szklanki mleka 1.5 szklanki wody (można także użyć wody gazowanej) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła) olej do smażenia Przygotowanie: 1. Do miski lub innego głębszego naczynia przesiewamy mąkę(...)lejemy za dużo cista- ma ono jedynie cienko przykryć dno patelni. Gdy widzimy,  ż e na wierzchu nie mamy już surowego ciasta i da się, nasz naleśnik, poruszyć na patelni, przerzucamy go na druga stronę (np za pomocą łopatki kuchennej lub przez podrzucanie patelni). Nasz naleśnik ma mieć lekko złotawy kolor  (ok 1,5-2 minuty

Kulinarnie z Polką na Kresach
Poranne zdrowe śniadanie-zupa 267

Zupę można przygotować na wieczór a rano podgrzać ,zamiast kaszy jaglanej można dać ,kasze kukurydzianą,płatki pszenne lub jęczmienne.Zamiast wrzątku w drugiej fazie można dodac mleka

w mojej kuchni
Kartoflak mazurski 325

Dominika, który napisał go samodzielnie i bardzo starannie, co widać na zdjęciu poniżej. Jego mama pochodzi z Mazur, a życiowe ścieżki zaprowadziły ją na drugi koniec Polski, do Opola właśnie. Kartoflak jest tradycyjnym mazurskim daniem,  ma swoje doroczne święto i muszę przyznać, że należy mu się ten honor całkowicie! Czytaj więcej

bistro mama
Faworki last minute 156

Faworki i paczki to dwa wypieki bez ktorych nie moze obejsc sie karnawal.Jedno i drugie bardzo pracochlonne i niestety bardzo kaloryczne. Na jednego paczka dam sie jeszcze skusic,ale piec ich cala kope,nie - na to mnie nikt nie namowi.Zreszta upiec dobrego paczka,lekkiego jak piorko i z bialym paseczkiem przez srodek,nawet nie kazdy cukiernik sprosta temu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 148

pieczenia pizzy. To nie jest trudne, a jak się nabierze wprawy, to okazuje się, że domowa pizza to szybkie danie, jakie łatwo przygotować kiedy brakuje czasu na coś "konkretniejszego". Druga kwestia to świadomość tego, co składa się na domowy posiłek, a co dostajemy w potrawach kupionych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kasza gryczana z sosem pieczarkowym 205

niewielką ilością gorącej wody z sosu, a następnie dodajemy całość do garnka. Zasada z zasmażką jest taka - albo ona, albo danie, do którego ją dodajemy powinna być zimna, a to drugie gorące, bo inaczej porobią się grudki. Ale... ponieważ jestem wielozadaniowa ;) i robię wszystko naraz, zawsze gorącą mam i zasmażkę i potrawę. I zawsze

chwile dla mnie
Barszcz, o którym na Ukrainie nie słyszeli 259

słyszeli. Ciekawe ;) Moja wersja niestety trochę odbiega od tradycyjnego barszczu. Po pierwsze nie mam buraków, tylko zupkę w proszku, o zgrozo! Po drugie nie mam fasolki szparagowej, ale mam nadzieję, że groszek da radę. No to do roboty! 1,5l wywaru drobiowego (w tym ziele angielskie, liść laurowy) 4 ziemniak pokrojone w kostkę marchew pokrojona w kostkę

bastalena
Cykoria po raz pierwszy! 143

przyciągała mnie do siebie specjalnie. Zakupiłam bardzo zgrabne cykorie (czy bywają niezgrabne? chyba nie) i na pierwszy i, jak się okazało, drugi też ogień, czyli przez 2 dni pod rząd, poszło danie zainspirowane pomysłem Anety. Zrobiłam dwie wersje, nie wiem która lepsza:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja 165

Lubelskie blogerki postanowiły znowu wspólnie gotować. Tematem drugiej edycji miała być kasza jaglana. Moje propozycja oraz smak dania jednoznacznie skojarzyło mi się ze Świętami Bożonarodzeniowymi, dlatego prezentuję pierożki w świątecznej scenerii. Zapraszam także do dziewczyn: Martyna -  http:// breakfastofdreams.blogspot.com/ /  http:// chiliandsugar.blogspot.com/ Edyta - http:// pasja-smaku.blogspot.com/ Dorota -  http:// sierotkamarysiawkuchni.blogspot .com/ Angelika-  http:// duringthefreetime.blogspot.com/ Ania -  http://przyprawmnie.blogspot.com

kolorowotorcikowo
Penne prawie carbonara wg Buni 225

Spaghetti carbonara to klasyka . A jak to zawsze z klasyką bywa pojawiają się wariacje na temat. Z tym daniem jest podobnie . Po pierwsze nie spaghetti a penne . Po drugie nie samo żółtko a żółtko ze śmietanką .Po trzecie nie oliwa a masło. Zresztą podobno Włosi sami nie za bardzo trzymają się ściśle klasycznego przepisu

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania