mój sposób na to by kotlety mielone były smaczne również na drugi dzień po ich zrobieniu:). Jak wiadomo - kolejnego dnia nie smakują tak dobrze jak prosto z patelni, ale sos pieczarkowy nadaje im nowego życia - zyskujemy odmienione danie obiadowe. W tej wersji z pieczonymi mielonym, ale równie dobrze sprawdzą się smażone. Kotlety: 500g mięsa mielonego
Szefowa kuchnirozmowa kończy się na temacie strawy i nie umiem tego ominąć. Może na co dzień nie jem jakichś szczególnie wyszukanych dań, nie jestem z zawodu kucharzem, dopiero poznaję tajniki gastronomii na własna rękę, a z drugiej strony wegetariańska kuchnia ma to do siebie, że ciężko przedstawić ją jako menu restauracji z 3***. Pracuję nad tym ;) Czasami(...)tego dość. Wtedy w kuchni spędzam tylko tyle czasu, aby wystarczył na przygotowanie posiłku i nic więcej. W naszym kraju kuchnia włoska odniosła wielki sukces. Czemu to zawdzięcza? Makaronowe dania sycą, smakują słońcem południa i mają zbliżone smaki do tych, które znamy. A przede wszystkim kwintesencja tkwi w... prostocie! Gdy więc w przyszłości otworzę swoją restaurację (o czym marzę
W kuchni Karmel-itkidynią hokkaido i chyba łącznie drugie podejście do jakiejkolwiek dyni w moim życiu. Muszę przyznać, że bardzo mile się zaskoczyłem i na pewno wkrótce na blogu pojawi się więcej dyniowych przepisów. Tym razem proponuję przygotowanie makaronu ze wspomnianą wcześniej dynią hokkaido, pieczarkami, cebulą i boczkiem. Danie jest niezwykle proste do przygotowania, nie zajmuje dużo
Programista w kuchniwielu kuchniach świata. Bazuje na majonezie, a najczęściej spotykana jest jego zimna wersja, którą stosujemy do szerokiego wachlarza najczęściej również zimnych dań i przystawek, np. pieczeni rzymskiej , szynki w galarecie , ryb na zimno. Choć z drugiej strony jest to też jeden z popularniejszych dodatków do jedzonego raczej na ciepło fish and chips . Możemy go stosować także(...)tylko jedną z wielu możliwości i zachęcamy do własnych eksperymentów Ponieważ sos tatarski bazuje na majonezie, naszym zwyczajem polecamy użycie własnej roboty majonezu domowego. Wprawdzie zarówno jeden jak i drugi produkt możemy kupić w sklepie, ale nie oszukujmy się – ich skład kojarzy się wówczas bardziej z fabryką chemiczną, aniżeli czymkolwiek do jedzenia. Zresztą z racji wielkiego zróżnicowania przepisów, w przypadku
Kulinarna Pokusaprzydatności do spożycia - 38 proc., zbyt duże zakupy - 15 proc., zbyt duże porcje posiłków – 13 proc., niewłaściwe przechowywanie żywności – 11 proc., zakup złego jakościowo produktu – 9 proc., produkt lub danie jest niesmaczne – 6 proc., brak pomysłów na wykorzystywania resztek – 3 proc., a brak listy zakupów – 2 proc.” Jak wynika z przedstawionych statystyk wśród przyczyn wyrzucania żywności(...)przypadkiem wrzuciło się do garnka za dużo, pół papryki pozostałej z przygotowywania sałatki, samotny plaster sera… Za mało, żeby się najeść, ale z drugiej strony za dużo, żeby wyrzucić. Mam więc kilka niezawodnych pomysłów na dania z resztek. Z kilku kromek czerstwego pieczywa (np. chałki) i jajka można usmażyć pyszne grzanki, podać je z miodem lub ulubionych dżemem
Obiad gotowySałatka ziemniaczana z bobem. Kolorowa i sycąca. Sałatka jest doskonała jako samodzielne danie lub dodatek do mięsnego obiadu. Nadaje się też do zabrania do pracy na drugie śniadanie, gdyż ta sałatka może być przechowywana w hermetycznych pojemnikach, bez strat jakościowych i smakowych, wytrzymuje kilkugodzinne przechowywanie. Sałatki z ziemniakami: Tradycyjna jarzynowa Sałatka jarzynowa z szynką(...)łyżka siekanego koperku. Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (uważamy aby nie był za miękki), do tej sałatki wyłuskałam go z łupinek, ale często w innych daniach tego nie robię. Ugotowane młode ziemniaki kroimy w dość grubą kostkę i mieszamy z 1 łyżeczką oliwy i koperku. Dodajemy zielony bób. Pomidorki kroimy w ćwiartki, a ser mozzarella
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępączków ledwo dała radę… Ciasto wyszło ponad wyznaczone granice i zamiast pączków wyszły jakieś statki ufo… Ale na szczęście udało się je uratować. Keto pączki drożdżowe Keto pączki drożdżowe – pieczone czy smażone? Oto jest pytanie! Jeśli zdecydujecie się więc na wersję pieczoną, to radziłabym nie ładować ciasta po brzegi, tylko tak do 3/4 wysokości foremki. Druga sprawa(...)wsypywać dalej mieszając. Energicznie mieszać ciasto na ogniu aż zbije się w kulę. Zestawić z ognia, przełożyć do miski i dać mu odpocząć 5 -7 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zmiksować, dodać jajko oraz żółtka jedno po drugim oraz ekstrakt z wanilii i cream of tartar. Dodać zaczyn drożdżowy i delikatnie wmieszać go w ciasto. Ciasto przełożyć do formy
Modern Cave GirlPyszna i szybka sałatka na lekką kolację lub drugie śniadanie do pracy. Zamiast gotowych sosów możemy przygotować własny - minimalnie wydłuży to czas przygotowania. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 garści rukoli 1 duża papryka czerwona 8 pomidorków koktajlowych 2 torebki sosu francuskiego lub włoskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody Sposób przygotowania: Sałatę lodową płuczemy(...)Rukolę płuczemy pod bieżącą zimną wodą i dodajemy do warzyw. Do szklanki wsypujemy zawartość torebek, dolewamy oliwę i wodę, dokładnie mieszamy (przepis na opakowaniu podaje, aby na każdą torebkę dać po 3 łyżki, ja daję te proporcje na 2 torebki). Sosem zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy
Kolorowy Przepisownikdotrwać do drugiego śniadania. A tam juz czeka pyszna drożdóweczka czy pączuś. Ile razy przeskoczyłeś, przeoczyłeś czy po prostu przespałeś śniadanie. Niejeden dałby się poćwiartować na kawałeczki, byle pospać 5 minut dłużej. Albo taką sprytną dietę odchudzającą sobie wykombinowałeś (bez śniadania). A szkoda. Bo dobre śniadanie to podstawa. Na dobry początek dnia. Nie na drugą nogę(...)wersji bezglutenowej: prosa lub komosy ryżowej 4. Rośliny oleiste. 2 łyżeczki świeżo zmielonych ziaren: lnu, slonecznika, sezamu, dyni, migdałów, orzechów. 5. Owoce 150 -200 g owoców z danej pory roku, najlepiej z uprawy ekologicznej. I sok z połówki cytryny. Przygotowanie Biały serek i olej (najlepiej z pierwszego tłoczenia na zimno) dobrze wymieszać widelcem. Do uzyskania jednolitej emulsji. Dorzucić
MODA NA BIOkarpia w korzennym sosie (danie wytrawne) przygotowałam na konkurs " Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny " (link do strony konkursowej: konkurs.kopernik.com.pl ), którego głównym zadaniem jest stworzenie dania z wykorzystaniem Pierników z Kopernika i jego sfotografowanie. Pod tym hashtagiem → #przepisnakopernika znajdziecie inne pomysły na przepisy z dodatkiem toruńskich pierniczków. Składniki na 6 porcji: 1 duży karp(...)oczkach) pierniki i dodać kilka plasterków sparzonej cytryny. Ewentualnie do sosu wlać 1/2 szklanki przegotowanej wody. Sos delikatnie wymieszać. Danie ponownie wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem około 10 minut. Podawać na ciepło. Na drugi dzień, sos mocniej się zagęści. Podsmażanie warzyw
Ugotowaćmłodej cukinii (dałam koło 1 kg żółtej i zielonej) 3 łyżki brązowego cukru (ok. 50 g) 1 szklanka tłoczonego soku jabłkowego 0,5 szklanki wody 1 laska wanilii (dałam 2 łyżki domowego cukru waniliowego) 1 czubata łyżeczka cynamonu 2-3 goździki 1 cytryna 1 opakowanie budyniu śmietankowego Ciasto 230 g mąki ( u mnie wyszło ok 320 g) ¼ szklanki brązowego cukru(...)ciasta do blaszki ok 20x20 cm Na to wykładamy masę cukiniową. Całość przykrywamy drugim płatem ciasta. Pieczemy ok 40-50 min w 180 stopniach. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/szarlotka-cukinia-pysznym-kruchym-ciescie/ MieszamWGarnku Artykuł Szarlotka z cukinią na pysznym kruchym cieście pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkubardzo gorąco. Ja gotuję osobno rosół, najczęściej na porcji rosołowej, ale może być również na kurze, kurczaku, itp. W drugim garnku obgotowuję żołądki z warzywami, następnie prawie miękkie żołądki przekładam do rosołu, gotuję je jeszcze ok.20-30 minut i danie gotowe. Składniki: - 1-1,5kg żołądków z kurczaka - większa porcja rosołowa (lub kawałek kurczaka, kury(...)łodygę selera naciowego, mały kawałek pora, oraz z 2-3 łodygi natki pietruszki i gotuję jeszcze ok.30-60 minut, lub do miękkości. W trakcie gotowania żołądków nastawiam w drugim garnku porcję rosołową (można także wykorzystać rosół z poprzedniego dnia). Wymytą porcję rosołową, kurę lub kurczaka, zalewam zimną wodą i doprowadzam do wrzenia. Usuwam sitkiem szumowiny, następnie dodaję pokrojone
Smaczne Zdrowekubki dla taty. Oczywiście dwa Jeden od córeczki a drugi od synka. Ciekawe jak mój mąż będzie pił z nich na raz hihi Ale na pewno coś wymyśli – jeden kubek pewnie zostanie w domu, a drugi zabierze do pracy. W końcu warto się pochwalić tak wyjątkowym kubeczkiem danym od dzieci. Zresztą spójrzcie sami, jakie te kubki są fantastyczne. Kubki
Słodkie okruszkibakalii (ja użyłam żurawinę, rodzynki i orzechy laskowe firmy Helio) polewa czekoladowa Helio Wykonanie: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy w drugiej misce żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy płynny miód, gorącą kawę ( dałam ciepłą choć autorka piesze żeby dodać gorącą , nie chciałam ryzykować ) oraz olej, miksujemy do połączenia się składników do płynnej masy dodajemy przesianą
Słodkie zapomnieniepół (wówczas część ziaren wyleci ze środka). Następnie wyginamy skórkę granatu tak, aby ziarenka samoczynnie się odklejały i powoli od jednej strony do drugiej oddzielamy ziarna od skóry. Pukanie w skórę w moim przypadku nie dało rezultatu i ziarna nie odchodziły same od skóry, być może Wam się uda. :) Ziarna granatu doskonale smakują same (np. w postaci soku
MintTastekuchni nigdy nie ma nudy, poszukuję i próbuję różnych smaków. Łącze też różne kuchnie. Te ulubione to tajska, chińska i kompletnie drugi biegun kuchnia francuska czy śródziemnomorska. I takie też jest moje dzisiejsze danie. Idealnie gładki, jedwabisty, co możecie zobaczyć na fotografii, krem kokosowy z kalafiora. Krem ma niesamowity smak, który ciężko mi opisać, ale spróbuje
SMYKWKUCHNICześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na drugi przepis, który bierze udział w konkursie Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex . Jeśli jeszcze nie widzieliście poprzedniego, w którym
Bez Cebulikawałek żółtego sera, cebula też się zawsze w naszym domu znajdzie i jeszcze tylko przyprawa curry, którą bardzo lubimy. Wszystko razem dało siedem zgrabnych cebulaczków, które częściowo zjedliśmy na kolację, a pozostałe na drugie śniadanie następnego dnia. Czasem pod wpływem chwili i z resztek, które są w lodówce może nam wyjść coś naprawdę smacznego ;) Składniki
Simply Foodmatko, jakie to było pyszne :) Obiad przygotowany późnym wieczorem, aby na drugi dzień mieć do pracy, został w połowie skonsumowany :) Zaczęło się od próbowania, a skończyło na paru dokładkach :) Jednogarnkowe proste danie z batatami, ciecierzycą, czerwoną papryką z dodatkiem jarmużu , to zdrowy obiad pełny wartościowych składników, łatwy do przygotowania. Idealnie rozgrzewa i syci w zimowe, chłodne
Moja Delicjamały detal. Każda opcja, zawiesisty mączny sos jak i tłuszcz ma swoje plusy. Plusem pierwszego jest to, że są bardziej kaloryczne, danie wygląda na solidniejsze, a co najważniejsze można nim zamaskować zepsute jedzenie. Drugi natomiast jest mniej kaloryczny, co dla niektórych jest plusem, oraz zdecydowanie lepiej wygląda na zdjęciach (jakby mi to nagle zaczęło sprawiać różnicę
Kryzysowa Książka Kucharskamądrości. Zawsze powtarzałem, że gdybym miał dom, to do jego pilnowania wolałbym przydzielić dzika niż psa, po pierwsze mądrzejszy, a po drugie znacznie bardziej skuteczny :) Ale wróćmy do meritum. Jeśli chodzi o przygotowywanie dania z żołędzi to zbieram się do tego od 3 lat. Ostatnio co prawda używałem żołędzi do racuchów przy okazji filmu o miejskim survivalu
Kryzysowa Książka Kucharskaodstawić do stężenia. Twaróg i masło przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cukru można dać więcej jeśli lubicie bardziej słodkie. Następnie porcjami dodawać zmielony twaróg. Do drugiej miski przełożyć mniej więcej 1/3 masy serowej i dodać do niej kakao, dokładnie zmiksować. Do pozostałej masy dodać cukier waniliowy i także zmiksować
Monia miesza i gotujePasta w sensie do chleba – nie makaron. Awanturka to kolejne klasyczne danie, które poznałam dopiero w barze Przekąski Zakąski, serwowane przez Pana Romana. Drugim jest gzik (przepis tutaj) . Jadłam je w kółko, bo były to jedyne w miarę wegetariańskie rzeczy w tym przybytku. Składniki: 2 małe puszki wędzonych sardynek albo 1 większa
Ugotowane pozamiataneświąteczną kapustę, jeśli nigdy jej nie robiliście, albo pamiętacie jej smak z dawnych czasów, ale zawsze brakowało Wam motywacji, może tym razem dacie się namówić... Nie musicie od razu gotować całego garnka, ale z drugiej strony... jeśli ugotujecie mało, możecie żałować ;) Każdą kapustę z moich przepisów można przygotować dzień, dwa wcześniej. Można ją również mrozić, najlepiej w woreczkach(...)razem jeszcze kilka minut. Kapusta jest smaczna od razu po ugotowaniu, ale jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień, po odsmażeniu na maśle. Jeśli chodzi o grzyby, zazwyczaj wybieram prawdziwki lub podgrzybki. Te pierwsze są szlachetne, mają delikatny smak i piękną barwę. Te drugie są ciemniejsze, jednak znacznie bardziej aromatyczne w połączeniu z kapustą. Suszone kozaki raczej odradzam
Trzeci talerzdziś taka tam przekąska, dobra na drugie śniadanie, albo wytrawny podwieczorek. Można ją też potraktować jako przystawkę przed daniem głównym. Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wiec możemy nim w razie czego poczęstować niespodziewanych gości ;) Polecam. Składniki: 3-4 łyżki ugotowanej białej quinoy 2 łyżki ugotowanej czarnej quinoy garść grzybków enoki
Quinoa Raz!przystanku śmiechają pod nosami i się patrzą na moje buty, ja już gula w gardle i staram się jakoś jeden za drugim schować ale to nic nie daje. Ale jednak pomyślałem, że nie dam sobą pomiatać nawet znanemu człowiekowi i krzyczę na Wojciecha, że on sam przecież boso przez świat chodzi więc nie ma prawa się do moich
Marder&Marder Manufacturekurczaka :) Oczywiście, nie umawialiśmy się na taką konkurencję, ale jest to fajna okazja do pokazania dwóch sposobów na takie danie. Po pierwsze - różnie podeszliśmy do różnorodności składników nabijanych na patyczki, po drugie - kluczową kwestię soczystości kurczaka osiągnęliśmy wg innego patentu. Moje szaszłyczki są bardziej ascetyczne, bo tylko trójskładnikowe. Kosztem radosnego wyglądu dostałem trochę wygody
zadanie-gotowaniemożecie zaobserwować ostatnio pałam miłością do makaronu ryżowego. Jest tak przede wszystkim dlatego, że nie wymaga gotowania, co czyni daną potrawę jednogarnkową, co też można u mnie zaobserwować jest moją specjalnością. Drugi głównym powodem jest, fakt że jest bezglutenowy, nie żebym miała na niego alergię, ale w miarę możliwości staram się go spożywać jak najmniej. Składniki
greenscarfSmażona wątróbka drobiowa... Jedni ją uwielbiają, drudzy zaś odwrotnie, wątróbka drobiowa... Owszem jest pracochłonna i strzela tłuszczem, ale jak wcześniej przygotujemy miejsce pracy, myślę że będzie
Pelusiowa KuchniaBardzo smaczna lekka sałatka , idealna na drugie śniadanie, kolację lub jako przekąska. Świetnie sprawdza się w pacy, nawet po niedużej ilości czujemy się długo
IMPRESJA SMAKUkulinarną opanowały dogłębnie. - Ale się tego dziś zlazło! Wszak to chyba z tysiąc gęb do wyżywienia! - utyskiwała najmniejsza z nich. - Hedwisiu, jakoś damy radę. Kilka magicznych sztuczek i zupa będzie wyśmienita! - zapewniała z przekonaniem druga, hipnotycznym wzrokiem mierząc gotowy do warzenia kocioł. - Same zobaczycie, jeszcze będą chcieli dokładki! - nieprzerwanie prorokowała nadal pokaźna blondyna, zamaszystym ruchem przewiązując długie włosy
Grunt to przepis!rozrobiony proszek. Energicznie mieszać żeby nie było grudek. Wystudzić. Zmiksować z margaryna w temp pokojowej. Krem podzielić na 3 części *przekładanie: na spód dać jeden kruchy placek, wyłożyć 1 część kremu, przykryć plackiem orzechowym, wyłożyć drugą porcję kremu, przykryć plackiem kokosowym, wyłożyć krem, przykryć kruchym plackiem. Wierzch polać czekoladą
Z Majeczką w kuchniwsypujemy lekko połamane herbatniki ( dość duże kawałki ) i delikatnie wciskamy , wklejamy je w masę . Całość przekładamy do keksówki , wyłożonej folią spożywczą ( żeby czekolada dała się wyjąć po stężeniu ) . Chowamy na noc do lodówki i na drugi dzień , popuszczamy pasa , dietę odwieszamy razem z paskiem od spodni na wieszak i…pałaszujemy , rozpływając się w błogiej słodyczy..mniam Smacznego ! Post Domowa
Ogrodnik w podróżyKiedy zostaje mięsko z rosołu na drugi dzień zawsze pojawiają się pytania: upiec i zjeść, przerobić na krokiety lub pierożki z mięsem, albo zrobić kluski nadziane
Gotowanie...to proste !Zycie jest zbyt krótkie by marnować je na diety, ale zbyt cenne by marnować je złym jedzeniem. Jakiś czas temu na moim drugim blogu Vademecum Blogera rozpisałam się na temat zakwaszenia organizmu i tego, że to jedna z największych (choć nieuświadomionych) bolączek naszych czasów. Bo mało kto zdjaje sobie sprawę, że może być przyczyną wielu przewlekłych chorób(...)owoców cytrusowych, niedojrzałych owoców, szczawiu, rabarbaru, baklażanów, rzerzuchy, szpinaku, kapusty kiszonej, kiszonek, pomidorów (zwłaszcza gotowanych), jogurtu, sfermentowanego mleka, octu, ogorków kiszonych. A z drugiej strony wskazane było by spożywanie codziennie dużej ilosci różnorodnych warzyw ( z danego sezonu) i innych produktów alkalizujacych: takich jak banan, ziemniaki, marchewka, koper, seler, adwokat, kasztan, orzech brazylijski, migdały, algi, kiełki. Korzystne byłoby
MODA NA BIOpieczarki, jajko, bułkę tartą i jajka starte na grubych oczkach. Całość dobrze wyrobić. 4. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, dać na blaszkę. Podpiec ok 15 minut. Wyciągnąć,rozłożyć farsz i przykryć drugą częścią ciasta. Podziurkować widelcem. Piec w temp 180St C przez ok 1h. Ps. Placek najlepiej smakuje na drugi dzień, lekko odgrzany
Kuchnia w czekoladzieziemniaki, zagotujcie wodę z solą i ugotujcie je do miękkości. Odcedźcie i zostawcie pod przykryciem, dłużej zachowają ciepło. Jeśli szykujecie to danie na dwa dni, dla dwóch osób, wystarczy Wam 10-12 ziemniaków. Drugiego dnia ugotujcie świeże, będzie smaczniej. W tym czasie misce lub garnku wciśnijcie mały obrany ząbek czosnku, dodajcie łyżeczkę chrzanu. Pokrójcie szczypior
Karo in the KitchenPewnie znacie moją miłość do wypieków drożdżowych? W sobotę znów dałam upust swojej miłości i przygotowałam cudownie mięciutką i puszystą drożdżówkę. Tym razem z sezonowymi owocami, czyli z truskawkami i jagodami ukrytymi pod chrupiącą kruszonką. Podałam je na drugie śniadanie urządzone w sobotnie przedpołudnie w ogrodzie, idealnie komponowało się z kubkiem zimnego mleka i zniknęło błyskawicznie. Na podwieczorek
Rozpustne gotowaniepomarańczową nutą owoców i tym sposobem wyszły fantastyczne tarty, które co tu mówić zniknęły w mgnieniu oka. Zrobiłam dwie wersje. W pierwszej dałam całe połówki gruszek i polałam po upieczeniu roztopioną deserową czekoladą, w drugiej gruszki pokroiłam w dużą kostkę i posypałam płatkami migdałowymi. Dodatkowo delikatnie oprószyłam cukrem pudrem. „ Czytaj więcej
Wiem co jempomidorowy. Razem dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze kilka minut pod przykryciem. Kardamon w tym daniu jest wyczuwalny dość dobrze. Degustator stwierdził, że posiada ono swojego rodzaju "drugie dno smakowe", a ja jestem podobnego zdania. Najlepiej smakuje oczywiście z ryżem, jednak dla fanów tradycyjnego jedzenia również powinien posmakować podany
Kuchenna KontrrewolucyaZdjęcie ze strony Leila Restaurant w Dubaju Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) w dosłownym tłumaczeniu nadziewane cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły przerywnik między jednym a drugim rodzajem gulaszu z ryżem, na widok którego zaczynam już ryczeć niczym wściekły Wielbłąd. Potrawa najprawdopodobniej pochodzi z Libanu i oczywiście wariantów
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadbających o linię, wspaniała do pracy, na drugie śniadanie, na kolację jako samodzielny posiłek, jak również jako dodatek do dań głównych. Pożywna, warto zrobić więcej i zabierać w pojemniczku do pracy! Składniki: Pół kapusty pekińskiej, 4 pomidory, 4 ogórki kiszone, 1 papryka czerwona, 4 jajka gotowane na twardo, 1 puszka tuńczyka
kgwjanczewo