KRUSZONKĄ! Sezon na rabarbar w pełni! Dlatego nie mogło u mnie zabraknąć tego przepisu. Celowo nie stylizowałam zdjęć, aby oddały one jak najbardziej realny i przepiękny wygląd tych drożdżówek. Często słyszę od Was, że drożdżowe ciasto to trudne ciasto do zrobienia. O dziwo! To najłatwiejszy wypiek, i tak na prawdę trzeba się postarać aby bułeczki nie wyszły. Smak(...)zapach domowych drożdżówek z rabarbarem jest bezcenny! Uwielbiam! Dzisiaj też mój mały debiut, jak dobrze wiecie, w ostatnim czasie staram się nagrywać dla Was filmiki obrazujące jak przygotować różne dania czy posiłki. Zazwyczaj publikowałam je tylko na Facebooku i Instagramie, ale nie mogłam ich dodać na bloga. Zrobiłam mały pierwszy kroczek i filmik udostępniłam na You Tube
SMYKWKUCHNITrochę mnie tu mało w ostatnim czasie, ale Wy mi przecież wybaczycie :). Nie wiem czy już wiecie ale sezon rabarbarowy właśnie wystartował i mam tu dla Was zielone pyszne drożdżówki z budyniem, kruszonką i rabarbarem. Z pozdrowieniami dla kobietki, która ma magiczny ogród z takimi darami natury :). Przepis podaje na 10 sztuk. Ciasto drożdżowe: - 1/2 kg mąki pszennej, u mnie(...)skorupa. Budyń nakładamy na uformowane ciasto drożdżowe. Kruszonka: - 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 8 dag zimnego masła 1. Połączyć składniki i energicznie wyrobić na sypką kruszonkę. Posypać wierzch drożdżówek lekko wcisnąć aby kruszonka nie spadła na boki
Apetyczna babeczkablogu jest już przepis na ciasto drożdżowe, wg przepisu mojej babci ale ten przepis na tą drożdżówkę jest genialny! Wsypujesz wszystkie składniki (Wg odpowiedniej kolejności) do miski i czekasz. Potem wszystko mieszasz, przekładasz do formy i pieczesz. A do tego drożdżówka ta wychodzi zawsze! Nie ma konieczności robienia zaczynu , tylko koniecznie trzymajcie się kolejności dodawania składników do miski. Ciasto drożdżowe
CookYourselfmasła i to dzięki tym właśnie produktom ma swój wyjątkowy smak i konsystencję. Jest wyjątkowo miękkie i miękkość tą zachowuje nawet następnego dnia. Jeśli macie ochotę na pachnącą, pulchną drożdżówkę, zapraszam! Składniki na wykwintną drożdżówkę z serem i żurawiną (na większą keksówkę): CIASTO: 400 g mąki pszennej tortowej (dobrej jakości) 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru
Rozpustne gotowaniespróbować zawinąć je pod bułeczkę). Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć je ściereczką i odłożyć do lekkiego podrośnięcia na ok. 15-30 minut. Posmarować drożdżówki żółtkiem rozbełtanym z 2-3 łyżkami mleka. Piec ok. 12-15minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu można polać lukrem, ale nie jest to konieczne. Wykonanie w Thermomixie(...)spróbować zawinąć je pod bułeczkę). Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć je ściereczką i odłożyć do lekkiego podrośnięcia na ok. 15-30 minut. Posmarować drożdżówki żółtkiem rozbełtanym z 2-3 łyżkami mleka. Piec ok. 12-15minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu można polać lukrem, ale nie jest to konieczne. Przepis znalazłam na grupie
Mania WypiekaniaDrożdżowe wypieki to jedne z moich ulubionych . Najlepsza drożdżówka - wiadomo to ta od Mamy 😃 Chociaż muszę przyznać, że powoli dorównuje Mamie i udaje mi się zrobić równie pyszne ciasta drożdżowe. Prawdziwa drożdżówka to mąka pszenna, tłuszcz, cukier, jajka, niekiedy jakiś aromat czy także rodzynki. Najprostsze receptury przeważnie są najlepsze. Tym razem chciałam stworzyć drożdżowy wypiek w wersji zdrowszej
Zdrowie na języku :Pmojego domu jest cukiernia, w której sprzedawane są najlepsze kupne drożdżówki świata. Z serem, wiśniami, jabłkiem, jagodami, truskawkami, pączki. Wszystkie wilgotne, maślane, pełne nadzienia,w zasadzie składające się głównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-) Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej
Słodkie inspiracjeOstatnio przypomniało mi się, że robiłam kiedyś (sto lat temu) chałkę na kremówce ( klik ), a że potrzebowałam sprawdzonego przepisu na pyszne drożdżówki, wykorzystałam już to, co na blogu było. Nie robiłam jednak jednej dużej bułki, tylko małe - każdą nadziałam owocami. Wybrałam 5 rodzajów, możecie oczywiście zrobić tylko z jednym, choć przyznam szczerze, że polecam wersję przedstawioną poniżej - bułki(...)popękały, więc mamy niespodziankę - nigdy nie wiadomo, na jakie nadzienie się trafi :) Składniki (16 drożdżówek) Ciasto 250 ml śmietany, 36% 500 g mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży (7 g) 80 g cukru 16 g cukru waniliowego 2 jajka średniej wielkości dowolne owoce do nadziania (u mnie truskawki - tak, w sierpniu <3, maliny, borówki, nektarynka, gruszka - umyte, obrane, pokrojone) Kruszonka
Słodkie inspiracjeznam chyba osoby, która nie uwielbia drożdżówek :) Mowa oczywiście o tych świeżych, domowych, najczęstszej nadziewanych różą. Mi ten smak i zapach kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to z pieca wydobywał się nieziemski aromat tych małych pyszności! Dzięki marce Stovit dziś poczułam się jak dziecko :) Składniki: 1 kg maki 1 litr mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 4 łyżki cukru(...)ręką ciasto przez minimum 15 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na około 25 minut. Na stolnicy wysypanej mąką wyłożyć przygotowane ciasto. Urywać po kawałku, nadziewać marmoladą różaną ( Stovit ) i formować drożdżówki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (spojeniem do dołu) i odłożyć ponownie do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez
Tradycyjna Kuchniaszykował się na dietę jakąś? Okazuje się, że szykuje sobie alternatywę do kawy, ponieważ kawę pije tylko gdy pod ręką jest coś słodkiego, a w domu zazwyczaj były to drożdżówki. Drożdżówki lekkie i niskokaloryczne raczej nie są, a że lato za pasem to mąż postanowił się przerzucić na coś lżejszego Nie ma problemu A same ciasteczka wyszły pyszne. Odrobinę
RelaxtimeZbliża się najtłuściejszy czwartek w roku! Pączki będziemy robić na pewno, ale dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki z serem w kształcie serca. Bułka jak bułka - chyba każdy zna smak takiej buły, do tego kakao (j ak zrobić prawdziwe domowe kakao? odpowiedź znajdziesz tutaj>> ) i można poczuć się jak dziecko, jak kilkanaście lat temu 😁 To było(...)swoje potrzeby czyli mleko krowie zamieniłam na roślinne owsiane i biały cukier na cukier trzcinowy. Zwykła bułka w niezwykłym wydaniu, uszczęśliwi i smakiem i wyglądem ❤ Przepis na domowe drożdżówki z serem Składniki 220 g mleka (u mnie domowe owsiane) 100 g cukru trzcinowego /kokosowego 40 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 80 g masła roztopionego 1 jajko
lady-och-mistrzyni.blogspot.comZapach drożdżowego ciasta jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych zapachów. Zawsze, gdy przechodzę obok piekarni, skąd dolatuje zapach drożdżówek, od razu czuję się głodna, a oczami wyobraźni widzę te jeszcze ciepłe bułeczki... Jeśli tak jak ja macie najlepsze skojarzenia z drożdżówkami, to z pewnością pokochacie te rogaliki. Mięciutkie ciasto z serowym nadzieniem w sam raz do szklanki mleka albo na drugie
Obiad gotowyplacek i posmarować go konfiturą. Następnie zwinąć w rulon jak naleśnik, złożyć na pół i na zgięciu zrobić ostrym nożem nacięcie. Dwa końce wywinąć na zewnątrz tworząc kształt serca. Drożdżówki ułożyć na blasze i pozostawić jeszcze na 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować je jajkiem wymieszanym z mlekiem. Drożdżówki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
My simple kitchenktóry pokrywa niewidoczna warstwa cienkiego, bardzo śliskiego lodu...W taką pogodę lepiej nie wybierać się w żadne podróże! Lepiej zostać w domku i przygotować coś pysznego;) Na przykład takie drożdżówki. Są wyjątkowe, bardzo smaczne ale nietypowe. Ciasto jest miękkie i wilgotne, ale nie tak puszyste jak tradycyjne, długo zachowuje świeżość. Najlepiej smakują z filiżanką ciepłego kakao;) Z tych proporcji wyszło(...)niewielkich drożdżówek, śmiało można podwoić ilość składników. składniki: ciasto: 2 szkl mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 200 g jogurtu greckiego łyżka miodu jajko 3 łyżki oliwy szczypta soli kruszonka: 50 g stopionego masła 1/3 szkl cukru 3 łyżki płatków owsianych 1/2 szkl mąki 1/2 łyżeczki nasion chia ponadto: dżem (mój z aronii) Jogurt podgrzać, dodać miód, wkruszyć drożdże, wymieszać
6niebodrożdżówki to taki mój powrót do dzieciństwa, takie kupowałam zawsze w sklepiku szkolnym i były pyszne. Moje dzisiejsze też są pyszne, z delikatnym cytrynowym serem, bajka. Polecam serdecznie takie buły na śniadanie czy dla dziecka do szkoły albo do pracy. Drożdżówki z serem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie