drozdzowka - 3896 przepisów (strona:85/260)

PROSTE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 217

turkawek i od razu wiedziałam, że upiekę z nimi pyszne ciasto drożdżowe 😊Co roku to absolutny "must have" sezonu i piekę je przynajmniej kilka razy. Taką drożdżówkę daję moim Dzieciom do szkoły na drugie śniadanie, a sama zajadam się nią przy porannej kawce 👌  Podawałam Wam już przepis na najlepsze ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową(...)delikatne, a truskawki i posypka to "kropka nad i" całości 😍 Od rozpoczęcia przygotowań po trzech godzinach możecie cieszyć się wspaniałym smakiem i zapachem tej drożdżówki! SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej  15 g suchych drożdży lub 30 g świeżych 0,75 szklanki cukru 3 jajka 1 opakowanie (8 g) cukru z prawdziwą wanilią lub cukru

Słodko-Słony Świat Ilony
PROSTE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 217

turkawek i od razu wiedziałam, że upiekę z nimi pyszne ciasto drożdżowe 😊Co roku to absolutny "must have" sezonu i piekę je przynajmniej kilka razy. Taką drożdżówkę daję moim Dzieciom do szkoły na drugie śniadanie, a sama zajadam się nią przy porannej kawce 👌  Podawałam Wam już przepis na najlepsze ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową(...)delikatne, a truskawki i posypka to "kropka nad i" całości 😍 Od rozpoczęcia przygotowań po trzech godzinach możecie cieszyć się wspaniałym smakiem i zapachem tej drożdżówki! SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej  15 g suchych drożdży lub 30 g świeżych 0,75 szklanki cukru 3 jajka 1 opakowanie (8 g) cukru z prawdziwą wanilią lub cukru

Słodko-Słony Świat Ilony
DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM 147

Korzystajmy póki trwa sezon na rabarbar. Przygotujemy pyszną drożdżówką. Dziś pokaże Wam jak przygotować taką, w której zaczynu nie robi się oddzielnie z samych drożdży mąki i cukru. Wszystko wrzucamy razem do miski, a na koniec dodajemy tylko mąkę...Prawda , że proste? A zobaczcie jak pięknie rośnie! I drożdżówka i ..serce z dumy! Składniki: 600 g mąki pół kostki drożdży

Z Majeczką w kuchni
Budyń rabarbarowy 193

wnuczką. ALE! Budyniu z niego nigdy nie jadłam. Długie czasy nawet bym nie pomyślała, by go w ten sposób wykorzystać. Takim punktem zapalnym była myśl o zrobieniu drożdżówek (które i dziś pojawią się na blogu).  Jako że nie miałam pojęcia, co mi to tak naprawdę wyjdzie, zrobiłam go niewiele. Zaledwie dwa pucharki, bo to co poszło do drożdżówek

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem 212

rabarbar,który dumnie sterczy na grządce w ogrodzie i wręcz prosi się by coś z nim upiec. Sernik już był, kruche też więc padło na drożdżówki i to nie byle jakie,bo z budyniem. ciasto:  500 g mąki pszennej wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka cukru(...)blaszce wyścielonej papierem do pieczenia,posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika. Piec 20 minut,po upieczeniu wystudzić i polukrować. Z tej porcji wyszło 17 drożdżówek o śred

Kolorowa kuchnia Elki
Drożdżówki z rabarbarem, jagodami i borówkami 141

muszą być drożdżówki z rabarbarem. Ja zrobiłam takie szybkie bo są to ślimaki. A do rabarbaru dodałam mrożone jagody i borówki jakie znalazłam w zamrażarce. Takie drożdżówki obowiązkowo muszą być z dużą ilością kruszonki. Najlepiej smakują na ciepło a z czym je podacie to już od Was zależy. Może to być kubek kawy czy mleka albo herbaty. Rozwiń i czytaj

Ewa w kuchni
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! 183

KRUSZONKĄ! Sezon na rabarbar w pełni! Dlatego nie mogło u mnie zabraknąć tego przepisu. Celowo nie stylizowałam zdjęć, aby oddały one jak najbardziej realny i przepiękny wygląd tych drożdżówek. Często słyszę od Was, że drożdżowe ciasto to trudne ciasto do zrobienia. O dziwo! To najłatwiejszy wypiek, i tak na prawdę trzeba się postarać aby bułeczki nie wyszły.  Smak(...)zapach domowych drożdżówek z rabarbarem jest bezcenny! Uwielbiam! Dzisiaj też mój mały debiut, jak dobrze wiecie, w ostatnim czasie staram się nagrywać dla Was filmiki obrazujące jak przygotować różne dania czy posiłki.  Zazwyczaj publikowałam je tylko na Facebooku i Instagramie, ale nie mogłam ich dodać na bloga.  Zrobiłam mały pierwszy kroczek i filmik udostępniłam na You Tube

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem 211

Trochę mnie tu mało w ostatnim czasie, ale Wy mi przecież wybaczycie :). Nie wiem czy już wiecie ale sezon rabarbarowy właśnie wystartował i mam tu dla Was zielone pyszne drożdżówki z budyniem, kruszonką i rabarbarem. Z pozdrowieniami dla kobietki, która ma magiczny ogród z takimi darami natury :). Przepis podaje na 10 sztuk. Ciasto drożdżowe: - 1/2 kg mąki pszennej, u mnie(...)skorupa. Budyń nakładamy na uformowane ciasto drożdżowe. Kruszonka: - 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 8 dag zimnego masła 1. Połączyć składniki i energicznie wyrobić na sypką kruszonkę. Posypać wierzch drożdżówek lekko wcisnąć aby kruszonka nie spadła na boki

Apetyczna babeczka
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, z rabarbarem lub kruszonką 265

blogu jest już przepis na ciasto drożdżowe, wg przepisu mojej babci ale ten przepis na tą drożdżówkę jest genialny! Wsypujesz wszystkie składniki (Wg odpowiedniej kolejności) do miski i czekasz. Potem wszystko mieszasz, przekładasz do formy i pieczesz. A do tego drożdżówka ta wychodzi zawsze! Nie ma konieczności robienia zaczynu , tylko koniecznie trzymajcie się kolejności dodawania składników do miski. Ciasto drożdżowe

CookYourself
Wykwintna drożdżówka z serem i żurawiną. 190

masła i to dzięki tym właśnie produktom ma swój wyjątkowy smak i konsystencję. Jest wyjątkowo miękkie i miękkość tą zachowuje nawet następnego dnia. Jeśli macie ochotę na pachnącą, pulchną drożdżówkę, zapraszam! Składniki na wykwintną drożdżówkę z serem i żurawiną  (na większą keksówkę): CIASTO: 400 g mąki pszennej tortowej (dobrej jakości) 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru

Rozpustne gotowanie
Bułki paryskie czyli drożdżówki z jabłkami 209

spróbować zawinąć je pod bułeczkę).  Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć je ściereczką i odłożyć do lekkiego podrośnięcia na ok. 15-30 minut. Posmarować drożdżówki żółtkiem rozbełtanym z 2-3 łyżkami mleka. Piec ok. 12-15minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu można polać lukrem, ale nie jest to konieczne. Wykonanie  w Thermomixie(...)spróbować zawinąć je pod bułeczkę).  Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć je ściereczką i odłożyć do lekkiego podrośnięcia na ok. 15-30 minut. Posmarować drożdżówki żółtkiem rozbełtanym z 2-3 łyżkami mleka. Piec ok. 12-15minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu można polać lukrem, ale nie jest to konieczne. Przepis znalazłam na grupie

Mania Wypiekania
Drożdżowe bułeczki orkiszowe z musem z mango i makiem :) 194

Drożdżowe wypieki to jedne z moich ulubionych . Najlepsza drożdżówka - wiadomo to ta od Mamy 😃 Chociaż muszę przyznać, że powoli dorównuje Mamie i udaje mi się zrobić równie pyszne ciasta drożdżowe. Prawdziwa drożdżówka to mąka pszenna, tłuszcz, cukier, jajka, niekiedy jakiś aromat czy także rodzynki. Najprostsze receptury przeważnie są najlepsze. Tym razem chciałam stworzyć drożdżowy wypiek w wersji zdrowszej

Zdrowie na języku :P
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką 164

mojego domu jest cukiernia, w której sprzedawane są najlepsze kupne drożdżówki świata. Z serem, wiśniami, jabłkiem, jagodami, truskawkami, pączki. Wszystkie wilgotne, maślane, pełne nadzienia,w zasadzie składające się głównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-) Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej

Słodkie inspiracje
Drożdżówki z owocami na kremówce 155

Ostatnio przypomniało mi się, że robiłam kiedyś (sto lat temu) chałkę na kremówce ( klik ), a  że potrzebowałam sprawdzonego przepisu na pyszne drożdżówki, wykorzystałam już to, co na blogu było. Nie robiłam jednak jednej dużej bułki, tylko małe - każdą nadziałam owocami. Wybrałam 5 rodzajów, możecie oczywiście zrobić tylko z jednym, choć przyznam szczerze, że polecam wersję przedstawioną poniżej - bułki(...)popękały, więc mamy niespodziankę - nigdy nie wiadomo, na jakie nadzienie się trafi :) Składniki (16 drożdżówek) Ciasto 250 ml śmietany, 36% 500 g mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży (7 g) 80 g cukru 16 g cukru waniliowego 2 jajka średniej wielkości dowolne owoce do nadziania (u mnie truskawki - tak, w sierpniu <3, maliny, borówki, nektarynka, gruszka - umyte, obrane, pokrojone) Kruszonka

Słodkie inspiracje
Domowe drożdżówki z różą 146

znam chyba osoby, która nie uwielbia drożdżówek :) Mowa oczywiście o tych świeżych, domowych, najczęstszej nadziewanych różą. Mi ten smak i zapach kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to z pieca wydobywał się nieziemski aromat tych małych pyszności! Dzięki marce Stovit dziś poczułam się jak dziecko :) Składniki: 1 kg maki 1 litr mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 4 łyżki cukru(...)ręką ciasto przez minimum 15 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na około 25 minut. Na stolnicy wysypanej mąką wyłożyć przygotowane ciasto. Urywać po kawałku, nadziewać marmoladą różaną ( Stovit ) i formować drożdżówki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (spojeniem do dołu) i odłożyć ponownie do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez

Tradycyjna Kuchnia