drozdzowka - 3896 przepisów (strona:46/260)

drożdżówki zawijane z serem 144

ostatnim szoku jaki przeżyłam jedząc kupną drożdżówkę, która rzekomo była z serem postanowiłam, że od teraz będziemy jeść tylko domowe. Taka drożdżówka upieczona w domu jest nie tylko zdrowsza, smaczniejsza ale także pełna nadzienia a nie tylko nim pomazana. Z powodzeniem nada się nie tylko jako deser ale także na śniadanie czy przekąskę w podróży.  Z tego przepisu wyszło(...)bardzo dużych drożdżówek ale możecie też zrobić mniejsze.  Składniki na ciasto: 600 g mąki 300 ml mleka 50 g drożdży 100 g cukru 80 g masła stopionego 4 żółtka na nadzienie: 250 g twarogu z kostki 250 g sera z wiaderka 4 żółtka 150 g cukru pudru skórka otarta z cytryny łyżka budyniu waniliowego 100 g rodzynek namoczonych wcześniej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Strudel drożdzowy z truskawkami 169

Kiedy pojawiła się akcja Piecz ot tak…prosto z serca, do razu skojarzyła mi się drożdżówkadrożdżówka z serem i truskawkami , co może być lepszego, domowego,  niż kromka takiego jeszcze ciepłego ciasta z kubkiem mleka ?  Ciasto jest, przepis jest….kurde a ja czekam do ostatniej chwili , tak nie lubię pisać historii, nie umiem, nie mam talentu do pisania(...)kozie śmierć ..... Ten wypiek dedykuję mojemu mężowi, on  jest strasznym łasuchem na słodkie, pamiętam gdy miałam 16 lat i zaczęliśmy się spotykać na stole musiała być ta drożdżówka  i kubek cappuccino orzechowej,  ten sentyment do niej pozostał do dziś …ile to już lat wolę nie pisać. Lata lecą a my ciągle w sobie zakochani. Gdy przychodziła wiosna

Wanilia i Kardamon
Grahamkowe drożdżówki z powidłami 226

Drożdżówki bardzo lubimy. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować z innymi odmianami mąki niż zwykle. Dzięki Młynomag mam spore pole do popisu. Tym razem wybór padł na mąkę Graham i Tortową . I powiem Wam, że drożdżóweczki wyszły pyszne, pulchne, wilgotne i delikatne. Po prostu idealne, nie to co sklepowe "dmuchane" i suche...  Polecam Wam na śniadanie lub podwieczorek z kubkiem(...)posypać cynamonem. Zwijać wzdłuż dłuższego boku. Następnie każdy rulon pokroić na ok 7-8 centymetrowe kawałki, które układamy pionowo w foremce, zachowując odstępy( ciasto sporo urośnie). Tak przygotowane drożdżówki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok pół godziny. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Po upływie 20 minut warto przykryć drożdżówki papierem do pieczenia lub folią aluminiową aby się zbytnio

Smakołyki Asi
Drożdżówki z makiem 153

Kocham drożdżówki, a z makiem najbardziej, dlatego poszukałam i zrealizowałam na nie przepis. Czego wyniki są widoczne na zdjęciu :) od siebie dodałam kurkumy do ciasta ponieważ lubię jak jest kolorowo i pysznie. Dziś na zajęciach zamiast chleba własne drożdżówki z makiem :) polecam! Składniki: 500 g mąki 75 g masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży szczypta soli(...)odstawiamy w ciepłe miejsce ( ja kłade na grzejnik) na około 10 minut. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Na stolnicę przesiewamy mąkę z szczyptą soli i kurkumą, która nada drożdżówką żółtego koloru. Wlewamy do mąki masło i rozczyn. Rozrabiamy ciasto długo i dokładnie aż jego powierzchnia będzie gładka. Odstawiamy ciasto przykryte ścierką ponownie w ciepłe miejsce ( u mnie znów wylądowało

W Moim Magicznym Domu
Drożdżowe ślimaczki chałwowe 181

środek. Świetnym eksperymentem było nafaszerowanie ich dżemem śliwkowym - śliwka i chałwa wyjątkowo dobrze się tu komponowały. Do tego gorąca herbatka i jesienny podwieczorek gotowy ! Składniki na 12 sztuk średnich drożdżówek: 200g chałwy - u mnie kakaowo-waniliowa 100ml mleka 50g świeżych drożdży 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych   150g cukru  2 całe jajka(...)żółtko - 1 białko zostawić do smarowania drożdżówek przed pieczeniem szczypta soli   słoik 300ml gęstego dżemu śliwkowego - przetwór własny cukier perlisty - do posypania po wierzchu przed pieczeniem Do garnuszka włożyć chałwę, zalać mlekiem i podgrzać na wolnym ogniu, często mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić z palnika do przestudzenia. Gdy roztwór będzie lekko ciepły, dodać pokruszone drożdże oraz 1 łyżeczkę mąki

Grunt to przepis!
Drożdżówki z budyniem i konfiturą morelową 159

Ostatnio strasznie za mną chodzi ciasto drożdżowe. Tydzień temu były bułeczki, potem pizza teraz musiałam upiec drożdżówki ;) Te pyszne słodkie bułeczki są doskonałe na śniadanie lub słodki podwieczorek do szklanki mleka. U mnie znikały jeszcze ciepłe... jakieś małe łapki sięgały po nie :)))  Chociaż wydają się pracochłonne to polecam z całego serca. Przyjemnie się je robi a jeszcze przyjemniej zajada(...)przy szerszej stronie. Konfiturę nałożyć łyżeczką na budyń. Zwinąć rulon. Odkrawać plastry szerokości ok 2 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić na 10min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Drożdżówki piec ok 15 minut, do zarumienienia. Lukier: cukier puder przesiać do miski, dodać sok z cytryny

Smakołyki Asi
Porzucona kromka chleba – piknik kulinarny Banku Żywności w Lublinie 106

dodajemy pomidory - chwilę razem gotujemy. Dodajemy pietruszkę i wszytko razem miksujemy. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z uprażonymi na patelni pestkami dyni (ja uprażyłam również len). Smacznego!!! Pudding z czerstwych drożdżówek Składniki: 3-4 drożdżówki z dowolnym nadzieniem - ja miałam miks smaków 1 jajko 2 żółtka 1/3 szklanki cukru + 4 łyżki łyżka masła 3/4 szklanki śmietany 30% lub można pomieszać(...)można wykorzystać po prostu resztki z lodówki 1/2 szklanki mleka 1/4 łyżeczki cynamonu dowolne ulubione bakalie - u mnie rodzynki, żurawina - polecam dodać orzech włoskie Do dzieła!!! Drożdżówki rwiemy lub kroimy na drobne kawałki i układamy w wysmarowanej masłem blasze lub formie do zapiekanek. Posypujemy je bakaliami Jajka, żółtka i 1/3 szklanki cukru ubijamy aż powstanie puszysta, jasno żółta masa - dodajemy

sierotka maRysia w kuchni
Pyszne drożdżówki z białym serem 222

Zbliżają się walentynki a wraz z nimi poszukiwanie przepisów na podarowanie ukochanej osobie słodkiego upominku. Drożdżówki własnego wypieku sprawdzą się na tą okazję jak znalazł - są słodkie, można je ładnie zapakować i na pewno posmakują każdemu łasuchowi Drożdżówki z białym serem Składniki na 6 sztuk   20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 50 g cukru 400 g mąki(...)kulek wielkości pięści. W każdej kulce robimy spory dołek - ja sobie pomagałam korkiem do wina - i napełniamy go nadzieniem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej drożdżówki. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy drożdżówki wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem - także po serze. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy do zarumienienia - ok 25 minut. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Drożdżówki z wiśniami 287

nawet następnego dnia. Do nadzienia możesz użyć nie tylko wiśni świeżych czy mrożonych, ale warto wykorzystać teraz owoce sezonowe: jabłka, śliwki czy jabłka z dynią. Polecam ten przepis, bo drożdżówki przygotowane na bazie tego przepisu są grzechu warte:) Przepis znalazłam u Mariny . Na jej kanale możesz zobaczyć w jaki sposób ona przygotowuje te drożdżówki. Ciasto drożdżowe: 250 ml oleju(...)bułeczek. Nadzienie: wydrylowane wiśnie świeże lub mrożone; cukier kryształ; Mrożone wiśnie należy rozmrozić i odsączyć na sicie z nadmiaru soku.  Wyrośnięte ciasto należy ponownie zagnieść rękami, następnie przygotowujemy drożdżówki według własnej metody. Jeżeli chcesz, możesz zobaczyć w jaki sposób przygotowuje bułeczki Marina na swoim kanale.  Każdą bułeczkę nadziewamy 1 łyżką wiśni i 1 łyżeczką cukru, dokładnie zalepiamy brzegi

In my kitchen
Maślane drożdżówki z cynamonem i wanilią 108

Aromatyczne, pachnące cynamonem domowe drożdżówki....mniam pyszne :), idealne na jesienne śniadanie!. Składniki na ok. 15 sztuk: 70 dag mąki  5 dag drożdży 6 łyżek cukru 2 łyżki miodu 3/4 szklanki mleka 3 jaja 10 dag roztopionego ciepłego masła Do nadzienia: 8-10 dag roztopionego masła 4-5 łyżek miodu 2 łyżki cukru 4-5 łyżeczek cynamonu 1 łyżeczka mielonej(...)wystudzenia. Masą  cynamonową smarujemy rozwałkowane ciasto i zwijamy wzdłuż długiego boku jak roladę, następnie kroimy na ok 4-5 cm kawałki i każdy kawałek nakrawamy dwukrotnie i formujemy drożdżówkę.   4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, układamy drożdżówki w dużych odstępach i pozostawiamy na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch jajkiem roztrzepanym

Apetyczna babeczka
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 159

Kruszonka na drożdżówkach z owocami to jest to! U mnie akurat są śliwki, które uwielbiam, ale gdy na straganach czerwieniły się kusząco soczyste truskawki to oczywiście one najczęściej lądowały na drożdżowym cieście pod warstwą słodkiej kruszonki. Rumiana bułeczka z owocami a do niej kubek ciepłego mleka- czego chcieć więcej?  Składniki na ok 13sztuk: 50dkg mąki pszennej przesianej 10dkg(...)pieczenia. Na środku każdej bułeczki zrobić wgłębienia, do których wcisnąć po kilka ćwiartek śliwki. Zostawić do podrośnięcia na ok 20min. Jajko rozmącić w szklance i posmarować pędzelkiem każdą drożdżówkę. Składniki kruszonki zmieszać i rozcierać  palcami tak aby powstały drobne kawałki. Posypać po każdej drożdżówce w ilości według uznania:) Piekarnik nagrzać do temp 170st. C (termoobieg). Piec

Maślane ciasteczko
Bułeczki drożdżowe z budyniem i owocami 148

Najlepsze ciasto na drożdżówki jakie robiłam. Bardzo delikatne i mięciusieńkie. Przepis pochodzi z bloga  Niebo na talerzu , jednego z moich ulubionych:) . Bułeczki są pyszne zarówno z truskawkami -jak w oryginale, ale jagodowym i tym z jeżynami też nie można się oprzeć. Ja zawsze piekę z podwójnej porcji, bo znikają zanim jeszcze dobrze nacieszą(...)drożdżówki robiłam już co najmniej kilkanaście razy i zawsze wychodzą pyszne. Dzisiaj w końcu udało mi się zrobić kilka zdjęć więc przepis podpatruję i u mnie zapisuję, bo polecam bardzo! Zawsze robię z kruszonką jak w oryginale, jednak tym razem postanowiłam co nieco zmienić  i  polałam drożdżówki lukrem owocowym, który zrobiłam ucierając na szklistą masę

Maślane ciasteczko
Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie 184

łyżki masła 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka mała szczypta soli 3 jajka klasy M nadzienie - domowa masa makowa lub gotowa 800 g niezbędne do przygotowania drożdżówki - arkusz papieru do pieczenia, obręcz od tortownicy o średnicy 24 * najlepiej dedykowanej do drożdżowych ciast Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy 3/4 szklanki mleka wraz z 2 łyżkami masła. Mieszamy(...)całe opakowanie drożdży instant 7 g, małą szczyptę soli oraz 1/2 szklanki cukru pudru. Wszystko mieszamy razem drewnianą łyżką. Następnie wbijamy 2 całe jajka (3 jajko zostawiamy do posmarowania drożdżówki), znów mieszamy. Na koniec wlewamy ciepłe maślane mleko i zaczynamy zagniatać ciasto ręką. Jeśli ciasto się będzie bardzo lepić, podczas zagniatania podsypujemy rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy gładką kulę

Słodkie okruszki
domowe drożdżówki z dżemem z cukinii 136

składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka 1 jajko 40 g drożdży 80 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo białko do posmarowania drożdżówek wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy je z mlekiem do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy(...)ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy na stolnicę. Dzielimy na 16 równych kawałków, z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie np. małym słoiczkiem z nakrętką i nakładamy łyżeczką nadzienie z cukinii. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy obficie kruszonką pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM,OWOCAMI I KRUSZONKĄ 139

Ostatnio nabrałam ochoty na wszystko co drożdżowe.Zamarzyły mi się drożdżówki pachnące owocami otulone w budyniu i posypane kruszonką.Zajrzałam do mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe       1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki(...)każdej mocne wgłębienia,nałożyć budyń,następnie zamrożone owoce i posypać kruszonką.Ciasto posmarować jeszcze roztrzepanym jajem.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180st.C przez ok 20-25min. Drożdżówki są przepyszne ale ciasta wyszło dosyć sporo i niestety nie starczyło mi owoców.Udało mi zrobić jedynie 18sztuk,z reszty postanowiłam zrobić rogaliki z nutellą,która pozostała mi gdy robiłam rurki.Rogaliki

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania