Ostatnio strasznie za mną chodzi ciasto drożdżowe. Tydzień temu były bułeczki, potem pizza teraz musiałam upiec drożdżówki ;) Te pyszne słodkie bułeczki są doskonałe na śniadanie lub słodki podwieczorek do szklanki mleka. U mnie znikały jeszcze ciepłe... jakieś małe łapki sięgały po nie :))) Chociaż wydają się pracochłonne to polecam z całego serca. Przyjemnie się je robi a jeszcze przyjemniej zajada(...)przy szerszej stronie. Konfiturę nałożyć łyżeczką na budyń. Zwinąć rulon. Odkrawać plastry szerokości ok 2 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić na 10min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Drożdżówki piec ok 15 minut, do zarumienienia. Lukier: cukier puder przesiać do miski, dodać sok z cytryny
Smakołyki Asidodajemy pomidory - chwilę razem gotujemy. Dodajemy pietruszkę i wszytko razem miksujemy. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z uprażonymi na patelni pestkami dyni (ja uprażyłam również len). Smacznego!!! Pudding z czerstwych drożdżówek Składniki: 3-4 drożdżówki z dowolnym nadzieniem - ja miałam miks smaków 1 jajko 2 żółtka 1/3 szklanki cukru + 4 łyżki łyżka masła 3/4 szklanki śmietany 30% lub można pomieszać(...)można wykorzystać po prostu resztki z lodówki 1/2 szklanki mleka 1/4 łyżeczki cynamonu dowolne ulubione bakalie - u mnie rodzynki, żurawina - polecam dodać orzech włoskie Do dzieła!!! Drożdżówki rwiemy lub kroimy na drobne kawałki i układamy w wysmarowanej masłem blasze lub formie do zapiekanek. Posypujemy je bakaliami Jajka, żółtka i 1/3 szklanki cukru ubijamy aż powstanie puszysta, jasno żółta masa - dodajemy
sierotka maRysia w kuchniZbliżają się walentynki a wraz z nimi poszukiwanie przepisów na podarowanie ukochanej osobie słodkiego upominku. Drożdżówki własnego wypieku sprawdzą się na tą okazję jak znalazł - są słodkie, można je ładnie zapakować i na pewno posmakują każdemu łasuchowi Drożdżówki z białym serem Składniki na 6 sztuk 20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 50 g cukru 400 g mąki(...)kulek wielkości pięści. W każdej kulce robimy spory dołek - ja sobie pomagałam korkiem do wina - i napełniamy go nadzieniem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej drożdżówki. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy drożdżówki wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem - także po serze. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy do zarumienienia - ok 25 minut. Smacznego
sierotka maRysia w kuchninawet następnego dnia. Do nadzienia możesz użyć nie tylko wiśni świeżych czy mrożonych, ale warto wykorzystać teraz owoce sezonowe: jabłka, śliwki czy jabłka z dynią. Polecam ten przepis, bo drożdżówki przygotowane na bazie tego przepisu są grzechu warte:) Przepis znalazłam u Mariny . Na jej kanale możesz zobaczyć w jaki sposób ona przygotowuje te drożdżówki. Ciasto drożdżowe: 250 ml oleju(...)bułeczek. Nadzienie: wydrylowane wiśnie świeże lub mrożone; cukier kryształ; Mrożone wiśnie należy rozmrozić i odsączyć na sicie z nadmiaru soku. Wyrośnięte ciasto należy ponownie zagnieść rękami, następnie przygotowujemy drożdżówki według własnej metody. Jeżeli chcesz, możesz zobaczyć w jaki sposób przygotowuje bułeczki Marina na swoim kanale. Każdą bułeczkę nadziewamy 1 łyżką wiśni i 1 łyżeczką cukru, dokładnie zalepiamy brzegi
In my kitchenAromatyczne, pachnące cynamonem domowe drożdżówki....mniam pyszne :), idealne na jesienne śniadanie!. Składniki na ok. 15 sztuk: 70 dag mąki 5 dag drożdży 6 łyżek cukru 2 łyżki miodu 3/4 szklanki mleka 3 jaja 10 dag roztopionego ciepłego masła Do nadzienia: 8-10 dag roztopionego masła 4-5 łyżek miodu 2 łyżki cukru 4-5 łyżeczek cynamonu 1 łyżeczka mielonej(...)wystudzenia. Masą cynamonową smarujemy rozwałkowane ciasto i zwijamy wzdłuż długiego boku jak roladę, następnie kroimy na ok 4-5 cm kawałki i każdy kawałek nakrawamy dwukrotnie i formujemy drożdżówkę. 4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, układamy drożdżówki w dużych odstępach i pozostawiamy na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch jajkiem roztrzepanym
Apetyczna babeczkaKruszonka na drożdżówkach z owocami to jest to! U mnie akurat są śliwki, które uwielbiam, ale gdy na straganach czerwieniły się kusząco soczyste truskawki to oczywiście one najczęściej lądowały na drożdżowym cieście pod warstwą słodkiej kruszonki. Rumiana bułeczka z owocami a do niej kubek ciepłego mleka- czego chcieć więcej? Składniki na ok 13sztuk: 50dkg mąki pszennej przesianej 10dkg(...)pieczenia. Na środku każdej bułeczki zrobić wgłębienia, do których wcisnąć po kilka ćwiartek śliwki. Zostawić do podrośnięcia na ok 20min. Jajko rozmącić w szklance i posmarować pędzelkiem każdą drożdżówkę. Składniki kruszonki zmieszać i rozcierać palcami tak aby powstały drobne kawałki. Posypać po każdej drożdżówce w ilości według uznania:) Piekarnik nagrzać do temp 170st. C (termoobieg). Piec
Maślane ciasteczkoNajlepsze ciasto na drożdżówki jakie robiłam. Bardzo delikatne i mięciusieńkie. Przepis pochodzi z bloga Niebo na talerzu , jednego z moich ulubionych:) . Bułeczki są pyszne zarówno z truskawkami -jak w oryginale, ale jagodowym i tym z jeżynami też nie można się oprzeć. Ja zawsze piekę z podwójnej porcji, bo znikają zanim jeszcze dobrze nacieszą(...)drożdżówki robiłam już co najmniej kilkanaście razy i zawsze wychodzą pyszne. Dzisiaj w końcu udało mi się zrobić kilka zdjęć więc przepis podpatruję i u mnie zapisuję, bo polecam bardzo! Zawsze robię z kruszonką jak w oryginale, jednak tym razem postanowiłam co nieco zmienić i polałam drożdżówki lukrem owocowym, który zrobiłam ucierając na szklistą masę
Maślane ciasteczkoskładniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka 1 jajko 40 g drożdży 80 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo białko do posmarowania drożdżówek wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy je z mlekiem do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy(...)ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy na stolnicę. Dzielimy na 16 równych kawałków, z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie np. małym słoiczkiem z nakrętką i nakładamy łyżeczką nadzienie z cukinii. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy obficie kruszonką pieczemy
Domowy Smak JedzeniaOstatnio nabrałam ochoty na wszystko co drożdżowe.Zamarzyły mi się drożdżówki pachnące owocami otulone w budyniu i posypane kruszonką.Zajrzałam do mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe 1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki(...)każdej mocne wgłębienia,nałożyć budyń,następnie zamrożone owoce i posypać kruszonką.Ciasto posmarować jeszcze roztrzepanym jajem.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180st.C przez ok 20-25min. Drożdżówki są przepyszne ale ciasta wyszło dosyć sporo i niestety nie starczyło mi owoców.Udało mi zrobić jedynie 18sztuk,z reszty postanowiłam zrobić rogaliki z nutellą,która pozostała mi gdy robiłam rurki.Rogaliki
Niespełnione zdolności kulinarneskładniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka 1 jajko 40 g drożdży 80 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo białko do posmarowania drożdżówek wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy je z mlekiem do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy(...)ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy na stolnicę. Dzielimy na 16 równych kawałków, z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie np. małym słoiczkiem z nakrętką i nakładamy łyżeczką nadzienie z cukinii. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy obficie kruszonką pieczemy
Domowy Smak JedzeniaDziś przedstawiam przepis na pyszne, mięciutkie drożdżówki ze śliwkami, prawdziwą wanilią i kruszonką :) Do ich przygotowania zainspirował mnie przepis ze strony Słodkie Niebo . Zapraszam do pieczenia! Składniki na 9 drożdżówek: 35 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 100 g cukru 500 g mąki pszennej tortowej szczypta soli ziarenka z 1/2 laski wanilii 50 g roztopionego masła(...)minut. Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką, następnie dodajemy szczyptę soli, ziarenka wanilii, roztopione masło. Jajka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do ciasta około 3/4 - resztę zostawiamy do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem. Ciasto wyrabiamy około 10 minut - z początku będzie mocno lepiące, ale po kilku minutach zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut
My Culinary Artbułeczek pierwszy raz zrobiłam domowy budyń waniliowy. Jego smak mnie zachwycił. Niech się chowają wszystkie kupne budynie w proszku, od dziś jak budyń, to tylko domowy :) Składniki na 12 drożdżówek: 500 g ekologicznej mąki orkiszowej Symbio typ 500 300 ml mleka w temp. pokojowej lub lekko ciepłego 100 g roztopionego, ostudzonego masła 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 jajko(...)minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie za pomocą szklanki o szerszym dnie robimy w każdej bułeczce zagłębienie, do którego wkładamy po 1 łyżce budyniu i rabarbaru. Brzegi drożdżówki smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok 20-25 minut, aż drożdżówki ładnie się przyrumienią. Jeśli kruszonka będzie się nadmiernie przypiekała
Zawsze głodna!domu tylko 8 godzin dziennie, niespecjalnie miałam czas i natchnienie na pisanie postów. Obiecuję nadrobić zaległości i dodać sporo, mam nadzieję, że pożytecznych przepisów :) A zacznę od pysznej drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Wprawdzie rabarbar jeszcze mrożony, ale musiałam go wykorzystać, bo przecież powoli zaczyna się sezon na świeży. Zapraszam na kawałek drożdżówki ze szklanką mleka i życzę smacznego(...)Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką Składniki: CIASTO: 50 dag mąki 20 g świeżych drożdży 3 żółtka 6 dag drobnego cukru do wypieków 6 dag miękkiego masła łyżeczka cukru wanilinowego szklanka letniego mleka szczypta soli masło do formy OBŁOŻENIE: 30 dag mrożonego rabarbaru 2 łyżki cukru KRUSZONKA: 10 dag mąki 5 dag zimnego masła 5 dag cukru kryształu szczypta soli Drożdżówka
Kuchenne zapiski Edytyjeśli chcecie ;) Nie, nie, nic z tych rzeczy, o których właśnie pomyśleliście. O tym wam nie będę opowiadał. Może innym razem ;) Teraz wam opowiem jak zrobiłem Madzi drożdżówki z budyniem. Właściwie to razem robiliśmy, Madzia jako Starszy Kierownik Budyniowy spisała się doskonale i w odpowiednim momencie zrobiła budyń. A potem również i lukier. Więc bez niej bułki nie byłyby(...)pyszne jak były ;) Bo było to tak, że w jakiejś kulinarnej grupie na Facebooku wypatrzyłem zdjęcia drożdżówek z budyniem. I wiedziałem już co to oznacza, byłem absolutnie pewien tego, co niedługo się wydarzy. Przecież Madzia należy do tej samej grupy, też zobaczy to zdjęcie. Nie lubię mieć zawsze racji, to naprawdę takie męczące... Nie minęło nawet 20 minut
Marder&Marder ManufacturePrzepis na pyszne domowe drożdżówki z sezonowymi owocami i kruszonką. Składniki (na 6 dużych drożdżówek): Ciasto: 380 g mąki pszennej 70 g masła 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka jajko 3 łyżki cukru szczypta soli Owoce: 150g truskawek 200 g rabarbaru łyżka cukru łyżka bułki tartej Kruszonka: 80g mąki pszennej 40g cukru 40g masła Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy(...)truskawki przekrawamy na pół lub w ćwiartki. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na co najmniej pół godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć części. Z każdej formujemy kulę i spłaszczamy. Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posypujemy po środku bułką tartą, na niej układamy owoce. Składniki na kruszonkę zagniatamy palcami, aż stworzą się sypkie grudki. Posypujemy nią wierzch
e-PrzepisyKulinarne