drozdzowka - 3896 przepisów (strona:179/260)

.769. dynia w drożdżowym 132

jednoporcjowa półrazowa drożdżówka dyniowa z sosem z czekoladowego masła orzechowego ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~40g mąki pszennej ~40g mąki razowej ~70ml ciepłego mleka sojowego ~jajko ~15g świeżych drożdży ~łyżeczka cukru - do zaczynu + ew. więcej do ciasta ~150g puree z dyni ~1/2 łyżeczki cynamonu Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki i łyżeczką cukru, zalać ciepłym mlekiem (ok. 40-50ml, żeby tylko

breakfast of dreams
cinnamon roll...pancakes 243

Znacie pewnie te pyszne, cynamonowe drożdżówki? :) A gdyby tak odtworzyć ich smak w pancakes'ach? Nie musicie czekać aż ciasto wyrośnie. Nie musicie piec. Są pyszne! Spróbujcie! :) CINNAMON ROLL PANCAKES przepis autorski // jedna porcja ~70g mąki żytniej T720 (lub innej dowolnej) ~1/2 szklanki maślanki ~'chlust' mleka + 1 łyżka ~jajko ~łyżeczka proszku do pieczenia ~cukier / stevia ~łyżeczka cynamonu Białko oddzielić

chili & sugar
Pączki! 207

który obsypujemy lekko mąką. Gdy ciasto wyrośnie zaczynamy lepienie. AaaAAAaaa! THE BLOB! Mniej więcej taką ilość ciasta odrywamy Układamy w rękach do jak najokrąglejszej postaci Nadziewamy. Nie uznaję szprycowania drożdżówek. Sklejamy i formujemy na okrągło "moczymy" w mące, by nie przykleiły się do papieru  i spokojnie rosły Układamy niezbyt blisko siebie i zostawiamy do wyrośnięcia Układamy wyrośnięte kulki

Kuchenna Kontrrewolucya
Marcowe migawki 120

już za chwilę święta... W poprzednim miesiącu dużo się u mnie działo, nie tylko kulinarnie. To, co zdążyłam uchwycić telefonem, właśnie Wam teraz prezentuję :) 1. Powyżej na pierwszym zdjęciu drożdżówki z cynamonem i skórką pomarańczową w trakcie produkcji :) Wyszły pycha! 2. A to już wafel przekładany specjalnie na życzenie M :) jak trochę dopracuję przepis to na pewno pojawi się

My simple kitchen
Wianuszek drożdżowy z jabłkami i orzechami 108

Ładnie się prezentuje a przy tym jest smaczne i łatwe do zrobienia. Nuta cynamonu jest tutaj dobrze wyczuwalna (z czego byłam bardzo zadowolona) a jabłka i orzechy nadają tej drożdżówce jesiennego charakteru. Składniki: 700 g mąki 10 g suchych drożdży 70 g cukru 225 ml mleka 90 g masła + 1 łyżka 3 jajka 50 g orzechów włoskich 2 jabłka

My simple kitchen
Makowy kwiatek drożdżowy 160

później rzucając okiem na przepis ze zgrozą stwierdziłam, że zapomniałam dodać cukru... Nie tyle zrozpaczona co wściekła czekałam na efekt końcowy, czyli smak ciasta. O DZIWO (przez duże D), drożdżówka wcale nie okazała się być znowu taka niesłodka, a to za sprawą dość słodkiej masy makowej. Koniec końców, żeby podratować jeszcze trochę mój wypiek, polałam ciasto solidną porcją lukru

My simple kitchen
Ciasto z truskawkami 245

truskawkami można zrobić z kruszonką lub tylko posypać cukrem pudrem – jak lubicie. Zostawione na drugi dzień (w temperaturze pokojowej) lekko namokło od truskawek i w smaku przypominało drożdżówkę – stało się wilgotniejsze i jeszcze bardziej mi tak smakowało. Składniki 600-800 g świeżych truskawek 3 duże jajka (w temp. pokojowej) 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Poezja smaku
Maślane bułeczki z konfiturą 145

niedzielne śniadanie.  Gdy pierwszy raz zobaczyłam te śliczności u Dominiki , zakochałam się od razu! Chciałam natychmiast je zjeść, popić kawą lub ciepłym mlekiem, jak w dzieciństwie. Alternatywa dla drożdżówek, mnóstwo możliwości smakowych. Idealne ciasto drożdżowe, z którym fantastycznie się pracuje. Sama przyjemność. Składniki (na blaszkę 25 cm): 450 gramów mąki pszennej tortowej 20 gramów świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli

Garniec Magalie
Suszony rabarbar, czyli genialna prostota 176

straganie. Jest piękny i dostojny, i kwaśny jak diabli. Zdecydowanie ma charakter. Nadaje się nie tylko do klasycznych połączeń, które znamy z dzieciństwa, jak na przykład najlepsza na świecie drożdżówka z rabarbarem i kruszonką, która Babcia częstowała, gdy wpadaliśmy zziajani do kuchni, opowiadając o najnowszym, wielkim odkryciu. Można go dodawać do dań wytrawnych, serwować w nieoczywistych kombinacjach, a nawet... Ususzyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nadesłane przepisy konkursowe- GŁOSOWANIE 110

Czekoladowy suflet 8.       Deser malinowy z nutką cytryny 9.       Sernik na zimno z owocami 10. Drożdżówki z serem i marmoladą 11. Galaretki 12.   Jabłecznik z bezą 13. Jajko sadzone- ciastko 14. Kawa mrożona z pian ą  15. Kuleczki słodkie i zdrowe 16. Lody 17. Łabędzi puch 18. Mini

Tradycyjna Kuchnia
Wyniki konkursu- słodki przepis na Dzień Matki 143

Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 0 0 7 Czekoladowy suflet 0 0 8 Deser malinowy z nutką cytryny 0 0 9 Sernik na zimno z owocami 0 0 10 Drożdżówki z serem i marmoladą 5 3 8 11 Galaretki 0 0 12 Jabłecznik z bezą 0 0 13 Jajko sadzone- ciastko 0 10 10 14 Kawa mrożona z pian

Tradycyjna Kuchnia
Bułka drożdżowa bez jajek z dynią 149

drożdżówka to hit tegorocznych wakacji :) Smakuje pysznie i lekko! Składniki: 40 dag mąki 4 dag drożdży ½ łyżki cukru ½ szklanki mleka 20 dag dyni ( oczyszczonej ze skórki i pestek) ½ łyżeczki soli Wykonanie: Dynię pokroić, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody, rozgotować i przestudzić, następnie zmiksować. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić z kilkoma łyżkami letniego mleka i wsypać mąkę (tyle

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżówka dyniowa 132

Moja ulubiona drożdżówka- jest delikatna, długo pozostaje świeża. Smakuje wybornie z masłem, dżemem, a nawet sama bez dodatków. Składniki: 3 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka 2 łyżki drożdży 6 łyżek cukru ½ kostki masła 2 jajka ½ szklanki przetartej dyni ½ łyżeczki soli 1 cukier waniliowy 1 aromat do ciast dowolny tłuszcz do formy 1 jajko do smarowania ciasta Wykonanie: W podgrzanym mleku

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżówki kminkowe do barszczu 149

Pyszne, kruche drożdżówki kminkowe- idealne do barszczu lub innych zup. Składniki: 20 dag mąki, 12 dag margaryny, 3 dag drożdży, 4 ½ łyżki mleka, ½ łyżeczki cukru, 1 jajko do smarowania, sól do smaku, 2 dag kminku, papier do formy. Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać. Drożdże utrzeć z cukrem i mlekiem, posolić do smaku. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto

Tradycyjna Kuchnia
W ogrodzie zapanował róż 240

przecież to zupełnie nie mój ulubiony kolor. Rozważmy opcje. Możemy zrobić konfiturę z płatków ucieranych na zimno. A potem wsadzić ją w pączka albo kruche rogaliki . Lub posmarować nią drożdżówkę i zapiec . Albo udekorować migdałowe włoskie ciasteczka . Ewentualnie dodać do szarlotty . Możemy płatków dodać do kremu, który uświetni ptysie albo czekoladowe ciasto . Podnieść kruche ciastka lub skandynawskie bułeczki na następny

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania