Co zamiast cukru? 100rodzaje wypieków, które niestety nie wyjdą bez użycia cukru, np. ciasto drożdżowe. W pewnych sytuacjach można zrobić wyjątek i jak zawsze zachować zdrowy rozsądek. Wiadomo, że nikt nie piecze drożdżówek codziennie, ale jeśli od czasu do czasu zjemy i podamy taką słodycz naszym dzieciom, to świat się nie zawali! Pisząc ten tekst chciałam raczej zwrócić uwagę na nadmierną obecność słodyczy
Natka Pietruszki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 174Drożdżówka ze śliwkami zawsze kojarzy mi się z końcem lata i początkiem jesieni. Takie typowe ciasto na tą porę roku. Uwielbiam go. Lekkie, puszyste, a przy tym naprawdę proste w wykonaniu. Uda się nawet tym , którzy nie mają doświadczenia z ciastem drożdżowym, albo niekoniecznie się z nim lubią. Jeśli nie macie akurat na stanie śliwek, można wykorzystać każde inne owoce
Kuchnia z widokiem na ogród
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 234Pyszne,mięciutkie drożdżówki ze śliwkami które pokochacie.Proste do zrobienia,zawsze się udają i do tego ten zapach.....Pieczone śliweczki są mięciutkie i rewelacyjne.Idealne do kawy lub na podwieczorek lub bez okazji jak macie ochotę na coś pysznego - polecam gorąco
Swojskie jedzonko
PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z JEZYNAMI I BUDYNIEM 193pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Do wgłębienia nakładamy trochę budyniu i owoców. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 minut (do uzyskania złotego koloru
Walijskie Pichcenie
Drożdżowe ze śliwkami i kakaową kruszonką 156Jedynie tę ostatnią postanowiłam odrobinę urozmaicić dodając ciemne kakao. I szczerze powiem, że dobrze czasem zrobić coś jak drzewiej bywało. Dzięki temu dziś na śniadanie mieliśmy wszyscy zestaw obowiązkowy: drożdżówka ze szklanką mleka. Nikt nie narzekał. A robi się taki placek na dużą blachę z następujących składników: - 600g mąki tortowej - 120g cukru - 120g masła stopionego - 1 torebka suchych
I tu będę miała takie te
Śniadaniowe kokilki z jajkiem, serem i szynką 151Zdaję sobie sprawę, że w środku tygodnia wśród zgiełku i codziennych obowiązków, ciężko wygospodarować czas na tak wykwintne śniadanie. Zwykle jest to szybka kanapka, albo jogurt z drożdżówką. W czasie weekendu, kiedy czasu zwykle jest nieco więcej, zachęcam do przyrządzenia śniadania na ciepło. Kokilki wypełnione szklistą smażoną cebulką, chrupiące kawałki chudego boczku, ciągnący się ser i oczywiście jajka z półpłynnym
ProstePesto.pl
Domowe drożdżówki ze śliwkami i różą 147Domowe drożdżówki są pyszne i bardzo proste do przygotowania. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek, to jedne z najzdrowszych wypieków. Wartości odżywcze drożdżowych bułeczek łatwo zwiększyć poprzez zamianę zwykłej mąki pszennej na orkiszową i dodatkowo przez podmianę części mąki na pełną błonnika mąkę pełnoziarnistą. Posypka z orzechów włoskich to dodatkowy element zdrowotny i pyszne wykończenie zamiast przesłodzonego, niezdrowego lukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SZKOLENIE CUKIERNICZE 1 STOPNIA W AKADEMII SWEET DECOR ( 28-29.08 ) 157OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY I DEKORACJE NA BAZIE CZEKOLADY – plastry miodu, skały, ziemie • NOWOCZESNE DEKORY: temperowana czekolada, jadalne gąbki, jadalne ziemie, koralowce/tiule, krokanty • NOWOCZESNE
Ostra na Słodko
SZKOLENIE CUKIERNICZE 1 STOPNIA W AKADEMII SWEET DECOR ( 24-25.08 ) 193OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY I DEKORACJE NA BAZIE CZEKOLADY – plastry miodu, skały, ziemie • NOWOCZESNE DEKORY: temperowana czekolada, jadalne gąbki, jadalne ziemie, koralowce/tiule, krokanty • NOWOCZESNE
Ostra na Słodko
Słodkie bułeczki z marmoladą 139Domowe drożdżowe bułeczki z marmoladą to gwarancja pysznych drożdżówek! Sprawdzą się idealnie na wycieczkę w góry, spacer do lasu czy też jako drugie śniadanie do pracy i szkoły. Smok ostrzega, że przygotowanie ich wymaga pewnej dozy cierpliwości, ale gwarantuje, że warto. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/slodkie-buleczki-drozdzowe-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020
Bardzo Gruby Smok
Bułeczki drożdżowe z serem i powidłami 156Ostatnio często goszczą u nas bułeczki drożdżowe. Tym razem zrobiłam je z białym serem i powidłami śliwkowymi, ale możecie zamiast nich dodać ulubiony dżem. Zapraszam do
To co lubię - gotuję i polecam
Co zapakować dziecku do szkoły na drugie śniadanie 138szkolny właśnie się rozpoczął. Ponownie powstał dylemat drugiego śniadania dla dziecka. Dawniej dzieci do szkoły zabierały kanapki lub drożdżówki. Jednak często jedzenie lądowało w szkolnym koszu lub na dnie plecaka. Każdy rodzic chce, aby jego dziecko było najedzone w trakcie lekcji oraz spożywało wartościowy posiłek. Na pewno warto zapytać dziecko co chciałoby zjeść na drugie śniadanie i dojść do jakiegoś
ProstePesto.pl
PROSTE UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 161Uwielbiam proste ciasta z owocami ... drożdżówki, kruche, ucierane, muffinki ... grunt, żeby nie było w nich kremu, za którym najzwyczajniej nie przepadam 😕 Dlatego też na moim blogu znajdziecie sporo przepisów na te ulubionych przeze mnie ciasta 😃 Dziś zostawiam Wam Czytelnicy, kolejny prosty przepis na bardzo fajne ucierane ciasto, które możecie upiec z Waszymi ulubionymi owocami. U mnie wybór
Walijskie Pichcenie
Tarta z jabłkami i bezą 174koniec ubijania białek dodajemy skrobię. Krótko miksujemy. Przekładamy ubite białka na jabłka. Pieczemy ok. 25 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Inne przepisy z jabłkami: Granola jabłkowa Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką Cynamonowe jabłka z prażonym kokosem Jabłka pod orzechową kruszonką
Czarnawisienka
Słodkie drożdżówki z wiśniami 144ciasto pokroić wszerz na paski o szerokości około 5 cm. Każdy pasek chwycić w dłonie trzymając za końce ciasta i przeciwstawnym ruchem dłoni przekręcić w połowie o 180 stopni. Drożdżówki układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, przykryć ręczniczkiem lnianym i zostawić do napuszenia na 30 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 0 C, wyrośnięte bułeczki wstawić
Kocham..lubię..gotuję..