drobiowe - 5743 przepisów (strona:179/383)

Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables 390

obrane i drobno posiekane ½ łyżeczki płatków chilli lub zmielonego chilli 250 g pieczarek, pokrojonych plasterki 1 mała cukinia. pokrojona w plasterki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 400 g puszka krojonych pomidorów 60 g koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii cukier do smaku 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki

karmelowy
Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem 211

Przez długi czas nie jadłam mięsa czerwonego ani nawet drobiowego, ale z ryb nie zrezygnowałam nigdy. Bardzo lubię ryby a łososia szczególnie, bo nie ma ości :) Bardzo szybko można go przygotować. Można łososia piec w piekarniku lub smażyć na patelni bez obracania. Efekt podobny - bardzo smaczny :) A jaką przyprawę łosoś lubi najbardziej? Rozmaryn :) Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Składniki

Pyza i Surówka
ZUPA KORZENNA – GOTHIC – zupa z warzyw korzeniowych i soczewicy 263

jest bardzo sycąca. Nie przedłużając: drodzy fani Gothica – do kociołków marsz! Zobacz, jak zupa wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! wersja bez bulionu drobiowego 362 kcal | 16 g białka | 44 g węglowodanów | 13 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. NAMACZANIE SOCZEWICY (2 min+ 1,5h) Soczewicę płuczemy we wodzie, a następnie wsypujemy do miski i zalewamy

Nerds Kitchen
Szaszłyki z batatów, halloumi i szynki szwarcwaldzkiej z sosem z wędzonych śliwek, podane z rauchbockiem 232

szynki szwarcwaldzkiej mocno wędzonej w plastrach, 1 żółta papryka, 1/2 czerwonej cebuli, klika gałązek rozmarynu, oliwa. Sos 100 g śliwek suszonych/wędzonych  (np. Suskie Suchlońskie), 250 ml bulionu drobiowego lub wody, 100 ml domowego ketchupu, 2 łyżki melasy trzcinowej lub miodu gryczanego, 40 ml octu jabłkowego, szczypta cynamonu, szczypta mielonych goździków,  sól i pieprz. Do podania: piwo

SzczyptaSmaQ
Piersi kurczaka nadziewane kurkami i mozzarellą / Chicken breasts stuffed with chanterelles and mozzarella 379

mozzarelli, startej 1 łyżeczka musztardy Dijon 3 łyżki masła 1 szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny oliwa lub olej roślinny 3/4 szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso dopraw solą i pieprzem, wytnij w piersiach”kieszonki” na farsz i skrop oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowane piersi posyp koperkiem

karmelowy
Indyk z owocami w galarecie 203

połączeniem. Kompozycja jest kolorowa, żywa i radosna. Połączenie smaku łagodnego indyka ze słodkimi i kwaskowatymi owocami jest odświeżające. Składniki: – 1 duża pierś z indyka – 2 litry bulionu drobiowego – kilka gotowanych na twardo jajek – kilka brzoskwiń świeżych w sezonie, poza sezonem z puszki – ananas z puszki – papryka konserwowa – kilka korniszonów – 1 ugotowana marchewka

Pociąg Do Kuchni
Risotto z krewetkami 209

bazylią jest niezwykle odświeżające. Składniki: – 100-200 g ryżu Arborio (lub innej odmiany do risotto, ilość zależy od tego, ile chcecie zjeść :) ) – około 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego – 2 łyżki masła – 1 cebula – 150 g krewetek (obranych i ugotowanych) – sól, pieprz – świeża bazylia Wykonanie: Na patelni/ w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy

Pociąg Do Kuchni
Meksykańska zupa z tortillą i papryczką 149

Pierwsze skojarzenie – niezwykła. Pikantna, ale delikatna, słodkawa od sera, chrupiąca od tortilli, kremowa od awokado. Esencja Meksyku na jednym talerzu.   Składniki: 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 papryki chilli guajillo* 100 g sera żółtego w kawałku – słodkawego (np. mlekdamer) 2 tortille małe, najlepiej kukurydziane, ale mogą też być pszenne 2 łyżki oleju 1 papryka chilli guajillo

Pociąg Do Kuchni
Zupa limonkowa z kurczakiem 197

Zupa limonkowa z kurczakiem, który odmieni Wasz stół, zmieni spojrzenie teściowej na bulion, a Was samych wystrzeli na szczyt kulinarnych doznań. Składniki na 6 porcji 1,5 l bulionu drobiowego 2 pokrojona w plasterki pierś z kurczaka 6 plasterków limonki 2-3 łyżki soku z limonki (1 limonka) oliwa do podsmażenia tortilli na głębokim oleju 2 kukurydziane (mogą być też

Pociąg Do Kuchni
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 201

Składniki: – 0,4-0,5 kg łopatki wołowej – 0,4 kg karkówki wołowej – 0,8 kg karkówki wieprzowej – 0,35-0,4 kg wątróbki drobiowej – 0,3-0,4 kg boczku wieprzowego surowego – 1 duża cebula – 1 mały seler – 4 marchwie – 4-5 suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich) – 1 bułka

Pociąg Do Kuchni
Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów 153

bulionu – 3 ząbki czosnku – cebula opiekana z bulionu do zmiksowania – sól, pieprz Bulion (prawdziwy): – mięso (w zależności od tego, jaki chcecie uzyskać bulion – drobiowe, wołowe, cielęce) – ok. 1 kg – 2 – 3 litry wody – kilka marchewek – 1- 2 pietruszki (korzeń) – kilka liści z natki pietruszki – niewielki seler – cebula

Pociąg Do Kuchni
Krem szparagowy biały 160

zmącona rozkosz szparagowego smaku i zapachu. Wręcz miękki (choć to zupa) w dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu.   Składniki: – 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego – 2 pęczki białych szparagów – 250 ml śmietany 30% – sól, pieprz – 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej – 2 łyżki mąki – 1 łyżka octu białego – opcjonalnie

Pociąg Do Kuchni
Krem z kabaczka z chrzanową nutą i karmelizowanym jabłkiem 193

szybki przepis, który sprawi, że każdego lata będzie szukać na ryneczkach kabaczków.   Składniki: – 1 duży kabaczek (ok. 1,5 kg) – ok. 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego – 1 cebula – 1-2 ząbki czosnku – 3 łyżki startego chrzanu – 1-2 jabłka – 2 łyżki masła – 1/2 kostki sera typu feta

Pociąg Do Kuchni
Walenty Kania Kuchnia dla odważnych - Podroby - recenzja książki 268

Móżdżek cielęcy z pistacjami i kaparami  Płucka nadziewane z rzodkwią po kazachsku Ozorki w sosie karmelowym po żydowsku Zupa grochowa na wędzonej golonce po kanadyjsku  Serca drobiowe po egipsku  Tadżin z podrobów  Pasztet z cynaderek cielęcych  Gorąca przekąska z wątróbek indyczych z sosem śliwkowym Podroby to kompendium wiedzy, które przyda się zarówno profesjonalnym kucharzom

Parowar Faceta
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 264

mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie, a następnie ścinane na małe kawałki. Moim zdaniem kuchnia grecka, a szczególnie kreteńska nie mają sobie równych. Wysoka jakość i świeżość produktów oraz prostota serwowanych dań

W kuchni Katie