Wschodu i krajów śródziemnomorskich, może być dla wielu z nas nieprzyjemny, to dla własnego zdrowia warto go jednak stosować. Zanim jednak podam Wam przepis na domowy syrop z czosnku (czy jak kto woli nalewkę czosnkową) opiszę w wielkim skrócie tę nadal nie docenianą roślinę - niecierpliwi mogą ten fragment pominąć :) Czosnek należy do najstarszych roślin uprawnych, a informacje o jego stosowaniu(...)Lutomskiego. W Internecie znalazłam wiele podobnych receptur różniących się nieco dawkowaniem i sposobem przygotowania. Na przykład tybetańska nalewka czosnkowa Michała Tombaka zawiera 200 g alkoholu, którym zalewa się roztarty czosnek i podaje się ją dwa razy dziennie. Przygotowując swój domowy syrop z czosnku zalałam roztarty czosnek 300 g alkoholu, ale dawkowałam go zgodnie z zamieszczoną wyżej tabelą. Być może
Cztery FajeryWschodu i krajów śródziemnomorskich, może być dla wielu z nas nieprzyjemny, to dla własnego zdrowia warto go jednak stosować. Zanim jednak podam Wam przepis na domowy syrop z czosnku (czy jak kto woli nalewkę czosnkową) opiszę w wielkim skrócie tę nadal nie docenianą roślinę - niecierpliwi mogą ten fragment pominąć :) Czosnek należy do najstarszych roślin uprawnych, a informacje o jego stosowaniu(...)Lutomskiego. W Internecie znalazłam wiele podobnych receptur różniących się nieco dawkowaniem i sposobem przygotowania. Na przykład tybetańska nalewka czosnkowa Michała Tombaka zawiera 200 g alkoholu, którym zalewa się roztarty czosnek i podaje się ją dwa razy dziennie. Przygotowując swój domowy syrop z czosnku zalałam roztarty czosnek 300 g alkoholu, ale dawkowałam go zgodnie z zamieszczoną wyżej tabelą. Być może
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataajlepsze gruszki na nalewkę czy likier to gruszki dojrzałe, aromatyczne, jędrne, soczyste. Może to być np. odmiana Konferencja. Do wyrobu domowego alkoholu nie nadają się raczej gruszki deserowe. Pamiętajmy także, aby gruszki nie były przejrzałe ( brązowe w środku ), takie gruszki są mało aromatyczne i nie mają dobrego smaku ani aromatu, a nasza nalewka zrobiona z takich owoców będzie mętna
Przepisy i porady kulinarneNalewka z kwiatów czarnego bzu – część druga wpisu Nalewka z kwiatów czarnego bzu Nalewkę zaczęłam robić trochę ponad tydzień temu –
Kuchnia na wzgórzuśmietany kremówki 30-36 % schłodzonej 4 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl gorącej wody do rozp. żelatyny Dżem wiśniowy nisko słodzony lub domowej roboty wiśnie z alkoholu nalewka wiśniowa lub likier wiśniowy tak około 80 ml płatki czekolady do dekoracji 1. Gotowy biszkopt przekrawam na trzy części. Do przecięcia stosuje metodę nitkową. Nacinamy w koło nożem
Gotowanie...to proste !blogu są też pieczone faworki: Puchate faworki z piekarnika i chrupiące faworki light . Polecam. Składniki: 100 g – mąka kukurydziana 2 jajka 80 ml mleka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1 łyżka nalewki pomarańczowo-kawowej lub rumu szczypta soli szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: W misce miksujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomocą specjalnej wyciskarki do ciasteczek. Ja niestety takowej nie posiadam, więc moje amoniaczki są gładkie. Te kruche ciasteczka zajadało się popijając je herbatą lub domowym kompotem. W ramach urozmaicenia do oryginalnego przepisu dodałam nalewkę pomarańczową, pomysł sprawdził się idealnie. Te amoniaczki mają niepowtarzalny smak, nie są pracochłonne i bardzo szybko się pieką. Teraz piję je do porannej kawy. Mają jeden(...)Amoniaczki (ciasteczka) mają też drugi mankament- znikają jak błyskawica! składniki: 3 jajka 1 łyżeczka amoniaku (amoniak*) 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 2 kopiaste łyżki margaryny 3 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka 2 łyżki nalewki pomarańczowo-kawowej Przygotowanie: Jajka ucieramy w mikserze na puszystą masę ok. 5 minut. Mieszamy amoniak z cukrem pudrem i wanilią, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOwoce pigwowców właśnie dojrzewają, więc niektórzy zaczną myśleć o nalewce na ich bazie. Latami szukałam dobrego przepisu na pigwówkę. Wypróbowałam cztery. Każdy dawał alkoholową ciecz, która
Weekendy w domu i ogrodzieNalewka z wiśni jest jedną z najbardziej klasycznych, a jednocześnie najsmaczniejszych nalewek, jakie można przygotować w warunkach domowych. Idealnie nadaje się do rozgrzewania organizmu i wprawiania w błogi nastrój w chłodne, jesienne i zimowe wieczory, a do tego zostają po niej wspaniałe, alkoholizowane wiśnie, których można użyć jako dodatek do wielu deserów, od lodów po wymyślne ciasta. Przy tym wszystkim
Aromatyczne Podróżemożna przygotować z owoców pozostałych po wyrobie nalewki morelowej . Pięć minut pracy, mrożenie i pyszny domowy deser gotowy. Do przygotowania w maszynce do lodów lub przy pomocy blendera. Polecam bardzo :) Składniki: owoce pozostałe po przygotowaniu nalewki (ok. 250 g), 400 g gęstego jogurtu. Przygotowanie bez maszynki do lodów: Morele zmiksować z jogurtem, wstawić do zamrażarki, chłodzić ok. 4 godziny
SzczyptaSmaQśmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 2 śmietan fix (użyłyśmy je ze względu na upały) 0,5 kg świeżych truskawek 0,5 szklanki nalewki truskawkowej (do nasączenia biszkoptu, używamy domowej) + 0,5 szklanki wody - wymieszać Dodatkowo: 5 szt. gorzkiej czekolady na obręcz kilka sztuk czekoladowych serduszek Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać(...)mieszamy do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki. Po tym czasie ubijamy krem do otrzymania gęstej konsystencji. Blaty biszkoptowe nasączamy nalewką truskawkową, wymieszaną z wodą. Na pierwszy blat kładziemy połowę kremu czekoladowego i smarujemy frużeliną truskawkową. Nakładamy kolejny blat i delikatnie smarujemy go kremem czekoladowym. Na calej powierzchni rozłożyłyśmy połówki
Lili w kuchniwiśniową z na miodzie z Amaretto . Poza tym pięknie zdobią mi półki dwa słoje z nalewkami, pierwszy słój pełen jest żurawinówki, drugi natomiast nalewki z pigwą . Myślę, że będzie to uwieńczenie tegorocznej produkcji domowego alkoholu, chociaż mam ochotę jeszcze na coś pomarańczowo- korzennego. Składniki (około 550 ml nalewki po przefiltrowaniu): 500 gram agrestu 250 ml spirytusu
Mango PapajaJak zrobić domowy likier kawowy Kahlua Domowy likier kawowy Kahlua smakiem i aromatem przewyższa oryginał. Bez problemu można przygotować go samodzielnie, dobierając takie proporcje cukru i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszny, domowy likier na bazie cukierków kukułek. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania, gotowy do smakowania już następnego dnia. Słodki i rozgrzewający - doskonały na zimowe smutki
babka w formieNigdy nie lubiłam pić czystej wódki, ani zbyt słodkich napojów wysoko procentowych. Najbardziej lubię nalewki i likiery owocowe lekko kwaskawe. Domowa cytrynówka jest idealna! Jest orzeźwiająca, kwaskawa, pyszna - wspaniała na lato i mecze Euro 2016 :-) Czytaj więcej
Ana Mari's world