domowe lody - 2503 przepisów (strona:137/167)

Chleb żytni jasny 115

Dawno nie piekłam czysto żytniego chleba na zakwasie. Ten powstał na podstawie przepisu z książki Piotra Kucharskiego "Chleb, domowa piekarnia".  Jest pyszny! Wilgotny, długo utrzymuje świeżość. Ciasto robi się bez problemu, wymaga jednak dużo czasu. Najlepiej zacząć szykować chleb wieczorem, tak aby zaczyn rósł w nocy. Rano mieszamy ciasto właściwe i odstawiamy do późnego popołudnia. Jeszcze tego samego(...)piekarnika z włączoną żarówką.   Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C Wyrośnięte ciasto naciąć żyletką, wstawić do gorącego piekarnika. Piekarnik zaparować - na dno wrzucić 3 kostki lodu, postawić miseczkę z wodą lub spryskać wodą ścianki piekarnika. Piec  45-50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego

Stare Gary
Puszyste bułeczki jogurtowe 249

pszenne na jogurcie. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a w smaku lepsze niż z piekarni Ciasto szybko wyrasta, więc nie trzeba długo czekać, żeby cieszyć się tym świeżym, domowym wypiekiem. Polecam! Bułeczki te upiekłam na kolacje, do następnego dnia zostały mi dwie sztuki, które zjedliśmy na śniadanie. Pomimo, iż przez noc przechowywałam je przykryte folią, to wciąż były mięciutkie(...)ponownego wyrośnięcia na około 30 minut *** *** Bułeczki podczas wyrastania jak i podczas pieczenia dość sporo urosną. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200’C a następnie na dno wsypujemy szklankę lodu lub na poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie z wodą – para sprawi, iż bułeczki nabiorą rumianej i chrupiącej skórki *** *** Bułeczki pieczemy przez 12 – 15 minut w temperaturze

Blog z Apetytem
Zakochaj się w pączku! 120

widać na załączonych obrazkach, za bardzo trzymać nie chcą). Jako nadzienia użyłam dżemu truskawkowego - mój był nieco zbyt rzadki, i wypływał. Używajcie więc specjalnych marmolad do pączków lub dżemów domowej roboty, które są twarde i ładnie będą siedzieć tam, gdzie je wciśniecie. Całość posypałam cukrem pudrem wymieszanym z mlekiem w proszku - bardzo mi się ten smak spodobał, polecam wypróbować.Ogólnie(...)minuty z każdej strony.Gorące pączki nadziewać dżemem za pomocą szprycy, oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z mlekiem w proszku.Smacznego!Jak tam pogoda? Bo u nas śniegu sporo, a lodu jeszcze więcej. Dziś na spacerze z psą, gdyby nie wspierające ramię C., wyłożyłabym się jak długa. Brrr... Dobrze, że chociaż drogi sypią solą, bo inaczej naprawdę bałabym się jeździć do pracy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koktajle z sake 189

teraz miesiąc z Netflixem, czyli mam testowy miesiąc, kiedy oglądam co najmniej jeden film lub serial dziennie. Mój domowy internet ledwo zipie, ale obejrzałam między innymi ciekawy dokument o produkcji sake. Japoński etos pracy sprawił, że postanowiłam dać sake drugą szansę. Pierwszy raz piłam sake w sushi barze. Była obrzydliwa. Prawdopodobnie właściciele tej knajpy kupili najtańszy bimber jaki udało(...)soku jabłkowego 20 ml soku ananasowego   Jak przygotować drink z sake Shibuya 109?   Ogórka, miętę i liczi rozgniatamy. Dolewamy alkohol i soki. Mieszamy w shakerze z lodem. Odcedzamy na sitku. Podajemy z kostkami lodu.   Drugi to Wzgórza Roppongi. Także tutaj nazwa nawiązuje do modnej klubowej dzielnicy Tokio. Zawiera owoce kumkwatu, które smakują jak małe gorzkie mandarynki. Drink

Ugotowane pozamiatane
Ciabatta 145

ciabatty ale naprawdę warto! Myślę, że najtrudniejsze jest pocięcie ciasta i przełożenie na blaszki ale przy odrobinie cierpliwości da się to zrobić:) Jeszcze raz powtórzę: Warto! Nie ma jak domowa ciabatta… jeszcze ciepła z oliwą lub z masełkiem….  Rozmarzyłam się…. Myślę, że czas już wstawić nową bigę …. Ciabatta – składniki:Biga (zaczyn przygotowany wieczorem przed dniem(...)wysypaną mąką. Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut.Wstawiamy do GORĄCEGO piekarnika ok 230 stopni. Na dno piekarnika przed wstawieniem ciabatty wkładamy blaszkę z kostkami lodu i/lub spryskujemy w trakcie pieczenia ścianki piekarnika – trzeba uważać żeby nie spryskać światełka, bo pęknie – tak aby powstała para a wtedy są cudnie chrupiące Pieczemy ok.20 minut.Smacznego  źródło

UgotujmyTo.pl
Bułki z dodatkiem orkiszu z ziarnami 71

Czas czytania: 2 min Pyszne domowe bułki z posypką pełną chrupiących ziarenek. Jak każde bułki pieczone w domu są niesamowicie pyszne i zdrowe. Dzisiejsze z dodatkiem mąki orkiszowej, która jest jak lekarstwo dla naszego organizmu, tutaj trochę więcej o orkiszu . Bułeczki smakują rewelacyjnie dosłownie ze wszystkimi dodatkami choć muszę przyznać, że większość zniknęła jeszcze ciepła i to bez żadnych dodatków(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami. Na dno piekarnika wsypać lód, wstawić bułki i piec przez 12 - 15 minut. Po upieczeniu bułki wystudzić na kratce. Smacznego! Notes Bułki można wyrobić w maszynie do wypieku chleba, używając programu do ciast rosnących

SprawdzonaKuchnia.pl
Dworek Koper 90

życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych owoców, drobiowych podrobów i wielkopolskich kluseczek domowej roboty. Mama męża wybrała smażone na masełku, świeże rydzowe kapelusze . Tak pachniały, że nie mogliśmy się im oprzeć. Zdradzę, że po raz kolejny się nie zawiedliśmy. Pierwsze potrawy wywarły(...)Jednak muszę przyznać, że rozmiar porcji trochę nas przeraził. Z kolei mój wybór to truskawki zapiekane w „koglu moglu” . Gorąca jajeczna pianka, pachnące owoce, a do tego lody śmietankowe. Genialny a zarazem prosty deser – sama słodycz, smak lata. Teściowie, jako stali bywalcy, postawili na nowość w karcie – leniwe pierogi podsmażane z likierowym winem, jabłkiem

Szybko Tanio Smacznie
Dworek Koper 173

życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych owoców, drobiowych podrobów i wielkopolskich kluseczek domowej roboty. Mama męża wybrała smażone na masełku, świeże rydzowe kapelusze . Tak pachniały, że nie mogliśmy się im oprzeć. Zdradzę, że po raz kolejny się nie zawiedliśmy. Pierwsze potrawy wywarły(...)muszę przyznać, że rozmiar porcji trochę nas przeraził. Z kolei mój wybór to truskawki zapiekane w „koglu moglu” . Gorąca jajeczna pianka, pachnące owoce, a do tego lody śmietankowe. Genialny a zarazem prosty deser – sama słodycz, smak lata. Teściowie, jako stali bywalcy, postawili na nowość w karcie – leniwe pierogi podsmażane z likierowym winem, jabłkiem, gruszką

Szybko Tanio Smacznie
Sardynia, Sycylia … ach Włochy tęsknie ! 72

wino Vermentino di Gallura oraz czerwone Cannonau. Ach jak ja uwielbiam włoskie wina i w cale nie muszą być to wina drogie, żeby były dobre Ja zazwyczaj zamawiam tzw. domowe wina i szczerze polecam je każde . Są pyszne i nie rujnują za bardzo budżetu C astelsardo SZMARAGDOWE WYBRZEŻE czyli COSTA SMERALDA Jak sama nazwa wskazuje, spodziewam się zobaczyć tutaj cudowne(...)stylu katalońskim) czy Palazzo Piraino z XIV w. A po spacerku myślę, można wybrać się na pobliską piaszczystą plażę by nacieszyć się sycylijskim słońcem i rozkoszować smakiem włoskich lodów lub zimnego prosecco. Cefalu ETNA i Wąwóz Alcantara Etna to najwyższy i największy aktywny wulkan w Europie. Ostatnio często można słyszeć o tzw. przebudzeniu wulkanu i licznych erupcjach. Wg. przewodników

I LOVE LIFE
PRZYJĘCIE URODZINOWE W STYLU WĘDKARSKIM DLA CHŁOPCA - INSPIRACJA 162

Adasia i Nadii z poprzednich lat: Przyjecie w stylu Panda: TUTAJ LINK Przyjęcie w stylu Unicorn:  TUTAJ LINK Przyjecie z Pająkami:  TUTAJ LINK Przyjęcie w stylu Krainy Lodu:   TUTAJ LINK Przyjęcie w strytlu Minecraft  TUTAJ LINK Przyjęcie w stylu Violetty:  TUTAJ LINK Miłego dnia, Kochani! Widok na cały stół... Tort Ryba - "Połów dnia" - trzy grube(...)czemu pięknie się mieniły... A w smaku - obłędnie słodkie, obłędnie pyszne... 💗 "Rybki" - maślane, cudownie kruche i delikatne ciasteczka z lukrem 😋 "Żywa przynęta" - mini deserki, składające się z kilku warstw: domowego biszkoptu, dżemu porzeczkowego, kremu kajmakowego z mascarpone. Całość zwieńczają pokruszone ciastka "Oreo"... Wszystko warstwowo ułożyłam w mini wiadereczkach, a w "ziemię" z ciastek włożyłam po żelkowym robaku... 😈 Trochę obrzydliwie

Słodko-Słony Świat Ilony
Kotlety jaglano-szpinakowe 83

Dzięki temu zjadają bardzo zdrowy posiłek pełen drogocennej kaszy jaglanej, ciecierzycy ze sporą ilością warzyw, które podaję w formie surówki. Kotlety jaglano-szpinakowe z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania domowych wegeburgerów . Życzę smacznego! Print Kotlety jaglano-szpinakowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wegetariańskie kotlety z dodatkiem prażonych orzechów i świeżego szpinaku, pyszne i zdrowe! Course(...)sojowy, pieprz, skórkę z cytryny, wymieszać i spróbować czy masa jest odpowiednio przyprawiona. Na koniec oddać jajko i tatą bułkę, ponownie wymieszać, z masy przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje, formować kulki, które należy obtoczyć w tartej bułce i delikatnie spłaszczyć. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z surówkami! Smacznego

SprawdzonaKuchnia.pl
Najprostszy chleb żytni 568

warunkach domowych zakwas / kwas/ czyli tzw. starter, przechowujemy w lodówce. Aby użyć go do pieczenia chleba, bierzemy 2-3 łyżki i robimy z niego zaczyn na 12-16 godzin w zależności od przepisu i ilości składników. Zakwas lodówkowy musimy dokarmiać po to aby uzupełnić jego ilość lub jeśli nie pieczemy często to odmłodzić i pozwolić mu „nabrać sił” do dalszego(...)minut, jeśli w jednej foremce to przedłużamy czas pieczenia o jakieś 15 minut. Dobrze jest przed pieczeniem lekko spryskać powierzchnię ciasta lub na dno piekarnika wrzucić 2 kostki lodu. To drugie zdecydowanie polecam. x) Czas zaczynu i upieczenia chleba zamyka się w ciągu jednego dnia. Warunkiem jest aktywny, odmłodzony zakwas i jego podwojona ilość, czyli wzięty do zaczynu tuż

Leśny Zakątek
Pyszne ciastka gwiazdki, jak ciastka francuskie 172

Grudzień to dla mnie okres, który kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Takim prawdziwym, rodzinnym świętem, pachnącym choinką, koniecznie pomarańczami lub mandarynkami i domowym, aromatycznym jedzeniem. To z grudniem kojarzy mi się zapach gotowanego kompotu z suszu, pieczonego sernika czy gotowanych grzybów zarówno do pierogów jak i na zupę. Ale grudzień to miesiąc, w którym piekę również więcej ciasteczek, niż(...)Dodajemy posiekane mas\u0142o, \u015bmietan\u0119, cukier waniliowy i s\u00f3l.\r","Zagniatamy ciasto (b\u0119dzie do\u015b\u0107\u00a0lepkie).\r","Ciasto zawijamy w foli\u0119 i odstawiamy do lod\u00f3wki na min. godzin\u0119.\r","Ciasto rozwa\u0142kowujemy, wycinamy dwolny kszta\u0142t ciastek.\r","Wierzch ciastek smarujemy bia\u0142kiem a nast\u0119pnie posypujemy p\u0142atkami migda\u0142\u00f3w

Mieszam w Garnku
Frużelina truskawkowa z wanilią i cytryną 169

się też powstrzymać przed dodaniem mojej ukochanej wanilii. Już mi się oczy śmieją na myśl o cudownie aromatycznej i pachnącej wanilią frużelinie, którą będę zwieńczać gofry, racuchy czy lody :)  Składniki na 8 słoiczków o pojemności 200-250 ml: 2kg truskawek 350g cukru 300ml wody + 100ml do rozpuszczenia mąki - w mniejszej ilości będzie ciężko rozpuścić mąkę(...)stygną i dokładniej się wekują. Tak przygotowana frużelina nie wymagają już dodatkowej pasteryzacji. Przechowywać w spiżarni - u mnie jest to piwnica w bloku, ze ścianą z półkami zastawionymi domowymi przetworami :) Istna spożywcza rozpusta na zimę

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania